Hyvinvointi

Villasukkajuoksu on kiistelty hittilaji – Testasimme, pärjääkö hangessa todella ilman kenkiä ja miten keho suoritukseen reagoi

Paljasjalkajuoksun ystävät vannovat nyt villasukkien nimeen. Toimittaja testasi, miltä sukkasiltaan juokseminen lumihangessa tuntuu.

”Puolimaratoni villasukissa! Mä tein sen!”

Näin tunnelmoidaan Facebookin Luomujuoksu-ryhmässä, jossa paljasjalkajuoksun harrastajat antavat toisilleen treenivinkkejä. Tämän talven suuri hitti on nimeltään villasukkajuoksu.

Siis mikä?

Kyseessä on paljasjalkajuoksun talvinen vastine. Laji on nimensä veroinen: laitetaan lenkkareiden tilalle villasukat ja painutaan hankeen.

Villasukkajuoksija tähtää samaan kuin paljasjalkajuoksijakin: mahdollisimman luonnollisen juoksutekniikan saavuttamiseen. Ajatuksena on, että koska ihminen on luotu kulkemaan paljain jaloin, ilman kenkiä juokseminen on erityisen terveellistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta onko näin? Kysytäänpä asiaa ortopedi Ilkka Räsäseltä. Hän on Suomen yleisurheilumaajoukkueen urheilulääkäri ja itsekin erilaisten kestävyysurheilulajien harrastaja.

Räsänen ei varsinaisesti kannusta villasukkajuoksun pariin, muttei myöskään kiellä kokeilemasta. Maltti on tässäkin asiassa valttia, hän toteaa.

”Ihminen syntyy ilman kenkiä, joten lähtökohtaisesti voi ajatella, että ilman niitä tulee toimeen ja voi juostakin. Mutta koska totumme pienestä pitäen jalkineisiin, on siinä omat riskinsä, jos aikuisiällä siirrytään kulkemaan tai varsinkin juoksemaan paljasjaloin.”

Ilman kenkiä juostessa askellus siirtyy kantapäältä kohti päkiää. Silloin tottumattomat pohjelihakset ja akillesjänteet joutuvat koville ja kipeytyvät helposti, Räsänen sanoo.

Liian vauhdikas paljasjalkajuoksun aloittaminen voi johtaa rasitusvammoihin tai pahimmillaan murtumiin.

Niiden syntymiseen vaikuttaa moni muukin tekijä: aiempi juoksuharrastus ja muu liikunnallisuus, lihasten kunto ja ruumiinrakenne.

”Jos on tottumaton juoksija, vähän ylipainoa ja jalkojen lihakset heikossa kunnossa, on iso riski, että saa vaivoja ja kipeytymisiä”, Räsänen arvioi.

Mutta voi kenkien hylkäämisestä olla hyötyäkin. Kun jalan ja alustan välissä ei ole ylimääräistä vaimenninta, juoksuasento ja -askel muuttuvat tavalla, joka sopii osalle meistä.

Jos villasukkajuoksuun siis mielii tutustua, ortopedi ei sitä kiellä. Saman ohjeen hän on antanut myös paljasjalkajuoksusta kiinnostuneille:

”Voi kokeilla vaikka lenkin lopuksi tai sopivassa välissä. Kannattaa aloittaa muutamasta sadasta metristä korkeintaan pari-kolme kertaa viikossa ja nostaa määrää hyvin hissukseen.”

Villasukkajuoksussa Räsästä mietityttää lähinnä lämpötilakysymys. Sukkasiltaan liikkuessa jalkojen kudokset altistuvat kylmyydelle aivan eri tavalla kuin kengät jalassa.

 

”Kannattaa aloittaa muutamasta sadasta metristä korkeintaan pari-kolme kertaa viikossa ja nostaa määrää hyvin hissukseen.”

”Kovilla pakkaskeleillä on syytä olla varovainen, ettei tule paleltumavammoja. Ihmisissä on eroja: osalla varpaat palelevat parissa plusasteessa, osalla jalka hikoaa hiihtomonossa 20 asteen pakkasessa. Oma herkkyys pitää tietää”, Räsänen pohtii.

Nettifoorumeilla paleltumista ei juuri puhuta. Villasukat jalassa kuulemma tarkenee, ja hauskaakin pitäisi olla, keskusteluissa lupaillaan.

Tätä on siis pakko testata – mutta pyydetäänpä ensin pari vinkkiä konkarilta.

Lahtelainen Kimmo Heponiemi, 47, juoksee villasukkalenkkejä jo neljättä talvea. Laji koukutti kerrasta, Heponiemi kertoo.

Viime talvena villasukkakilometrejä kertyi yli kolmesataa. Heponiemen pisimmät lenkit ovat olleet yli 20 kilometrin mittaisia – ja osa niistä on tehty yli 20 asteen pakkasessa.

Optimaalisin keli on kuitenkin silloin, kun mittari näyttää viidestä kymmeneen astetta pakkasta, Heponiemi sanoo. Silloin lumi on miellyttävän kuivaa, eivätkä varpaatkaan kylmety liiaksi. Se tosin vaatii kaksien villasukkien pukemista päällekkäin.

Mieluiten Heponiemi juoksee metsissä ja poluilla, luonnon keskellä.

”Villasukista ei kuulu juostessa ääntäkään. On aika hieno ja maaginen fiilis, kun juoksee keskellä metsää hiljaisuudessa. Sitä toteaa olevansa hyvin lähellä luontoa.”

Metsä on siitäkin näppärä ympäristö, etteivät villasukat juuri kulu puhtaalla hangella juostessa. Jos niillä sen sijaan lenkkeilee hiekotettuja teitä tai asfalttia pitkin, sukat kuluvat nopeasti puhki, Heponiemi muistuttaa.

 

”Villasukista ei kuulu juostessa ääntäkään. On aika hieno ja maaginen fiilis, kun juoksee keskellä metsää hiljaisuudessa.”

Hänen innostuksensa on tarttunut myös muihin perheenjäseniin, ja niinpä perheen ala-asteikäiset pojatkin ulkoilevat toisinaan villasukat jalassa.

”Kannattaa kokeilla ennen kuin tuomitsee tai naureskelee. Sinne vain hankeen liikkumaan”, Heponiemi kehottaa.

Tuumasta toimeen siis! Kaivan kaapista kahdet paksut villasukat ja suuntaan lumiselle Töölönlahdelle. Olen vakuuttunut siitä, että joko kylmettyminen tai liukastuminen koituu kohtalokseni.

Otan Kimmo Heponiemen vinkistä vaarin ja kiristän sukkien varret hiuslenkkien avulla. Sillä tavoin ne pysyvät paikallaan, vaikka niiden pohjaan kertyisi paksu ja painava kerros lunta tai vaikka villa hieman kastuisikin.

Testipäivänä kastumisesta ei kuitenkaan ole huolta. Muutama pakkasaste ja noin viidentoista senttimetrin syvyinen hanki tarjoavat juoksemiseen täydelliset olosuhteet.

Ihme ja kumma: varpaat eivät noin puolen tunnin ulkoilun aikana ehdi palella lainkaan. Sukissa liikkuminen tuntuu mukavalta, eikä villa lipsu lumella lainkaan.

Ongelmaksi muodostuu juoksutekniikka. Koska kantapää edellä juokseminen tekee ilman kenkiä kipeää, paino ohjautuu kuin huomaamatta päkiöille.

Ikänsä lenkkareissa liikkuneelle tällainen askellus on vieras ja outo.

Vaikka juoksen tuskin kilometriä enempää, pohkeet ja jalkapöydät tuntuvat aroilta heti lenkin jälkeen. Seuraavana päivänä pohjelihakset ovat jumissa, ja kauhukseni huomaan, että toista säärtä pakottaa penikkataudin tapaan. Joudun jättämään juoksemisen pariksi päiväksi kokonaan.

Niin kävi aikanaan myös Kimmo Heponiemelle: hän innostui lajista niin, että pidensi lenkkejä liian nopeasti ja sai rasitusmurtuman jalkateräänsä. Parantumisen jälkeen kaikki juoksuvammat ovat kuitenkin pysyneet poissa, hän vakuuttaa.

Itse en ole aivan varma, tahdonko ottaa riskiä.

Villasukkien hienoudesta olen sen sijaan entistä vakuuttuneempi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Treeni
 • Hyvinvointi
 • Juoksu
 • Talvi
 • Susanne Salmi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  6. 6

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  10. 10

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Tunti sitten
  6. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää