Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu” - Hyvinvointi | HS.fi
Hyvinvointi

Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”

Päivittäin tupakoivat ja alkoholin suurkuluttajat osallistuvat tutkimuksiin harvemmin kuin muut, mikä vääristää tilastoja, sanoo tilastotieteilijä Juho Kopra.

Tupakan suurkuluttajat osallistuvat kansallisiin terveystutkimuksiin muita vähemmän. Tämä vääristää tilastoja, kertoo tuore väitöstutkimus.

Julkaistu: 21.2.2018 6:30, Päivitetty 21.2.2018 17:21

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Tilastotieteilijä Juho Kopra:

Juho Kopra.

”Alkoholin suurkuluttajia ja päivittäin tupakoivia suomalaisia on luultavasti paljon enemmän kuin tutkimuksissa on aiemmin todettu. Alkoholin ja tupakan suurkuluttajat osallistuvat kansallisiin terveystutkimuksiin muita vähemmän. Silloin puhutaan osallistujakadosta, joka vääristää tupakoinnin ja alkoholin suurkulutuksen yleisyydestä kertovia tilastoja.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Elämä & Hyvinvointi