Hyvinvointi

Mikroneulaus on kauneus­markkinoiden muotivillitys, jossa on monia riskejä – Toimittaja testasi, ihotauti­lääkäri vastaa yhdeksään kysymykseen neulauksesta

”Idea on sama kuin nurmikkokengissä, joilla kävellään nurtsi täyteen reikiä”, kuvaa kasvojen mikroneulaus-menetelmää kokeillut toimittaja Katriina Pajari.

Mikroneulaus on yksi kauneusmarkkinoiden viimeaikaisista villityksistä. Varsinkin kauneusblogeissa hehkutetaan nyt menetelmää, jossa kasvoja käsitellään eli ”rullataan” tai ”neulataan” telalla, jossa on satoja pienen pieniä neuloja.

Käsittelyn jälkeen iholle laitetaan hoitoseerumia, jonka väitetään vaikuttavan tehokkaammin kuin tavallisesti.

Mikroneulaus tuli markkinoille 2000-luvun alussa. Vuoden 2010 jälkeen myyntiin on tullut myös uusia, automaattisia laitteita sekä neulauskyniä. Neulausta tarjoavat kosmetologit, mutta teloja ja seerumeita myydään myös kotikäyttöön.

Menetelmällä on myös riskinsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Blogien perusteella menetelmää käytetään, miten kullekin mieleen tulee. Videoissa näkee joskus paljain käsin ilman mitään hygieniaa tehtyjä, ihoa vereslihalle murskaavia rullauksia, joissa sivuvaikutusten kehittymisen vaara on ilmeinen”, toteaa ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu.

Menetelmää kokeili myös Helsingin Sanomien toimittaja Katriina Pajari.

”Idea on käsittääkseni sama kuin nurmikkokengissä, joilla kävellään nurtsi täyteen reikiä”, Pajari kuvailee.

Hän käytti kotikäyttöistä mikroneulausrullaa ja seerumia. Pajari käsitteli pintakuivaksi luonnehtimaansa kasvojen ihoa viikon verran päivittäin 4–7 minuutin ajan rullalla, jossa oli 540 kappaletta 0,2 millimetrin pituista teräsneulaa.

Sen jälkeen seurasi viikko lepoa.

”Neulaaminen ei sattunut. Ensimmäisten käsittelykertojen jälkeen iho punotti hiukan, mutta se alkoi nopeasti tuntua tosi hyvältä. Tuntui, että iho kosteutui neulauksen ansiosta paremmin”, Pajari kuvaa.

Hoito tuntui hänen mukaansa vaikuttavan jo ensimmäisten käsittelyjen jälkeen. ”Iho näytti kirkkaammalta ja tuntui sormien alla kimmoisammalta. Myös ihohuokoset supistuivat”, hän kertoo.

Pajari sanoo olevansa kokeiluun tyytyväinen.

”Se herätti kuitenkin myös kysymyksiä, joihin ei pakkauksesta löytynyt selkeitä vastauksia. Tiedon haku internetissä ei auttanut, sillä neulaamisesta liikkuu paljon ristiriitaista tietoa, jonka asiantuntemusta on hankala päätellä.”

Erikoislääkäri Marge Uibu vastasi sähköpostitse yhdeksään mikroneulausta koskevaan kysymykseen:

1. Mihin mikroneulauksen vaikutus perustuu?

”Neulauksessa ihoon syntyy mikrotrauma, joka käynnistää saman mekanismin kuin haavan paraneminen. Tätä mekanismia hyödynnetään, jotta ihosta tulisi entistä kiinteämpi, huokoset supistuisivat tai arvet tasoittuisivat. Sitä käytetään esimerkiksi aknearpien, raskausarpien ja juonteiden häivyttämiseen sekä selluliitin silottamiseen. Lisäksi ihon läpäisevyys lisääntyy tilapäisesti, jolloin hoitoliuosten aktiiviaineet imeytyvät paremmin.”

2. Millaisia riskejä hoidossa on?

”Mikroneulauksen tarkoituksena ei ole repiä ihoa rikki, vaan tehdä ihoon huomaamattomia pistohaavoja. Oikein tehtynä se on suhteellisen turvallinen menetelmä. Mutta jos käsiteltävän ihon kuntoa ei osata arvioida oikein, sivuvaikutuksia syntyy helposti.”

”Liiallinen rullaus ei ole iholle hyväksi eikä syvempi hoito ole aina pinnallisempaa parempi. Tavallisimpia rullaukseen liittyviä ongelmia ovat ihon pitkäaikainen punoitus ja hiussuonien kehittyminen. Iho voi alkaa reagoida herkemmin lämpötilamuutoksille ja iholle voi kehittyä pigmenttihäiriöitä.”

”Kotihoidossa tavoitteena pitäisi olla lähinnä ihon läpäisevyyden lisääminen, jolloin seerumit imeytyvät paremmin. Pinnallisessa rullauksessa myös huokoiset supistuvat ja ihon pinnasta tulee hieman tasaisempi. Syvemmän rullauksen kiinteyttävä ja arpia tasoittava vaikutus näkyy asteittain 3–6 kuukauden kuluessa.”

”Liian voimakkaasti tai liian useasti tehdystä rullauksesta tai kynäneulauksesta voi olla seurauksena pysyvä ihon punotus, ihohuokosten pysyvä laajeneminen, pigmenttihäiriöitä ja hiussuonilaajentumia. Automaattisella kynällä tehdystä liian voimakkaasta ja syvästä neulauksesta voi iholle kehittyä myös tuntohäiriöitä.”

3. Millä tavoin mikroneulaushoidossa tulisi huolehtia hygieniasta?

”Hoidossa käytettävien telojen tulisi aina olla henkilökohtaisia, sillä toimenpiteeseen liittyy veritartunta- ja tulehdusriski. Hoitoa ei pidä tehdä tulehtuneelle, ihottumaiselle tai rikkinäiselle iholle. Hoito voi myös aktivoida herpesinfektion, joka saattaa vaatia suun kautta otettavan lääkityksen.”

”Kun kyse on pinnallisesta, kevyestä rullauksesta, iho ja kädet tulee ennen toimenpidettä puhdistaa huolellisesti ja mielellään myös desinfioida. Kotihoitoon tarkoitetut, korkeintaan 0,25 millimetrin pituiset neulat pestään pesuaineella ja vedellä, jonka jälkeen rullan annetaan kuivua. Ennen käyttöä rulla käsitellään vielä desinfiointiaineella ja annetaan kuivua.”

”Kosmetologihoitoloissa käytettävät 0,5 millimetrin rullat tulee niin ikään desinfioida. Kosmetologin tulisi käyttää aina hanskoja eikä hoitoa pitäisi koskaan tehdä samassa tilassa jalkahoitojen kanssa.”

”Rullat, joissa on millimetrin pituiset tai sitä pidemmät neulat, ovat aina kertakäyttöisiä. Toimenpide vaatii silloin lääkäriaseman pientoimenpidehuoneen tasoiset olosuhteet.”

4. Mikroneulausrullien muotoilu, valmistusmateriaali ja neulojen pituudet vaihtelevat. Valmistajat suosittelevat 0,2–0,5 millimetrin neuloja pääsääntöisesti kasvoille ja sitä pidempiä vartalolle. Onko tämä turvallista?

”Käytettävien neulojen pituuden ei pitäisi määräytyä kehon osan vaan käyttöaiheen ja hoitotavoitteen perusteella.”

”0,25 millimetrin neulat soveltuvat kotikäyttöön. Ne eivät yleensä riko merkittävästi ihon pintaa ja ovat oikein käytettyinä varsin turvallisia. Rulla on aina henkilökohtainen ja se pitää pestä jokaisen käytön jälkeen. Tulehdusten välttämäksi myös iho, kädet ja rulla pitää käsitellä desinfiointiaineella.”

”Neulat tylsistyvät noin kolmen viikon käytön jälkeen, jonka jälkeen rulla ei enää kelpaa käyttöön.”

”0,5 millimetrin neulat ovat tarkoitettu kosmetologien käyttöön. Ne kiinteyttävät ja tasoittavat ihoa jonkin verran enemmän varsinkin silloin, kun toimenpidettä toistetaan. Toisaalta myös sivuvaikutusten riski kasvaa.”

”1 millimetrin pituiset ja sitä pidemmät neulat on tarkoitettu ensisijaisesti lääkäreiden käyttöön esimerkiksi aknearpien, raskausarpien ja syvempien ryppyjen hoidossa. Hoito on kivuliasta, joten se vaatii aina myös voidepuudutteen käyttöä. Akne- ja raskausarpien hoidossa syvemmillä 1–2 millimetrin neuloilla pyritään hajottamaan tiukkaa arpikudosta, jotta ihosta tulisi kollageenin uudismuodostumisen myötä tasaisempi.”

”Näin pitkiä neuloja käytettäessä toimenpiteen pitää olla steriili, mihin kosmetologihoitoloissa tai kotioloissa ei ole mitään mahdollisuuksia. Desinfiointiaineella suihkutus ei riitä, vaan tarvitaan kertakäyttöistä steriilia neulausrullaa. Hoitoon kuuluvat myös pintapuudutteet ja asianmukainen jälkihoito. Toisinaan hoito edellyttää myös lääkehoitoa, kuten herpesinfektion estolääkitystä. Tämän kaltainen syvempi rullaus voidaan toistaa vasta sitten, kun iho on täysin parantunut, eli aikaisintaan 3–4 viikon kuluttua.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


5. Millaisia tuotteita neulausrullalla käsitellylle iholle on turvallista levittää? Voiko esimerkiksi käyttää itse tehtyä avokadonaamiota?

”Kun ihonhoitotuotteita käytetään neulatulla iholla, herkistymisen vaara on suurempi. Mitä tahansa naamiota ei siis kannata käyttää. Seerumit pitää valita yksilöllisesti ja ottaa huomioon mahdolliset allergiat. Rullauksen jälkeen myös aineiden ärsyttävä vaikutus on voimakkaampi.”

”Mikäli hoidossa käytetään lyhyitä neuloja jotka eivät riko ihoa, iholle voi laittaa tehdaspuhtaita seerumeita.”

”Joskus myös rullien metalli voi aiheuttaa herkistymisen. Pidempineulaisten rullien kanssa voi käyttää ainoastaan steriilejä, juuri tähän tarkoitukseen kehitettyjä hoitoliuoksia.”

6. Miten pian hoidon jälkeen saa saunoa, uida, meikata tai ottaa aurinkoa?

”Hoidon jälkeen ei yleensä meikata, saunota eikä uida ennen kun iho on parantunut. Suihkussa voi käydä seuraavana päivänä. Voimakkaan neulauksen jälkeen suositellaan pigmenttihäiriöiden ehkäisemiseksi auringon välttämistä ja 50 suojakertoimen aurinkosuojan käyttöä kuuden kuukauden ajan.”

7. Kenelle mikroneulauskäsittely sopii?

”Kevyt neularullaus sopii ihoa kiinteyttävänä tai lievästi tasoittavana hoitona sellaiselle henkilölle, jonka iho on terve ja hyväkuntoinen. Nuorille ihmisille syntyy helposti verisuonimuutoksia, joten heille en suosittele voimakasta rullausta. Kevyt rullaus voi sen sijaan auttaa laajentuneisiin huokoisiin ja ihon rasvoittumiseen. Rullausta ei kuitenkaan pidä käyttää jatkuvasti vaan kuureina.”

8. Kenelle neulaus ei sovi?

”Hoitoa ei pidä käyttää silloin, jos iho on ohut tai valmiiksi punottava tai jos iholla on laajentuneita hiusverisuonia tai pigmenttihäiriöitä. Hoitoa ei pidä tehdä itse eikä teettää kosmetologihoitolassa, jos vastustuskyky on perussairauden tai lääkityksen vuoksi alentunut tai käytössä on verenohennuslääkkeitä. Hoitoon liittyy silloin enemmän riskejä, joiden arviointiin on lääkärillä parhaat edellytykset.”

”Lääketieteellisenä kauneustoimenpiteenä syvä neularullaus ei ole erityisen tehokas, kun sitä verrataan muihin nykyaikaisiin kiinteyttäviin ja ryppyjä tasoittaviin menetelmiin. Neulaukseen liittyy myös merkittäviä riskejä ja toipumisaika on varsin pitkä. Lääketieteellisesti mikroneulausta käytetään lähinnä raskaus- ja aknearpien häivyttämiseen.”

9. Käytättekö itse mikroneulausta työssänne?

”Käytän päivittäin työssäni radiofrekvenssi-mikroneulausta, jossa radiofrekvenssienergia kuljetetaan neulan avulla haluttuun ihokerrokseen käyttötarkoituksen mukaan säädettävällä teholla. Koska tämä menetelmä on selvästi tavanomaista mikroneulausta tehokkaampi ja turvallisempi, en omassa työssäni neularullia enää käytä. Rullaus ja neulaus tulevat työssäni esille lähinnä silloin, kun joudun korjaamaan kosmetologihoitoloissa tai kotona tehtyjen hoitojen seurauksena kehittyneitä sivuvaikutuksia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • ihonhoito
 • Iho
 • Kauneus
 • kauneushoito
 • Katriina Pajari
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  2. 2

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  3. 3

   Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

  4. 4

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  5. 5

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  6. 6

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  7. 7

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  8. 8

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  9. 9

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  10. 10

   Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  5. 5

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  6. 6

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Junaliikenne palautunut normaaliksi Jyväskylän ja Pieksämäen välillä
  3. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  4. Pesäpallokausi alkaa taas Aurinkorannikolla – lajin kehitti Tahko Pihkala eli Muela de la Resina, mutta mitä ovat hutunkeitto ja kunnari espanjaksi?
  5. Pohjois-Korea kertoo lopettavansa ydinkokeet, mutta maan ehtoja ja motiiveja ei tiedä kukaan – pieniä merkkejä ilmapiirin lientymisestä on nähtävissä
  6. Pohjois-Korea sanoo lopettavansa ydin- ja ohjuskokeensa sekä sulkevansa ydinkoekeskuksen – Trump ilmoitti olevansa tyytyväinen, Japani vaatii aseista luopumista
  7. Tunti sitten
  8. Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”
  9. Järvenpää loi reseptin, joka onnistuu imemään uusia asukkaita kaupunkiin – maata ostetaan vapaaehtoisesti tai pakolla
  10. Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista
  11. Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan
  12. Keskustan pelastus voisi olla pelakuu – Se tiivistäisi hyvin puolueen kollektiivisen surun siitä, ettei kansa ymmärrä heitä
  13. Näytä lisää