Hyvinvointi

Lääkäri Pippa Laukka tapaa vastaanotollaan lukiolaisia, jotka uupuvat jo ensimmäisenä keväänä – Siksi hän kirjoitti tyttärensä kanssa kirjan, joka opettaa armollisempaa elämää

Liian moni suorittaa elämäänsä ja paineet alkavat usein jo lukioiässä. Urheilulääkäri Pippa Laukka oppi sen kantapään kautta.

”Muistinko sanoa, että menen hiihtämään huomenna Finlandia-hiihdon? Mutta vain ihan lyhyen pertsamatkan. 32 kilometriä.”

”Aijaa, ei tainnut olla puhetta. Kiva!”

Näin urheilulääkäri Pippa Laukka, 47, ja hänen tyttärensä Iina-Sofia Karonen, 19, jutustelevat keskenään.

Monelle ”ihan lyhyt 32 kilometrin hiihtolenkki” voisi tuntua ylivoimaiselta, mutta ei Laukalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt se ei kuitenkaan ole hampaat irvessä tehtävä suoritus, vaan vähän pidempi hiihtoreissu kauniina lauantaipäivänä.

Naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinä, Helsingin Sanomien kolumnistina ja Hintsa Performancen puhujana tunnetuksi tullut Laukka tietää omasta kokemuksesta, ettei hampaat irvessä suoritettava elämä tuo mukanaan ainakaan onnellisuutta.

”Olen oppinut sen kantapään kautta”, Laukka sanoo.

Laukka ja Karonen ovat kirjoittaneet yhdessä Luonnollisesti paras -kirjan, jonka tarkoituksena on välittää nuorille naisille tietoa treenaamisesta, syömisestä, hyvästä elämästä – ilman suorituspaineita ja ahdistusta.

Teemat nousivat esille Karosen ikäluokasta: tutuilta, harrastuspiireistä, koulukavereilta.

”Kun keräsimme tietoa kirjaa varten, esille nousi usein ajatus siitä, miten voisi näyttää paremmalta sen sijaan, että voisi paremmin”, Laukka kertoo.

”Nuorilla on paljon ulkonäköön liittyviä paineita, joita pyritään saavuttamaan hyvin suunnitelmallisesti. Jos kaikki ei menekään suunnitelman mukaan, voi elämältä pudota kokonaan pohja.”

Näitä arjen paineita äiti-tytär-parivaljakko kuvailee kirjassa esimerkiksi näin:

”Kello pärähtää soimaan 6.00. Tuntuu kuin en olisi nukkunut ollenkaan, mutta pakotan itseni nousemaan ylös. Laitan kahvin tippumaan, pyöräytän smoothien ja vedän lenkkikamat päälle. Kurkussa tuntuu, että flunssa olisi tulossa, sekin vielä! Ahdistaa. Jos nyt tulen kipeäksi, niin kaikki suunnitelmat menevät pilalle. Treenejä en kyllä jätä väliin, se on varma. Lenkillä jalka painaa. Ärsyttävää. Nyt en ainakaan höllää, no pain, no gain.”

Pippa Laukka on ollut huolissaan erityisesti nuorten naisten jaksamisesta jo pitkään. Nuorilla pakonomaisuus ja kontrollointi liittyvät pääsääntöisesti ulkonäköön ja treenaamiseen, Laukka toteaa.

Pakonomaisuus saattaa kiilata fiksullakin ihmisellä terveen järjen ohi.

Suorituspaineet ovat Laukalle henkilökohtaisesti tuttu juttu. Nuori lääkäriopiskelija halusi miellyttää mahdollisimman montaa, menestyä urallaan ja urheilla tavoitteellisesti.

”Olen hamunnut itselleni tavoitteita, joiden saavuttaminen ei olekaan tehnyt onnelliseksi, vaan onkin tullut todella tyhjä olo. Sitä kautta on huomannut, ettei suorittaminen ole asia, joka johtaa hyvinvointiin ja onnellisuuteen, vaan päinvastoin. Usein oman terveyden ja jaksamisenkin kustannuksella”, Laukka sanoo.

Laukka on aiemmin kertonut nuoruuden suorituspaineiden johtaneen syömishäiriöön, josta parantumisessa kesti 20 vuotta. Nuoruuden suorituspaineet johtivat siihen, että Laukka pyrki muokkaamaan ulkonäköään kelvatakseen muille.

”Minulla suorittaminen liittyi huonoon itsetuntoon. Pyrin hakemaan hyväksyntään ja onnistumisia, mutta se ei tuonutkaan mielihyvää, vaan teki lähinnä onnettomaksi”, Laukka muistelee.

Vuosien suorittamisen jälkeen Laukka tuli äidiksi 28-vuotiaana, mistä alkoi suorittajan hidas toipuminen.

”Välillä keho ja mieli on niin turtunut stressiin ja ylikuormitukseen, ettei edes huomaa tai halua huomata näkyviä varoitusmerkkejä. ”Jos nyt vielä tämän viikon jaksaisi huonoilla unilla” on varmaan tuttu ajatus monelle. Vasta täysin palautuneessa tilassa tajuaa, kuinka kaltoin kehoa on kohdellut välinpitämättömän ja huolimattoman käytöksen seurauksena.” -Iina-Sofia Karonen

Nyt abikevättään viettävä Iina-Sofia Karonen tietää, ettei omasta terveydestä kannata tinkiä.

Silti Karonen on huomannut opiskelupaineiden tuntuvan vahvasti: yhä nuorempana ”pitäisi” tietää, mitä haluaa tehdä ”isona”. Ryhmäpaine saattaa lietsoa stressiä ja saada muutkin ympärillä olevat nuoret suosittamaan.

”Tuntuu, että on hyvinkin tiukat kriteerit, että elämässä pääsee eteenpäin. Aina täytyy pärjätä”, Karonen tiivistää monien tuntemuksia.

Suorittamisesta onkin tullut arkipäivää jo lukioiässä, sanoo Pippa Laukka.

Laukan vastaanotolle saapuu säännöllisin väliajoin lukion ekaluokkalaisia, jotka ovat uupuneet ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä.

”Se on ihan trendi. Urheilulääkärin luokse hakeutuu yleensä liikunnallisesti aktiivisia, hyvin pärjänneitä nuoria, joilla kaikki sujuu hyvin. Silti vaatimukset ja tavoitteet itseä kohtaan ovat korkealla ja tekeminen on jatkuvasti äärirajoilla. Jos tulee sitkeämpi flunssa tai vastoinkäyminen, koko elämänhallinta romahtaa”, Laukka sanoo.

 

Laukan vastaanotolle saapuu säännöllisin väliajoin lukion ekaluokkalaisia, jotka ovat uupuneet ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä.

Osalla Laukan potilaista suorittaminen on tietoista: esimerkiksi nuoren urheilijan on asetettava tavoitteita päästäkseen päämääräänsä.

Silti moni muukin nuori suorittaa elämäänsä, vaikka ei tavoittelisikaan huippu-urheilijan uraa tai elämää.

”On paljon niitä, jotka suorittavat, eivätkä itse edes tiedosta asiaa. Ylikuormitustila aiheuttaa olotiloja, jotka he kokevat usein itse mystisiksi. Mutta tutkimalla huomaa oireiden olevan pitkää jatkumoa: Elämässä on tehty pitkään valintoja, jotka eivät välttämättä olekaan sitä, mitä itse ehkä haluaisi tehdä”, Laukka kuvailee.

Pahimmillaan väsyneistä ja uupuneista nuorista tulee väsyneitä ja uupuneita aikuisia.

”Tiedän kokemuksesta, että univaje heikentää suorituskykyä merkittävästi ja voi aiheuttaa ongelmia pitkällä tähtäimellä. Eräänä kevään viimeisistä viikoista paineet kasaantuivat koulun suhteen suuriksi, ja kärsin uniongelmista nukahtamisen ja levollisen unen suhteen. Rästihommat pyörivät mielessä aivan liian myöhään ja kasaantuvat huonosti nukutut yöt stressasivat mielen perukoilla. Kuulostaako tutulta? Tiesin tasan tarkkaan, että näin ei voi jatkua, sillä nopeatahtinen arki vaatii oman ajan palautumiselle ja levolle. Mulle on henkisesti tosi vaikea paikka jättää asioita puolitiehen tai esimerkiksi laskea rimaa koulujuttujen suhteen. Jos jotain haluan tarpeeksi, niin mua on vaikea pysäyttää.” -Iina-Sofia Karonen

Vaikka elämän jatkuva kontrollointi ja suorittaminen ei olekaan hyvästä, liputtavat äiti ja tytär rutiinien perään. Jotta asioita saisi aikaan, on välillä hyvä mennä tehokkaasti eteenpäin, tuttujen rutiinien avulla.

Iina on aikatauluttanut kirjoituksiin lukemisen ja kuntoilun, sillä näin takaraivossa painavat asiat tulevat tehdyiksi, eikä tekemättä jättäminen aiheuta lisää stressiä.

”Epämiellyt­tävätkin asiat kuuluvat elämään. Niitä ei kannata lykätä, vaan tarttuisi asioihin. Jatkuva kontrol­lointi kuitenkin lisää kuormitusta, joten tärkeämpää olisi opetella rutiineja. Jos jokin asia tuntuu jatkuvasti hankalalta, kannattaa miettiä, vastaako se omia arvoja ja tavoitteita”, Laukka sanoo.

Laukan oma kalenteri on täynnä lyhyen ja pitkän aikavälin suunnitelmia.

”Olen joutunut opettelemaan sitä, että voin antaa itselleni aikaa ja tilaa myös palautua. Jos elämäni on hektistä, en tee liian kunnianhimoiseksi tavoitteita. Nyt kalenteri on huhti-toukokuulle saakka täynnä”, Laukka kuvailee.

Sen jälkeen voi jälleen sopia uusia menoja.

Voisi kuulostaa siltä, että tällaiset aikataulut aiheuttavat jälkikasvulle paineita?

Karonen ei myönnä niin tapahtuvan. Hänkin on suunnitellut abikevään aikataulun hyvin, mutta aina löytyy varaa joustolle. Elämä ei saa olla jatkuvaa deadlinesta seuraavaan juoksemista.

”En koe olevani suorittaja. En stressaa duuneista tai opiskelusta, vaan teen ennemmin sitä, mistä nautin”, Karonen sanoo.

Hän ei myöskään ota paineita äitinsä menestyksestä.

”Tuntemattomatkin saattavat kysyä, aionko seurata äidin jalanjälkiä ja ryhtyä lääkäriksi. Mutta en näe äidin menestystä negatiivisen kautta, vaan hän on esimerkki. Minulle ei ole paineita uravalinnasta.”

”Olen opetellut pitkän kaavan mukaan epäonnistumisten ja ”oman riman alittamisen” hyväksymisen, mikä ei todellakaan ole aina helppoa. Aina ei tarvitse antaa sataakahtakymmentä prosenttia, ja etenkin koulunkäynnissä tämä on tosi haastavaa. On ollut aikoja, jolloin kyyneleet nousevat silmiin, kun saa takaisin omasta mielestään huonon arvosanan. Se fiilis, kun oot puurtanut kaikilla voimilla saadaksesi tavoittelemasi tuloksen ja epäonnistut siinä, vaikuttaa muhun välillä liiankin voimakkaasti. Arvosanat ovat tärkeitä mutta eivät tärkeämpiä kuin itsestään huolehtiminen ja hyvinvointi. Epäonnistuminen, armollisuus ja hyväksyminen ovat niitä juttuja, joita opettelen hiljalleen, pieninä askeleina.” -Iina Sofia Karonen

Vanhempien tehtävänä onkin poistaa suorituspaineita lastensa harteilta, ei lisätä niitä, Pippa Laukka muistuttaa.

”Ei ole kyse vanhemmista, on kyse lapsista. Siitä, miten voin tukea ja auttaa lapsen etua. Olipa se sitten rajoja tai huolenpitoa, niin vanhempien tehtävänä on tunnistaa, mitä voisi tehdä vähän paremmin, jotta lapsella hyvä olla.”

Hän itse yrittää tehdä kaikkensa, etteivät lapset koe turhia paineita menestymisestä.

”Vanhemmat kuuntelevat myös, kun on sellainen olo, että aikuiselämä on täynnä murheita ja huolia. He jaksavat ottaa vastaan surkean olon vuodatusta, kun samaan päivään ovat sattuneet parkkisakot, huonot unet ja koulustressi. Tärkein asia on kuitenkin se, että nämä ihmiset löytävät juuri ne rohkaisevat sanat, kun ei itsekään tiedä miltä tuntuu tai on vähän niin sanotusti hukassa.” -Iina Sofia Karonen

Äiti ja tytär ovat eläneet omien sanojensa mukaan hyvin erilaisen nuoruuden: siinä missä Laukka suoritti elämää oman terveytensä kustannuksella, Karosella on seuraavaksi edessä välivuosi matkustellen.

”On tärkeää elää oman näköistä elämää. Opin sen itse vasta myöhään”, Laukka sanoo.

Juuri se on sanoma, jonka hän haluaisi välittää nuorille: Elämässä kannattaa tehdä sellaisia asioita, joista tuntuvat omilta ja saavat aikaan lapsenomaista iloa.

”Iinan ikäisiltä tulee viestejä, joissa he kysyvät, mitä voisivat tehdä päästäkseen samaan pisteeseen missä olen nyt. Mutta se mitä teen, ei ole suunniteltua, enkä ole päässyt tähän suorituksillani vaan sillä, että olen laittanut itseni alttiiksi, heittäytynyt ja ollut rohkea”, Pippa Laukka sanoo.

Laukka ärsyyntyy, kun hän saa yhteydenottoja, joissa hänen epäillään elävän täydellistä elämää, jossa kaikki on sujunut mutkattomasti.

”Olen itse ammentanut osaamiseni vastoinkäymisistäni ja heikkouksistani. Minun on täytynyt opetella armollisuutta ja itseni kuuntelemista, jotta olen päässyt siihen pisteeseen, missä olen nyt”, Laukka sanoo.

”Levossa muisti ja opitut asiat kehittyvät, stressitasot laskevat ja uusille ajatuksille on enemmän tilaa. Miksi et siis antaisi itsellesi aikaa rauhoittua? Hyvällä omallatunnolla voi myös laiskotella ja jättää aivot narikkaan silloin tällöin – ja mikä on sen parempaa kuin rentoutua katsomalla leffaa sängyn pohjalla.” -Iina-Sofia Karonen

Tämä viesti on mennyt perille myös tyttärelle. Iina-Sofia Karonen ei vielä tiedä, mikä hänestä tulee ”isona”, mutta se on varmaa, että ala ja ammatti vastaavat omia kiinnostuksen kohteita, eikä niitä sanella ulkopuolelta.

”Mielenkiinnonkohteet ja intohimo ja sosiaaliset taidot kantaa pitkälle, ei vain se miten menestyy koulussa. Mitä enemmän oma itsensä, sitä kiinnostavampi työmarkkinoillakin. Se poistaa paineita.”

Miten saada elämä tasapainoon? Pippa Laukka ja Iina-Sofia Karonen neuvovat kirjassaan näin:

Vältä jatkuvaa stressiä

Krooninen stressi altistaa sairauksille. Stressiä ei voi aina välttää, mutta se kannattaa tiedostaa ja pitää hallinnassa. Harrasta liikuntaa ja rentoudu.

Huolehdi lihaksistasi

Lihasten suorituskyky on parhaimmillaan 20–30-vuotiaana. Sen jälkeen lihakset alkavat hävitä, ellei niitä käytetä.

Liiku säännöllisesti

Arjen aktiivisuus on terveyden kannalta paljon tärkeämpää kuin hulluna hikoilu ja maratonennätysten takominen.

Nämä merkit paljastavat, että treenaat liikaa:

• Unihäiriöt • Mielialan vaihtelut • Rasitusvammat • Hormonihäiriöt • Aineenvaihdunnan häiriöt • Lihaskipu • Suorituskyky heikkenee

Nauti unesta

On todettu, että unen määrää tärkeämpää on mennä ajoissa nukkumaan ja nukkua katkotta syvää laadukasta unta. Unen aikana keho ja aivojen muistitoiminnot palautuvat päivän askareista.

Nämä merkit paljastavat, ettet nuku riittävästi:

• Aamuisin on vaikea herätä, ja väsymys jatkuu vielä aamutoimien jälkeen. • Unohtelet asioita. • Olet tavallista äreämpi. • Väsähdät tavallista nopeammin. • Itket tavallista herkemmin. • Sinun on vaikea istua paikallaan pitkiä aikoja. • Arvosanat laskevat. • Treenisykkeet ovat tavallista korkeammat. • Saat herkästi flunssia. • Saat herkästi rasitusvammoja. • Himoitset makeaa.

Syö monipuolisesti

Elimistö tarvitsee aineita, joita se ei voi itse tuottaa. Ravinnosta saadaan hivenaineita, aminohappoja, rasvoja ja vitamiineja, joita elimistö ei tuota itse, eli niin sanottuja välttämättömiä ravintoaineita. Ruoka voi sisältää jopa lihottavan paljon energiaa, mutta ravintoköyhyys voi johtaa vitamiinien ja hivenaineiden puutostiloihin.

Pohdi näitä:

• Syötkö säännöllisesti? • Syötkö riittävästi ja tarpeeksi moni - puolisesti? • Onko ateriarytmisi optimaalinen? • Iskeekö usein makeanhimo? • Onko aterioillasi riittävästi hyviä proteiininlähteitä? • Saatko riittävästi täysviljoja ja kuituja? • Toimiiko vatsasi hyvin? • Tunnetko olosi päivällä virkeäksi? • Tuottaako syöminen sinulle iloa ja nautintoa?

Lähde: Luonnollisesti paras

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Hyvinvointi
 • Ravitsemus
 • Treeni
 • Uni

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  6. 6

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  7. 7

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  8. 8

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  9. 9

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  10. 10

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää