Hyvinvointi

Syömisestä on tullut niin vaikeaa, että netin dieettiohjeet vaarantavat jo ihmisten terveyden – Näin sanoo suosittu terveysbloggari Timo Kettunen, joka kumoaa työkseen humpuukiväitteitä

Syömiseen liittyy toinen toistaan kummallisempia ohjeistuksia. Erityisesti ”velitiede” välittää väärää kokemuksiin perustuvaa tietoa, joka voi vaarantaa jopa terveyden, bloggaaja ja esikoistietokirjailija Timo Kettunen sanoo.

Netistä löytyy loputtomasti dieettejä ja treenineuvoja, jotka saattavat pahimmillaan olla hyvinkin epäterveellisiä.

Vaikka tuloksia saattaisi hetkellisesti tullakin, ei suosittujen treeni- ja laihdutusohjeiden tietopohja ole usein kovinkaan vakuuttava.

Tämä kaikki saa terveystieteilijä Timo Kettusen takajaloilleen.

Kettunen on tullut tunnetuksi muun muassa Terveysmyrsky-blogistaan, jossa terveystieteiden maisteri ja farmaseutti kumoaa vääriä uskomuksia esimerkiksi painonpudotuksesta ja kehonrakennuksesta. Nyt tieto on tiivistynyt esikoistietokirjaksi Miksi syömisestä on tullut niin vaikeaa? (Fitra)

Kettunen on henkilö, jota kuunnellaan juuri nyt:

Kun Kettunen kirjoitti kriittisen blogipostauksen vähäkalorisen ruokavalion vaikutuksista, se jaettiin heti 3,5 tuhatta kertaa sosiaalisessa mediassa. Kirjoitustyyli on hyvin tunnistettava: hän käyttää ronskia kieltä ja suorasukaisia ilmauksia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun Kettunen puhuu esimerkiksi laktoosin aiheuttamista vatsavaivoista, hän ilmaisee itseään näin:

”Yksilön kokemus on juuri sitä, että jos maidosta tirahtaa kikkare resoriin, sitä ei kannata nauttia. Jos taas ei tirahda, niin eikun hulisten ääntä kohti.”

Kettusen ”juttu” on perustella tieteen avulla, miksi terveyteen ja ravitsemukseen liittyvät tavat ja uskomukset eivät useinkaan pidä paikkaansa. Hän siis kumoaa terveysväitteitä.

Se voi hermostuttaa, jos kokee tietynlaisen ruokavalion omakseen, mutta tieteen näkökulmasta kyse on huuhaasta. Tähän kiteytyykin niin Kettusen kirjan kuin bloginkin sanoma:

Kokemusperäinen tieto on aina yksilölle oikeaa tietoa. Sen esittäminen faktana ei kuitenkaan ole kuranttia.

Omia kokemuksiaan ei voi yleistää sopimaan muiden elämänohjeiksi.

Kettunen kertoo kirjassaan myös omista kokemuksistaan. Hän on kokenut burnoutin, lukihäiriön, vuosikymmeniä jatkuneen unihäiriön sekä kokeillut monia erilaisia ruokavalioita. Ja paljon muuta. Kokemukset ovat auttaneet tunnistamaan sen, ”koska ajatukseni ovat omiani ja koska elimistössäni on jotain vialla”, Kettunen kirjoittaa.

”Luotan tieteeseen, vaikka ymmärrän, että kokemuksellakin on paikkansa”, Kettunen sanoo.

Kettunen käyttääkin uskomuksiin ja kokemuksiin perustuvasta ruoka- ja treenitietoudesta humoristisesti nimitystä bro science.

Suomeksi se voisi olla velitiede.

Termi liitetään usein sarkastisesti kehonrakentajiin, mutta Kettusen mukaan termiä voidaan laajentaa koskemaan myös muun muassa ravintobloggaajia ja erilaisia ravintoguruja, jotka yhdistelevät tiedettä ja kokemusta soveltavasti ja antavat näihin perustuen erilaisia neuvoja ja ohjeita.

”Viestinsä saa läpi, kun sanoo sen riittävän vakuuttavasti. Monet väitteistä eivät ole edes fysiologisesti mahdollisia, mutta ne on helppo saada kuulostamaan hyvältä. Käytännössä kuka tahansa voi väittää mitä tahansa, eikä hänellä ole mitään velvollisuuksia näyttää väitteitä toteen”, Kettunen sanoo.

Usein ”velitieteen edustajilla” ei Kettusen mukaan ole tieteellistä pätevyyttä terveyteen liittyvien ohjeiden antamiseen.

Pahimmillaan ohjeet voivat saada aikaan vakavia terveysongelmia, jos esimerkiksi kehonrakentajan tai painonpudottajan hormonitoiminta menee sekaisin.

Tavallisen ihmisen on vaikea erottaa, mikä tiedosta on pätevää.

Tällaisessa tilanteessa voisi kuvitella, että maalaisjärjellä pärjäisi pitkälle, mutta Kettusen mukaan näin ei ole: myös maalaisjärki on rikki.

Usein maalaisjärki näet päätyy virheelliseen päätelmään yrittäessään pohtia syy-seuraus-suhteita. Maalaisjärkeen nojaava puolustaa vahvasti asioita, joita on itse pitänyt normaalina ja oikeana, Kettunen sanoo.

Esimerkiksi hän nostaa ”normaalin kotiruoan”, jonka syömistä tarjotaan usein ruokailuongelmien ratkaisuksi.

Mutta mikä on normaalia kotiruokaa?

”Suomalaisille voi olla tyypillistä syödä joka päivä leipää, mutta se ei tee asiasta vielä normaalia, koska eivät kaikki suomalaiset syö joka päivä leipää.”

Kettunen siis erottaa toisistaan faktapohjaisen väitteen (”Minä syön makaroonilaatikkoa”) normittavasta väitteestä (”Muidenkin pitäisi syödä makaroonilaatikkoa”).

Vatsavaivaisen normaali kotiruoka on erilaista kuin monen muun. Jos puolestaan on tavallista enemmän rahaa käytössään, voi normaalina kotiruokanaan pitää jotain, mikä ei ole kaikille mahdollista, Kettunen kuvailee.

Sama pätee myös muihin kulttuurisidonnaisiin oletuksiin, jotka luovat pohjan ruokatottumuksillemme.

”Suomessa opetellaan kuorimaan perunoita, solmimaan kengännauhoja ja lukemaan kelloa. Näitä asioita pidetään normaaleina oppimiseen liittyvinä asioina – eli esimerkiksi perunan syömistä pidetään normaalina.”

Nykyihminen ei ole velitiedon ja epäpätevien ohjeiden kanssa yksin. Kyllä ennenkin on osattu! Nykypäivän 5:2-dieetit, mehupaastot ja erikoisruokavaliot ovat vain jatkumoa vuosisatoja jatkuneelle kehonmuokkaukselle. Voit lukea lisää näistä hullutusdieeteistä jutun lopusta.

”Diettaaminen ja laihdutus ovat aina olleet iso bisnes ja mitä enemmän ihmiset markkinoille rahaa syytävät, sitä radikaalimpia versioita tarjolle työnnetään aina kahviperäruiskeista valoenergiaan saakka. Osa on selkeästi täyttä humpuukia ja osalla yritetään vain ottaa rahat pois”, Kettunen kirjoittaa.

Myös kehonkuva on muuttunut vuosisatojen aikana: milloin ihannoinnin kohteena ovat olleet kurvit, kurvittomuus, pyöreät peput tai lihaksikkuus.

”Ihmistä on aina katsottu ulkonäön kautta. Jotain on kuitenkin muuttunut olennaisesti: Aiemmin ihminen ja elimistö ohjaisivat ruokailua, nykyisin ruoka ohjaa elimistöä ja kehonkuva määräytyy ruoan kautta”, Kettunen sanoo.

Ei ihme, että painonpudottamisesta ja -hallinnasta, ruokailusta ja liikkumisesta on tullut ongelma.

Kettunen saakin paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka toivovat apua.

”Viesteistä kuultaa epätoivo. He ovat saaneet erilaisia neuvoja ja kokeilleet kaikkea mahdollista lääkäreistä vaihtoehtoisiin hoitoihin. Silti neuvot eivät ole osuneet kohdalleen.”

Moni toivoisi elämään pikamuutosta, viiden viikon treeni- ja ruokaohjelmaa, joka ratkaisi ongelmat, veisi viisi kiloa mennessään ja toisi selkeyden elämänhallintaan.

Pikavoittojen kalastelu ei Kettusen mukaan kuitenkaan ole ratkaisu, eikä hän suosittele pikadieettejä tai esimerkiksi netissä tarjottavia treenikuureja kenellekään.

Jos keho ja pää ovat erilaisista dieeteistä ja tiedosta sekaisin, kannattaa tehdä täyspysähdys.

”Peräänkuulutan oman olon tutkiskeluun malttia. Omaa oloa pitää kelata taaksepäin ja laittaa vaikka paperille, mitä on kokeillut ja mitä siitä on seurannut. Pitää ymmärtää, että se miten tuntee ja oireilee nyt, voi juontaa juurensa kymmenien vuosien taakse”, Kettunen sanoo.

Lisäksi hän kehottaa sulkemaan internetin ja lopettamaan velitieteilijöiden neuvojen kuuntelemisen.

Se kuulostaa tietysti ristiriitaiselta neuvolta ihmiseltä, joka kirjoittaa blogia, jossa jaetaan neuvoja. Eikö Timo Kettunen siis haluakaan, että häntä kuullaan?

Kettunen kehoittaakin kyseenalaistamaan myös hänen omat sanomisensa. Hän toivoo ihmisten pysähtyvän ja miettivän, miksi he syövät ja liikkuvat niin kuin tekevät.

”Ei pidä tehdä jotain vain siksi, että joku käskee.”

Laihdutuskuurien lyhyt historia

Timo Kettunen listaa kirjassaan laihdutuskuureja ja kuuluisia laihduttajia parin sadan vuoden ajalta.

Jo 1800-luvulla julkaistiin ensimmäinen vähä-hiilihydraattiseen ruokavalioon perustuva dieettikirja. Vuosisadan aikana lanseerattiin terveysväitteitä, jotka elävät vielä tänäkin päivänä. Kuulostaako ohjeistus jokaisen suupalan pureskelemisesta sata kertaa tutulta?

Kettunen kertoo kirjassaan myös 1800-luvulla eläneestä englantilaisesta runoilijasta, lordi Byronista, joka oli yksi ensimmäisistä dieetti-ikoneista. Hän kehitti dieetin, joka sisälsi pääasiassa viinietikkaa ja vettä. Aamupalaksi nautittiin pala leipää ja illalla teetä. Nälkä pidettiin loitolla polttamalla paljon tupakkaa. Byron onnistui lanseeraamaan myös ajatuksen siitä, ettei naisen ei saa koskaan nähdä syövän mitään, ellei se ole hummeria tai samppanjaa.

Toinen saman aikakauden dieetti-ikoni oli Itävallan keisarinna Elisabeth ”Sissi” von Wittelsbach, joka pelkäsi rasvaa. Kettusen mukaan hän treenasi paljon ja söi vain oksennuslääkkeitä, laksatiiveja, appelsiineja, luulientä sekä joi päivittäin yhden lasin maitoa ”henkilökohtaisesta lehmästään”.

Kun elokuvat 1900-luvun alkupuolella alkoivat yleistyä, myös erilaiset dieetit saivat entistäkin enemmän jalansijaa, Kettunen kirjoittaa. Kaloreiden laskeminen, tupakan nälkää vähentävä vaikutus ja greippidieetti lanseerattiin vuosisadan alkupuoliskolla. Vuosisadan puolivälissä julkaistiin kaalikeittodieetti ja vuonna 1963 perustettiin Painonvartijat.

”Dieetit eivät ole uusi ilmiö. Jo sata vuotta sitten haettiin pikavoittoja ruokailusta. Ihminen ei ole hirveästi muuttunut”, Kettunen sanoo.

Sittemmin tutuksi ovat tulleet laihdutuspillerit, Jane Fondan treenivideot ja tsemppilauseet, kuten ”No pain, no gain”. Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana läpi ovat lyöneet lisäksi ainakin Atkinsin dieetti, veriryhmädieeti ja mikrobioottinen dieetti.

Detoxeista ja paastoista puhumattakaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Painonhallinta
 • Treeni
 • painonpudotus
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsinki hylkäsi Pekka Haaviston

  2. 2

   Kalifornialaisyritys pumppaa vanhusten suoniin nuorten verta – ”80 vuotta on pian uusi 50 vuotta”

  3. 3

   HS:n kirjeenvaihtaja palasi vuoden jälkeen Grundyn kaivoskaupunkiin, jossa liki kaikki äänestivät Donald Trumpia – löytyi ihmisiä, joiden toivo on palannut

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  5. 5

   Niinistön kannatus pudonnut, mutta etumatka yhä vahva – Väyrynen kirinyt selvästi Haavistoa kiinni

  6. 6

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  7. 7

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  8. 8

   Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

   Tilaajille
  9. 9

   Yksityisten sote-tuottajien osuus kasvaa merkittävästi vain terveys­keskuksissa – ja se harmittaa Mehiläistä

  10. 10

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  2. 2

   Pandojen tulo Suomeen on erinomainen asia, mutta niiden sijoittaminen Ähtäriin on suuri virhe

  3. 3

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  4. 4

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  5. 5

   Juli Apponen yritti korjata sukupuolensa miehestä naiseksi, ja leikkauspöydällä epäonnistuttiin kahdeksan kertaa – Nyt hän purkaa traumojaan yleisön edessä

  6. 6

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  7. 7

   Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

  8. 8

   Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi

  9. 9

   Jättiläispandat saapuivat Suomeen kuin valtiovieraat – Mistä pandojen lainaamisessa on oikein kyse?

  10. 10

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  8. 8

   Suomi ja ”persläpimaat” mainittu! Amerikkalaislehti uutisoi, miten Donald Trumpin käyttämä ilmaisu kääntyy muille kielille

  9. 9

   Vanhuksen epäillään kuolleen kotihoidon laiminlyönnin seurauksena Espoossa – hoitajien mukaan päivät ovat täynnä vaaratilanteita

  10. 10

   Immenkalvo repeää ekalla kerralla ja 9 muuta virhekäsitystä vaginasta – Luimme norjalaisbloggareiden uutuuskirjan, joka oikoo yleisimpiä alapää­harhaluuloja

  11. Näytä lisää