Hyvinvointi

Tämä kaikki kehossasi tapahtuu kun uit avannossa: verenkierto ja aineenvaihdunta kiihtyvät, mielihyvähormonit lisääntyvät – ja monilla kipu hellittää

Moni jää koukkuun avantouintiin, syystä. Säännöllinen jäiseen veteen pulahdus on terveysteko, sanoo asiantuntija.

Vantaan Kuusijärvellä on tammikuisena sunnuntaina lähes ruuhkaa. Välillä ihmisiä kävelee laiturilla jonossa. Uikkareissa. Monilla on tossut jalassa, joillakin hattu ja hanskatkin.

He ovat menossa avantoon.

Yksi heistä on helsinkiläinen Kristiina Kariniemi-Örmälä, 50. Hän pulahtaa jäiseen veteen vähintään pari kolme kertaa viikossa.

”Lähdin kokeilemaan aluksi ystävän houkuttamana, mutta ajattelin, ettei kylmä vesi todellakaan sovi minulle. Olen meinaan tosi kova palelemaan”, Kariniemi-Örmälä sanoo.

Hän oli väärässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ystävältä harrastus unohtui, mutta Kariniemi-Örmälä jäi koukkuun melkein saman tien.

”Pulahduksesta seuraa välitön hyvänolontunne. Se virkistää ja rauhoittaa samanaikaisesti”, hän sanoo.

Vilkastunut verenkierto tuntuu Kariniemi-Örmälän mukaan ”humahduksena koko kehossa”.

Eri puolilla maailmaa terveysintoilijat ottavat jääpalakylpyjä, joiden uskotaan muun muassa ”buustaavan” immuunipuolustusjärjestelmää. Suomessa taas avantouintia on pidetty kansan keskuudessa parannuksena kolotukseen, uniongelmiin ja stressiin.

Mitä elimistössä tapahtuu, kun mennään jääkylmään veteen, ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo?

”Kylmä vesialtistus on intensiivisempi kuin kylmä ilma”, Ikäheimo sanoo. Kylmässä vedessä ihmisen elimistö haihduttaa enemmän lämpöä kuin vaikkapa pakkassäässä ulkoilmassa.

Tiina Ikäheimo on tutkinut kylmälle altistumisen vaikutuksia Oulun yliopistossa ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksessa, ja tutustunut muidenkin tekemiin tutkimuksiin kylmän fysiologisista vaikutuksista elimistöön. Kovin paljon tieteellistä tutkimusta avantouinnista tai sen terveysvaikutuksista ei ole tehty, mutta moni uskoo vahvasti sen lieviinkin terveyttä edistäviin vaikutuksiin

Tämä kaikki avannon terveyshyödyistä tiedetään

Kylmä vesi supistaa voimakkaasti verisuonia ja nostaa verenpainetta. Samalla sydämen syke ja sen työmäärä nousevat.

Kylmä vesi ja nopea ihon jäähtyminen saa aikaan hengenhaukkomisrefleksin, joka voi olla vaarallinen jos pää menee veden alle”, Ikäheimo sanoo.

Siksi sukellusta ei avantouidessa suositella. Sukeltaminen ja hengityksen pidättäminen veden alla lisäävät samanaikaisesti tahdosta riippumattoman hermoston ”kaasua ja jarrua” ja voi lisätä rytmihäiriön riskiä. Hänen mukaansa hengenhaukkomisrefleksi kuitenkin vaimenee, jos kylmässä vedessä käy säännöllisesti.

Toisin sanoen: kylmään karaistuu.

Avannossa aktivoituu elimistön tahdosta riippumaton hermosto. Kylmä vesi aiheuttaa stressireaktion, jolloin elimistössä alkaa erittyä stressihormoneja: adrenaliinia, noradrenaliinia ja kortisolia. Myös mielihyvähormonien eritys vilkastuu: endorfiinia, serotoniinia ja dopamiinia vapautuu elimistöön tavallista enemmän.

”Ehkä tästä syystä moni kertoo addiktoituvansa avantouintiin herkästi”, Ikäheimo arvelee.

Joissakin kylmäaltistustutkimuksissa on havaittu antioksidanttien vaikutuksen lisääntymistä elimistössä. Antioksidanttien merkityksestä terveyteen ja sairauksien syntyyn kuitenkin kiistellään.

Ikäheimon mukaan reumaattiset kiputilat, kuten nivelsäryt ovat joillakin avantouimareilla selvästi vähentyneet. Tämä voi johtua avannossa lisämunuaisen kuorikerroksesta erittyvän kortisolin (eli hydrokortisonin) tulehduksia hillitsevästä vaikutuksesta.

Kylmä vesi kiihdyttää myös aineenvaihduntaa ja aktivoi niin sanottua ruskeaa rasvaa. Ruskea rasva polttaa energiaa, toisin kuin valkoinen rasva, joka varastoi elimistön ylimääräistä energiaa. Ruskean rasvan tuottama lämpö auttaa osaltaan ylläpitämään kehon lämpösisältöä kylmässä ympäristössä.

Ikäheimo ei kuitenkaan uskalla väittää avantouintia tehokkaaksi laihdutuskeinoksi. Kiihtyvän lämmöntuotannon se joka tapauksessa käynnistää.

Jotkut avantouimarit myös sanovat, ettei heille tule flunssaa kovin herkästi, mutta kylmän vaikutuksista immuunipuolustukseen ei ole yksiselitteistä tutkimustietoa.

Kyselyissä moni kertoo myös olonsa virkistyneen avannossakäynnin jälkeen. Ikäheimon mukaan tämä voi johtua suoraan fysiologiasta. Kylmässä vedessä verisuonet ensin supistuvat ja sitten taas laajenevat kun noustaan vedestä. Tämä lisää verenkiertoa kehon pintaosiin ja voi jälkeenpäin virkistää.

Osa ihmisistä on kyselyissä kertonut, että on saanut helpotusta joihinkin ihosairauksiin. Tämäkin saattaa Ikäheimon mukaan liittyä ihon lisääntyneeseen hapensaantiin vilkastuneen pintaverenkierron kautta. Luotettavia tutkimustuloksia asiasta ei ole.

Toisaalta Ikäheimo kertoo, että joillakin kylmä voi laukaista kylmänokkosrokon, johon sisältyy ihon voimakas kutina ja vakavammissa tapauksissa jopa kielen tai nielun turvotusta ja allerginen reaktio

Tämän takia kylmänokkosrokkoon taipuvaisen ei kannata avantouintia harrastaa. Myöskään verenpainetautia tai sepelvaltimotautia sairastavan ei kannata kylmään veteen pulahtaa.

 

Pienikokoinen ja hoikka ihminen jäähtyy nopeammin, isokokoinen hitaammin.

”Jos sairastaa näitä, kannattaa kysyä lääkäriltä, voiko avantouinnista olla haittaa”, Ikäheimo sanoo.

Pitääkö avantoon mennessä pitää lämmittävää pipoa tai lakkia, uimahanskoja tai tossuja jalassa? Se voi olla tarpeen, sanoo Tiina Ikäheimo.

Käsien, jalkojen ja pään kautta haihtuu eniten lämpöä, joten varusteista voi siinä mielessä olla hyötyä. Pään suojaaminen voi esimerkiksi vähentää verenpaineen kohoamista kylmässä. Ihon pintaverenkierto ja raajojen ääreisosien verenkierto heikkenevät kylmässä vedessä voimakkaasti, mikä voi tuntua kipuna, voimakkaimmin sormissa ja varpaissa. Toistuvat avantouinnit vähentävät stressivastetta ja myöskin kylmäntuntemuksia.

Ainakin uinnin jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi.

Alla olevalla videolla Kristiina Kariniemi-Örmälä pulahtaa Kuusijärveen ja kertoo, miltä avantouinti tuntuu. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Saunaan meno ennen tai avantouinnin jälkeen lisää elimistön stressiä, kun verisuonet kylmässä ensin supistuvat ja sitten lämpöisessä laajenevat voimakkaasti. Myös verenpaineen heilahtelut ovat isompia, kun kuumassa saunassa verenpaine laskee.

Terveelle ihmiselle vaihtelusta ei aiheudu haittaa.

Alkoholia ja avantouintia ei kannata yhdistää, sillä alkoholi heikentää kylmän tuntemista. Lisäksi alkoholi vaikeuttaa elimistön lämmöntuottokykyä ja lisää lämmönhukkaa kylmässä. Krapula voi myös lisätä rytmihäiriöherkkyyttä, jolloin siihen ei ole viisasta yhdistää avantouintia.

Pienikokoinen ja hoikka ihminen jäähtyy nopeammin, isokokoinen hitaammin. Myös ihonalainen rasvakerros toimii eristeenä ja hidastaa jäähtymistä.

Kristiina Kariniemi-Örmälä käyttää uinnin aikana vain tossuja, mutta pukuhuoneessa hän panee päähänsä pipon ja vetää käsiin lämpimät hanskat.

”Minä uin kolmesta viiteen minuuttia enkä mene saunaan”, Kariniemi-Örmälä kertoo.

Terveydelliset hyödyt tuntuvat: kipeä polvinivel ja selkä ovat notkistuneet. Myös kipu nivelissä tuntuu hellittäneen. Parasta on kuitenkin hyvä ja virkistynyt olo, joka vastaa tunnetta jonkin keskiraskaan urheilusuorituksen jälkeen.

Kariniemi-Örmälä on huomannut, että käsien palelu ylipäätään esimerkiksi hiihtolenkillä on vähentynyt.

”Ihan kuin ääreisverenkierto olisi vilkastunut.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Terveys
 • avanto
 • Terveysviikko
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  2. 2

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  5. 5

   Trump: Huumeidenvastainen kampanja edellyttää kovia otteita, ”myös kuolemantuomioita” – suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Sähköpyöriä myyvä yrittäjä: Kiinteä 400 euron ostotuki on huono ehdotus

  8. 8

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Pohjoiskorealaisten delegaatio saapui taksilla illalliselle Helsingin Bulevardille – korkea-arvoinen Choe Kang-il on mukana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  7. 7

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  10. 10

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää