Hyvinvointi

”Lapsi alkoi yhtäkkiä pidättää kakkaansa useita päiviä” – Lasten toiminnallinen ummetus on yleinen vaiva, jonka syy on pitkälti psyykkinen, näin pidätyskierre katkaistaan

Lasten toiminnallinen ummetus on yleinen vaiva, jota ei useinkaan hoideta kunnolla. Lopulta koko perhe voi joutua kakkakouluun.

Kakan pidättäminen alkoi pottaharjoittelun yhteydessä. 2-vuotias lapsi kertoi, että ei halua tehdä kakkaa, ja alkoi yhtäkkiä pidättää useita päiviä. Kun pidättämistä oli jatkunut jonkin aikaa, se alkoi selkeästi myös sattua. Lapsi haroi jalkoväliään, halusi koko ajan syliin, oli usein aika itkuinen ja kertoikin, että sattuu. Tätä menoa saattoi jatkua käytännössä esimerkiksi koko iltapäivä ja ilta päiväkodin jälkeen.

Kun kakka vihdoin parin kolmen päivän kuluttua tuli, lapsi piristyi silminnähden. Kakka ei missään vaiheessa ollut varsinaisesti ihan rutikuivaa ja kovaa. Välillä ehkä kovahkoa ja tosi isoja mötköjä, koska lapsi pidätti.

Kokeiltiin luumusosetta ja lisättiin juomista, mutta niillä ei tuntunut olevan mitään vaikutusta. Tätä kesti muutaman viikon, kunnes varasin ajan lääkärille. Kun pääosa valveillaoloajasta tuntui kuluvan kakkahädän kanssa kärvistelyyn, niin eihän se homma voinut enää millään jatkua.

Helsinkiläisisän kertomus kuulostaa asiantuntijan korviin hyvin tyypilliseltä lapselta, joka kärsii toiminnallisesta ummetuksesta. Ummetus on yksi yleisimmistä lasten vatsavaivoista, mutta usein sen hoito jää vajaaksi.

”Lapsen kanssa mennään lääkäriin, joka kehottaa kokeilemaan laktuloosiliuosta, mutta tilannetta ei seurata kunnolla”, sanoo lasten gastroenterologian erikoislääkäri Timo Örmälä Hyvinkään sairaalasta.

Monet vanhemmat käyttävät laktuloosi- tai makrogoliuosta liian varovasti. He saattavat pelätä, että lapsen suolisto jotenkin tottuu ulostetta pehmittävään lääkkeeseen eikä enää toimi luonnollisesti.

”Tottumisvaaraa ei ole”, Örmälä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikä on toiminnallinen ummetus?

Lapsen toiminnallinen ummetus alkaa tyypillisimmillään juuri iässä, jossa harjoitellaan vaipasta luopumista. Noin 1–4-vuotias lapsi voi jostain syystä alkaa jännittää vaikkapa potalla tai pöntöllä istumista. Yksikin ikävä vessaistunto voi riittää siihen, että lapsi alkaa pelätä koko toimenpidettä.

Pidättämiseen voi olla syynä myös peräaukon suulla oleva pieni haavauma, joka sattuu.

”Ulosteen panttaaminen johtaa helposti kierteeseen: mitä isompi pökäle odottaa ulospääsyä, sen pelottavammalta se tuntuu ja lapsi pidättää ja pidättää”, Örmälä kuvaa.

Paksusuolen tehtävä on ottaa vettä pois ulosteesta. Jos kakka muhii suolessa pitkään, se kuivuu ja saattaa muuttua papanamaisiksi koviksi palloiksi. Örmälän mukaan pitkään jatkunut ummetus lisää suolen venytystä ja hidastaa kaiken kaikkiaan ulostemassan läpimenoaikaa.

”Pelätessään ulostamista lapsi saattaa hyppiä tasajalkaa, että paineen tunne ja venytyskipu lievittyisivät”, Örmälä sanoo.

Syntyy helposti kierre, jossa kaikki asiat alkavat pyöriä lapsen kakkaamisen ympärillä. Vanhemmat ovat huolissaan ja lapsi pelkää kakkakipuja ja kokee herkästi, että häntä painostetaan tekemään tarpeensa.

”Monen vatsa on myös tosi kipeä ja saattaa pömpöttää näkyvästi”, Örmälä kertoo.

Aina vanhemmat eivät tunnista vaivaa ummetukseksi. Usein kakkatulppa suolessa ei ole vedenpitävä ja se päästää ohivuotoja. Monilla ummetuslapsilla on tuhrimista.

”Vanhemmat saattavat kuvitella, että esimerkiksi tuhriva lapsi kakkaa päivittäin ja ulostehan on tosi löysää. Ajatellaan, ettei lapsella ummetusta voi silloin olla”, Örmälä sanoo.

Isompien lasten vanhemmat eivät myöskään välttämättä tiedä, mitä vessassa tapahtuu.

Timo Örmälän mukaan vanhempien pitää aina muistaa, että vessatapahtuma voi olla lapselle arka asia eikä siihen voi pakottaa tai painostaa.

”Kyllä tässä asiassa on silitettävä myötäkarvaa. Eli paras palkinto on kiitos onnistuneesta suorituksesta.”

Miten toiminnallista ummetusta hoidetaan?

Kaikkein tehokkain hoito on säännöllinen vessassakäynti. Eli ainakin kakkaamisyritys aina päivän pääaterian jälkeen. Timo Örmälä muistuttaa, että jos potalla tai pöntöllä istuminen ei lapselle sovi, vaippakin on ok niin kauan kuin lapsi itse niin haluaa.

Ruokavaliolla ei ole suurta merkitystä pienen lapsen ummetuksessa, mutta siitä pitää huolehtia, että lapsi juo riittävästi. Mansikat, luumu ja kuitu ovat eduksi, mutta vaikeaan ummetukseen ne eivät enää auta.

Mustikka ja banaani voivat jonkin verran kovettaa vatsaa. Puoli litraa maitoa päivässä on Örmälän mukaan vielä passeli määrä, mutta sitä suurempi määrä voi edesauttaa ummetusta.

”Ruokavalio ei kuitenkaan ole ratkaisu ummetusongelmiin, sillä vanhemmat ovat kyllä kokeilleet luumuja ja muita ennen kuin tulevat lääkärin vastaanotolle”, Örmälä sanoo.

”Ulostemassaa pehmittävät lääkkeet kannattaa aloittaa herkästi.”

Kaikkein vaikeimpiin tilanteisiin voi saada lähetteen uroterapeutille, joka tarkoittaa käytännössä kakkakoulua koko perheelle. Se voi kuulostaa hassulta, mutta siellä käydään yksityiskohtaisesti läpi säännöllisen vessassakäynnin merkitystä ja miten sen voi perheessä käytännössä toteuttaa.

Örmälä tietää, että lapsen ummetus kuormittaa herkästi koko perhettä, joten on tiedostettava että ongelma on aina osittain psyykkinen. Vaarana on kuitenkin laiska suoli, joten esimerkiksi lääkehoitoa pitäisi jatkaa niin pitkään kuin suoli todella toimii säännöllisesti.

”Isoin palkinto on, kun lapsi kakkaa pottaan eikä sattunut yhtään”, Örmälä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Lapset
 • ummetus
 • lapsi
 • Terveys
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää