Hyvinvointi

Saako paleltumaa hieroa? Suojaako rasvaaminen kasvoja pakkaselta? Miten kylmässä vauva voi nukkua? Asiantuntija vastaa 16 kylmää koskevaan kysymykseen

Kaupunkilaiset ovat tutkimusten mukaan unohtaneet, miten kovan pakkasen kanssa eletään.

Suojaako naamarasva paleltumisvammoilta? Auttaako ryyppy kylmettymiseen? Entä millaiset vaatteet lämmittävät parhaiten?

Jos kysymykset herättävät hämmennystä, et ole ainoa: Erityisesti kaupunkilaiset ovat unohtaneet, miten pakkasessa eletään”, kertoo Oulun yliopiston dosentti Tiina Ikäheimo.

Hän viittaa tutkimuksen, jonka mukaan Etelä-Suomen kaupunkilaiset ovat saaneet sairaalassa hoidettuja paleltumisvammoja enemmän kuin pohjoissuomalaiset, kun vammojen määrä suhteutetaan kylmien päivien määrään.

Vuonna 2009 tehty väestötutkimus osoitti puolestaan, että joka kymmenes suomalainen oli saanut edellisenä vuonna pinnallisia paleltumia ja joka sadas rakkula-asteisen paleltumisvamman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on Ikäheimon mielestä yllättävää, ”Elämmehän kuitenkin yhteiskunnassa, jossa taloja lämmitetään tehokkaasti ja ihmiset pukeutuvat hyvin ja liikkuvat autoilla ja joukkoliikennevälineillä”, hän toteaa.

Ikäheimo antaa 16 vinkkiä pakkasessa pärjäämiseen:

1. Millaiset vaatteet suojaavat pakkaselta parhaiten?

”Pukeudu kerroksittain: alle aluskerrasto, joka pitää ihon kuivana, väliin lämpöä eristävä kerros esimerkiksi fleeceä tai villaa ja päällimmäiseksi takki, joka suojaa tuulelta. Erityisen tärkeätä on suojata raajat ja pää. Käsiä lämmittävät parhaiten rukkaset tai lapaset, joissa on ilmatilaa. Kenkien tulisi olla paksupohjaiset ja riittävän isot, jotta niihin mahtuu lämpimät sukat tai irtopohjalliset. Suojaa pää pipolla ja hupulla ja kaula huivilla. Kasvojen paljaan ihon voi peittää kypärämyssyllä.”

2. Milloin on syytä hakeutua sisätiloihin lämmittelemään?

”Silloin, jos sormissa tai varpaissa tuntuu kipua tai ne muuttuvat tunnottomiksi tai jos tai jos ihoon ilmestyy vaalea, pistelevä tai tunnoton läiskä. Jos iholle tulee rakkuloita, on syytä hakeutua terveydenhuollon vastaanotolle.”

3. Mistä tunnistaa paleltuman?

”Vaalea iholäiskä on useimmiten pinnallinen pakkasenpurema. Se kertoo, että ihon pinta on jäähtynyt lähes nollaan. Kudosvaurio syntyy, kun kudosten nesteisiin muodostuu jääkiteitä. Vakavammassa paleltumassa vaurio ulottuu syvemmälle ja alueelle syntyy rakkuloita. Suuri osa kudostuhoista syntyy silloin, kun kudos sulaa ja tulehtuu.”

4. Saavatko kaikki ihmiset paleltumia yhtä helposti?

Eivät. Paleltumaherkkyyteen vaikuttavat useat yksilölliset tekijät. Myös tupakointi ja jotkut sairaudet, kuten valtimoahtaumat, valkosormisuus tai diabetes voivat saada aikaan, että paleltumia tulee helpommin. Ääreisverenkiertoon vaikuttavat myös monet lääkkeet. Esimerkiksi beetasalpaajat, voivat herkistää paleltumille.

5. Milloin paleltunut pitäisi viedä ensihoitoon?

”Vakavassa paleltumavammassa ihoalue on marmorisoitunut eli se on kova, kuiva ja voi halkeilla. Paleltunutta aluetta ei pidä yrittää lämmittää paikan päällä. Paleltunut pitää suojata lisäjäähtymiseltä ja viedä ensi tilassa päivystykseen.”

6. Auttaako hierominen pakkasenpuremaan?

”Ei. Kädellä hierominen ja varsinkin lumella hierominen pahentavat paleltumaa. Lievää paleltumaa voi sen sijaan painaa varovasti lämpimällä kädellä, kunnes iho lämpiää ja tunto palaa.”

7. Voiko kasvoja suojata pakkaselta rasvaamalla?

”Se ei ole hyväksi. Kokeellisen tutkimuksen mukaan pakkasrasvat voivat jopa edistää paleltumien kehittymistä. Jos voide sisältää vettä, se voi jäätyä ihon pintaan ja nopeuttaa jäähtymistä. Kuiva iho kestää kuitenkin huonosti kylmää, joten sitä kannattaisi kosteuttaa voiteilla, mutta ei ennen uloslähtöä.”

8. Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun ulkoillaan lasten kanssa pakkasella?

”Lapsen keho on pieni, joten se tuottaa vähemmän lämpöä ja jäähtyy herkemmin kuin aikuisen. Lapsi ei leikkiessään välttämättä huomaa sitä, joten aikuisen tehtävä on huolehtia suojautumisesta. Jos lapsi liikkuessaan hikoilee, jäähtymisen riski on erityisen suuri kun ollaan paikoillaan.”

9. Onko lasten kuljettaminen rattaissa vaarallista pakkasella?

”Paikoillaan istuminen on kyllä lapselle lisäriski, koska liikkumisen tuottama lisälämpö puuttuu. Erityisen tärkeätä olisi silloin suojata paljaat ihoalueet. Kasvot voi suojata kypärämyssyllä ja pään lakilla tai hupulla niin, että kasvoille syntyy lämmittävä mikroilmasto.”

10. Saako vauvoja nukuttaa pakkasessa vaunuissa?

”Kyllä, vauvoja voi nukuttaa ulkona talviaikaan. Oululaistutkimuksen mukaan äidit kokevat, että heidän vauvansa nukkuivat viileässä jopa paremmin. Mitä kovempi pakkanen on, sitä varovaisempi on kuitenkin syytä olla. Myös vauvoilla kerrospukeutuminen ja lämmin peitto ovat tärkeitä. Vaunuja voi lämmittää myös vaunusuojalla ja niiden pohjalle laitetulla lämmikkeellä. Kuomuun viritetyllä harsolla voi tehdä vaunuihin lämmittävän mikroilmaston.”

11. Teinit eivät suosi sukkahousuja tai pitkiä kalsareita edes pakkasella. Pitäisikö?

”Kyllä pitäisi. Vuonna 2006 tehdyn väitöstutkimuksen mukaan Helsingissä saadaan paleltumavamma pakkaspäiviin suhteutettuna kaksi kertaa useammin kuin muualla maassa. Alle 18-vuotiaista rakkula-asteisen paleltuman sai 4,2 prosenttia pojista ja 2,4 prosenttia tytöistä.”

12. Miksi pään suojaaminen on niin tärkeää?

”Päästä haihtuu paljon lämpöä. Jopa 80 prosenttia kehon tuottamasta lämmöstä voi haihtua pään kautta. Tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi verenpaine kohoaa kylmässä vähemmän, kun pää suojataan.”

13. Onko pakkanen vaarallisempaa vanhuksille kuin muun ikäisille?

”On, sillä lämmönsäätely heikkenee ihmisen ikääntyessä. Lihasmassa voi vähentyä eikä keho pysty enää tuottamaan lämpöä yhtä tehokkaasti. Myös sydämen toimintakyky alenee ikääntyessä, verisuonet jäykistyvät ja pintaverenkierto heikentyy. Kaikki tämä voi heikentää kylmäsietoa. Vanhus ei aina myöskään aisti kehonsa jäähtymistä yhtä herkästi kuin nuorempi ihminen. Lisäksi ikääntymiseen liittyvät monet krooniset sairaudet lisäävät kylmänhaittojen mahdollisuutta.”

14. Vaikuttavatko sairaudet ihmisen kykyyn sietää kylmää?

”Kyllä. Pakkanen aiheuttaa kaikille ihmisille fysiologisia suojareaktioita. Ne voivat kuitenkin pahentaa erilaisten sairauksien kulkua. Esimerkiksi sepelvaltimotautia, kohonnutta verenpainetta ja diabetesta sairastavat oireilevat kylmässä moninkertaisesti terveisiin verrattuna. Se johtuu sairauden aiheuttamista muutoksista hermostossa, sydämessä ja verisuonissa sekä aineenvaihdunnassa ”

15. Miten hengityselinten ja sydän- ja verenkiertoelinten sairauksista kärsivän tulisi ottaa pakkanen huomioon?

”Astmaatikot ja ahtauttavasta keuhkosairaudesta kärsivät saavat enemmän oireita kylmässä. Heidän tulisikin suojata hengitystiensä erityisen hyvin. Hengitysilmaa lämmittävä suojus voi helpottaa oloa pakkasessa. Sydänsairaiden on syytä välttää äkillistä raskasta liikuntaa, koska pakkanen kohottaa verenpainetta ja kuormittaa sydäntä. Hengitystie- tai sydänoireet kertovat, että on aika suojautua kylmältä ja hakeutua lämpimään.”

16. Alkoholiryypyn sanotaan lämmittävän, mutta lisääkö humala pakkasen riskejä?

”Ilman muuta. Alkoholi heikentää ihmisen lämmönsäätelyä ja voi myös heikentää lämmöntuottoa. Alkoholi lisää lämmönhukkaa muun muassa laajentamalla pintaverisuonia. Jos ihminen on riittävän humalassa, hänen harkintakykynsä voi pettää ja hän saattaa sammua lumihankeen, mikä on hengenvaarallista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Hyvinvointi
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Tunti sitten
  6. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää