Hyvinvointi

Näin pienennät riskiäsi saada antibiooteille resistentti superbakteeri, jonka saa joissakin maissa 80 prosenttia matkaajista – samalla hoidat oman osuutesi antibioottikriisistä

Kasvissyönti ja matkailun lopettaminen olisivat paras valinta, mutta superbakteereita voi torjua miedomminkin keinoin.

Superbakteereista, joihin yleiset antibiootit eivät tehoa, on tullut vakava maailmanlaajuinen ongelma.

Jokainen voi kuitenkin tehdä oman osuutensa resistenssiongelman hillitsemisessä – ja suojella siinä sivussa myös itseään. Infektiosairauksien professori Anu Kantele kertoo, miten.

1. Älä ota antibioottia matkaripuliin tai flunssaan

Helpoin yksittäinen kikka itsensä suojelemiseksi superbakteerilta on olla käyttämättä antibiootteja, jos tavanomainen matkaripuli iskee lomakohteessa.

Antibiootit kyllä purevat yleensä matkaripuliin: niiden käyttö lyhentää tautia keskimäärin 1,5 päivää. Silti matkailijan olisi syytä pitää jäitä hatussa. Antibiootti nimittäin tappaa suolistossa myös hyviä, meitä suojaavia bakteereita, jolloin vaarallinen superbakteeri tarttuu mukaan paljon helpommin kuin jos ripulin kärsisi ilman antibioottia.

Alla olevasta kuvasarjasta näet, miksi antibioottia ei kannata ottaa matkaripuliin. Tarina etenee vierittämällä kuvan alla olevaa palluraa oikealle.Esimerkiksi Intian niemimaalla matkailleista ripuliin sairastuneista suomalaisista superbakteerin sai 47 prosenttia. Jos ripulia hoiti antibiooteilla, superbakteeri tarttui 80 prosentille. Terveinä pysyneistäkin 23 prosenttia kantoi Suomeen palatessaan resistenttejä suolistobakteereja, selvisi Kanteleen tutkimuksesta, josta uutisoimme vuosi sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ripuli paranee useimmiten ihan ilman lääkitystäkin. Antibiootin sijaan matkailijan kannattaisi käyttää ripuliin ennemmin muita lääkkeitä, kuten suolen toimintaa lamauttavaa loperamidia, jota myydään esimerkiksi nimillä Imodium ja Imocur.

Antibiootteja kannattaa käyttää ripuliin vain vaikeissa tapauksissa, jos nousee korkea kuume tai kunto huononee.

Kotimaassa kannattaa muistaa, että myöskään flunssa tai keuhkoputkitulehdus ei parannu antibiooteilla. Myöskään, jos ihminen on muuten oireeton antibioottihoitoa ei tarvita, vaikka virstanäytteestä löytyisi bakteereita.

2. Huolehdi wc-hygieniasta ja muut perinteiset konstit

Niin yksinkertaista: käsien kunnollinen pesu vessakäynnin jälkeen hyödyttää kahdella tavalla. Pesu auttaa sekä sinua suojautumaan wc:ssä lymyileviä bakteereja vastaan että estämään sinua levittelemästä bakteereja eteenpäin, jos olet tietämättäsi superbakteerin kantaja.

Useim­miten super­bakteerit ovat uloste­bakteereja eli niitä torjutaan samoilla keinoin kuin ripulibakteereja. Kaukomailla matkaillessa kannattaa juoda pullovettä, syödä kuumina tarjoiltuja ruokia ja välttää jääpaloja sekä valmiiksi pilkottuja hedelmiä ja salaatteja.

Matkaripulin ehkäisy on kyllä vaikeaa, koska reissussa on kuitenkin pakko syödä ja juoda.

”Matkailijat noudattavat ohjeita korkeintaan ensimmäisen päivän. Kolmantena päivänä syödään jo melko villisti. Tämä koskee yhtä lailla ketä tahansa matkailijaa, myös meitä tutkijoita.”

3. Kerro lääkärille, että haluat antibiootteja vain todelliseen hätään

Myös kotimaassa antibioottiresistenssiä vastaan voi taistella luopumalla turhista antibiooteista. Vaikka osa ihmisistä välttelee jo antibiootteja ehkä liiaksikin, suurempi ongelma on Kanteleen kokemuksen mukaan yhä se, että lääkäriltä vaaditaan antibiootteja turhaan varmuuden vuoksi.

Moni lääkäri saattaa ajatella, että potilas on tullut vastaanotolle nimenomaan antibiootteja hakemaan. Tällöin paine määrätä antibiootteja voi olla kova. Jos haluaa tehdä oman osansa antibioottiresistenssin vastaisessa taistelussa, lääkärille kannattaakin mainita, ettei halua antibiootteja kuin todelliseen tarpeeseen.

”Johtavan ajatuksen pitäisi olla se, että vaikka asiasta keskustellaan, viimeisen päätöksen antibioottien tarpeellisuudesta tekee lääkäri.”

Jos saat antibioottikuurin, on tärkeää muistaa syödä se ohjeiden mukaan. Jos pillereiden napsiminen unohtuu vähän väliä, annos ei riitä tappamaan bakteereja vaan päinvastoin. Bakteerit pääsevät opettelemaan, miten antibioottia vastaan voi puolustautua. Resistenssi siis lisääntyy.

Antibiootteja on myös erilaisia. Esimerkiksi silmätulehdukseen antibiootteja käytetään paikallisesti, jolloin niiden rooli antibioottiresistenssin synnyssä on pienempi. Sen sijaan suun kautta tai suonensisäisesti otetut antibiootit ovat merkittävimmässä roolissa.

”Suolistossa on kaksi kiloa bakteereja. Kun sinne päätyy antibioottia, alkaa tapahtua.”

4. Ota suositellut rokotukset

Rokotusten merkitystä antibioottiresistenssin vastaisessa taistelussa ei ehkä heti tule ajatelleeksi, mutta rokotteista on apua siihenkin.

Suositellut rokotukset kannattaa ottaa, sillä niiden avulla voi välttyä monelta taudilta eikä antibiootteja tarvita. Esimerkiksi influenssan jälkitautina voi saada bakteeriperäisen hengitystieinfektion, joka vaatii antibioottihoitoa. Rokottamalla influenssaa vastaan sen voi välttää.

+ Ryhdy kasvissyöjäksi ja lopeta matkustaminen

”Ääriesimerkkeinä siitä, mitä voisimme tehdä, olisi, että maapallon väestö siirtyisi kasvissyöjiksi eikä kukaan matkustaisi yhtään mihinkään”, Kantele sanoo.

Nämä toimet estäisivät tehokkaasti antibioottiresistenssin lisääntymistä ja leviämistä, mutta kovin realistisina Kantele ei niitä pidä.

”Tällä hetkellä yritämme nostaa tietoisuutta asiasta: että tietyillä toimilla voimme huonontaa, tietyillä parantaa tilannetta.”

Kanteleen mukaan ei silti olisi yhtään hullumpaa miettiä omaa lomakohdetta sen kannalta, haluaako ehdoin tahdoin matkustaa korkeimman riskin alueelle.

”On jopa ehdotettu, että matkailijat joutuisivat maksamaan antibioottiveroa.”

Kasvissyönti taas auttaisi antibioottikriisin voittamisessa siksi, että suurin osa maailman antibiooteista käytetään tuotantoeläinten kasvua nopeuttamaan. Tästä näkökulmasta kotimainen liha on ulkomaista parempi valinta, koska Suomessa antibiootteja ei käytetä kasvun tehostamiseen.

HS etsi joulukuussa vastaukset yleisimpiin superbakteereihin liittyviin kysymyksiin. Täältä voit lukea esimerkiksi, millä alueilla on suurin riski saada resistentti bakteeri.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää