Hyvinvointi

”En todellakaan suosittele tekemään kotioloissa” – Ulosteen­siirto on tehokas hoito moniin vatsa- ja suolistovaivoihin, ja ensi vuonna se voidaan tehdä jo nielaisemalla kapseli, sanoo lääkäri

Ulostebakteereja tutkitaan nyt mahdollisena hoitona monenlaisiin sairauksiin. Vielä tällä hetkellä siirtouloste ruiskutetaan ohutsuolen loppuosaan, mutta ehkä jo ensi vuonna bakteerit voidaan nielaista.

Uskottava se on: ulosteensiirto on erittäin tehokas hoito.

Vielä kymmenen vuotta sitten ulosteensiirtoja tehtiin vain harvoin ja luovuttaja oli lähes aina lähiomainen. Nyt siirtoja tehdään Hyksissä viikoittain. Sairaalaan on kerätty jo pieni ulostepankki vakioluovuttajien näytteistä.

Ulosteensiirtoa käytetään rutiinisti Clostridium difficile -bakteerin aiheuttaman antibioottiripulin hoitoon. 90 prosenttia hoidon saaneista paranee.

Ulosteensiirron on todettu helpottavan muiden muassa ärtyvän suolen oireyhtymän oireita, sanoo infektiolääkäri Eero Mattila. Mattila on Hyksissä mukana tutkimassa, mihin kaikkeen ulosteensiirrosta voisi olla apua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mattilan mukaan ulosteensiirto on erittäin helppo ja halpa hoito. Jos se tehdään sairaalassa ja luovuttaja on testattu, toimenpiteeseen liittyy myös hyvin vähän riskejä.

Tällä hetkellä moni antibioottiripulista kärsivä toivoo itse saavansa ulosteensiirron ensisijaisena hoitona. Useimmiten sitä kokeillaan vasta, jos sairauteen olemassa oleva antibioottikuuri ei auta.

”Ulosteensiirto on potilaiden kokemuksen ja tulosten perusteella parempi hoito kuin antibioottikuuri”, Mattila kertoo.

Se on käypää hoitoa toistuvaan Clostridium difficile -antibioottiripulin hoitoon, mutta viime aikoina sillä on hoidettu muitakin sairauksia. Siirtoa on kokeiltu esimerkiksi salmonellatartunnan ja joidenkin antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoidossa.

Hoitotulokset ovat Mattilan mukaan olleet oikein lupaavia.

Nyt tutkitaan kiivaasti myös niin sanottua superkakkaa – geenimenetelmillä pystytään jo tunnistamaan ulosteessa olevat erityisen hyvää tekevät bakteerit. Nyt niin sanottuja ”avainlajeja” on Mattilan mukaan löydetty vajaa parikymmentä.

”Tulevaisuudessa ei tarvitse siis siirtää ulostetta, vaan vain bakteeriviljelmiä”, Mattila sanoo.

Hän kertoo, että jo vuoden kuluttua voi olla käytössä niin sanottu kakkabakteerikapseli, joka vain nielaistaan ja bakteerit hakeutuvat paksusuoleen. Idea on sama kuin nyt käytössä olevissa maitohappobakteerikapseleissa – tosin ne eivät ole läheskään yhtä tehokas hoito suoliston epätasapainoon.

Näin ulosteensiirto tehdään nykymenetelminUlosteensiirrolla on tarkoitus palauttaa paksusuolen normaali bakteerikanta. Toimenpiteessä paksusuoleen siirretään terveen luovuttajan ulostetta. Koska ulosteensiirron on todettu toimivan niin hyvin antibioottiripuliin, nyt tutkitaan, voisiko siitä olla apua myös muihin suolisto-ongelmiin ja -sairauksiin.

”Luovuttaja voi olla perusterve täysi-ikäinen, mutta alle 60-vuotias henkilö”, kertoo mikrobiologian dosentti Reetta Satokari Helsingin yliopistosta.

Luovuttaja ei saa olla merkittävästi ylipainoinen eikä hänellä saa olla mitään todettua suolistosairautta. Muutenkin luovuttaja testataan perusteellisesti. Esimerkiksi hiv tai muut virustaudit, parasiitit tai bakteeritulehdukset sekä antibioottikuuri ovat este ulosteen luovuttamiselle. Tartuntariski ei ole yhtä suuri kuin verensiirrossa, mutta riskejä ei haluta ottaa.

”Koko luovuttajan tuotoksesta saadaan monta siirrettä, sillä yhteen siirtoon tarvitaan vain 30 grammaa ulostetta”, Satokari sanoo.

Ulosteensiirron yleisin tapa Suomessa on tehdä se kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen yhteydessä. Siinä tähystimen pää viedään ohutsuolen loppuosaan, jossa neste ruiskutetaan suolistoon. Siirrettävän nesteen määrä on noin kaksi desilitraa. Edellisenä päivänä siirteen saajan suoli on tyhjennetty.

Siirrettävään ulosteeseen lisätään suolaliuosta. Loput voidaan pakastaa myöhempää käyttöä varten. Hyksissä ja joissakin muissa yliopistosairaaloissa Suomessa on oma pieni ulostepankki toimenpidettä varten. Käytännössä ulostetta luovuttavat tällä hetkellä tietyt vakioluovuttajat.

Satokarin mukaan Clostridium difficile -bakteerin aiheuttaman antibioottiripulin oireet häviävät puolella potilaista jo vuorokauden sisällä. Lisätutkimusta tehdään koko ajan: tällä hetkellä tutkitaan ainakin tulehduksellisten suolistosairauksien, ylipainon, selkärankareuman ja metabolisen oireyhtymän yhteyttä suoliston mikrobistoon.

Älä kokeile kotona

Ihmiset kärsivät erilaisista suolistovaivoista ja uskovat suolistomikrobiston muutoksen auttavan. Moni on valmis kokeilemaan mitä tahansa – jopa itse ruiskuttamaan suolistoonsa toisen ihmisen kakkaa.

Näin ei kannata tehdä, vaikka ohjeita löytyisi googlettamalla.

”Netissä pyörii paljon tee-se-itse -videoita ulosteensiirrosta. En todellakaan suosittele tekemään sitä kotioloissa”, Satokari sanoo.

Myös Britanniassa ja Yhdysvalloissa ovat asiantuntijat varoitelleet kotikokeiluista. Esimerkiksi The Guardian kirjoitti vähän aikaa sitten, miten suolistomikrobiston kautta voi toiseen ihmisen siirtyä vaikkapa ylipaino, hiv, Parkinsonin tauti, ahdistus tai unettomuutta. . Todennäköisempää on kuitenkin saada esimerkiksi suolistoinfektio.

 

”Netissä pyörii paljon tee-se-itse -videoita ulosteensiirrosta.”

Tartuntariskeistä ei ole varmaa tietoa, mutta Satokarinkin mukaan itse tehtyyn ulosteensiirtoon voi liittyä isoja terveysriskejä. Sitä paitsi hyöty jää usein vähäiseksi, vaikkei mitään tautia saisikaan. Peräruiskeella tehty siirto ei sairaalaolosuhteissakaan ole välttämättä tehokas, sillä osa nesteestä valuu saman tien ulos paksusuolesta.

Seuraava askel ulosteensiirrossa on täsmähoito eli luovuttajan ja saajan yhteensopivuus pystytään testaamaan. Ideaalitapauksessa ihmisen suolistovaivoihin annetaan juuri täsmällisesti oikeanlaisia suolistobakteereita. Sitä seuraava askel olisi, että bakteerit pystytään valitsemaan tarpeen mukaan ja täsmällisesti juuri tietynlaiseen suolistovaivaan.

Jo nyt ulosteesta pystytään erottelemaan hyviä bakteereja, mutta tutkimuksen rutiinikäyttöön on vielä matkaa.

”Se tiedetään, että tietyt bakteerit ovat terveyttä edistäviä. Myös terveiden ja sairaiden suoliston bakteeristo näyttää erilaiselta”, Satokari sanoo.

Palaamme siis takaisin alussa mainittuun superkakkaan. Kun terveen suoliston bakteerien parhaimmisto saadaan eroteltua kapselimuotoon, käytössämme on Satokarin mukaan seuraavan sukupolven maitohappobakteeri. Ulosteensiirto on siis vain välivaihe.

Ehkä kymmenen vuoden kuluttua naureskelemme sille, että lääkärit ja tutkijat oikeasti ruiskuttelivat ihmisten suolistoon kuravellin näköistä haisevaa tavaraa.

7. maaliskuuta kello 14:25 juttuun lisätty maininta, että vakavaa sairautta todennäköisempää on saada esimerkiksi suolistoinfektio, jos ulosteensiirron tekee kotioloissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Iso sähkökatko pimensi koko Stockmannin tavaratalon Helsingin keskustassa – vartija kuljeskeli käytävillä taskulampun kanssa

  3. 3

   Jalankulkijoiden päälle Helsingin ydinkeskustassa kiihdyttänyt mies todettiin syyntakeettomaksi

  4. 4

   Arkeologit löysivät todisteita Ruotsissa 1 500 vuotta sitten tapahtuneesta joukkosurmasta – ”Ihmiset näyttävät kuolleen niin, etteivät he ole puolustaneet itseään”

  5. 5

   ”Kuinka kehtasit käydä baarissa mahtavan balladini aikana?” — Saara Aalto ei kainostellut esitellessään uutta levyään lontoolaisyleisölle

  6. 6

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  7. 7

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  8. 8

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  10. 10

   ”Olemme lohikäärme-energiaa”, kirjoitti Kanye West Donald Trumpista – Lopulta missään ei ollut enää mitään järkeä, näin kaikki tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  2. 2

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  3. 3

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  4. 4

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  5. 5

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  6. 6

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  7. 7

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  8. 8

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  9. 9

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  10. 10

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin
  3. Colorado Avalanchessa huippukauden pelannut Mikko Rantanen liittyy Leijonien MM-joukkueeseen
  4. Iso sähkökatko pimensi koko Stockmannin tavaratalon Helsingin keskustassa – vartija kuljeskeli käytävillä taskulampun kanssa
  5. ”Kuinka kehtasit käydä baarissa mahtavan balladini aikana?” — Saara Aalto ei kainostellut esitellessään uutta levyään lontoolaisyleisölle
  6. Arkeologit löysivät todisteita Ruotsissa 1 500 vuotta sitten tapahtuneesta joukkosurmasta – ”Ihmiset näyttävät kuolleen niin, etteivät he ole puolustaneet itseään”
  7. Jalankulkijoiden päälle Helsingin ydinkeskustassa kiihdyttänyt mies todettiin syyntakeettomaksi
  8. Brittiäänestäjät kaipaavat nyt kolmatta vaihtoehtoa – Sen enempää pääministeri May kuin opposition Corbynkaan ei kiinnosta
  9. Nokian tulos selvästi odotuksia heikompi – osake vajoaa tuntuvasti pörssissä
  10. Tunti sitten
  11. Suomi etsii nyt uusia hävittäjiä Hornetien seuraajiksi, ja tarjouspyynnöt lähtevät huomenna – Näiden viiden kriteerin perusteella päätös lopulta tehdään
  12. ”Olemme lohikäärme-energiaa”, kirjoitti Kanye West Donald Trumpista – Lopulta missään ei ollut enää mitään järkeä, näin kaikki tapahtui
  13. Näytä lisää