Hyvinvointi

Suomalais­tutkimus tuo uutta valoa vasen­kätisyyden mysteeriin: Vauvan syntymä­paino saattaa vaikuttaa siihen, tuleeko lapsesta vasen- vai oikeakätinen

Vasenkätisiin liitetyt käsitykset suuremmasta luovuudesta ovat valtaosaltaan myyttejä, sanoo tutkija.

Jos vauvan syntymäpaino on pieni, hän on myös suuremmalla todennäköisyydellä vasenkätinen kuin normaalipainoisena syntynyt lapsi, kertoo uusi väitöstutkimus.

”Sekä japani­laisilla että hollan­tilaisilla kolmosilla vasen­kätisten syntymä­paino oli selvästi pienempi kuin oikea­kätisillä”, kertoo väitöstutkija Kauko Heikkilä.

Japanilaisilla vasen- ja oikeakätisten syntymä­painon keski­arvojen ero oli 128 grammaa ja hollantilaisilla 109 grammaa.

”Tulos on erityisen vakuuttava, koska vasenkätisyyden ja pienen syntymäpainon yhteys havaittiin kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Se vahvistaa käsitystämme, että vauvan raskaudenaikaisellä kehityksellä on merkitystä merkityksestä kätisyyden määräytymisessä”, sanoo neuropsykologian dosentti Eero Vuoksimaa, joka toimi tutkimuksen johtajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syntymäpainon vaikutus oli samanlainen molemmissa maissa, vaikka vasenkätisyys on harvinaisempaa Japanissa kuin Hollannissa. Myös japanilaisten ja hollantilaisten lasten keskimääräisessä syntymäpainossa on selvä ero: Japanilaiset vauvat painavat syntyessään keskimäärin 1 706 grammaa ja hollantilaiset 1 888 grammaa.

 

”Tulos on erityisen vakuuttava, koska vasenkätisyyden ja pienen syntymäpainon yhteys havaittiin kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa.” - Eero Vuoksimaa

Tutkimuksen aineistona oli 1 305 japanilaista ja 947 hollantilaista kolmoslasta, jotka olivat syntyneet vuosina 1970–2012. Vauvat olivat syntyessään keskimäärin 1 700 gramman painoisia. Se on keskimäärin 1,5 kiloa vähemmän kuin yksösillä.

Tulokset julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States -tiedelehdessä.

Tutkimus on osa Kauko Heikkilän valmisteilla olevaa väitöstutkimusta, joka pyrkii selvittämään, miksi toiset syntyvät vasen- ja toiset oikeakätisinä.

”Jako oikea- ja vasenkätisyyteen ei ole lainkaan niin yksiselitteinen kuin aiemmin on luultu. Perimmäinen syy on vielä mysteeri”, Heikkilä sanoo.

Hän on itse oikeakätinen, kuten 90 prosenttia väestöstä.

Historian saatossa vasenkätisyyteen on liitetty monenlaisia ennakkoluuloja.

”Suomessakin vanhemmat vasenkätiset saattavat muistaa, miten heidät pakotettiin koulussa kirjoittamaan oikealla kädellä”, Vuoksimaa muistuttaa.

Toisaalta vasenkätisyyttä on myös ihannoitu. Se on viime aikoina yhdistetty esimerkiksi luovuuteen. Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan vasenkätiset ovat kiinnostuneempia taiteista, urheilusta, musiikista ja informaatioteknologiasta.

Vuoksimaan mukaan tällaiset käsitykset ovat valtaosaltaan myyttejä. Koska enemmistö on oikeakätisiä, heistä ei tehdä samanlaisia yleistyksiä kuin vasenkätisistä.

Hänen mielestään on hyvä, että tutkijat kumoaisivat myyttejä.

”Monissa maissa ihmiset saavat valita itse, kummalla kädellä he esimerkiksi kirjoittavat. Olisi hyvä, että tapa leviäisi”, hän sanoo.

Millaisia myyttejä sitten tutkijat ovat kumonneet?

Heikkilä kertoi kiinnostuneensa vasen- ja oikeakätisyydestä törmättyään norjalaiseen olettamukseen, jonka mukaan sikiön ultraäänikuvaus aiheuttaa vasenkätisyyttä.

”Tutkimuksessamme tämä olettamus osoittautui vääräksi”, Heikkilä sanoo.

Maailmalla on myös Heikkilän mukaan tutkittu, kummat ovat etevämpiä, oikea- vai vasenkätiset. ”Tulokset ovat ristiriitaisia. Kumpaakin väitettä tukevaa näyttöä on löytynyt. Uskon, että asia on monimutkaisempi”, Heikkilä sanoo.

Miksi sitten ihmisen toinen käsi on toista taitavampi?

Hekkilä uskoo, että siitä on ihmiselle jonkinlaista etua, vaikka tiede ei ehkä vielä pysty selittämään millaista.

Entä millä perusteella kätisyys määräytyy?

Kaikki perustuu aivoihin: Oikea aivopuolisko ohjaa kehon vasenta puolta ja vasen aivopuolisko oikeaa. Yleensä vasen aivopuolisko on hallitseva, eli oikeakätisiä on enemmistö.

Useimmilla ihmisillä, sekä oikea- että vasenkätisillä, kielellisiin toimintoihin liittyvät alueet sijaitsevat vasemmassa aivopuoliskossa.

Oikeaan aivopuoliskoon yhdistetään visuaalisuus, avaruudellinen hahmottaminen, muodot, kokonaisuudet, tunteet ja musikaalisuus. ”Tosin useimpien taustalla on laajempia yhteyksiä eri aivoalueiden välillä”, Vuoksimaa huomauttaa.

Se, kumpi aivopuolisko ottaa hallitsevan aseman, johtuu Heikkilän arvion mukaan raskaudenaikaisesta kehityksestä.

Hän viittaa aiempiin tutkimuksiin, jotka ovat osoittaneet vasenkätisyyden olevan yleisempää kaksosilla ja kolmosilla kuin yksösillä. ”Myös keskosilla on myös suurempi todennäköisyys olla vasenkätisiä verrattuna täysiaikaisena syntyneisiin”, Heikkilä sanoo.

Uusi tutkimus viittasi hänen mukaansa siihen, että syntymäpaino on raskauden pituutta tärkeämpi tekijä kätisyyden määräytymisessä.

”Raskauden pituus kolmosilla oli luonnollisesti aina sama, kun taas jokaisen kolmosen syntymäpaino saattoi olla eri”, hän selittää.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että vasenkätisten kolmosten motorinen kehitys on hieman hitaampaa kuin oikeakätisten. Se johtuu kuitenkin Heikkilän mukaan siitä, että vasenkätisten syntymäpaino on keskimäärin pienempi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  6. 6

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

   Tilaajille
  7. 7

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  8. 8

   Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  3. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  4. Tunti sitten
  5. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  6. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  7. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  8. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  11. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  12. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  13. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  14. Näytä lisää