Hyvinvointi

Nielusyöpä yleistyy nopeasti Suomessa – syynä on papilloomavirus, joka leviää uusien seksitapojen kautta

”Tarttuminen naiselta miehelle on todennäköisempää kuin mieheltä naiselle”, kertoo väitöstutkija Lauri Jouhi. Jouhin mukaan hpv-rokote pitäisi antaa Suomessa pojillekin.

Nielusyöpä yleistyy nopeasti Suomessa. Vuosittain todettujen nielusyöpätapausten määrä lähes kaksinkertaistui vuosina 2000–2009, ja tauti yleistyy edelleen, toteaa lääketieteen lisensiaatti Lauri Jouhi.


Vastaava kehitys on tapahtunut muissakin länsimaissa. Syynä ovat todennäköisesti vapautuneet seksitavat ja papilloomavirus hpv, joka siirtyy suuseksissä sukuelimistä suun limakalvoille. Erityisesti tauti on yleistynyt nuorilla miehillä.

”Aiempi yhdysvaltalaistutkimus ennakoi, että jos yleistyminen jatkuu nykyistä vauhtia, nielusyövän esiintyvyys ohittaa kohdunkaulansyövän vuonna 2020”, Jouhi kertoo.

Vaarallisten papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulansyöpää, voidaan ehkäistä rokotuksella. Suomessa 11–12 -vuotiaat tytöt ovat saaneet maksuttoman hpv-rokotuksen vuodesta 2013 alkaen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työryhmän on määrä ottaa vuoden loppuun mennessä kantaa siihen, pitäisikö hpv-rokotusohjelmaa laajentaa myös poikiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lauri Jouhin mukaan näin pitäisi tehdä, vaikka varmaa näyttöä rokotteen tehosta nielusyövän ehkäisemisessä ei vielä ole.

”Taudin pitkä itämisaika ja se, että syövän esiasteita ei tunneta, aiheuttaa sen, että rokotteen tehon tutkiminen kestää kauan. On kuitenkin näyttöä, että rokote vähentää hpv-infektion esiintyvyyttä ja oletettavaa on, että se saattaa ehkäistä myös nielusyöpää”, Jouhi sanoo.

Hän väittelee Helsingin yliopistossa maaliskuun 9. päivänä.

Väitöstutkimuksessaan Jouhi selvitti, mikä nielusyöpää aiheuttaa, miten yleisesti sitä esiintyy Suomessa ja miten sitä kannattaisi hoitaa. Hänen aineistossaan oli 674 suomalaista potilasta, jotka olivat sairastaneet taudin vuosina 2000–2009. Potilaiden keski-ikä oli 58 vuotta, naisia heistä oli vajaa kolmannes.

Tauti on melko harvinainen. Uusia tapauksia todetaan Suomessa nykyään hieman alle 200 vuosittain.

Vielä parikymmentä vuotta sitten nielusyöpä oli tyypillisesti iäkkäiden, tupakoivien ja runsaasti alkoholia käyttävien miesten sairaus. Taudin ennuste oli huono. Nykyisin tämän potilasryhmän sairastuneista on kolmen vuoden kuluttua taudin toteamisesta elossa noin puolet.

Papilloomaviruksen aiheuttama nielusyöpä on Jouhin mukaan oikeastaan uusi, erillinen sairaus.

Hyvä uutinen on se, että sen ennuste on paljon parempi: Kolmen vuoden kuluttua sairauden toteamisesta elossa on yli 80 prosenttia potilaista.

”Hpv:n aiheuttamaa tautia sairastavat potilaat ovat nuorempia. Heillä tauti ei yleensä uusiudu. Toisaalta he usein joutuvat kärsimään hoidon haittavaikutuksista pitkään”, Jouhi sanoo.

Lisää tutkimusta tarvitaankin hänen mukaansa siitä, miten hoitoja voidaan keventää ja haittavaikutuksia vähentää vaarantamatta hoidon tehoa.”Tämä on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimpiä kysymyksiä suunielusyövän hoidossa.”

Papilloomavirus hpv tarttuu suun limakalvoille tavallisimmin suuseksin kautta. ”Tarttuminen naiselta miehelle on todennäköisempää kuin mieheltä naiselle”, Jouhi sanoo.

Seksitapojen muutos ei hänen mukaansa kuitenkaan selitä kaikkia infektioita. ”Lapsilla voidaan havaita merkkejä sairastetusta infektiosta ja hpv-virusta on tavattu jopa sikiöissä.”

HPV-viruksia tunnetaan tällä hetkellä yli 200. ”Vain harvalla on merkitystä syövän synnyssä”, Jouhi toteaa.

Nielusyövässä merkittävin alatyyppi on hpv-16, joka on tärkeä myös kohdunkaulan syövän kehityksessä.

Ennen kuin tyttöjä alettiin rokottaa, syöpää aiheuttavaa papilloomavirusta kantoi THL:n mukaan joka kolmas hiukan yli 20-vuotias nainen. Tässä ikäryhmässä viruksen kantajien osuus oli suurin.

Yleensä virus häviää itsestään. Tiedetään, että esimerkiksi tupakointi hidastaa hpv-infektion paranemista. Joskus infektio jääkin pysyväksi, mikä altistaa syövän kehittymiselle. Tämä saattaa kuitenkin kestää jopa 30 vuotta.

”Kenelle näin käy, sitä ei tarkkaan tiedetä”, Jouhi sanoo.

Kohdunkaulan syövällä on esiasteita, joita Suomessa seulotaan kaikille naisille tehtävillä joukkotarkastuksilla eli papa-kokeilla. Suunielusyövässä tällaisia esiasteita ei ainakaan vielä toistaiseksi tunneta, minkä vuoksi vastaava seulonta ei onnistu.

Taudin hoito on murroksessa. ”Osittain syynä on hoitomenetelmien kehittyminen, mutta myös hpv-virukseen liittyvän taudin yleistyminen aiheuttaa tarvetta päivittää hoitosuosituksia”, Jouhi sanoo.

Vielä parikymmentä vuotta sitten tavallisin hoito oli laaja leikkaus ja sädehoito. Haittapuolena oli, että hoito aiheutti usein potilaalle pysyviä haittoja.

2000-luvun alussa sädehoitomenetelmät olivat kehittyneet niin paljon, että niitä alettiin yleisesti käyttää nielusyövän ainoana hoitomuotona. Niin sanotussa kemosädehoidossa sädehoitoon yhdistetään sytostaatteja eli solunsalpaajia.

Viime aikoina kevyemmät, suun kautta tapahtuvat leikkaukset ovat alkaneet yleistyä. Esimerkiksi Helsingin yliopistollisessa sairaalassa on otettu käyttöön leikkausrobotti, jonka ansiosta leikkausten haittavaikutukset ovat aiempaa pienempiä.

Suomen yliopistosairaaloissa nielusyövälle on laadittu yhtenäiset hoitokäytännöt. Monissa muissa maissa näin ei välttämättä ole, ja se voi Jouhin mukaan heijastua hoitotuloksiinkin.

Yliopistosairaaloissa kaikki potilaat käyvät läpi samanlaisen hiotun prosessin. Hoito suunnitellaan yksilöllisesti tiimissä, johon kuuluu muun muassa korvalääkäreitä, syöpälääkäreitä, leukakirurgeja ja plastiikkakirurgeja.

”Jokaiselle pyritään löytämään hoito, joka on riittävän tehokas, mutta jossa haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi”, Jouhi toteaa.

Tällä viikolla BBC kertoi, että Iso-Britannia alkaa tarjota papilloomavirusrokotetta 45-vuotiaille ja sitä nuoremmille miehille, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. Rokotusohjelma alkaa huhtikuussa. Sen tarkoituksena on ehkäistä papilloomavirus HPV:n aiheuttamia syöpiä ja sukuelinten syyliä.

Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa HPV-rokotetta tarjotaan miesten kanssa seksiä harrastaville miehille jo nyt, mutta nyt Englantikin alkaa tarjota niitä.

Pilottiohjelma on BBC:n mukaan vahvistanut näyttöä siitä, että papilloomaviruksella on yhteys eräisiin syöpiin, joita esiintyy erityisen paljon näillä miehillä.

Britanniassa 11-13-vuotiaat tytöt ovat saaneet HPV-rokotuksen vuodesta 2008. Ohjelman tarkoituksena on ehkäistä kohdunkaulan syöpää. Tyttöjen rokotusohjelma ei kuitenkaan suojaa miehiä, joiden riski sairastua suun, nielun, peräaukon ja peniksen syöpään on kohonnut.

Britannia päätti viime vuonna, että HPV-rokotusohjelmaa ei laajenneta koskemaan poikia. Päätös sai BBC:n mukaan jyrkkää kritiikkiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rokotukset
 • Syöpä
 • Hyvinvointi
 • Terveys
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  2. 2

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  3. 3

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  4. 4

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  5. 5

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  6. 6

   Saako paleltumaa hieroa? Suojaako rasvaaminen kasvoja pakkaselta? Miten kylmässä vauva voi nukkua? Asiantuntija vastaa 16 kylmää koskevaan kysymykseen

  7. 7

   ”Ihminen lakkaa piittaamasta elämästään” – valokuvaaja Abdulmonam Eassa kertoo HS:lle, miten Itä-Ghoutan pommisateessa oppii elämään

  8. 8

   Italian poliitikot viis veisaavat valtion velasta – muhiiko maassa EU:n seuraava kriisipesäke?

  9. 9

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  2. 2

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  3. 3

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  4. 4

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  5. 5

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  6. 6

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  10. 10

   Keskustan kannatus on palautunut hivenen sisäisestä kuohunnasta huolimatta – vihreiden vauhti hyytyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää