Huomiseen!

Tällaista siis tänään, huomenna lisää. Ravitsemuspäivät ja myös tämä seuranta jatkuu huomenna aamulla yhdeksän jälkeen. Sitä ennen äänestä tuossa yllä, mistä tämän päivän aiheesta lukisit mieluusti lisää Hesarissa.

Moikka!

Ulosteensiirto on niin tehokas hoitokeino, että tutkimus jouduttiin keskeyttämään

Dosentti Reetta Satokari kertoo päivän päätteeksi ulosteensiirroista. Tulokset ovat vaikuttavia:

Ulosteensiirto on niin tehokas hoitokeino, että eräskin antibioottiripulin hoitoa koskeva tutkimus jouduttiin keskeyttämään. Tämä siksi, että ulosteensiirto tehosi niin paljon paremmin kuin verrokkiryhmälle annettu hoito, että tutkimuksen jatkaminen olisi ollut epäeettistä verrokkiryhmää kohtaan.

Älä kokeile ulosteensiirtoa kotona, varoittaa dosentti Reetta Satokari

Äsken pohtimaani kysymykseen sainkin vastauksen heti seuraavalta luennoitsijalta. Dosentti Reetta Satokari kertoo luennossaan, että ulosteensiirtoja on tosiaankin tehty kotikokeiluina etenkin ulkomailla.

”How to do it yourself –materiaalia kuulemma löytyy netistä”, Satokari sanoo.

MUTTA MUTTA:

“Ulosteensiirtoa ei pidä kokeilla kotona. Se ei ole turvallinen muuten kuin asiantuntevan lääkärin ja hoitotiimin toimesta tehtynä!”

Syihin hän lupaa palata myöhemmin tällä luennolla.

Loppukevennyksenä ravitsemusterapeutti Ruusunen viittaa Helsingin Sanomien parin vuoden takaiseen artikkeliin Ulosteensiirto on ällistyttävän tehokas hoito – tutkijat pelkäävät kotikokeiluja.

Jutun ilmestyessä Ruususta huvitti ajatus, että joku ryhtyisi kotikokeiluihin. Nyt hän kertoo jokin aika sitten kuulleensa tällaisesta kotikokeilusta, joka kuulemma oli jopa mennyt ihan hyvin.

Kannattaako kotikokeiluihin siis ryhtyä? Sitä en voinut kysyä, koska Ruusunen esiintyi nauhoitetulla videolla. Joten odotellaan vielä, eikä ryhdytä kotikokeisiin ainakaan ihan vielä.

Vääränlainen mikrobisto voi aiheuttaa masennusta (ainakin hiirillä), kertoo ravitsemusterapeutti Anu Ruusunen

No nyt on todella kiinnostavaa. Ravitsemusterapeutti Anu Ruusunen kertoo videoluennolta Australiasta, miten mikrobisto voi vaikuttaa psykiatrisiin sairauksiin.

Kanadalaisessa kaupungissa vesivarastot saastuivat kampylobakteereista ja E.coli-bakateereista vuonna 2000. Myöhemmin havaittiin, että vatsavaivoihin sairastuneilla oli myöhemmin enemmän psykiatrisia sairauksia kuin niillä, jotka eivät olleet sairastuneet.

Mutta mutta: Aiheuttivatko kivut ja kurja olo psyykkistä pahoinvointia vai aiheuttiko mikrobiston muutos itsenäisesti mielialamuutoksia? Sitä ei vielä varmuudella tiedetä, mutta tämä on havaittu hiirikokeissa:

Kun hiirille siirrettiin mikrobistoa ihmisiltä, jotka kärsivät SEKÄ ärtyvän suolen oireyhtymästä ETTÄ ahdistuneisuusoireista, myös hiiret alkoivat kärsiä suolistovaivojen lisäksi ahdistuneisuusoireista. Sen sijaan, kun hiirille siirrettiin mikrobisto ihmisiltä, jotka kärsivät VAIN ärtyvän suolen oireyhtymästä muttta EI ahdistusoireista,myöskin hiiret kärsivät vain suolistoireista. Näin ollen vaikuttaisi siltä, että ahdistuneisuus todellakin siirtyy suolistomikrobiston mukana.

Vastaavia eläinkokeiden tuloksia on nähty myös käyttäytymisen ja masennusoireilun siirtymisestä.

Miksi näin on? Miten suolisto voi vaikuttaa mieleen?

”Kaikki vaikuttaa kaikkeen”, Ruusunen aloittaa ja kertoo esimeriksi sen, että mikrobisto vaikuttaa todistetusti esimerkiksi hermostoon. Hiirillä, jolla on steriili suolisto eli ei ollenkaan mikrobistoa, on havaittu olevan myös erilainen hermosto.

Parantumattomaksi luultuja kroonisia tulehduksia on saatu parannettua, kertoo tutkijatohtori Veera Kainulainen

Tutkijatohtori Veera Kainulainen jatkaa tauon jälkeen aiheesta suoliston tulehdusta vähentävät bakteerikannat.

Ja nyt on hyviä uutisia. Tulehduksellisia suolistosairauksia on pidetty aiemmin kroonisina sairauksina, joita ei siis voi parantaa. Ainoastaan oireita on pystytty helpottamaan.

Kainulainen kertoo nyt yksittäisistä tapauksista, joissa bakteeriterapialla mikrobistoa hoitamalla on saatu paranemaan krooninen tulehdus.

Nyt Kainulainen tutkii muun muassa sitä, pystyykö ”terveestä ulosteesta kalastamaan hyödyllisiä bakteereita”, joista voisi jatkokehittää hyödyllisiä lääkkeitä.

”Puhumme leikillisesti joskus ”next geenration probitoicseista”, Kainulainen sanoo.

 

Gluteiiniton ruokavalio ja FODMAP muokkaavat suolistomikrobistoa

Tutkijatohtori Veera Kainulainen  kertoo vielä, miten gluteiiniton ruokavalio ja myös FODMAP-ruokavalio muokkaavat suoliston mikrobistoa.

Tähän liittyykin kiinnostava ristiriita. FODMAP pienentää entisestään hyvien bifidobakteerien määrää. Silti ihmisten kokemat oireet helpottavat.

”Miten on mahdollista, että oireet helpottavat, vaikka ruokavaliolla muokataan mikrobistoa ikään kuin huonompaan suuntaan? Se on hyvä kysymys. Voiko olla, että FODMAP-ruokavaliolla muutetaan jotain sellaista, mitä emme vielä tunne?” Kainulainen vastaa yleisökysymykseen luentonsa lopuksi.

Veera Kainulainen: FODMAP ja suoliston mikrobisto  

Taustaa: Suomalaisista 15-20 prosenttia kärsii ärtyvän suolen oireyhtymstä (IBS). Fermentoituvat hiilihydraatit aiheuttavat kipua IBS:stä kärsiville, siksi tällöin suositaan niin sanottua FODMAP-ruokavaliota.

Tutkijatohtori Veera Kainulainen kertoo, että avainasemassa saattaa olla nimenomaan bifidobakteerien määrä suolistossa. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän bifido-bakteereja löytyi suolistosta, sitä vähemmän kipuja tutkituilla oli.

Kipuherkkyys myös siirtyy mikrobiston myötä yksilöstä toiseen. Eräässä tutkimuksessa siirrettiin mikrobistoa ihmisiltä eläimille. IBS:stä kärsivän ihmisen mikrobistoa saaanut rotta oli  kipuherkempi kuin terveen ihmisen mikrobistoa saanut rotta.

Ruokavalioiden yksilöllinen räätälöinti tulevaisuutta

Anne Salonen kertoo tutkimuksessa, jossa mitattiin eri koehenkilöiltä, miten eri ruoka-aineet kuten keksi, jäätelö tai banaani vaikutti henkilön verensokeriin. Sen jälkeen tutkijat laskivat monimutkaisella algoritmilla jokaiselle yksilöllisen ruokavalion. Se toimi.

”Oli esimerkiksi tietty porukka, jolle keksi antoi stabiilin glykeemisen indeksin, vaikka yleensä sama keksi nosti indeksiä hurjasti.”

 Suolistobakteerikannan muokkaus ruokavaliolla on kuitenkin vaikeaa ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Salonen kertoo esimerkin tutkmiuksesta, jossa lihaville ja laihoille syötettiin samaa pussikeittoa.

”Mikrobistot eivät tulleet saman kaltaiseksi, vaan lihavien mikrobisto oli kokeen jälkeen vielä erilaisempaa kuin ennen.”

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tilaus päättyy automaattisesti

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Ilmastopaneelin puheenjohtajan mielestä tiukka ilmastopolitiikka on etu suomalaisille vientiyrityksille: ”Suomessa on tästä omituinen harha”

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Valkoposkihanhet ovat Helsingille aarre ja turistinähtävyys, mutta kaupunki ei tajua sitä – fanien mielestä helsinkiläisten olisi korkea aika oppia elämään hanhien kanssa

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää