Hyvinvointi

Suomalais­tutkimus tuo uutta valoa vasen­kätisyyden mysteeriin: Vauvan syntymä­paino saattaa vaikuttaa siihen, tuleeko lapsesta vasen- vai oikeakätinen

Vasenkätisiin liitetyt käsitykset suuremmasta luovuudesta ovat valtaosaltaan myyttejä, sanoo tutkija.

Jos vauvan syntymäpaino on pieni, hän on myös suuremmalla todennäköisyydellä vasenkätinen kuin normaalipainoisena syntynyt lapsi, kertoo uusi väitöstutkimus.

”Sekä japani­laisilla että hollan­tilaisilla kolmosilla vasen­kätisten syntymä­paino oli selvästi pienempi kuin oikea­kätisillä”, kertoo väitöstutkija Kauko Heikkilä.

Japanilaisilla vasen- ja oikeakätisten syntymä­painon keski­arvojen ero oli 128 grammaa ja hollantilaisilla 109 grammaa.

”Tulos on erityisen vakuuttava, koska vasenkätisyyden ja pienen syntymäpainon yhteys havaittiin kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Se vahvistaa käsitystämme, että vauvan raskaudenaikaisellä kehityksellä on merkitystä merkityksestä kätisyyden määräytymisessä”, sanoo neuropsykologian dosentti Eero Vuoksimaa, joka toimi tutkimuksen johtajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syntymäpainon vaikutus oli samanlainen molemmissa maissa, vaikka vasenkätisyys on harvinaisempaa Japanissa kuin Hollannissa. Myös japanilaisten ja hollantilaisten lasten keskimääräisessä syntymäpainossa on selvä ero: Japanilaiset vauvat painavat syntyessään keskimäärin 1 706 grammaa ja hollantilaiset 1 888 grammaa.

 

”Tulos on erityisen vakuuttava, koska vasenkätisyyden ja pienen syntymäpainon yhteys havaittiin kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa.” - Eero Vuoksimaa

Tutkimuksen aineistona oli 1 305 japanilaista ja 947 hollantilaista kolmoslasta, jotka olivat syntyneet vuosina 1970–2012. Vauvat olivat syntyessään keskimäärin 1 700 gramman painoisia. Se on keskimäärin 1,5 kiloa vähemmän kuin yksösillä.

Tulokset julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States -tiedelehdessä.

Tutkimus on osa Kauko Heikkilän valmisteilla olevaa väitöstutkimusta, joka pyrkii selvittämään, miksi toiset syntyvät vasen- ja toiset oikeakätisinä.

”Jako oikea- ja vasenkätisyyteen ei ole lainkaan niin yksiselitteinen kuin aiemmin on luultu. Perimmäinen syy on vielä mysteeri”, Heikkilä sanoo.

Hän on itse oikeakätinen, kuten 90 prosenttia väestöstä.

Historian saatossa vasenkätisyyteen on liitetty monenlaisia ennakkoluuloja.

”Suomessakin vanhemmat vasenkätiset saattavat muistaa, miten heidät pakotettiin koulussa kirjoittamaan oikealla kädellä”, Vuoksimaa muistuttaa.

Toisaalta vasenkätisyyttä on myös ihannoitu. Se on viime aikoina yhdistetty esimerkiksi luovuuteen. Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan vasenkätiset ovat kiinnostuneempia taiteista, urheilusta, musiikista ja informaatioteknologiasta.

Vuoksimaan mukaan tällaiset käsitykset ovat valtaosaltaan myyttejä. Koska enemmistö on oikeakätisiä, heistä ei tehdä samanlaisia yleistyksiä kuin vasenkätisistä.

Hänen mielestään on hyvä, että tutkijat kumoaisivat myyttejä.

”Monissa maissa ihmiset saavat valita itse, kummalla kädellä he esimerkiksi kirjoittavat. Olisi hyvä, että tapa leviäisi”, hän sanoo.

Millaisia myyttejä sitten tutkijat ovat kumonneet?

Heikkilä kertoi kiinnostuneensa vasen- ja oikeakätisyydestä törmättyään norjalaiseen olettamukseen, jonka mukaan sikiön ultraäänikuvaus aiheuttaa vasenkätisyyttä.

”Tutkimuksessamme tämä olettamus osoittautui vääräksi”, Heikkilä sanoo.

Maailmalla on myös Heikkilän mukaan tutkittu, kummat ovat etevämpiä, oikea- vai vasenkätiset. ”Tulokset ovat ristiriitaisia. Kumpaakin väitettä tukevaa näyttöä on löytynyt. Uskon, että asia on monimutkaisempi”, Heikkilä sanoo.

Miksi sitten ihmisen toinen käsi on toista taitavampi?

Hekkilä uskoo, että siitä on ihmiselle jonkinlaista etua, vaikka tiede ei ehkä vielä pysty selittämään millaista.

Entä millä perusteella kätisyys määräytyy?

Kaikki perustuu aivoihin: Oikea aivopuolisko ohjaa kehon vasenta puolta ja vasen aivopuolisko oikeaa. Yleensä vasen aivopuolisko on hallitseva, eli oikeakätisiä on enemmistö.

Useimmilla ihmisillä, sekä oikea- että vasenkätisillä, kielellisiin toimintoihin liittyvät alueet sijaitsevat vasemmassa aivopuoliskossa.

Oikeaan aivopuoliskoon yhdistetään visuaalisuus, avaruudellinen hahmottaminen, muodot, kokonaisuudet, tunteet ja musikaalisuus. ”Tosin useimpien taustalla on laajempia yhteyksiä eri aivoalueiden välillä”, Vuoksimaa huomauttaa.

Se, kumpi aivopuolisko ottaa hallitsevan aseman, johtuu Heikkilän arvion mukaan raskaudenaikaisesta kehityksestä.

Hän viittaa aiempiin tutkimuksiin, jotka ovat osoittaneet vasenkätisyyden olevan yleisempää kaksosilla ja kolmosilla kuin yksösillä. ”Myös keskosilla on myös suurempi todennäköisyys olla vasenkätisiä verrattuna täysiaikaisena syntyneisiin”, Heikkilä sanoo.

Uusi tutkimus viittasi hänen mukaansa siihen, että syntymäpaino on raskauden pituutta tärkeämpi tekijä kätisyyden määräytymisessä.

”Raskauden pituus kolmosilla oli luonnollisesti aina sama, kun taas jokaisen kolmosen syntymäpaino saattoi olla eri”, hän selittää.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että vasenkätisten kolmosten motorinen kehitys on hieman hitaampaa kuin oikeakätisten. Se johtuu kuitenkin Heikkilän mukaan siitä, että vasenkätisten syntymäpaino on keskimäärin pienempi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  3. 3

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  6. 6

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  7. 7

   Girl power oli toimittajien suosituin terveinen Suomesta – karjalanpiirakka­kortit jäivät hyllyyn huippukokouksen lehdistökeskuksessa

  8. 8

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  9. 9

   Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  8. 8

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  9. 9

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuvataiteilija Ulla Rantanen on aina tiennyt, että myös hänessä asuu kapinallinen ja taistelija – Ujous vain esti sitä pitkään näkymästä
  3. Bloomberg: EU on määrännyt Googlelle 4,3 miljardin euron sakot kilpailun rajoittamisesta puhelimissa
  4. MM-jalkapalloa varten rakennetulla stadionilla karu kohtalo Volgogradissa – kuvat ja video kertovat mittavista vahingoista heti kisojen jälkeen
  5. Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä
  6. Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”
  7. Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse
  8. Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”
  9. Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa
  10. Queen-elokuvan traileri näyttää, miten Freddie Mercury liittyi kokoonpanoon – ja kuinka ainutlaatuisesta tarinasta ja musiikista on kyse
  11. Pariskunta kavalsi HJK:n junioreilta yli 10 000 euroa – oikeus antoi miehelle ehdottoman vankeustuomion
  12. Näytä lisää