Hyvinvointi

Musiikki on halpa ja tehokas väline aivojen kuntoutukseen, selvisi suomalaistutkimuksessa: ”Kun kuuntelet laulua, aivosi laulavat”

”Tehokkaimmin aivoihin vaikuttaa laulu”, sanoo aivotutkija ja death metal -muusikko Aleksi Sihvonen.

Musiikki on halpa ja tehokas väline aivojen kuntouttamiseen. Sen avulla voidaan edistää aivoinfarktista toipumista sekä lievittää Parkinsonin taudin ja muistisairauksien oireita.


Näin kertoo aivotutkija Aleksi Sihvonen, joka väitteli äskettäin Turun yliopistossa amusiasta eli kyvyttö­myydestä ymmärtää ja hahmottaa musiikkia.

Musiikkia on alettu käyttää Sihvosen mukaan yhä enemmän neurologisten potilaiden kuntoutuksessa esimerkiksi Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa musiikki on mainittu edellämainittujen sairauksien Käypä hoito -suosituksissa.

Tehokkaimmin vaikuttaa hänen mukaansa potilaan oma mielimusiikki, sillä se edistää muun muassa mielihyvähormoni dopamiinin erittymistä. Parhaimman hyödyn musiikista voi saada yhdistämällä sen liikkeeseen.

Väitöstutkimuksessaan Sihvonen havaitsi, että aivoinfarktista toipuvien potilaiden oli helpompi ymmärtää ja hahmottaa laulettua musiikkia kuin instrumentein soitettua musiikkia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä tietoa kannattaisi hänen mukaansa käyttää hyväksi aivojen kuntoutuksessa.

”Kun kuuntelet laulua, aivosi laulavat”, Sihvonen sanoo.

Mihin musiikin aivoja tervehdyttävä vaikutus sitten perustuu?

Sihvosen mukaan musiikki on kietoutunut peräti ihmislajin kehitykseen. Kaikista eläinlajeista ainoastaan ihmisellä on kyky tuottaa musiikkia ja laulaa. Evoluutiossa laulamisen ja musikaalisuuden tehtävä lienee ollut edeltää kielen kehittymistä.

”Apinan voi opettaa taputtamaan tahdissa, mutta se ei pysty itsenäisesti pitämään yllä tiettyä rytmiä”, Sihvonen kertoo. Esimerkiksi juuri sitä hermorataa, joka amusiassa on vaurioitunut, ei apinoiden aivoissa ole lainkaan tai se on paljon heikommin kehittynyt kuin ihmisellä.

Väitöstutkimuksessaan Sihvonen kuvasi ensimmäistä kertaa magneettikuvantamisen menetelmin, miten oikean aivopuoliskon vaurioituminen aivoinfarktissa tai aivoverenvuodossa voi johtaa siihen, että ihminen ei enää pysty hahmottamaan eikä ymmärtämään musiikkia.

Amusiaksi kutsuttu neurologinen häiriö tarkoittaa sitä, että ihminen ei erota äänenkorkeuksia. Jos hänelle soitetaan esimerkiksi pianolla kaksi eri säveltä, hän ei pysty erottamaan niitä. Sama pätee rytmiin. Myös musiikillinen muisti tai musikaalisten tunnetilojen tunnistaminen saattaa häiriintyä.

Terveistä ihmisistä amusiaa esiintyy vain noin kahdella prosentilla. Sen sijaan niillä, joilla on ollut aivoinfarkti oikeassa aivopuoliskossa, yli puolet menettää Sihvosen mukaan kykynsä ymmärtää musiikkia. Oikea aivopuolisko käsittelee musiikkia, kun taas vasen on keskittynyt kieleen.

Sihvosen väitöstutkimuksen aineistona oli 50 potilasta, joita oli hoidettu aivoinfarktin tai aivoverenvuodon vuoksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuosina 2013–2016. Sihvonen seurasi potilaita puolen vuoden ajan. Heille tehtiin neuropsykologiset testit ja heidän aivonsa kuvannettiin kohtauksen jälkeen sekä uudelleen kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua. Tutkimukseen liittyi vastaava 50 potilaan aineisto Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta vuosilta 2004–2006.

Sihvonen havaitsi, että amusia oli yhteydessä laajaan oikean aivopuoliskon vaurioon sekä oikeanpuoleisen ohimo- ja otsalohkon välisten hermoratojen surkastumiseen. Vaikeus erottaa äänen korkeutta liittyi oikean ohimolohkon takaosan surkastumiseen, kun taas vaikeudet tunnistaa rytmiä liittyivät ohimolohkon etuosan surkastumiseen.

Vaurioituneita aivoja voidaan Sihvosen mukaan kuntouttaa muovaamalla jäljelle jäänyttä aivoainesta niin, että hermoverkot järjestäytyvät uudella tavalla.

”Aivot treenautuvat kun niitä aktivoidaan. Musiikin kuuntelu aktivoi lähes koko aivot”, hän toteaa.

Yksi mielenkiintoinen tutkimustulos oli se, että potilaiden oli helpompi hahmottaa laulua kuin instrumentein soitettua musiikkia.

Sihvonen toteaa myös, että elävän musiikin kuuntelu saattaa olla potilaille vielä hyödyllisempää kuin tallennetun musiikin kuuntelu.

”Jos potilas kuulee musiikkia ja näkee samanaikaisesti muusikon soittavan, hän yhdistää liikkeen musiikkiin. Se saattaa aktivoida myös hänen omaa motoriikkaansa enemmän kuin pelkkä kuuntelu.”

Sihvosen väitöskirjan tulokset julkaistiin kolmessa kansainvälisessä tiedelehdessä, Journal of Neuroscience, Cortex ja Scientific Reports. Sihvosen tutkimusryhmän tutkimuskatsaus musiikin käytöstä neurologisten potilaiden kuntoutuksessa on taas julkaistu tiedelehti Lancet Neurologyssa.

Aleksi Sihvonen työskentelee tutkijana Helsingin yliopistossa ja erikoistuu neurologian erikoislääkäriksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Hän on myös muusikko, joka tunnetaan death metal-yhtyeiden Northerin sekä Imperanon laulajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Musiikki
 • Tiede
 • Aivotutkimus
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  6. 6

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää