Hyvinvointi

Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

Se tuntuu syvältä, kestää pitkään ja saa koko emättimen supistelemaan voimakkaasti. Selvitimme, mistä netissä villitsevässä kohdunkaulaorgasmissa on oikein kyse ja miten sellaisen saa.

Klitorisorgasmi, emätinorgasmi, g-piste. Naisen orgasmin monet mahdollisuudet kyllä tunnetaan, mutta yksi on jäänyt vähemmälle huomiolle: kohdunkaulaorgasmi.

Kyllä, sellaisestakin maailmalla kohkataan. Vinkkejä kohdunkaulaorgasmin saamiseksi on jaettu esimerkiksi Women’s Healthissa. Kohdunkaulaa kiihottamalla saatua orgasmia maalaillaan todella järisyttäväksi orgasmiksi: se tuntuu syvältä, kestää pitkään ja saa koko emättimen supistelemaan voimakkaasti. Suomessakin somessa on levinnyt innostuneita ja hämmentyneitä kyselyjä aiheen tiimoilta.

Selvitimme, mistä asiassa on kyse.

Ensinnäkin:

Onko kohdunkaulaorgasmeja edes olemassa?

Kyllä ja ei.

Vastaus riippuu siitä, miten orgasmin määrittelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Auktorisoidulta erityistason seksuaaliterapeutilta Marja Kihlströmiltä ilmestyy ensi kuussa naisen orgasmia käsittelevä kirja Iso O – matkaopas huipulle (Kosmos). Hän lienee oikea henkilö avaamaan keskustelun.


Kihlström on sitä mieltä, että kohdunkaulaorgasmit ovat todellinen ilmiö. Hän on kuullut usean asiakkaansa kertovan, kuinka he saavat orgasmin nimenomaan kohdunkaulaan kohdistuvan kosketuksen, hyväilyn tai paineen avulla.

”Asiakkaat ovat kuvailleet tällaisen orgasmin tuntuvan siltä, että se lähtisi todella syvältä. Klitorisorgasmi tuntuu heidän mielestään terävämmältä. Kohdunkaulan anatomisen sijainnin huomioon ottaen tämä kuulostaa ihan loogiselta.”

Muitakin näkemyksiä on.

Gynekologi ja auktorisoitu kliininen seksologi Leena Väisälä kehottaa miettimään orgasmin perimmäistä olemusta.

”Orgasmi tapahtuu aivoissa. Orgasmi on aivoissa tapahtuva muutos, joka koetaan kehollisesti.”

Se, mitä kehonosaa hyväilemällä tai kiihottamalla orgasmi kullekin milloinkin tulee, vaihtelee. Aina ei tarvita edes fyysistä kosketusta, Väisälä muistuttaa. Pari prosenttia naisista voi saada orgasmin ihan vain kuvittelemalla.

”Yksittäisistä orgasmipisteitä puhuminen voi siten olla harhaanjohtavaa.”

Yleisellä tasolla Väisälä ei pidä kohdunkaulaa kovin merkittävänä alueena orgasmien kannalta. Tätä tukee tutkimushavainto, jonka mukaan kohdunpoisto (jolloin yleensä poistetaan myös kohdunkaula) ei juurikaan vaikuta koettuihin orgasmeihin.

”Toki yksittäisille naisille sillä voi olla merkitystä.”

Miten kohdunkaulaorgasmi syntyy?

Kohdunkaulan alue on hyvin hermotettu. Kohdunkaulaan liittyvän orgasmin kokeminen saattaa yhdistyä vagus- eli kiertäjähermoon.

”Jotkut tutkijat katsovat, että syvät tuntemukset emättimestä ja kohdunkaulalta voisivat välittyä myös vagushermon kautta”, Väisälä sanoo.

Kyse olisi silloin eri mekanismista kuin klitorisorgasmissa, jossa tuntemukset välittyvät klitoriksen hermojen kautta. Klitoris näyttelee muutenkin suurta roolia orgasmeissa. Myös monissa emätinorgasmeissa ja paljon kohkatussa g-pisteessä on usein kyse siitä, että klitoris kiihottuu. Klitoris kun ulottuu paljon syvemmälle kuin pintapuolelta näyttää.

Tosielämässä tosin on vaikea sanoa, mikä orgasmi johtuu mistäkin. Kun penis tai hieromasauva hyväilee kohdunkaulaa, se usein väistämättä osuu myös klitorikseen joko suoraan tai emättimen etuseinämän kautta.

Ehkä mekanismilla ei ole niin väliäkään.

”Tärkeintä olisi etsiä avoimesti omia nautintopisteitään, positiivisella otteella”, Väisälä sanoo.

Miten saan kohdunkaulaorgasmin?

Kohdunkaulaorgasmin tavoittelu kannattaa aloittaa varmistamalla, että tietää kohdunkaulan sijainnin. Kihlström kannustaa jokaista naista tutustumaan omaan anatomiaansa.

Kohdunkaula ja -napukka sijaitsevat syvällä emättimessä. Kun sormet työntää syvälle emättimeen ja tunnustelee aluetta, kolikon kokoinen napukka tuntuu selvästi.

”Kyllä sen sitten tuntee”, Kihlström sanoo.

Orgasmia tavoitellessa kohdunkaulan aluetta voi kosketella sormin tai työnnellä peniksellä tai hieromasauvalla kohdunkaulaa vasten.

”Kannattaa etsiä sellaisia seksiasentoja, missä kumppani pääsee työntymään mahdollisimman syvälle. Anatomisia eroja on senkin suhteen, miten kohdunsuu on sijoittunut.”

Lantion alle voi laittaa tyynyjä ja kokeilla erilaisia asentoja sängyssä, sohvalla tai missä vain.

Joskus miehen penis voi olla sen verran lyhyt tai naisen emätin niin pitkä, että juuri sen parin anatomialla kohdunkaulan kiihottaminen peniksellä ei onnistu. Silloin kohdunkaulaorgasmia voi tavoitella vaikka sormin tai hieromasauvalla.

Tai sitten voi kokeilla jotain ihan muuta.

Iloitse kaikenlaisista orgasmeista

Tietyntyyppisen orgasmin metsästys hiki hatussa ei kannata. Kaikenlaiset orgasmit ovat yhtä hyviä, muistuttavat sekä Kihlström että Väisälä.

Kaikki eivät lämpene kohdunkaulan koskettelusta, joistakin se voi tuntua jopa kurjalta. Omaan tuntemukseen kannattaa luottaa.

”Se mikä toimii toisella, ei toimi toisella ollenkaan. Jos jokin ei tunnu hyvältä tai se sattuu, pitää lopettaa”, Kihlström sanoo.

Kihlström on huomannut, että naiset kokevat yhä saavansa vääränlaisia orgasmeja. Yksi saattaa vastaanotolla tuskailla anaaliorgasmejaan, toinen aivo-orgasmejaan.

Turhaan.

”Orgasmi ei ole vääränlainen, vaikka se ei kuuluisikaan valtavirtaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • Seksuaalisuus
 • Päivi Ala-Risku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää