Hyvinvointi

Moni hakee tangossa roikkumisesta apua selkävaivoihin – Roikkuessa ranka venyy ja puristusvoima lisääntyy, mutta liike voi myös pahentaa joidenkin vaivoja

Suosikkiliike roikkumisesta voi olla monenlaista iloa, mutta se voi myös pahentaa selkäkipuja. Selvitimme, milloin roikkuminen voi olla hyväksi ja milloin ei.

Monissa suomalaiskodeissa ja työpaikoillakin on tanko tai puolapuut roikkumista varten. Ennen neuvottiin, että säännöllinen roikkuminen tekee selälle hyvää. Nykyään tiedetään, ettei asia ole niin mustavalkoinen.

Tieteellistä näyttöä siitä ei ole, että roikkuminen ehkäisisi selkäsairauksia tai edistäisi niistä toipumista, sanoo selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

”Tosin varsinaista näyttöä ei ole siitäkään, että roikkuminen olisi vahingollista.”

Tangossa roikkuminen voi kuitenkin keventää selän kuormitusta tai helpottaa jotain oiretta hetkellisesti.

Suurin osa ihmisten selkäkivuista ei Sihvolan mukaan johdu siitä, että kudoksissa olisi vakava-asteinen vaurio. Useimmiten selkäkipu johtuu jostain muusta kuin varsinaisesti selkäsairaudesta ja paranee yleensä muutamassa viikossa. Esimerkiksi kansankielinen noidannuoli on tyypillinen niin sanottu hyväennusteinen selkäkipu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Perusterve maalaisjärki auttaa. Jos roikkumisasento tuo selkään kovan kivun tai oire pahenee, silloin sitä ei kannata tehdä. Omaa kehoa kannattaa tunnustella ja kuunnella”, Sihvola kiteyttää.

Kun ihminen hyppää roikkumaan tankoon tai tarttuu puolapuihin ja alaraajat roikkuvat, se venyttää rankaa – käytännössä siis vetää nikamia irralleen. Suurin veto kohdistuu alaselän lannenikamiin.

Näin roikkuminen kasvattaa nikamien väliä, eli ikään kuin vapauttaa nikamavälilevyjä puristuksista.

”Teoriassa voisi ajatella, että se helpottaa sellaisia selkäkivuista kärsiviä henkilöitä, joilla on nikamamadaltumia”, Sihvola sanoo.

Ennen ajateltiin hänen mukaansa enemmän niin, että nikamavälien avautuminen helpottaa kipua.

”Vaikutuksen tiedetään olevan hyvin lyhytaikainen, eikä sen tehosta ole näyttöä. Lisäksi voimakas venytys voi myös aiheuttaa ärsytystä ympäröivissä kudoksissa.”

Roikkumisessa voi kuitenkin olla hyviä puolia niille, joille se sopii. Roikkuessa ryhti esimerkiksi oikenee. Suurin osa ihmisistä istuu päivisin monta tuntia näyttöpäätteen ääressä, jolloin ryhti saattaa olla etukumara, eli olkapäät ovat lysähtäneet eteenpäin.

”Roikkuessa ryhti ja rintakehä aukeavat ja koko ranka venyy. Myös selän pitkät ojentajalihakset, rintalihakset ja lavan tukilihakset venyvät. Lisäksi roikkuminen kehittää puristusvoimaa varsinkin, jos roikkuu koko painollaan”, Sihvola listaa.

 

”Roikkuessa ryhti ja rintakehä aukeavat ja koko ranka venyy.”

Nykyään asiantuntijat suosittelevat, että tangosta tai puolapuista roikkuessa jalat ovat maassa ja polvet koukussa. Silloin veto lannerankaan alaselkään ei ole niin suuri.

”Jos tangosta tai puolapuusta pidetään kiinni käsillä ja jalat roikkuvat rentoina ilmassa, venytys on aika voimakas, koska koko lantion ja alaraajojen paino venyttävät rankaa alaspäin.

Kehon painokin vaikuttaa. Jos ihmisellä on paljon ylipainoa, hänen kannattaa lähes poikkeuksetta pitää jalat maassa.

Roikkuessa lantio ei saisi notkistua liikaa ja päästä retkahtamaan. Vyötärölihavuus lisää lannenotkoa ja kääntää lantiota eteenpäin samalla kun pakarat painuvat pitkälle taakse.

Sihvola kehottaa selkäkipuisia kokeilemaan roikkumista varovasti.

”Sitä voi itse säädellä, miten paljon kehon painoa keventää, eli kuinka voimakkaasti rankaa venyttää. Hyväkuntoiset ja terveselkäiset voivat yhdistää roikkumiseen vatsalihasliikkeitä, kuten polvien noston kohti rintakehää ja takaisin alas.”

Jos käytössä ovat puolapuut tai tangon korkeutta voi säädellä, roikkumiseen voi yhdistää erilaisia asentoja ja otteita muuttamalla selän ja kyljen lihasten venytyksiä.

Staattisen istumatyön vastapainoksi pitäisi Sihvolan mukaan kuitenkin tehdä jotain dynaamista, aktiivista liikettä. Roikkuminen on pikemmin passiivista kuin aktiivista toimintaa.

Milloin roikkumista kannattaa välttää?

Sihvola ei suosittele kokeilemaan roikkumista silloin, jos kyseessä on akuutti äkillisesti alkanut selkäkipu, esimerkiksi niin sanottu noidannuoli.

”Akuuttiin kipuun liittyy yleensä kohonnut lihasjännitys, eli kehossa on päällä niin sanottu suojareaktio. Silloin ei suositella varsinaista venyttelyä. Liike ja liikkuminen edistävät kuitenkin toipumista. Roikkuminen taas on voimakas venytys.”

Jos olka- tai muissa nivelissä on yliliikkuvuutta tai ne ovat menneet jopa sijoiltaan, pitkäaikainen passiivinen venytys ei tee hyvää. Venytyksellä yritetään yleensä lisätä lihaksen pituutta. Niveleen taas ei tarvita yliliikkuvuutta.

”Jos yliliikkuvuutta on jo valmiiksi, silloin voi roikkua varovasti ja pyrkiä kehittämään olkanivelen ja lapaluun asennonhallintaa aktivoimalla lapaa tukevia lihaksia. Hyvä lapatuki edistää olkanivelen hyvinvointia ja parantaa myös yläselän ryhtiä.”

Roikkumista kannattaa välttää myös aamuisin heti heräämisen jälkeen samaan tapaan kuin muitakin ääriliikkeitä. Nukutun yön jälkeen välilevyt ovat nestepitoisimmillaan.

”Kun välilevyt ovat oikein pulleina, ne venähtävät tavallista helpommin. Roikkumista kannattaa harrastaa vasta sitten, kun on jo tehnyt aamutoimet tai aloitellut työpäivää. Lihaksetkin ovat aamulla kankeina alttiimpia suojareaktioille”, Sihvola kertoo.

Jos töissä pitää tauon ja päättää käyttää sen roikkumiseen, kannattaa ennen puolapuihin tai tankoon tarttumista jaloitella hieman, tehdä ryhtiä avaavia, lihaksia herätteleviä liikkeitä ja mennä vasta sitten roikkumaan.

 

”Roikkumista kannattaa harrastaa vasta sitten, kun on jo tehnyt aamutoimet tai aloitellut työpäivää. Lihaksetkin ovat aamulla kankeina alttiimpia suojareaktioille.”

Myös otetta kannattaa vaihdella myötäotteesta vastaotteeseen – välillä toinen käsi voi olla myötä- ja toinen vastaotteessa, jolloin venytys ja rasitus kohdistuvat eri kohtiin.

Mikään, ei siis myöskään roikkuminen, sovi kaikille. Jos roikkuminen tuntuu hyvältä, roikkumisaikaa voi lisätä pikkuhiljaa. Kehon tottuessa voi ryhtyä tekemään esimerkiksi leuanvedon esiasteita tai vetämään leukoja.

”Mitään vahinkoa harvemmin saa aikaiseksi, jos tekee asiat asteittain ja rauhallisesti, tässä tapauksessa siis pikkuhiljaa vetoa eli roikkumista lisäten”, Sihvola sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Selkäkipu
 • Selkä
 • Treeni
 • Annina Vainio

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  2. 2

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  3. 3

   Elina Lepomäki: ”Suomessa ihmisillä pitäisi olla enemmän vaurautta” – Suora lähetys käynnissä

  4. 4

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  6. 6

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  7. 7

   Eduskunnan turvallisuusosasto saa kovat nuhteet oikeusasiamieheltä vierailijalistojen hävittämisestä

  8. 8

   Nettiin liitettyjen laitteiden tietoturvan kanssa on lähes luovutettu – HS keräsi asiantuntijoilta kolme ratkaisua siihen, miten tilanne voi parantua

  9. 9

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  10. 10

   Ruotsissa soitetaan koko viikon kirkonkelloja Aviciin muistoksi ja mietitään miksi tähti ajettiin loppuun nuorena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  3. 3

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  8. 8

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  9. 9

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  10. 10

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Itäväylän remontti hankaloittaa kävelijöiden ja pyöräilijöiden liikkumista Herttoniemessä – mittavan urakan ajojärjestelyt helpottavat vasta heinäkuussa
  3. Elina Lepomäki: ”Suomessa ihmisillä pitäisi olla enemmän vaurautta” – Suora lähetys käynnissä
  4. Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin
  5. Uutistoimisto Reuters varjosti Syyriasta Venäjälle saapuvia joukkoja, jotka kuljetettiin bussikyydillä sotilastukikohtaan – Venäjä kiistää virallisten sotilaiden läsnäolon Syyriassa
  6. Euroopan keskuspankki piti ennakoidusti korot ennallaan
  7. Kevään kelirikko on vaikein 20 vuoteen – ”Talvi on ollut kosteuden kannalta hankala”
  8. Koululaisten polkupyörien renkaita ja jarruja on peukaloitu Hämeenlinnassa – poliisi tutkii aivotärähdykseen johtanutta onnettomuutta pahoinpitelynä
  9. Eduskunnan turvallisuusosasto saa kovat nuhteet oikeusasiamieheltä vierailijalistojen hävittämisestä
  10. ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia Tilaajille
  11. Diktaattori-isä hallitsee, ja poika käyttäytyy äitiään kohtaan kuin demoni – Tarina vuoden parhaasta perheestä naurattaa ja kylmää
  12. Näytä lisää