Hyvinvointi

”Pitkittyneiden selkäkipujen syy voi olla pelko” – Suomalaistutkija kumoaa 5 myyttiä alaselkäkivuista ja antaa oikeita neuvoja parantumiseen

”Lepo tai vatsalihasten jumppaaminen eivät paranna selkäkipuja”, sanoo fysioterapeutti Riikka Holopainen.

Surkeat vatsalihakset. Jäykät takareidet. Kireät lonkankoukistajat. Väärä nostoasento. Kehno työtuoli. Huono patja.

Joka kerta, kun alaselkäkivuista kärsivä käy fysioterapeutilla, lääkärillä tai jollakin muulla terveydenhoidon ammattilaisella, hän kuulee uuden teorian selkäkipujen syystä.

Aina vain uusia selityksiä!

”Selkäkivuille ei useimmissa tapauksissa löydy yhtä syytä. Vain 5–10 prosentissa alaselkäkivuista syynä on jokin tietty sairaus. Siksi kipujen syistä vallitsee ammattilaistenkin keskuudessa monia myyttejä ja uskomuksia, joilla ei välttämättä ole tieteellistä pohjaa”, kertoo fysioterapeutti Riikka Holopainen, joka tekee väitöskirjaa selkäkivuista.

Siksi hänen mielestään pitäisikin luopua siitä ajatuksesta, että kipuihin on olemassa kaikille sopiva patenttiratkaisu.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jokaisen on löydettävä oma tapansa päästä kivuista”, hän sanoo.

Pitkittyneiden selkäkipujen olennaisin syy voi olla pelko, Holopainen sanoo. Pelko siitä, että selässä on jotakin rikki tai että kipu jatkuu tai kovenee.

Ratkaisu kivusta pääsemiseksi on luottamus. ”Pitää voida luottaa siihen, että paranee. Jos et luota itseesi, hanki fysioterapeutti, joka antaa sinulle itseluottamusta – ja oikeanlaiset ohjeet kuntoutumiseen”, hän sanoo.

Alaselkäkivuista kärsii lähes jokainen suomalainen jossain elämänsä vaiheessa. Jopa joka kolmannella kivut pitkittyvät tai ne palaavat aina uudelleen. Hankalin tilanne on silloin, kun kipu kroonistuu. Silloin kipu jatkuu, vaikka sen alkuperäinen syy on saattanut jo hävitä.

”Inhimillisen kärsimyksen määrä on suuri. Niin ovat myös selkäkipujen aiheuttamat kustannukset”, Holopainen sanoo.

Hän kumoaa tavallisimmat selitykset selkäkipujen syistä:

1. Istumme liikaa.

”Tutkimuksissa selkäkipujen ei ole havaittu olevan suoraan yhteydessä istumisen määrään. Se ei siis pelkästään selitä kipuja. Kipujen syynä ei ole se, että istumme paljon, vaan se, että emme liiku riittävästi. Työpäivän aikana olisi tärkeintä löytää hyvä, rento asento ja liikkua paljon sekä työpäivän aikana että sen jälkeen.”

2. Patja on vääränlainen.

”Patja on tärkeä, mutta kipu ei johdu pelkästään väärästä patjasta. Selkäkipujen kannalta uni on tärkeämpi asia kuin nukkumisasento. On silti tärkeää että patja on mukava ja sen päällä pystyy rentoutumaan. Terveillä ihmisillä unen puutteen on todettu alentavan kivun sietokynnystä, mikä altistaa kivuille. Jos selkäkipu häiritsee yöunta, tästä tulee helposti noidankehä.”

3. Asennot tai liikeradat ovat vääriä.

”Selkäkipupotilaille tarjotaan monenlaisia ohjeita, miten esimerkiksi esineitä pitää nostaa tai marjoja poimia. Heitä neuvotaan toisinaan myös rajoittamaan liikkumistaan. Näille ohjeille ei ole havaittu vahvaa tieteellistä perustaa. Uskomukset ovat päinvastoin omiaan aiheuttamaan huolta ja stressiä, mikä lisää kipua. Ne voivat johtaa myös siihen, että ihminen lakkaa liikkumasta, mikä huonontaa tilannetta olennaisesti.”

4. Kipu poistuu lepäämällä.

”Väitteelle ei ole tutkimuksissa löydetty perustaa. Onneksi vuodelevosta selkäkipujen hoitomenetelmänä on jo luovuttu. Esimerkiksi revähdyksen jälkeen tiettyjen liikkeiden varominen on hyödyllistä. Mutta jos liikkumattomuus jatkuu pitkään, siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Selkäkipuinen voisi paremmin, jos hän ymmärtäisi, että kipu sinänsä on vaaratonta. Parasta on pysyä liikkeellä ja jatkaa tavallista elämää.”

5. Vatsalihakset ovat heikot.

”Tutkimusten mukaan näin ei ole. Vatsalihastreeni ei ole yksinään osoittautunut tavallista liikkumista tehokkaammaksi tavaksi parantaa selkäkipua. Vatsalihasten jännittäminen saattaa päinvastoin ylläpitää kipua. Monipuolinen liikunta on sen sijaan kivunlievitystä jo sinällään. Jos tykkää käydä salilla, kannattaa jatkaa sitä. Jos on tottunut lenkkeilemään, lenkille kannattaa mennä jatkossakin.”

Riikka Holopainen kertoo myös, miten selkäkipuihin tulisi suhtautua:

Hän muistuttaa, että äkillisestä, lyhytaikaisesta kivusta ei kannata huolestua. Suurin osa akuuteista selkäkivuista paranee 2–6 viikossa. Tärkeää on kuitenkin kartoittaa riskitekijät kivun pitkittymiselle. Huoli ja jännitys aiheuttavat usein enemmän kärsimystä kuin itse vaurio.

”Kipu ei tarkoita sitä, että jokin selässäsi on pysyvästi rikki. Selkä paranee useimmiten itsestään.”

Selkää voi Holopaisen mukaan hoitaa aluksi kotikonstein: ”Ota särkylääkettä, jos se on tarpeen. Kokeile, olisiko jääpussista tai lämmöstä apua. Pysy liikkeellä.”

Jos selkäkipu ei hellitä ja alkaa rajoittaa elämää, Holopainen kehottaa menemään lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle.

”Tutkimuksella voidaan sulkea pois selkäsairaudet. Akuuttiin kipuun saa usein apua selän manuaalisista käsittelyistä. Asiantuntijan kanssa voit myös käydä läpi kaiken, mikä sinua huolestuttaa. Lääkäri määrää mahdolliset lääkkeet ja laatii suunnitelman jatkotoimenpiteistä.”

Jos kipu edelleen pitkittyy, kannattaa hyväksyä ajatus, että nopeaa ratkaisua sen hoitamiseksi ei ole.

Pitkittyneessä kivussa on Holopaisen mukaan usein kyse siitä, että hermoston herkistyminen ikään kuin jää päälle, vaikka kivun syy on poistunut. ”Silloi kivunsäätelyjärjestelmässä jokin menee vikaan. Aivot tulkitsevat herkistyneen hermojärjestelmän viestejä väärin”, hän selittää.

Erittäin tärkeää kivun lievityksessä on hoitaa myös mieltä.

”Huoli, stressi ja masennus pitävät kipua yllä. Niin voi käydä, jos joutuu koko ajan miettimään, pitääkö jäädä sairauslomalle tai pystyykö hoitamaan töitään, lapsiaan tai muita velvollisuuksiaan.”

Huolien hellittäminen on Holopaisen mukaan ratkaisevassa osassa pitkittyneen selkäkivun hoidossa.

”Kipua pitää usein hoitaa samalla tavalla kuin hämähäkkipelkoa: Altistua hämähäkeille pikkuhiljaa ja turvallisesti, niin että pelko häviä.”

Apuna voi käyttää esimerkiksi mindfulness-harjoitteita, musiikin kuuntelua tai rentoutumista.

Kipulääkkeet eivät Holopaisen mukaan yksin tuo riittävää lievitystä pitkittyneeseen kipuun. Niiden lisäksi tarvitaan muita hoitokeinoja. ”Lääkkeettömät hoitokeinot on nostettu myös Käypä Hoito -suosituksessa ensisijaiseksi kivun hoidossa”, Holopainen muistuttaa.

Liikunta on hänen mukaansa kivunlievitystä jo sellaisenaan. ”Kannattaa harrastaa sitä, mistä itse pitää, oli se sitten lenkkeilyä, kuntosaliharjoittelua, tanssia tai uintia.”

Väitöskirjatyössään Holopainen on todennut myös, että nykyinen terveydenhoitojärjestelmä ei toimi selkäkipuisen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Kun lääkärillä on käyty tai fysioterapeutin hoitosarja on lopussa, potilas jää kipunsa kanssa yksin.

Tärkeätä olisikin Holopaisen mukaan laatia suunnitelma, miten asiat etenevät hoitojen jälkeen ja miten potilas pitää yhteyttä joko lääkäriin tai fysioterapeuttiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • selkävaivat
 • Kipu
 • Fysioterapia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  6. 6

   Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

  7. 7

   Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”

  8. 8

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  9. 9

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Taksien tilaaminen Helsingissä muuttui jo torstaina – Valopilkku-sovelluksen tilaukset menevät nyt Lähitaksille
  3. Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”
  4. Katalonian pannukakku lässähti – joulukuun aluevaaleista tulee todella raju mittelö
  5. Saksan hallitusneuvottelut yllättivät kaasuputkea vastustavan Baltian iloisesti – ”Ovatko saksalaiset tulleet järkiinsä?”
  6. Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta
  7. Presidenttikampanjansa avannut Merja Kyllönen puuttuisi syrjivään puheeseen eduskunnassa: ”Vaikka viikon palkka pois tai kuukauden pidätys eduskuntatyöstä”
  8. Tunti sitten
  9. Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä
  10. Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat
  11. Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”
  12. Krista Pärmäkoski sivussa – vahvasti hiihtänyt Laura Mononen tuuletti voittoa Suomen cupissa: ”Parempi tilanne kuin viime vuonna”
  13. Näytä lisää