Hyvinvointi

Suomalais­tutkimus tuo uutta valoa vasen­kätisyyden mysteeriin: Vauvan syntymä­paino saattaa vaikuttaa siihen, tuleeko lapsesta vasen- vai oikeakätinen

Vasenkätisiin liitetyt käsitykset suuremmasta luovuudesta ovat valtaosaltaan myyttejä, sanoo tutkija.

Jos vauvan syntymäpaino on pieni, hän on myös suuremmalla todennäköisyydellä vasenkätinen kuin normaalipainoisena syntynyt lapsi, kertoo uusi väitöstutkimus.

”Sekä japani­laisilla että hollan­tilaisilla kolmosilla vasen­kätisten syntymä­paino oli selvästi pienempi kuin oikea­kätisillä”, kertoo väitöstutkija Kauko Heikkilä.

Japanilaisilla vasen- ja oikeakätisten syntymä­painon keski­arvojen ero oli 128 grammaa ja hollantilaisilla 109 grammaa.

”Tulos on erityisen vakuuttava, koska vasenkätisyyden ja pienen syntymäpainon yhteys havaittiin kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Se vahvistaa käsitystämme, että vauvan raskaudenaikaisellä kehityksellä on merkitystä merkityksestä kätisyyden määräytymisessä”, sanoo neuropsykologian dosentti Eero Vuoksimaa, joka toimi tutkimuksen johtajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syntymäpainon vaikutus oli samanlainen molemmissa maissa, vaikka vasenkätisyys on harvinaisempaa Japanissa kuin Hollannissa. Myös japanilaisten ja hollantilaisten lasten keskimääräisessä syntymäpainossa on selvä ero: Japanilaiset vauvat painavat syntyessään keskimäärin 1 706 grammaa ja hollantilaiset 1 888 grammaa.

 

”Tulos on erityisen vakuuttava, koska vasenkätisyyden ja pienen syntymäpainon yhteys havaittiin kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa.” - Eero Vuoksimaa

Tutkimuksen aineistona oli 1 305 japanilaista ja 947 hollantilaista kolmoslasta, jotka olivat syntyneet vuosina 1970–2012. Vauvat olivat syntyessään keskimäärin 1 700 gramman painoisia. Se on keskimäärin 1,5 kiloa vähemmän kuin yksösillä.

Tulokset julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States -tiedelehdessä.

Tutkimus on osa Kauko Heikkilän valmisteilla olevaa väitöstutkimusta, joka pyrkii selvittämään, miksi toiset syntyvät vasen- ja toiset oikeakätisinä.

”Jako oikea- ja vasenkätisyyteen ei ole lainkaan niin yksiselitteinen kuin aiemmin on luultu. Perimmäinen syy on vielä mysteeri”, Heikkilä sanoo.

Hän on itse oikeakätinen, kuten 90 prosenttia väestöstä.

Historian saatossa vasenkätisyyteen on liitetty monenlaisia ennakkoluuloja.

”Suomessakin vanhemmat vasenkätiset saattavat muistaa, miten heidät pakotettiin koulussa kirjoittamaan oikealla kädellä”, Vuoksimaa muistuttaa.

Toisaalta vasenkätisyyttä on myös ihannoitu. Se on viime aikoina yhdistetty esimerkiksi luovuuteen. Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan vasenkätiset ovat kiinnostuneempia taiteista, urheilusta, musiikista ja informaatioteknologiasta.

Vuoksimaan mukaan tällaiset käsitykset ovat valtaosaltaan myyttejä. Koska enemmistö on oikeakätisiä, heistä ei tehdä samanlaisia yleistyksiä kuin vasenkätisistä.

Hänen mielestään on hyvä, että tutkijat kumoaisivat myyttejä.

”Monissa maissa ihmiset saavat valita itse, kummalla kädellä he esimerkiksi kirjoittavat. Olisi hyvä, että tapa leviäisi”, hän sanoo.

Millaisia myyttejä sitten tutkijat ovat kumonneet?

Heikkilä kertoi kiinnostuneensa vasen- ja oikeakätisyydestä törmättyään norjalaiseen olettamukseen, jonka mukaan sikiön ultraäänikuvaus aiheuttaa vasenkätisyyttä.

”Tutkimuksessamme tämä olettamus osoittautui vääräksi”, Heikkilä sanoo.

Maailmalla on myös Heikkilän mukaan tutkittu, kummat ovat etevämpiä, oikea- vai vasenkätiset. ”Tulokset ovat ristiriitaisia. Kumpaakin väitettä tukevaa näyttöä on löytynyt. Uskon, että asia on monimutkaisempi”, Heikkilä sanoo.

Miksi sitten ihmisen toinen käsi on toista taitavampi?

Hekkilä uskoo, että siitä on ihmiselle jonkinlaista etua, vaikka tiede ei ehkä vielä pysty selittämään millaista.

Entä millä perusteella kätisyys määräytyy?

Kaikki perustuu aivoihin: Oikea aivopuolisko ohjaa kehon vasenta puolta ja vasen aivopuolisko oikeaa. Yleensä vasen aivopuolisko on hallitseva, eli oikeakätisiä on enemmistö.

Useimmilla ihmisillä, sekä oikea- että vasenkätisillä, kielellisiin toimintoihin liittyvät alueet sijaitsevat vasemmassa aivopuoliskossa.

Oikeaan aivopuoliskoon yhdistetään visuaalisuus, avaruudellinen hahmottaminen, muodot, kokonaisuudet, tunteet ja musikaalisuus. ”Tosin useimpien taustalla on laajempia yhteyksiä eri aivoalueiden välillä”, Vuoksimaa huomauttaa.

Se, kumpi aivopuolisko ottaa hallitsevan aseman, johtuu Heikkilän arvion mukaan raskaudenaikaisesta kehityksestä.

Hän viittaa aiempiin tutkimuksiin, jotka ovat osoittaneet vasenkätisyyden olevan yleisempää kaksosilla ja kolmosilla kuin yksösillä. ”Myös keskosilla on myös suurempi todennäköisyys olla vasenkätisiä verrattuna täysiaikaisena syntyneisiin”, Heikkilä sanoo.

Uusi tutkimus viittasi hänen mukaansa siihen, että syntymäpaino on raskauden pituutta tärkeämpi tekijä kätisyyden määräytymisessä.

”Raskauden pituus kolmosilla oli luonnollisesti aina sama, kun taas jokaisen kolmosen syntymäpaino saattoi olla eri”, hän selittää.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että vasenkätisten kolmosten motorinen kehitys on hieman hitaampaa kuin oikeakätisten. Se johtuu kuitenkin Heikkilän mukaan siitä, että vasenkätisten syntymäpaino on keskimäärin pienempi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Puoluesihteerien keskuudessa kytee tyytymättömyys Suomi-Areenaa kohtaan – puolueiden osallistuminen on elinehto tapahtumalle, josta on tullut myös kannattavaa liiketoimintaa

  4. 4

   Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

  5. 5

   Macronin avustajan epäillään lyöneen ja talloneen mielen­osoittajaa poliisiksi pukeutuneena – syyttäjä harkitsee syytteiden nostamista

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  7. 7

   Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

  8. 8

   Varsinais-Suomen jättipaloa sammutetaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – Palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

  9. 9

   Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  10. 10

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  9. 9

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  10. 10

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsia koettelevat ennätykselliset metsä­palot ovat levinneet entisestään – satoja evakuoitu, hätäkeskus ruuhkautui ja apua on haettu Italiasta asti
  3. Puoluesihteerien keskuudessa kytee tyytymättömyys Suomi-Areenaa kohtaan – puolueiden osallistuminen on elinehto tapahtumalle, josta on tullut myös kannattavaa liiketoimintaa
  4. Macronin avustajan epäillään lyöneen ja talloneen mielen­osoittajaa poliisiksi pukeutuneena – syyttäjä harkitsee syytteiden nostamista
  5. Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia
  6. Koripallon MM-karsinnan joukkotappelusta kovat rangaistukset – sanktioita 13 pelaajalle ja kahdelle valmentajalle
  7. Varsinais-Suomen jättipaloa sammutetaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – Palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia
  8. Hintapaineet Kiinassa rokottivat Koneen tulosta
  9. Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä
  10. Tunti sitten
  11. Fingrid varautuu sähköpulaan Olkiluodon voimala-alueen tulipalon vuoksi – ”Sähköä on nyt selvästi vähemmän”
  12. Ydinonnettomuudesta tutussa Fukushimassa pelattava softball-ottelu avaa Tokion kesäolympialaiset – muodostelmaluistelu ei mahtunut Pekingin talvikisoihin
  13. Näytä lisää