Hyvinvointi

Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

Urologi Martti Aho vastaa HS:n kysymyksiin peniksesta ja kertoo muun muassa, miksi miehen pitää voida pissata seisaaltaan.

Voiko penistä käsitellä väärin? Voiko sukupuolitaudin nähdä silmillä? Mistä erektiohäiriö johtuu? Onko koolla merkitystä?

Mitä pitäisi tietää peniksestä, etenkin jos itsellään ei sellaista ole?

”Kyllä, penistä voi käsitellä liian kovakouraisesti ja jotkut sukupuolitaudit voi nähdä silmillä – ei kuitenkaan kaikkia”, kertoo urologi Martti Aho. Hän on tehnyt väitöskirjansa peniksestä ja hoitaa vastaanotollaan sukuelimien ja virtsateiden tauteja sekä seksielämään liittyviä ongelmia.


Aho vastaa HS:n yhdek­sään kysymyk­seen, mitä kumppanin olisi hyvä tietää penik­sestä, jotta seksiin ei kasautuisi turhia paineita, ja milloin kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

Aho kertoo myös, mistä asioista miehelle kannattaa huomauttaa, ja mistä missään tapauksessa ei pidä huomauttaa. Lopuksi hän paljastaa yllätyksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tärkein asia on, että peniksen koosta ei pidä huomautella”, Aho sanoo.

”Tutkimusten mukaan ainakin puolet potilaista, oman kokemukseni mukaan isompikin osa, on ainakin joskus miettinyt, onko penis tarpeeksi iso, vaikka siihen ei olisi mitään aihetta. Jos nainen kritisoi peniksen kokoa, se on miehelle kova paikka.”

Sen sijaan kumppanin olisi Ahon mukaan monesti syytä huomauttaa toisesta asiasta, nimittäin puhtaudesta.

”Miehet ovat hyvin erilaisia siinä, miten hyvin he pitävät huolta peniksen puhtaudesta. Jotkut eivät pidä siitä lainkaan huolta, vaikka olisivat parisuhteessa. Olen vastaanotollani joskus pohtinut, miksi vaimot eivät huomauta tästä”, Aho sanoo.

1. Miten penis pestään?

”Penis pitää pestä vähin­tään kerran päivässä ja jos mies urheilee, niin useammin”, Aho sanoo.

Esinahka vede­tään taakse. Muutoin sen alle voi jäädä smegmaa eli kuollutta kudosta, mikä voi aiheuttaa tulehdusta. Saippuaa ei käytetä. Pesun jälkeen penis kuivataan.

”Jos penis haisee poikkeavalta, pesutahtia ei pidä tiivistää, vaan mennä urologin vastaanotolle. Liiallinen pesu hävittää talista ja limakalvon eritteestä muodostuvan suojaavan kerroksen, joka estää bakteereja tunkeutumasta ihon mikrohaavoihin.”

Miestenkin keskuudessa yleistyneestä tavasta ajella ihokarvat intiimialueelta ei ole Ahon mukaan haittaa. ”Tämä on ehkä sukupolvikysymys. Joidenkin esteettistä silmää karvattomuus miellyttää.”

2. Pitääkö ympärileikattua penistä käsitellä erityisen varovasti?

”Tätä kysytään usein – ja vastaus on useimmiten ei”, Aho sanoo.

Ympärileikattu penis on hänen mukaansa itse asiassa vähemmän herkkä, paitsi tietenkin juuri leikkauksen jälkeen.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että vajaa kolmannes maailman 15 vuotta täyttäneistä miehistä on ympärileikattu. Valtaosa ympärileikkauksista tehdään uskontoon, lähinnä juutalaisuuteen ja islaminuskoon liittyvistä syistä.

Lääketieteellisistä syistä siittimen ympärillä olevan esinahan poisto on Ahon mukaan tarpeen, jos esinahka on ahdas tai jos se haavautuu helposti. Useimmiten esinahan poisto terskan alueelta auttaa.

Ympärileikkauksella voi olla terveyden kannalta edullisia vaikutuksia. Se voi WHO:n mukaan ehkäistä jossain määrin immuunikatoa aiheuttavaa hiv-tartuntaa. ”Ympärileikkaus voi myös vähentää papilloomaviruksen aiheuttaman tulehduksen haittoja”, Aho kertoo.

3. Voiko sukupuolitauteja nähdä silmillä?

Joissakin tapauksessa voi, mutta useimmiten ei. ”Seksissä on aina riskinsä. Ainoa tapa välttää sukupuolitauteja on käyttää aina kondomia tai harrastaa seksiä vain yhden ihmisen kanssa, joka ei ole harrastanut seksiä kenenkään muun kanssa”, Aho toteaa.

Yksi yleisimmistä seksissä tarttuvista viruksista on papilloomavirus. Sen saa lääkäriseura Duodecimin mukaan vähintään kolme neljästä suomalaisesta elämänsä aikana. Yleisin se on 20–25 ikävuoden tienoilla. Tartunta ei yleensä aiheuta oireita ja usein se paranee itsestään. Papilloomavirus voi kuitenkin aiheuttaa naisille kohdunkaulan syöpää. Uusien tutkimusten mukaan suuseksissä tarttuvalla papilloomaviruksella on yhteys myös nielusyövän yleistymiseen.

”Jotkut potilaat tulevat vastaanotolle varmistaakseen, että heillä ei ole papilloomavirusta. Sitä ei kuitenkaan voi varmistaa. Sen sijaan voi varmistua, että potilaalla ei ole papilloomaviruksen aiheuttamia ihomuutoksia eli visvasyyliä”, Aho kertoo.

Visvasyylän eli kondylooman aiheuttamat syylät voivat olla kukkakaalimaisia tai litteitä ja vaikeasti havaittavia. Lääkäri voi poistaa niitä eri menetelmillä.

Jos peniksen alueella on rakkuloita tai haavaumia, kyse voi olla myös toisesta viruksesta, sukupuoliherpeksestä. ”Siihen ei ole parantavaa lääkettä, mutta oireita voidaan lievittää ja taudin uusiutumista estää”, Aho sanoo.

Klamydiaa tai tippuria ei Ahon mukaan voi havaita ilman virtsasta tehtävää testiä. Taudit voivat olla oireettomia tai aiheuttaa esimerkiksi kirvelyä virtsatessa.

4. Pitääkö miehen saada pissata seisaaltaan vaikka se aiheuttaisi roiskeita vessassa?

”Kyllä pitää”, Aho sanoo.

Tutkimustulosten mukaan seisaaltaan virtsaaminen on nuorille helpompaa, kun taas yli 50-vuotiaista monelle istualtaan pissaaminen sujuu paremmin. ”Jos mies kokee että saa virtsattua paremmin seisaaltaan, on miestä uskottava”, Aho sanoo.

Monilla miehillä virtsaputken pää ei sijaitse aivan peniksen päässä. ”Jos tästä on haittaa, se korjataan leikkaamalla. Leikkauksen yhtenä onnistumiskriteerinä pidetään kykyä virtsata seisaaltaan”, Aho selittää.

Rakon tyhjentäminen vaikeutuu myös silloin, jos mies kärsii eturauhasvaivoista. Silloin pissaaminen voi aiheuttaa kirvelyä tai tarvetta käydä pissalla useammin.

Saman tyyppiset oireet voivat johtua myös virtsatieinfektiosta, mikä on miehillä paljon harvinaisempi sairaus kuin naisilla. ”Jos miehellä on virtsatieinfektio, on aina syytä tutkia, onko taustalla jotakin vakavampaa”, Aho sanoo.

5. Mitä ovat oudot läiskät peniksessä?

Jos peniksessä on valkoisia läiskiä, kyseessä voi olla Ahon mukaan valkojäkälä.

”Valkojäkälä ei tartu, sillä se on autoimmuunitauti eli elimistön oman immuunijärjestelmän reaktio. Läiskät voivat olla myös tummia, jolloin kyseessä saattaa olla esimerkiksi punajäkälä. Niitä, kuten useita muitakin peniksen limakalvomuutoksia, hoidetaan useimmiten vahvalla kortisonilääkkeellä”, Aho kertoo.

Valkojäkälä ei hänen mukaansa ole sinänsä vaarallinen, mutta se voi ahtauttaa esinahkaa tai virtsaputkea.

Esinahkaan leviävä valkojäkälä voidaan hoitaa kortisonivoiteella tai ympärileikkauksella. Valkojäkälän aiheuttamaa virtsaputken ahtaumaa on vaikeampi hoitaa. ”Siksi on oltava tarkkana, että valkoinen alue ei pääse leviämään virtsaputkeen”, Aho sanoo.

6. Mistä erektiohäiriö johtuu?

”Erektiohäiriö johtuu monista syistä”, Aho toteaa.

Esimerkiksi monet masennuslääkkeet ja yleisesti käytetyt verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa hänen mukaansa aiheuttaa erektiohäiriöitä. Verenpainelääkkeestä ei silti pidä luopua. ”Vaikka penis voisi huonommin, lääkettä kannattaa syödä, sillä verenpaine on hiljainen tappaja. Joskus lääkkeen vaihto toiseen voi myös auttaa”, Aho sanoo.

Myös tupakointi, ylipaino, liiallinen alkoholin käyttö ja huono kunto voivat heikentää potenssia. Suorituspaineet ja väsymys pahentavat tilannetta.

Erektiohäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeillä, kuten Viagralla.

7. Onko koolla merkitystä?

Pitkä penis voi Ahon mukaan auttaa naista saamaan vaginaorgasmin. ”Useimmat naiset saavat kuitenkin orgasmin klitoriksen stimulaatiosta, jolloin peniksen paksuudella voi olla jotain merkitystä”, Aho sanoo.

Enemmän merkitystä on hänen mukaansa kuitenkin sillä, miten penistä käyttää. ”Seksikumppanien keskinäinen kommunikointi auttaa tässäkin asiassa”, hän toteaa.

Suomessa ei Ahon mukaan juurikaan turvauduta peniksen suurennusleikkauksiin. ”En vastusta esteettistä kirurgiaa, mutta toistaiseksi en ole alan kansainvälisissä konferensseissa vielä nähnyt sellaisia tuloksia, että kannustaisin ketään suurennusleikkaukseen”, hän sanoo.

Peniksen lievä käyryys on Ahon mukaan normaalia. Jos penis on kuitenkin niin käyrä, että sitä on vaikea saada vaginan sisälle, kyseessä voi olla Peyronien tauti.

Peyronien tauti johtuu Ahon mukaan siitä, että yhdynnässä paisuvaiskudoksen kalvostoon tulee mikrovaurioita, jotka aiheuttavat arven. Penis kääntyy sille puolelle, jossa arpi on.

Tilaan liittyvä kipu loppuu Ahon mukaan itsestään ja käyristyminen viimeistään puolessa vuodessa. Osa potilaista paranee itsestään. Tarvittaessa arpea voidaan Ahon mukaan hoitaa lääkeinjektioilla tai leikkauksella.

8. Voiko penistä vahingoittaa seksin aikana?

”Voi”, Aho kertoo.

Joissakin äärimmäisissä tapauksissa penis voi murtua yhdynnän aikana. Tavallisimmin se tapahtuu silloin, kun nainen on yhdynnässä miehen päällä. Käytännössä murtuminen tarkoittaa, että siittimen paisuvaiskudos repeää erektion aikana. Repeämisen voi jopa kuulla. ”Erektio laukeaa välittömästi ja penikseen ilmestyy kivulias, turvonnut verenpurkauma. Hoitoon kannattaa hakeutua heti”, hän sanoo.

Suuseksissä pitää Ahon mukaan muistaa varoa, etteivät hampaat vahingoita penistä. Peniksen hyväily käsilläkin voi aiheuttaa kipua, jos esinahka on ahdas.

9. Mikä on peniksen herkin alue?

”Miehet ovat eri tavalla herkkiä ja he pitävät eri asioista. Kannattaa puhua avoimesti siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei”, Aho sanoo.

Lopuksi hän paljastaa yllätyksen: Eroottisesti herkintä aluetta ei olekaan penis – sen kärkeä lukuun ottamatta – vaan kivespussit.

”Jos miestä haluaa kiihottaa, kannattaa sivellä varovasti kiveksiä eikä penistä”, hän sanoo.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  2. 2

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  5. 5

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  6. 6

   Riina Kykkäsen Opel ruostui 20 vuotta metsässä, kunnes hänen veljensä Mirko kunnosti sen – sisarusten harrastus vie kaikki rahat ja vähän enemmänkin

  7. 7

   HS-kuvakertomus: Kolumbian Medellínin rohkeat aktivistit vastustavat rikollisjengien murhatekoja hiljaisella rituaalilla

  8. 8

   Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

  9. 9

   Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa

  10. 10

   Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  3. 3

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  4. 4

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  5. 5

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  6. 6

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä
  3. Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”
  4. Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi? Tilaajille
  5. Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa
  6. Tunti sitten
  7. Murhapääkaupunki rauhoittui, ja nyt yksinhuoltaja Paula Valencia uskaltaa haaveilla – HS vieraili Kolumbian Medellínissä, jonka tarina kertoo ihmiskunnan suunnasta Tilaajille
  8. Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen
  9. 2 tuntia sitten
  10. Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta Tilaajille
  11. Etelä-Korean presidentti tavattuaan Kim Jong-unin: Pohjois-Korea on yhä sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trumpin tapaamiseen
  12. Ruokahuolto petti heti, peseytyminen kiellettiin – Tammisaari oli kesän 1918 pahin kuolemanloukko, ja uusi tutkimus kertoo siihen syyt
  13. Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään
  14. Näytä lisää