Hyvinvointi

Korvan tärykalvo voi jopa puhjeta, jos lentää liian flunssaisena – Lääkäri antaa seitsemän vinkkiä, joilla voi helpottaa korvakipua lentokoneessa

Lapset ja flunssaiset kärsivät usin korvakivusta lentokoneessa. Jos päällä on akuutti korvatulehdus, lento kannattaa suosiolla jopa perua.

Moni tietää tunteen: kun lentokone lähtee laskeutumaan, korviin sattuu ja kovaa. Vaiva koskee etenkin lapsia, mutta myös monet aikuiset kärsivät lentäessään korvakivusta etenkin flunssaisena.

Useimmiten lievässä flunssassa on turvallista lentää, lohduttaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad Terveystalosta. Hän kertoo vinkit korvakivun ehkäisemiseksi.

Mutta ensin taustat: Korvakipu lentokoneessa johtuu ilmanpaineen vaihtelusta. Kipua voi tuntua jo noustessa, mutta yleisempää se on laskeutuessa.

Ylhäällä ilmassa ilmanpaine on pienempi kuin maanpinnalla. Kun kone laskeutuu, ilmanpaine kasvaa. Tärykalvo on ilmatiivis.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jos paine ei pääse tasaantumaan tärykalvon molemmin puolin, kasvava ilmanpaine venyttää tärykalvoa, ja korvaan sattuu. Korvan ilmanpaine tasaantuu nenäontelon kautta, eikä se onnistu kunnolla, jos nenä on tukossa ja limakalvot turvonneet esimerkiksi flunssan takia.

”Tärkeintä korvakivun ehkäisyssä on nenän auki pitäminen”, Lindblad sanoo.

Näillä vinkeillä se onnistuu:

1. Nenäsumute

Nenäsumutteen käyttö on syytä aloittaa jo päivän tai kaksi ennen lentoa. Lisäksi sumutetta kannattaa suihkuttaa heti, kun on päässyt koneeseen sisään. Yleensä siitä kestää vielä noin puoli tuntia koneen nousuun. Näin sumutteen vaikutus osuu juuri sopivasti nousuhetkeen.

Laskeutuessa sumutetta on vastaavasti hyvä sumuttaa noin tunti ennen laskeutumisaikaa.

Hyvä nenäsumute on esimerkiksi Nasolin- ja Otrivin-nimillä myytävä ksylometatsoliinihydrokloridia sisältävä tuote. Lääkärin määräyksellä nenäsumutetta voi käyttää jo vauvoillekin kolmen kuukauden iästä alkaen.

2. Lääkärin määräämä lääke

Jos olo on kovin tukkoinen, lääkäri voi määrätä myös limakalvoja supistavia pseudoefedriiniä sisältäviä tabletteja. Näitä myydään esimerkiksi Duact- ja Aerinaze-nimillä. Ne auttavat pitämään nenän auki, jolloin paine pääsee tasautumaan. Lapsille nämä lääkkeet eivät sovi.

3. Purkka, nieleskely, puhaltelu

Purkka on korvavaivaisen vakiolääke lentokoneessa. Sen jauhamisen myötä tulee nieleskeltyä, mikä auttaa paineiden tasaamisessa. Jos purkka on unohtunut, voi kokeilla juoda jotain tai nieleskellä muuten vain vähän väliä.

Purkan jauhaminen saattaa toimia pelkkää nieleskelyä tai juomista paremmin, koska purkkaa jauhaessa myös leukanivelet liikkuvat. Korvatorvi kulkee juuri leukanivelen vieressä, joten leukanivelen liike voi helpottaa myös ilmanpaineen tasaantumista korvassa.

Yksi vaihtoehto on myös pitää nenästä kiinni ja puhaltaa ilmaa korviin. Kaikki kikat kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen laskeutumista, jotta paine pikku hiljaa tasautuu.

4. Mikki Hiiri -korvat käyvät lumelääkkeeksi

Niin sanottujen Mikki Hiiri -korvien tekemistä neuvotaan usein avuksi korvakipuun lentokoneessa.

Korvat tehdään muovisista kertakäyttömukeista ja mukeihin laitettavista lämpimällä vedellä kostutetuista servieteistä. Sitten mukit nostetaan korville laskeutumisen ajaksi. Harmi vain, että Lindbladin mukaan mukeilla ei oikeasti ole mitään vaikutusta korvien toimintaan. Jotta ne voisivat edes teoriassa auttaa, mukit pitäisi saada ilmatiivisti korvien ympärille, mikä on mahdotonta.

Silti etenkin moni lapsi kokee saavansa avun kupeista. Jos näin on, kikkaa kannattaa käyttää, sillä ei siitä ole haittaakaan. Vaikutus tosin perustuu Lindbladin mukaan ennemminkin siihen, että lapsi saa kuppeja pidellessään muuta ajateltavaa kuin korvakivun.

5. Lentämiseen tarkoitetut korvatulpat

Apteekeissa myydään erityisiä lentämiseen tarkoitettuja korvatulppia. Vaikutus perustuu siihen, että ne hidastavat ja tasaavat ilmanpaineen muutosta. Näin korvalle jää enemmän aikaa sopeutua muuttuneeseen ilmanpaineeseen. Jotkut saavat niistä avun, toiset eivät. Se, auttavatko tulpat, selviää kokeilemalla.

6. Puuduttavat korvatipat

Apteekista saa ilman reseptiä puuduttavia korvatippoja. Orodrops-nimellä myytävät tipat eivät estä mahdollista tärykalvon puhkeamista, mutta ne vievät kipua pois. Tipat sopivat myös lapsille.

7. Korvien putkitus

Osalla ihmisistä korvien rakenne voi olla sellainen, että lentäminen sattuu kovasti, vaikka flunssaa ei olisikaan. Jos lentää esimerkiksi työnsä takia paljon, vakavissa tapauksissa korvat voi tällöin putkittaa. Myös korvatorven pallolaajennus on ääritapauksissa mahdollista.

Onko korvakivuissa sitten jotain vaaraa?

Jos lentää kovin tukkoisena, tärykalvot voivat puhjeta koneessa. Se on äärimmäisen kivuliasta mutta onneksi yleensä vaaratonta, lohduttaa Lindblad. Korvaa kannattaisi kuitenkin käydä näyttämässä lääkärille lennon jälkeen, usein heti lomakohteessa. Lääkärillä käynti on tärkeää etenkin silloin, jos aikoo uida ja viettää aurinkolomaa.

”Esimerkiksi lastenaltaiden vesi voi olla likaista, eikä sitä ole hyvä päästää korvaan, jos tärykalvo on puhjennut. Suosittelisin käymään lääkärillä varmistamassa, tarvitaanko lääkehoitoa.”

Toisaalta aina lääkärikäynti ei ole heti välttämätön. Lindblad kertoo potilaastaan, joka joutuu työnsä takia lentämään paljon.

”Hän silloin tällöin tuntee koneessa, että nyt taas tärykalvo puhkesi. Sitten hän tulee näyttämään korvaansa minulle matkan jälkeen.”

Tulehdusriskin takia tärykalvon puhkeamista ei siis kannata ohittaa ihan pelkällä olan kohautuksella. Jotkut ajattelevat, että tärykalvon puhkeaminen lennolla ei ole sen kummempi asia kuin lääkärinkään tekemä tärykalvon puhkaisu.

”Paineen vaihtelusta tullut reikä voi olla repaleinen ja huonosti paraneva, kun taas lääkärit tekevät neulalla tai veitsellä siistin haavan.”

Akuutti korvatulehdus voi peruuttaa matkan

Nuhanenä saa yleensä riittävän avun yllä luetelluista konsteista, ja matkalle lähtö onnistuu. Akuutti korvatulehdus on kuitenkin tilanne, jolloin Lindblad siirtäisi lentämistä parilla kolmella päivällä. Syitä on useita. Kipu voi luonnollisesti olla kovaa ja tärykalvokin voi puhjeta, mutta lentokonetta kannattaa välttää erityisesti siksi, että akuutin tulehduksen aikana lentäminen lisää riskiä ongelmallisempiin sisäkorvavaurioihin.

Korvatulehduksesta täysin paraneminen voi kestää pahimmillaan muutamia viikkoa, mutta riskialttein vaihe kestää huomattavasti vähemmän.

”Tällainen korvatulehdus on useimmiten riittävä syy myös vakuutusyhtiöille matkan korvaamiseen. Olettaen siis, että ihmisellä on vakuutus. Hämmästyttävän moni matkustaa ilman”, Lindblad sanoo.

Entä jos korva jää lukkoon?

Joskus korva jää lennon jäljiltä lukkoon. Yleensä korvaa avautuu jo lentopäivänä, mutta korvan avautumista voi odotella rauhassa parin kolmen päivän ajan. Sen jälkeen kannattaa lähteä lääkärin vastaanotolle.

”Jos sen sijaan oireina on huimausta, tinnitusta tai merkittävää kuulon alenemaa, lääkärille on syytä lähteä aiemmin. Silloin voi olla kyse ongelmista sisäkorvassa.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentäminen
 • korvat
 • matkustus
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  4. 4

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Iskikö varas vai ottiko kusti loparit? Postin oranssi pyörä nökötti hylättynä Vuosaaressa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää