Hyvinvointi

Pidätkö seksiä lauantaisin saunan jälkeen tylsyyden huipentumana? Ei kannattaisi, sillä se kielii pikemminkin hyvästä parisuhteesta, sanoo seksuaaliterapeutti

Lauantai on joka toiselle suomalaiselle viikon todennäköisin päivä harrastaa seksiä. Psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti Johanna Ervast kertoo kahdeksan syytä, miksi tylsäksi leimattu seksi lauantaina saunan jälkeen on oikeasti hyvä juttu.

Seksi lauantaisin saunan jälkeen. Mikäpä sopisi paremmin tylsän ja urautuneen parisuhteen vertauskuvaksi?

Mutta nyt hyviä uutisia: psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti Johanna Ervast Väestöliitosta sanoo, että asia voi oikeastaan olla ihan päinvastoin. Rutiiniseksi, jota molemmat osaavat odottaa, voikin kieliä erittäin hyvästä parisuhteesta.

Ervast näkee lauantaisen saunanjälkeisseksin jopa historiallisesti tärkeänä suomalaisten pariskuntien liimana. Näin Ervast kirjoittaa Väestöliiton blogikirjoituksessaan:

”Tärkeintä lauantaiseksissä on ollut, että kumppanin toivetta ja odotusta seksistä on arvostettu. Puuhaan on ryhdytty, vaikka oma halukkuus olisi ollut vähäisempää, ja toisaalta matkan varrella haluttomampikin osapuoli on saattanut innostua. Seksi ei ole ollut velvollisuus vaan sitoutuminen yhteiseen hyvään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soitimme Ervastille ja kysyimme lisää. Lauantaiseksi, tai sanattomasti tai ihan suoraankin sovittu seksihetki, kannattaa esimerkiksi näiden syiden takia:

1) Se on suuri onnistuminen

Ervastin kokemuksen mukaan monet pariskunnista olisivat tyytyväisiä, jos seksiä olisi kerran viikossa. Lauantaisen rutiiniseksin harrastajat yltävät tähän. Hieno homma!

Ihmiset voivat ajatella, että hyvän seksin tulisi olla jotenkin äärimmäisen täydellistä ja erityistä. Se on Ervastin mielestä turhaa.

”Kaikenlainen seksi on hyvää, olkoon se sitten pikaista tai hidasta. Seksi on aina hyvää, kun se on yhteinen kiva hetki.”

2) Sitä on kiva odottaa

Jo pitkin viikkoa voi virittäytyä tunnelmaan. Aiheesta voi vaikka viestitellä puolison kanssa, tai puhua muuten lauantaisista treffeistä.

3) Se laskee aloitteen tekemisen kynnystä

Kun lauantaiseksistä on sanaton tai sanallinen sopimus, se laskee aloitteen tekemisen kynnystä. Tällöin ei tarvitse pelätä torjutuksi tulemista, mikä on Ervastin kokemuksen mukaan yksi pariskuntien yleisimmistä ongelmista. Kun tulee riittävän monta kertaa torjutuksi, ei huvita enää edes yrittää.

4) Se rikkoo spontaanin halun myytin

Ervastia ihmetyttää, miksi juuri seksuaalinen halu on asia, joka pitäisi saada tyydytettyä juuri silloin ja vain silloin, kun halu iskee.

Nälkäinen ihminen pystyy kyllä odottamaan hetken, ennen kuin saa ruokaa. Sama pätee seksiin: halua voi ohjata ja kasvattaa. Vaikka haluttaisi pitkin viikkoa, se ei tee lauantaisesta seksistä sen huonompaa. Päinvastoin, odottaminen voi ruokkia fantasioita ja kasvattaa nautintoa.

5) Se murtaa yhtäaikaisen halun myytin

Ervast vertaa lauantaiseksiä liikunnan harrastamiseen: vaikka jokatiistainen joogatunti ei jollain kertaa huvittaisi, harva jättää menemättä. Ihmiset lähtevät liikkumaan, koska tietävät, miten hyvä olo heillä on liikunnan jälkeen. Miksei samaa voisi ajatella seksistäkin, Ervast kysyy.

Harvoin molempia haluttaa täsmälleen samaan aikaan, mutta halut voivat herätä myös seksin aikana.

6) Se ilahduttaa puolisoa

Seksiin voi Ervastin mukaan ryhtyä myös ihan vain siksi, että se ilahduttaa puolisoa. Moni haluaa muutenkin ilahduttaa puolisoaan, miksei sitten seksillä, Ervast miettii. Seksiä voi ajatella sitoutumisena yhteiseen hyvään.

7) Saunapuhtaana seksi on kivaa

Ennen peseydyttiin kerran viikossa lauantaisaunassa. Tämä lienee yksi syy sille, että seksin harrastamista on perinteisesti pidetty lauantai-illan juttuna.

”Saunapuhtaana suuseksi on sujunut ja yhdyntä maistunut.”

8) Sittenpä se on viikoksi ohi

On normaalia, että seksuaalinen halukkuus vaihtelee. Ervast on terapiatyössään havainnut, että sovittu seksihetki toimii monilla myös silloin, kun omat halut ovat vähäisemmät.

”Monet kertovat, että kun seksistä on sovittu, voi vapautuneesti nauttia arkihellyydestä. Kesken viikkoa uskaltaa vaikkapa halata puolisoa, kun ei tarvitse pelätä, että toinen kuvittelee sen olevan aloite seksiin.”

Jos molempia haluttaa useammin, seksiä ei tarvitse tietenkään pantata lauantaille. Samoin sovittu seksihetki voi luonnollisesti olla jonain muunakin päivänä kuin lauantaina.

Missä menee raja?

Ervastin viesti on, että seksiin kannattaa ryhtyä vähän haluttomanakin. Halut voivat herätä. Mutta:

Mistä tietää rajan, jossa mukava parisuhteeseen panostaminen muuttuu liialliseksi toisen miellyttämiseksi ja omien tarpeiden laiminlyönniksi?

”Toki hyvässä parisuhteessa on vastavuoroisuutta. Hyvässä parisuhteessa voi myös kieltäytyä seksistä ja sanoa, että tänään en millään jaksa, palataan asiaan huomenna. Toinen voisi sitten kommentoida, että hienoa, hyvä kun kerroit.”

Jos tekee joka viikko mieli kieltäytyä, kannattaa Ervastin mielestä selvittää, mistä kiikastaa.

”Taustalta voi löytyä vaikka seksuaalista kaltoinkohtelua. Tilannetta kannattaa silloin lähteä selvittämään jo ihan oman onnellisuutensa takia. Ei ole reilua, jos seksuaalinen kaltoinkohtelu saa varastaa ihmiseltä mahdollisuuden riittävän hyvään seksielämään.”

Apua voi hakea esimerkiksi psyko- tai seksuaaliterapeuteilta. Esimerkiksi Sexpo tarjoaa neuvontaa myös ilmaiseksi.

Onko seksi lauantaisaunan jälkeen todellinen ilmiö?

Seksistä lauantaisaunan jälkeen puhutaan paljon, mutta tilastotietoa aiheesta ei ole. Onko kyseessä myytti vai todellinen ilmiö nykypäivänkin kodeissa?

Se kyllä tiedetään, että lauantai on suosittu seksipäivä. Noin puolet suomalaisista muhinoi, jos ovat muhinoidakseen, todennäköisimmin juuri lauantaisin. Tämä selviää Kaalimato.comin pari vuotta sitten teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka vastaajat edustivat väestöä kattavasti.

Saunomisen ja seksin yhteyttä kyselyssä ei kysytty, mutta jotain voi ehkä päätellä tästä: suosituin kellonaika seksin harrastamiselle oli lauantaisin iltakymmenen ja iltayhdentoista välissä. Tämän mainitsi yleisimmäksi seksihetkekseen 11 prosenttia vastaajista. Oliko sitä ennen käyty saunassa vai ei? Se jää se ikävä kyllä arvoitukseksi.

Edes sitä ei tiedetä, kuinka moni suomalainen ylipäänsä saunoo lauantaisin. Soitto Saunaseuraan ei auta: seurassakaan ei tiedetä tutkimuksesta, jossa olisi selvitetty juuri lauantaisaunomisen yleisyyttä nykypäivänä.

Saunominen ylipäänsä voi hyvin. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan saunomiseen käytetty aika on pysynyt samalla tasolla 80-luvulta lähtien.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja

  2. 2

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  3. 3

   Nuori mies potki kaupassakävijää päähän S-marketin tuulikaapissa Helsingissä, uhkasi myös tappaa poliisin – oikeus määräsi seitsemän kuukautta vankeutta

  4. 4

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  5. 5

   Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”

  6. 6

   Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”

  7. 7

   SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja

  8. 8

   Perjantaina alkaa internetin uusi aika, kun EU lupaa ihmisille ”oikeuden tulla unohdetuksi” – Datajätit eivät enää saa pimittää tietoja mustaan laatikkoon, sanoo komissaari

  9. 9

   Yksityisautoilu ei menetä suosiotaan yhteiskäyttöautoille ja julkiselle liikenteelle – tässä 10 syytä, miksi oma auto menestyy

  10. 10

   Ismo Alanko vastasi Metallican Rappiolla-tribuuttiin soittamalla rock-yhtyeen kuuluisaa kappaletta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  2. 2

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  5. 5

   Nyt myös Paula Vesala ja Marketta Tikkanen kertovat Louhimiehen kohdelleen epäasiallisesti – Louhimies Ylelle: Psykologi mukaan kuvauksiin

  6. 6

   Meghan ja Harry julkaisivat viralliset hääkuvansa

  7. 7

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  8. 8

   Miksi Helsingin upeiksi luvatuista tornitaloista tulee mitä sattuu?

  9. 9

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  10. 10

   Tuore tutkimus tyrmää lopullisesti salaliittoteoriat paosta: Hitler kuoli syanidiin bunkkerissaan vuonna 1945

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  3. 3

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  4. 4

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  5. 5

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  9. 9

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”
  3. Perjantaina alkaa internetin uusi aika, kun EU lupaa ihmisille ”oikeuden tulla unohdetuksi” – Datajätit eivät enää saa pimittää tietoja mustaan laatikkoon, sanoo komissaari
  4. Belgialainen jihadisti sai kuolemantuomion Irakissa – tänä vuonna jo yli sata ulkomaalaista tuomittu kuolemaan
  5. Mark Zuckerberg muuttui rehvakkaasta jullista nöyräksi kriisiviestijäksi – Tänään Facebook-johtaja joutuu EU:n grillattavaksi
  6. SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja
  7. Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja
  8. Tunti sitten
  9. Westworld jatkui esittelemällä uuden ja upean maailman – sekä kertomalla puolessa tunnissa koomisen verisen ja mahtavan tarinan, jonka aikana itketti ja nauratti
  10. Ismo Alanko vastasi Metallican Rappiolla-tribuuttiin soittamalla rock-yhtyeen kuuluisaa kappaletta
  11. Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät Tilaajille
  12. Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”
  13. Näytä lisää