Hyvinvointi

Keskivartalolihavuus on vaarallisempaa kuin moni luulee, sanoo professori – mutta mitä vatsan pienentämiseksi voi oikeasti tehdä ennen kesää?

Professori neuvoo pudottamaan painoa edes viiden prosentin verran, mutta varoittaa samalla liian nopeista äkkirutistuksista.

Reilusti yli puolet Suomen aikuisista on liikapainoisia tai lihavia.

Keskivartalolihavuus – ja usein myös niin sanottu kaljamaha – on erityisesti miesten ongelma. HS:n jutussa kerrotaan, miten alkoholi muuttaa rasvan jakautumista ja kerryttää nestettä.

”Miehillä on periaatteessa enemmän taipumusta kerätä rasvaa keskivartaloon kuin naisilla. Naisilla estrogeeni suojaa jonkin verran. Terveellä naisella kuuluukin olla sopivasti ihonalaista rasvaa, se on hedelmällisyyden merkki – mutta liikaa keskivartalorasvaa ei saisi olla”, sanoo professori Aila Rissanen Hyksin lihavuustutkimusyksiköstä.

Miksi iso vatsa sitten on niin huono juttu?

Keskivartalolihavuudella on vakavammat seuraukset kuin usein luullaan, Rissanen sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Rasva kerääntyy paitsi näkyvästi vyötärölle, myös ihon alle vatsaonteloon. Siellä se kertyy helposti maksaan ja haimaan. Juuri tämä sisäelimissä oleva rasva on vaarallisinta.”

Maksan rasvoittuminen voi aiheuttaa maksan tulehduksen ja rasvamaksan, pahimmillaan jopa maksakirroosin. Rissasen mukaan rasvamaksa on yleistynyt voimakkaasti.

Viime vuosina ovat lisääntyneet myös maksansiirrot, joiden syynä on lihavuuteen liittyvä vaikea maksasairaus.

”Nyt kehitetään kiivaasti maksalääkkeitä. On tietysti hyvä, että asiaa hoidetaan edes lääkkeillä, mutta parempi olisi estää lihavuuden haittojen syntymistä.”

Lihavuuteen liittyy maksasairauksien lisäksi useita muitakin sairauksia, kuten kakkostyypin diabetes.

Rissasen mukaan noin 80–90 prosenttia tyypin 2 diabeteksestä jäisi syntymättä, jos lihavuutta ei olisi. Sen taustalla on geenialtistus, mutta laukaiseva tekijä voi olla juuri keskivartalolihavuus.

Rissasen mielestä pahin yhdistelmä on sisäelinten rasvoittuminen ja lihaskunnon rapistuminen.

”Luontoäiti ei ole tarkoittanut, että eläisimme näin. Tämä elintapa tappaa meidät”, professori kärjistää.

”Valitettavasti osa ihmisistä ei ota asiaa lainkaan vakavasti.”

Professori on huolissaan erityisesti nuorten lihomisesta.

”Lihavia nuoria näkee entistä enemmän. Tuntuu siltä, että joissain alakulttuureissa lihavuudesta on tullut hyväksyttyä. Kesällä kaupungilla näkee lyhyitä toppeja, joiden alta tursuaa iso vatsa. Sitä ei enää ihmetellä lainkaan.”

Lihavuus ei kuitenkaan ole pelkkä ulkonäkökysymys vaan liittyy terveyteen, Rissanen muistuttaa.

”Nuorella iällä syntyvät haitat ovat todennäköisesti vielä pahempia kuin vanhemmalla iällä syntyvät.”

Mitä keskivartalolihavuudelle voi tehdä?

Jos vyötärönmitta on yli metrin, on kehossa jo selvästi liikaa rasvaa. Rissanen neuvoo normaalipainoisiakin tarkkailemaan painoa ja vyötäröä edes pari kertaa vuodessa.

”Ota vaikka vyö, johon merkitset vyötärönympäryksesi. Jos puolen vuoden kuluttua joudut laittamaan vyön seuraavaan reikään, on jo syytä huolestua. Vyötärönmitta ei saisi aikuisiällä kasvaa.”

Hyvä uutinen on, että jo pienikin laihtuminen kohentaa yleensä terveyttä.

”Jo noin viiden prosentin painonpudotus tekee ihmeitä. Ensimmäiseksi rasva lähtee sieltä, missä se on väärässä paikassa, kuten juuri sisäelimistä.”

Moni suomalainen tarvitsisi pienen ryhtiliikkeen, Rissanen sanoo. Liian nopeasti ei kuitenkaan kannata laihduttaa.

”Tähän aikaan vuodesta ilmestyy taas ’kymmenessä viikossa bikinikuntoon’ -juttuja. Ne pitäisi kieltää. Ihmettelen, että sama show toistuu joka kevät.”

Liian tiukka dieetti vaikuttaa usein päinvastoin kuin toivotaan: siitä seuraa ahmimista ja uudelleen lihomista, pahimmillaan jopa syömishäiriö. Äkkirutistukset aiheuttavat myös väärien kudosten katoa.

”Nopea laihduttaminen on kuin sisäsyntyistä kannibalismia. Ensin kehosta poistuu vettä, sitten alkaa menettää lihasta. Pahimmillaan lihasmassa kutistuu niin paljon, että ihminen painuu kasaan. Ja sitten kun lihoo uudelleen, rasva lisääntyy, mutta lihas ei välttämättä palaudu.”

”En tiedä juuri ketään, joka olisi laihtunut pysyvästi ihmedieeteillä”, professori sanoo.

Viime vuosina on puhuttu paljon HIIT-harjoittelusta, jossa treenataan lyhyitä pätkiä todella kovalla teholla. Joidenkin tutkimusten mukaan se on erityisen tehokasta juuri vyötärönseudun kapeuttamiseen.

”Toki tällainen intervalliharjoittelu on hyödyllistä, jos sitä vain jaksaa tehdä. Se nostaa perusaineenvaihduntaa, mikä on hyväksi. Suurin osa ei kuitenkaan jaksa tehdä sitä”, Rissanen kommentoi.

”En siis täysin tyrmää HIIT-harjoittelua, mutta ei se mikään ihmekonsti ole, vaikka sitä niin ehkä markkinoidaan.”

Entä jos kuitenkin haluaisi saada vatsaa edes vähän pienemmäksi vielä ennen kesää?

Onko mitään tehtävissä?

”No onhan tässä kaksi kuukautta aikaa. Ensin kannattaa vetää vatsa sisään ja ojentaa ryhtinsä, jo se auttaa ulkoiseen olemukseen”; Rissanen vastaa.

”Kymmentä senttiä ei saa vyötäröltä pois, mutta kaikenlainen liikunta auttaa. Ja nyt viimeistään on syytä keventää ruokavaliota. Kannattaa oikeasti syödä paljon kasviksia, enemmänkin kuin suositeltu 500 g päivässä. Se ei ole loppujen lopuksi kovin paljon.”

Vihannesten käytössä suomalaisilla on paljon parannettavaa, hän sanoo. Hän pitää työpaikkaruokailua kuitenkin suomalaisten siunauksena: se on monelle päivän ainoa lämmin ateria, ja monipuolisesta lounaspöydästä voi valita paljon kasviksia.

Rissasen mukaan jokaisen kannattaa muistaa tärkeät perusasiat:

”Nuku riittävästi ja syö aamiainen. Nauti työpaikalla terveellinen lounas. Liiku edes jonkin verran. Näin päivä lähtee rullaamaan oikealla tavalla.”

Perjantaina 7.4.2017 julkaistaan digitaalinen erikoislehti HS Extra, jonka teema on kesäkuntoon. Se kokoaa yhteen Helsingin Sanomissa julkaistuja artikkeleita treenistä, laihdutuksesta ja hyvinvoinnista.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Lihavuus
 • Laihdutus
 • Ylipaino

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Zimbabwen Mugabe suostunut eroamaan presidentin virasta – puhuu kohta kansalle televisiossa

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  9. 9

   Vielä hetki sitten Sdp oli paniikissa ja Rinteen asema horjui, arvioi politiikan asiantuntija – Miten puolue käänsi gallup-menestyksensä?

  10. 10

   Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää