Hyvinvointi

Vaahtokarkkitesti on opettanut jo 50 vuoden ajan, että lasten menestys elämässä on kiinni itsehillinnästä – uuden tutkimuksen mukaan kysymys onkin vanhempien varallisuudesta

Vaahtokarkkitesti on tunnetuimpia sosiaalipsykologisia ihmiskokeita. Siinä pärjänneet lapset pärjäsivät elämässä paremmin ja sen tulkittiin johtuvan nimenomaan itsehillinnän taidosta.

Oletko kuullut vaahtokarkkitestistä?

Lasten itsehillintää mittaava testi on historian kuuluisimpia sosiaalipsykologisia ihmiskokeita:

1960-luvun lopussa tutkijat laittoivat nelivuotiaat lapset istumaan pöydän ääreen vaahtokarkki edessään. Tutkijat kertoivat lapsille, että jos he jaksavat odottaa vartin, he saavat toisenkin vaahtokarkin. Sitten lapsi jätettiin yksin vaahtokarkin kanssa.

Osa jaksoi odottaa, osa ei.

Lasten seuranta läpi vuosien osoitti, kuinka itsehillintää osoittavat lapset pärjäsivät elämässä paremmin, niin taloudellisesti kuin terveytensäkin puolesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksesta on johdettu päätelmä, jonka mukaan ne, joiden luonteeseen kuuluu itsehillintä, menestyvät. Siksi on pohdittu, kuinka lasta voisi ohjata kasvatuksella itsehillintään.

Toukokuussa New Yorkin yliopistossa julkaistu tutkimus esittää, että itsehillinnän lisäksi yhtä tärkeää on nostaa esille lapsen tausta. Vastaavuussuhde palkinnon odottamisen ja elämässä menestymisen välillä on kyllä olemassa, mutta se ei johdu vain luonteenpiirteestä vaan myös lapsen lähtökohdista.

Tutkimuksessa esimerkiksi ilmeni, että lapsen taustatekijät, kuten kasvuympäristön laatu, vaikuttavat tulokseen yhtä lailla itsehillinnän kanssa. Esimerkiksi niiden lasten kohdalla, joiden äideillä ei ollut paljon koulutusta, pelkkä itsehillinnän osoittaminen ei näytellyt suurta roolia, kun tarkasteltiin sitä, miten he menestyivät myöhemmin. Pelkkä itsehillintä ei riittänyt voittamaan esteitä.

Amerikkalaislehti The Atlantic tarttui aiheeseen artikkelissaan ja pohti, mitä tutkimushavainnon taustalla voisi olla.

Toimittaja Jessica McCrory Calarco tuli johtopäätökseen, jonka mukaan paremmin toimeentulevien ja koulutetumpien perheiden lapset pystyvät odottamaan vaahtokarkkia, koska kokemus on opettanut heille, että näin uskaltaa tehdä.

Köyhempien perheiden lasten kohdalla tämä on epätodennäköisempää. Heidän kokemuksensa on, että odottaminen tuo riskejä: on parempi ottaa vaahtokarkki nyt kuin riskeerata, ettei saisi myöhemmin yhtään. Köyhemmissä perheissä voi olla satunnaisina hetkinä varaa ostaa lapsille herkkuja, mutta toisina hetkinä se ei välttämättä ole mahdollista.

Vaahtokarkkitestin tuloksista voisi siis päätellä, että lapset oppivat tämän varhain ja toimivat osin sen mukaisesti.

Samankaltaista esitti myös kuusi vuotta sitten Rochesterin yliopistossa tehty tutkimus. Jo tässä tutkimuksessa nousi esille, että lapsen päätökseen vaikuttavat itsehillinnän lisäksi lapsen odotukset. Jos lapsen kokemus kertoo, että odottaminen ei tuo toista vaahtokarkkia, ei odottamisessa ole järkeä.


Mitä tästä pitäisi ajatella? Eikö itsehillintä johdakaan hyvään elämään?

Kehitys- ja kliinisen psyko­logian professori Anu-Katriina Pesosen mielestä yli neljä vuosi­kymmentä vanhan vaahto­karkkitestin puntaroi­minen voitaisiin jo lopettaa.

Hän sanoo, että vaahtokarkkitestistä mitattu itsehillintä on vain pieni osa monimutkaisen psyykkisen itsesäätelyn kokonaisuutta.

”Suuri osa taidoista opitaan lapsena, mutta kehitys jatkuu koko elämän – ja sellaisena sitä pitäisi ajatella – koko elämänmittaisena tehtävänä”, hän sanoo.

Helsingin yliopiston psykologian professori Marko Elovainio sanoo, että klassikkotutkimuksessa molemmilla on vaikutusta – sekä lapsen itsehillinnällä että lähtökohdilla. Elovainio on tutkinut psykososiaalisten tekijöiden vaikutusta ihmisten terveyteen.

”Hyväosaisuuskin tuppaa kasautumaan ja osin tässä pelaa myös valikoitumisefekti. Ihmiset, joilla on hyvä impulssikontrolli, hankkivat itselleen todennäköisesti paremman ammatin”, hän sanoo.

”Ja saatuaan lapsia he periyttävät osan temperamentistaan lapselleen. Heillä on myös ehkä paremmat resurssit tukea lastaan impulssikontrollissa.”

Sitä, kumpi määrää enemmän, impulssikontrolli vai ympäristötekijät, on vaikea sanoa.

Elovainio näkee tuloksen tuovan jälleen lisäpontta suomalaisen tasa-arvoisen koulutusjärjestelmän puolustuspuheisiin.

”Sosioekonomisiin eroihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta erot eivät kasvaisi entisestään.”

Elovainion mukaan lapsia kannattaa edelleen ohjata impulssikontrolliin, mutta muutakin tarvitaan.

Parhaat edellytykset menestymiseen elämässä lapsi saa turvallisesta ja tasapainoisesta, lapsen omia vahvuuksia korostavassa ja hyväksyvässä ympäristöstä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvatus
 • Psykologia
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  3. 3

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  4. 4

   Kiistelty laki määrittää Israelin juutalaisten kansallis­valtioksi – EU huolestui, Turkilta jyrkkä lausunto

  5. 5

   Facebookin Zuckerberg joutui holokaustikommenttinsa takia arvosteluryöpyn kohteeksi ja päätyi selittämään lausuntoaan

  6. 6

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  7. 7

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Me tarvitsemme hyvää pornoa

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Kerrostaloasunto tuhoutui tulipalossa Espoon Kivenlahdessa, syttymissyy epäselvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää