Hyvinvointi

”Rasvaton maito on urheilun jälkeen hyvä palautusjuoma” – Asiantuntija neuvoo, miten kesäkuumalla kannattaa huolehtia suolatasapainosta

Erityisesti vegaanien tulisi huolehtia riittävästä jodin saannista, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Iris Erlund.

Helle on hemmotellut Suomea koko alkukesän, ja juhannukseksi on ennustettu monin paikoin lämmintä säätä. Tiedossa on siis hikisiä kesäpäiviä.

Hien mukana ihminen menettää sekä vettä että suoloja. Pitäisikö siis helteillä syödä enemmän suolaa?

Ei, sanoo THL:n tutkimus­päällikkö Iris Erlund.

”Suoma­laiset saavat suolaa muutenkin aivan liikaa”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erlund ei suosittelekaan janojuomaksi esimerkiksi urheilujuomia, vaan vaikkapa rasvatonta maitoa, kivennäisvettä tai tavallista vettä.

”Rasvaton maito on myös urheilun jälkeen yllättävän hyvä palautusjuoma, mitä moni ei näytä tietävän. Suomalainen kraanavesi on erinomainen janojuoma”, Erlund huomauttaa.

Jotta väsymys ja huono olo eivät yllätä matkoilla ja mökkireissuilla, Erlund neuvoo syömään edes välipaloja. ”Helteellä ruoka ei maistu eikä nälkää välttämättä huomaa”, hän muistuttaa.

Varsinkin ikäihmisten ja pikkulasten tulisi juoda riittävästi ja syödä tasaisin välein. Heidän ateriarytmiinsä ja nesteiden saantiinsa tuleekin Erlundin mukaan kiinnittää kuumalla ilmalla normaalia enemmän huomiota.

Lasten pitäisi saada helteellä 1–1,5 litraa nestettä päivässä ja aikuisten 2–3 litraa. Noin puolet siitä tulisi saada ruuasta, loput juotuna.

Urheilijat saattavat Erlundin mukaan hyötyä urheilujuomista, joissa on lisättyjä vitamiineja ja suoloja.

Tosin monessa niistä on Erlundin mielestä aivan turhiakin ainesosia.

Myös kivennäisvedestä saa natriumia, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Lisäksi voi Erlungdin mukaan syödä vaikka banaanin, josta saa kaliumia, magnesiumia, kuitua ja C-vitamiinia.

Suomalaisten tulisi kuitenkin vähentää yhä suolansaantiaan, Erlund sanoo. Näin kertovat ennakkotiedot suuresta pohjoismaisesta ruokatutkimuksesta, joka on määrä julkistaa ensi vuonna.

”Jos siirtyy noudattamaan vanhaa kunnon lautasmallia, suolan saanti vähenee melkein itsestään”, Erlund sanoo.

Lautasmalli tarkoittaa, että puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes perunalla, pastalla tai riisillä ja neljännes kala-, liha- tai kasvisruualla.

Hän muistuttaa, että ruokiin saa helposti makua yrteillä, mausteseoksilla tai maustekastikkeilla. ”Niitä on tarjolla todella paljon ja niistä kannattaa valita suolattomat tai vähäsuolaiset vaihtoehdot.”

Liiallinen suolansaanti nostaa verenpainetta, vahingoittaa verisuonistoa ja lisää sydän- ja aivoinfarktiriskiä. Suolalla on tutkimuksissa todettu myös muita terveyshaittoja.

Uuden, Berliinissä tehdyn tutkimuksen mukaan suola saattaa myös tuhota hyvää tekeviä suolistobakteereita. Suolapitoinen ruoka tuhosi sekä hiirillä että ihmisillä hyvinvoinnille tärkeitä lactobacillus-maitohappobakteereita. Tutkimus esiteltiin viime viikolla Britannian sydän- ja verisuonitautikonferenssissa Manchesterissa, kertoo Medical News Today.

Erlundilla on suolaan liittyen myös hyvä uutinen:

Tuoreessa FinTerveys-tutkimuksessa havaittiin, että suomalaisten jodinsaanti on lähempänä suosituksia kuin aiemmin. ”Viime vuosiin saakka suomalaisten jodin saanti on mennyt todella huonoon suuntaan. Nyt suurkeittiöt ja elintarviketeollisuus ovat korvanneet jodioimattoman suolan yhä useammin jodioidulla. Jodioitua suolaa käytetään nyt esimerkiksi leivissä”, Erlund kertoo.

Jodin saanti on tärkeätä esimerkiksi kilpirauhasongelmien ehkäisemiseksi.

Kaikkein heikoimmin jodia saavat Erlundin mukaan vegaanit, sillä heidän ruokavalionsa ei sisällä luontaisia jodin lähteitä, kuten maitoa ja kalaa. Varsinkin raskautta suunnittelevien vegaanien tulisikin Erlundin mukaan huolehtia jodin saannistaan syömällä päivittäin jodia sisältävää monivitamiinivalmistetta.

Tavallista ruokasuositusten mukaista ruokavaliota noudattavien ei siis tarvitse helteelläkään lisätä suolan saantiaan. Erityisryhmille Erlund antaa tällaiset ohjeet:

1. Urheilijat: Jos aikoo rasittaa helteellä itseään oikein kunnolla treenaamalla tai juoksemalla, hien mukana menetetyt suolat kannattaa korvata. Treenin jälkeen voi juoda itse tehtyä tai valmista urheilujuomaa. Nopeasti energiaa, natriumia ja kaliumia saa myös esimerkiksi juotavasta jugurtista ja banaanista.

2. Lapset: Helteellä pitää huolehtia siitä, että lapset syövät ja juovat säännöllisesti. Parhaita välipaloja ovat kasvikset, hedelmät sekä marjat ja paras janojuoma vesi. Aterioille sopivat vesi tai rasvattomat maitotuotteet. Täysmehut ovat virvoitusjuomia parempi vaihtoehto, vaikka ne ovatkin hampaille huonompia kuin vesi.

3. Ikäihmiset: Helle on iäkkäille terveysriski. Silloin ei kannata rehkiä liikaa ja nestettä pitää juoda riittävästi. Huono olo pitää ottaa vakavasti ja etsiä viilennystä. Jos muu ei auta, pitää hakea ammattiapua. Jos iäkkäällä on nesteenpoistolääkitys, on tärkeätä tarkistaa, että annostus on kohdallaan.

4. Kroonisesti sairaat: Suolaista ruokaa tulee välttää myös helteellä, etenkin jos verenpaine on koholla. Runsasta kahvin ja alkoholin juomista kannattaa varoa erityisesti helteellä, sillä ne kuivattavat elimistöä.

5. Vegaanit: Niiden, jotka eivät syö eläinperäisiä ruokia, olisi syytä pitää erityisestä huolta siitä, että suola on jodioitua. Suolan käyttöä ei kuitenkaan pidä lisätä, oli sitten hellettä tai ei. Jodin saannin voi turvata parhaiten syömällä päivittäin jodia sisältävää monivitamiinivalmistetta. Myös levä sisältää jodia, mutta merilevästä sitä voi saada jopa liikaa. Erityisen tärkeätä jodin saanti on raskautta suunnitteleville.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Suola
 • Terveys
 • Helle
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  6. 6

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  7. 7

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat