Hyvinvointi

Sinnikäs toimittaja paljasti, miten lääke­yhtiö sai valtiot haalimaan Tamiflu-influenssa­lääkettä – siitä oli lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä

”Lääketutkimuksen taustalla on isoja egoja, valtaa ja rahaa”, brittiläinen tiedetoimittaja Deborah Cohen sanoo.

Brittiläisen tutkivan toimittajan Deborah Cohenin läpimurto oli juttu influenssalääke Tamiflusta, joka puhutti vuoden 2009 sika­influenssan jälkimainingeissa.

Lääkkeen kerrottiin lyhentävän influenssan sairastamisaikaa ja lievittävän oireita.

Tamifluta hankittiin lintuinfluenssan aikoihin vuonna 2005 Suomessakin varastot niin täyteen, että lääke-eriä uhkasi vanhentua. Säilytystiloissa makasi kuusi miljoonaa euroa.

Cohen selvitti Cochrane -tutkijaverkoston kanssa Tamiflun taustoja. Kansainvälinen verkosto tuottaa arvostettuja katsauksia jonkin rajatun alan lääketieteellisestä tutkimuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmeni, että Tamiflun markkinoille tuonut lääkeyhtiö Roche oli jättänyt valtaosan lääkekokeiden tuloksista julkaisematta. Se julkaisi vain myönteisiä tuloksia, joiden mukaan 60 prosenttia jälkitaudeista saatiin vältettyä.

Loppujen lopuksi influenssalääkkeestä todettiin olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Sen todettiin muun muassa aiheuttavan osalle potilaista pahoja vatsavaivoja. Influenssaa se lyhensi puolella vuorokaudella.

Lääketiedettä opiskellut Cohen kirjoitti aiheesta kattavia paljastavia raportteja arvostettuun British Medical Journal-tiedelehteen. Niiden ansiosta lääkärit Britanniassa eivät juuri Tamifluta potilaille määrää.

Suomessa Tamiflu-uutisointi taisi jäädä sikainfluenssarokotteesta seuranneen narkolepsiakohun jalkoihin.

Klikkaa ja lue lisää Tamiflun taustoista:Cohen on paljastanut useita muitakin lääkeyhtiöiden kyseenalaisia väitteitä, joilla on edistetty lääkkeiden myyntiä. Tamiflun kohdalla edes viranomaiset eivät kyseenalaistaneet lääkkeen tehoa. Suomessa iso osa lääkäreistä määrää sitä edelleen.

Cohen kävi Suomessa luennoimassa toukokuun puolivälissä. Uskaltaako hän itse enää syödä lääkkeitä?

”Otan lääkkeitä tarpeeseen. Luotettavimpia ovat pitkään käytössä olleet valmisteet, joista tiedetään paljon ja joiden käytöstä on pitkä kokemus. Lääkkeiden hyödyt ja haitat on punnittava tarkoin. Kaikissa lääkkeissähän on riskejä”, Cohen sanoo.

Cohenin mukaan sekä lääkärit että potilaat valtaa usein niin sanottu optimismiharha. Se saa ihmisen ajattelemaan, etteivät vakavat sivuvaikutukset koske minua eikä tämä antibioottikuuri edistä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä, vaikka otan sen vain varmuuden vuoksi.

Lääkkeen määrääminen ja sen ottaminen on Cohenin mukaan eleenä tärkeä: voin tehdä jotain parantuakseni. Ja lumevaikutuksella on iso merkitys.

Toinen Cohenin isoista paljastuksista liittyi lääketieteellisten laitteiden ja tekonivelten laillistamisen hakuprosessiin.

Eurooppalaisen CE-turvallisuusmerkinnän hakeminen ennen myyntilupaa oli yllättäen lapsellisen helppoa.

Cohen perusti ryhmänsä kanssa valeyrityksen, joka haki turvallisuusmerkintää tekonivelelle. Valetekonivel kuvailtiin markkinoilla jo olevien huonoa materiaalia olevien tekonivelten kaltaiseksi. Oikeita huonoja tekoniveliä oli jouduttu poistamaan potilailta ympäri Eurooppaa.

Valeyrityksen esitteessä jopa mainittiin, että nivelestä voi mahdollisesti irrota myrkyllisiä raskasmetalleja. Keksitylle tekonivelelle ei ollut mitään ongelmaa saada CE-merkintää useammaltakin organisaatiolta. Juttuja tapahtuneena julkaisi British Medical Journalin lisäksi Daily Telegraph -sanomalehti.

Oikea ASR-pinnoitetekonivelmalli poistettiin sittemin markkinoilta haittojen takia.

”Lääketehtailla on tärkeä rooli uusien lääkkeiden kehittäjänä. Samalla on hyvä muistaa, että he tekevät isoa bisnestä. Lääketutkimuksen taustalla on isoja egoja, valtaa ja rahaa.”

Kuka nyt ei haluaisi olla jäsen tutkimusryhmässä, joka kehittää läpimurtolääkkeen?

”Lääkäreiden pitää tutustua riippumattomiin tutkimuksiin lääkkeiden hyödyistä ja haitoista. Pelkkä sidonnaisuuksien kertominen ei riitä, kun puhuu jonkin lääkkeen puolesta. Sitä käytetään kuin vapaudut vankilasta -korttia, jonka avulla voit sanoa mitä vain”, Cohen sanoo.

Iso ongelma Euroopassa ovat myös lääkkeiden hinnat. Varsinkin syöpien ja harvinaisten sairauksien lääkkeet ovat kalliita, eikä pienillä mailla ole mahdollisuutta kilpailuttaa harvoin hankittavien lääkkeiden hintoja. Yksi ratkaisu olisi pienten maiden yhteiset hintaneuvottelut.

Cohen tarkastuttaa juttunsa aina riippumattomilla asiantuntijoilla ja tarkistaa itse faktat perusteellisesti. Isoja oikaisuja hän ei ole joutunut tekemään. Hänen selvittämiään tietoja on kuitenkin yritetty kumota. Hänen tietokoneensa on hakkeroitu, ja hän on saanut paljon aggressiivista vihapostia.

Lääkäreitä Cohen kehottaa valitsemaan puolensa:

”Joko työskentelet lääkeyhtiön leivissä tai olet kehittämässä yhteisiä pelisääntöjä ja toimintatapoja yhteiskunnassa. Et voi tehdä molempia.”

Cohen ajaa lääketieteeseen tasa-arvoa, etteivät ne, joilla on rahaa ja valtaa, pääse automaattisesti määrittelemään tutkimusta ja hoitokäytäntöjä.

”Kaiken lääketieteellisen tutkimuksen pitää olla läpinäkyvää ja riippumatonta. Kaikki yhteiskunnan auktoriteetit pitää voida kyseenalaistaa”, hän sanoo.

Oikaisu: Lausetta Keksitylle tekonivelelle ei ollut mitään ongelmaa saada CE-merkintää useammaltakin organisaatiolta, on tarkennettu 1.6.2018 klo 15. Lauseesta saa kuvan, että CE-merkintä olisi myönnetty, vaikka oikeasti prosessia ei viety loppuun asti. Valenivel sai vain tiedon, että tuote on mahdollista sertifioida, mutta prosessi katkaistiin siihen. Tuotettahan ei oikeasti ollut olemassa.

Kuka?

Lääketieteen tutkiva toimittaja


 Lääketieteen toimittaja Deborah Cohen, 41.

 Opiskeli lääketiedettä, mutta ei työskennellyt lääkärinä opiskelujen jälkeen.

 Tekee vapaana toimittajana juttuja lähinnä British Medical Journalille ja Britannian yleisradioyhtiölle.

 Palkittu muun muassa British Journalism Awards -toimittajapalkinnolla.

 Asuu Lontoossa, mutta kotoisin Liverpoolista. Vannoutunut Liverpoolin jalkapallojoukkueen kannattaja.

 Harrastaa muotia, keikoilla käymistä, tennistä, golfia ja käy purjehduskurssilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lääketeollisuus
 • Influenssa
 • Hyvinvointi
 • Tiede
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  5. 5

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  6. 6

   Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  7. 7

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  8. 8

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  3. ”Miksi mä en saa kun noi muutkin tekee noin” on aina ollut huono perustelu millekään – ja etenkin siksi Scarlett Johanssonin ympärille nousi kohu
  4. Kritiikistä huolimatta musiikki voittaa Pori Jazzeilla
  5. Minihuuhkajat pelaavat isännän elkein jalkapallon EM-kisoissa – ”Tyhmintä, mitä voi tehdä, on pelätä”
  6. Ranska repesi liitoksistaan riemuun ja verhoutui sinivalkopunaiseen: soihtuja, savua ja suudelmia – katso kuvakooste railakkaista MM-kultajuhlista
  7. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  8. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  9. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  10. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  11. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  12. Näytä lisää