Hyvinvointi

Kymmenet kotimaiset verkkokaupat myyvät laittomilla väitteillä ravintolisiä, sanoo Evira – Kokeile, tunnistatko huuhaan

EU:n laajuinen selvitys paljastaa, että ravintolisiä myydään verkossa väärin väittämin.

Ravintolisien markkinointi on tarkkaan säädeltyä, mutta määräyksiä rikotaan taajaan.

Testaa alla olevasta pikatestistä, tunnistatko lailliset väitteet. Testin jälkeen kerromme laajasta EU-selvityksestä, jossa tarkasteltiin ravintolisiä myyviä verkkokauppoja.Luontaistuotteiden markkinointi kielletyin väittein on yleistä, selviää Eviran tutkimuksesta, joka oli osa laajempaa EU:n laajuista selvitystä.

Vääriä väitteitä esiintyi kaikkiaan 59:ssä suomalaisille suunnatussa verkkokaupassa. Kotimaisia kauppoja niistä oli 44, toisessa EU-maassa sijaitsevia yhdeksän ja yhdysvaltalaisia yksi. Viiden kaupan kotimaata ei pystytty selvittämään.

Selvityksessä etsittiin vain osteoporoosiin tai niveltulehdukseen liittyviä väitteitä. Syynä rajaukseen oli Eviran mukaan ennemminkin se, että jostain täytyy aloittaa, kuin että juuri näissä tuotteissa olisi erityisen paljon väärää mainontaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ravintolisät määritellään elintarvikkeiksi. Niitä ei siten saa markkinoida lääkkeellisillä väittämillä eli elintarvikkeiden ei saa väittää hoitavan, parantavan tai ehkäisevän sairauksia. Näin ollen kiellettyjä väitteitä ovat esimerkiksi ”estää osteoporoosia”, ”hoitaa nivelrikkoa” tai ”vähentää nivelkipua”. Myös kiertoilmaukset ovat kiellettyjä.

Vain lääkkeiden voi väittää parantavan tai ehkäisevän sairauksia.

 

Kiellettyjä väitteitä ovat esimerkiksi ”estää osteoporoosia”, ”hoitaa nivelrikkoa” tai ”vähentää nivelkipua”.

Joistain elintarvikkeista saa tosin esittää terveysväitteitä. Se tarkoittaa yleensä sitä, että tiettyjen elintarvikkeiden saa sanoa olevan hyväksi normaalille terveydelle. Ihmeitä ei saa luvata.

Esimerkiksi C-vitamiinin saa sanoa edistävän immuunisysteemin normaalia toimintaa.

Sen sijaan C-vitamiinin ei saa mainostaa parantavan flunssaa.

Luvan terveysväitteisiin myöntää tutkimusnäytön pohjalta EU:n komissio. Kaikki voimassa olevat terveysväitteet löytyvät tästä komission ylläpitämästä hakukoneesta.

Jotta ravintolisän saisi sanoa parantavan tai ehkäisevän sairauksia, sitä pitäisi tutkia samoin kuin lääkkeitä ja löytää niin vakuuttavia näyttöjä toimivuudesta kuin mitä lääkkeiltä edellytetään. Silloin tosin ravintolisä ei enää olisi ravintolisä, vaan lääke.

Vääriä väitteitä löytyi esimerkiksi D-vitamiinista. Joissain verkkokaupoissa sen luvattiin esimerkiksi ehkäisevän osteoporoosia, vaikka riittävän vahvaa tieteellistä näyttöä on esitetty vain sille väitteelle, että D-vitamiini edistää normaalia luuston ylläpitoa.

Sairauden ehkäisy ja normaalin terveydentilan ylläpito on kaksi eri asiaa.

Verkkokaupoista löytyi kiellettyjä väitteitä myös esimerkiksi glukosamiinin ansioista nivelkipuihin.

Selvityksen jälkeen elintarvikeviranomaiset ottivat yhteyttä väärin markkinoineisiin kotimaisiin verkkokauppoihin. Se sai yritykset korjaamaan mainoslauseitaan.

”Kaikissa Eviran tiedossa olevissa tapauksissa markkinointi on muutettu lainsäädännön edellyttämällä tavalla”, ylitarkastaja Marjo Misikangas Evirasta kertoo.

Muissa maissa toimineiden yritysten vääristä mainoslauseista ilmoitettiin kyseisen maan tai EU:n viranomaisille.

Sääntöjä koetellaan monin tavoin. Ravintolisien markkinointi on tarkkaa puuhaa. Tällä hetkellä esimerkiksi eräällä sivulla mainostetaan tuotetta nivelille näin:

Tuote ”sisältää C-vitamiinia, joka edistää kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten esim. nivelissä. C-vitamiinin lisäksi koostumusta on tehostettu kondroitiinisulfaatilla, vihersimpukalla, kurkumalla, inkiväärillä ja MSM:llä.”

C-vitamiinin terveysväite on luvallinen: C-vitamiini todistetusti edistää kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten.

Loppu jätetään ostajan mielikuvituksen varaan: ”Jos niveltuotetta kerran on tehostettu myös kondroitiinisulfaatilla ja muilla mainituilla ainesosilla, kyllä ne varmasti ovat hyödyksi”, kuuluisi mainostajalle mieluinen ajatusketju.

Myös urheilijoiden suosima agmatiinisulfaatti syynissä

Lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin joidenkin niin sanottujen hyväksymättömien uuselintarvikkeiden myyntiä. Hyväksymättömiä tuotteita löytyi 35 verkkokaupasta.

Uuselintarvikkeella tarkoitetaan sellaisia uusia elintarvikkeita, joita ei ole perinteisesti käytetty Euroopassa. Niille on haettava erikseen EU:lta lupia. Esimerkiksi hyönteiset ovat uuselintarvikkeita, joille lupia on viime aikoina myönnetty.

Eviran tutkimuksessa keskityttiin neljän luvattoman uuselintarvikkeen tarkasteluun: agmatiinisulfaattiin sekä acaacia rigidula-, epimedium grandiflorum- ja hoodia gordonii -kasveihin. Eniten löytyi agmaattisulfaattia, jota käytetään esimerkiksi urheilijoille suunnatuissa tuotteissa.

Se, että tuote on hyväksymätön uuselintarvike, ei vielä suoraan tarkoita, että tuote olisi ihmiselle vaarallinen. Se tarkoittaa, että niiden turvallisuutta ei vielä ole tutkittu eikä niiden turvallisuudesta ole täyttä varmuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Ravintolisät
 • Ravitsemus
 • Päivi Ala-Risku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää