Saunan hyvää tekevistä terveysvaikutuksista on saatu jälleen uutta tietoa: saunominen saattaa vähentää riskiä sairastua verenpainetautiin.
”Kuumassa saunassa saunominen saattaa nostaa tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykettä, mutta saunomisen jälkeen verenpaine laskee jopa alemmalle tasolle kuin aikaisemmin”, sanoo Itä-Suomen yliopiston professori Jari Laukkanen.
Hän muistuttaa, että kohonnut verenpaine lisää riskiä sairastua sydän- ja aivosairauksiin.
Laukkasen tutkimusryhmän uuden tutkimuksen mukaan niillä, jotka saunovat vähintään neljä kertaa viikossa, oli pienentynyt riski sairastua verenpainetautiin seurannan aikana.
Saunan terveysvaikutuksia on tutkittu paljon viime vuosina.
Laukkasen tutkimusryhmä on jo aiemmin havainnut, että saunominen vähentää riskiä kuolla äkilliseen sydänsairauteen ja sepelvaltimotautiin.
Tulokset pohjautuvat Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -hankkeeseen, jossa on seurattu 2 315 itäsuomalaista 42–60-vuotiasta miestä parinkymmenen vuoden ajan. Tänä aikana 929 miestä on kuollut, 470 heistä äkilliseen sydänsairauteen.
Tutkijat ovat jakaneet miehet heidän saunomistottumustensa perusteella kolmeen ryhmään: kerran viikossa, 2–3 kertaa viikossa ja 4–7 kertaa viikossa saunoviin.
He ovat havainneet, että mitä useammin mies saunoo, sitä pienempi on todennäköisyys, että hän kuolee äkillisesti sydänsairauteen.
Samaan tutkimukseen perustuen runsas saunominen pienentää myös miesten muistisairauden vaaraa.
Sydän- ja verisuoniterveys vaikuttaa aivojen toimintaan, mutta saunomiseen liittyvillä hyvän olon ja rentoutumisen kokemuksilla voi myös olla merkitystä.
Ahkerakaan saunominen ei kuivata ihoa, toisin kuin moni voisi luulla. Se päinvastoin vahvistaa ihon läpäisyestettä, jolloin iho ei kuivu niin helposti, kertoo Dermatology-lehdessä julkaistu saksalaistutkimus.
Saunomisesta on lääkärikirja Duodecimin mukaan hyötyä myös monissa ihotaudeissa, kuten psoriaasissa ja tali-ihottumassa.
Laukkasen arvion mukaan saunan hyvät vaikutukset perustuvat muun muassa siihen, että lämpö saa sydämen sykkimään vilkkaammin ja verenkierron vilkastumaan samaan tapaan kuin silloin, kun ihminen harrastaa liikuntaa.
Kiihtynyt verenkierto lievittää myös lihas- ja nivelkipuja ja parantaa nivelten liikkuvuutta.
Laukkanen muistuttaa, että saunomisen hyvät vaikutukset eivät tule parissa minuutissa.
”Lämmössä pitäisi olla vähintään 15 minuuttia, jotta saunominen alkaisi vaikuttaa terveyteen”, hän sanoo.
Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmän tuloksia on julkaistu Age and Ageing -lehdessä.
Ne ovat myös herättäneet laajasti huomiota maailmalla.