Hyvinvointi

Sinnikäs toimittaja paljasti, miten lääke­yhtiö sai valtiot haalimaan Tamiflu-influenssa­lääkettä – siitä oli lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä

”Lääketutkimuksen taustalla on isoja egoja, valtaa ja rahaa”, brittiläinen tiedetoimittaja Deborah Cohen sanoo.

Brittiläisen tutkivan toimittajan Deborah Cohenin läpimurto oli juttu influenssalääke Tamiflusta, joka puhutti vuoden 2009 sika­influenssan jälkimainingeissa.

Lääkkeen kerrottiin lyhentävän influenssan sairastamisaikaa ja lievittävän oireita.

Tamifluta hankittiin lintuinfluenssan aikoihin vuonna 2005 Suomessakin varastot niin täyteen, että lääke-eriä uhkasi vanhentua. Säilytystiloissa makasi kuusi miljoonaa euroa.

Cohen selvitti Cochrane -tutkijaverkoston kanssa Tamiflun taustoja. Kansainvälinen verkosto tuottaa arvostettuja katsauksia jonkin rajatun alan lääketieteellisestä tutkimuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmeni, että Tamiflun markkinoille tuonut lääkeyhtiö Roche oli jättänyt valtaosan lääkekokeiden tuloksista julkaisematta. Se julkaisi vain myönteisiä tuloksia, joiden mukaan 60 prosenttia jälkitaudeista saatiin vältettyä.

Loppujen lopuksi influenssalääkkeestä todettiin olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Sen todettiin muun muassa aiheuttavan osalle potilaista pahoja vatsavaivoja. Influenssaa se lyhensi puolella vuorokaudella.

Lääketiedettä opiskellut Cohen kirjoitti aiheesta kattavia paljastavia raportteja arvostettuun British Medical Journal-tiedelehteen. Niiden ansiosta lääkärit Britanniassa eivät juuri Tamifluta potilaille määrää.

Suomessa Tamiflu-uutisointi taisi jäädä sikainfluenssarokotteesta seuranneen narkolepsiakohun jalkoihin.

Klikkaa ja lue lisää Tamiflun taustoista:Cohen on paljastanut useita muitakin lääkeyhtiöiden kyseenalaisia väitteitä, joilla on edistetty lääkkeiden myyntiä. Tamiflun kohdalla edes viranomaiset eivät kyseenalaistaneet lääkkeen tehoa. Suomessa iso osa lääkäreistä määrää sitä edelleen.

Cohen kävi Suomessa luennoimassa toukokuun puolivälissä. Uskaltaako hän itse enää syödä lääkkeitä?

”Otan lääkkeitä tarpeeseen. Luotettavimpia ovat pitkään käytössä olleet valmisteet, joista tiedetään paljon ja joiden käytöstä on pitkä kokemus. Lääkkeiden hyödyt ja haitat on punnittava tarkoin. Kaikissa lääkkeissähän on riskejä”, Cohen sanoo.

Cohenin mukaan sekä lääkärit että potilaat valtaa usein niin sanottu optimismiharha. Se saa ihmisen ajattelemaan, etteivät vakavat sivuvaikutukset koske minua eikä tämä antibioottikuuri edistä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä, vaikka otan sen vain varmuuden vuoksi.

Lääkkeen määrääminen ja sen ottaminen on Cohenin mukaan eleenä tärkeä: voin tehdä jotain parantuakseni. Ja lumevaikutuksella on iso merkitys.

Toinen Cohenin isoista paljastuksista liittyi lääketieteellisten laitteiden ja tekonivelten laillistamisen hakuprosessiin.

Eurooppalaisen CE-turvallisuusmerkinnän hakeminen ennen myyntilupaa oli yllättäen lapsellisen helppoa.

Cohen perusti ryhmänsä kanssa valeyrityksen, joka haki turvallisuusmerkintää tekonivelelle. Valetekonivel kuvailtiin markkinoilla jo olevien huonoa materiaalia olevien tekonivelten kaltaiseksi. Oikeita huonoja tekoniveliä oli jouduttu poistamaan potilailta ympäri Eurooppaa.

Valeyrityksen esitteessä jopa mainittiin, että nivelestä voi mahdollisesti irrota myrkyllisiä raskasmetalleja. Keksitylle tekonivelelle ei ollut mitään ongelmaa saada CE-merkintää useammaltakin organisaatiolta. Juttuja tapahtuneena julkaisi British Medical Journalin lisäksi Daily Telegraph -sanomalehti.

Oikea ASR-pinnoitetekonivelmalli poistettiin sittemin markkinoilta haittojen takia.

”Lääketehtailla on tärkeä rooli uusien lääkkeiden kehittäjänä. Samalla on hyvä muistaa, että he tekevät isoa bisnestä. Lääketutkimuksen taustalla on isoja egoja, valtaa ja rahaa.”

Kuka nyt ei haluaisi olla jäsen tutkimusryhmässä, joka kehittää läpimurtolääkkeen?

”Lääkäreiden pitää tutustua riippumattomiin tutkimuksiin lääkkeiden hyödyistä ja haitoista. Pelkkä sidonnaisuuksien kertominen ei riitä, kun puhuu jonkin lääkkeen puolesta. Sitä käytetään kuin vapaudut vankilasta -korttia, jonka avulla voit sanoa mitä vain”, Cohen sanoo.

Iso ongelma Euroopassa ovat myös lääkkeiden hinnat. Varsinkin syöpien ja harvinaisten sairauksien lääkkeet ovat kalliita, eikä pienillä mailla ole mahdollisuutta kilpailuttaa harvoin hankittavien lääkkeiden hintoja. Yksi ratkaisu olisi pienten maiden yhteiset hintaneuvottelut.

Cohen tarkastuttaa juttunsa aina riippumattomilla asiantuntijoilla ja tarkistaa itse faktat perusteellisesti. Isoja oikaisuja hän ei ole joutunut tekemään. Hänen selvittämiään tietoja on kuitenkin yritetty kumota. Hänen tietokoneensa on hakkeroitu, ja hän on saanut paljon aggressiivista vihapostia.

Lääkäreitä Cohen kehottaa valitsemaan puolensa:

”Joko työskentelet lääkeyhtiön leivissä tai olet kehittämässä yhteisiä pelisääntöjä ja toimintatapoja yhteiskunnassa. Et voi tehdä molempia.”

Cohen ajaa lääketieteeseen tasa-arvoa, etteivät ne, joilla on rahaa ja valtaa, pääse automaattisesti määrittelemään tutkimusta ja hoitokäytäntöjä.

”Kaiken lääketieteellisen tutkimuksen pitää olla läpinäkyvää ja riippumatonta. Kaikki yhteiskunnan auktoriteetit pitää voida kyseenalaistaa”, hän sanoo.

Oikaisu: Lausetta Keksitylle tekonivelelle ei ollut mitään ongelmaa saada CE-merkintää useammaltakin organisaatiolta, on tarkennettu 1.6.2018 klo 15. Lauseesta saa kuvan, että CE-merkintä olisi myönnetty, vaikka oikeasti prosessia ei viety loppuun asti. Valenivel sai vain tiedon, että tuote on mahdollista sertifioida, mutta prosessi katkaistiin siihen. Tuotettahan ei oikeasti ollut olemassa.

Kuka?

Lääketieteen tutkiva toimittaja


 Lääketieteen toimittaja Deborah Cohen, 41.

 Opiskeli lääketiedettä, mutta ei työskennellyt lääkärinä opiskelujen jälkeen.

 Tekee vapaana toimittajana juttuja lähinnä British Medical Journalille ja Britannian yleisradioyhtiölle.

 Palkittu muun muassa British Journalism Awards -toimittajapalkinnolla.

 Asuu Lontoossa, mutta kotoisin Liverpoolista. Vannoutunut Liverpoolin jalkapallojoukkueen kannattaja.

 Harrastaa muotia, keikoilla käymistä, tennistä, golfia ja käy purjehduskurssilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lääketeollisuus
 • Influenssa
 • Hyvinvointi
 • Tiede
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  2. 2

   Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen teki sopimuksen syyttäjien kanssa – myönsi syyllisyytensä petoksiin

  3. 3

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  4. 4

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  5. 5

   Turun terrori-iskun uhria auttanut Hassan Zubier antoi ansiotuloistaan väärennetyn todistuksen

  6. 6

   Poikkeuksellisen kuivalle kesälle löytyi yksi selitys – Ihminen on sekoittanut planetaarisia tuulia

  7. 7

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  8. 8

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  9. 9

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi James Bond -elokuva vastatuulessa – ohjaaja Danny Boyle päätti lähteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  3. 3

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  4. 4

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  5. 5

   ”Menetin 25 Facebook-kaveria, kun sanoin sen” – Ruotsidemokraateille vyöryy ääniä Ruotsin ”ruostevyöhykkeeltä”, mutta kun Pär Åhrlin kertoi yhden niistä olevan hänen, kaverit kaikkosivat

   Tilaajille
  6. 6

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  7. 7

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  8. 8

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  7. 7

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  8. 8

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää