Hyvinvointi

Kipu kuuluu juoksutreeniin, mutta milloin se on merkki jostain vakavammasta? Asiantuntija kertoo, miten kipua voi hoitaa itse ja millaiseen särkyyn on syytä hakea apua

Kivun pääasiallinen tehtävä on varoittaa vaarasta ja viestiä, ettei kaikki ole kunnossa.

Juokseminen on mainio laji. Kunto kohoaa, kalliita varusteita tai kuntosalijäsenyyksiä ei tarvita ja lenkille voi lähteä milloin vain. Ulkona juostessa voi lisäksi nauttia luonnosta.

Ikisuosikki muuttuu harrastajien mukana. Juoksua voi harrastaa vaikka villasukat jalassa tai säntäillä alamäkeen juoksukiekon perässä.

Liikunta tuo hyvän olon, ja moni juoksija kokee suorastaan endorfiinihumalan. Sen lisäksi juoksija saattaa kuitenkin kokea kipua.

Kivun pääasiallinen tehtävä on varoittaa vaarasta ja viestiä, ettei kaikki ole kunnossa. Se voi olla merkki niin nestehukasta kuin vakavasta sairaudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on luonnon tapa ilmoittaa, että nyt on hyvä hidastaa tahtia”, luonnehtii lääkäri Harri Helajärvi Turun yliopiston Paavo Nurmi -keskuksesta.

Kaikki kipu ei ole vaarallista. Normaalissa rasituk­sessa syntyy usein tällaista ”positii­vista” kipua. Liikun­nan jälkeinen särky saat­taa olla jopa pal­kit­se­vaa: se on hel­pos­ti havaittava merkki siitä, että kehitystä tapahtuu ja jotain on tullut tehtyä.

Aina kipu ei hellitä.

HS kirjoitti aiemmin kuudesta yleisimmästä juoksuvammasta ja niiden ehkäisystä. Useimmiten pääsee pitkälle levolla ja särkylääkkeillä.

”Sanotaan, että oloa voi hyvinkin tarkkailla kotona joistakin päivistä viikkoon”, Helajärvi antaa ohjenuoran tilanteisiin, joissa kipu on siedettävällä tasolla.

 

”Viikko- tai kuukausikausia ei kannata odotella.”

Jos olo ei muutu paremmaksi, on syytä etsiä ammattiapua.

Potilaan on usein vaikea tehdä oikeaa diagnoosia itse. Säären rasitusmurtumaa on helppo luulla penikkataudiksi, ja mystisten selkäkipujen aiheuttajaksi voi paljastua jokin aika sitten vääntynyt nilkka.

Kipulääkkeet ovatkin toisinaan petollisia apureita. Kun kipu katoaa lääkkeellä, liikkumista pystyy jatkamaan, ja oireen syy saattaa jäädä selvittämättä. Siksi kipua ei tulisi lääkitä äärimmäisyyksiin saakka.

”Joskus ihmiset sinnittelevät vaivojen kanssa pitkäänkin”, Helajärvi sanoo.

Treenaamisesta saatetaan pitää taukoa, kunnes vaiva helpottaa. Sen jälkeen palataan heti kovaan rääkkiin ja vaiva ilmestyy uudestaan. Tällaiseen tilanteeseen Helajärvellä on yksi neuvo:

”Viikko- tai kuukausikausia ei kuitenkaan kannata odotella. Kipuoireen ilmaantuessa on aina hyvä välttää kipua aiheuttavia liikkeitä ja keventää kuormitusta.”

Kun oireet helpottavat, harjoittelu on hyvä aloittaa lisäämällä rasitusta asteittain, lääkäri sanoo.

On myös tuntemuksia, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja heti. Juoksijan kipu voi liittyä myös sydämeen.

Hengästyminen on toki normaalia ja kuuluu treenaamiseen, mutta jos juostessa tuntee syvää, aiemmasta poikkeavaa hengenahdistusta, on todennäköisesti syytä mennä tutkimuksiin. Pihisevä hengitys saattaa kieliä rasitusastmasta tai jopa sydämen vajaatoiminnasta. Ne eivät parane ilman hoitoa.

Kaikki kokevat joskus sydämen rytmihäiriöitä: muljahduksia, väpätystä, välistä jääneitä lyöntejä. Jos oireet lisääntyvät erityisesti rasituksessa, kannattaa mennä tutkimuksiin.

Niskassa, hartioissa tai käsissä tuntuva kipu johtuu usein kireistä lihaksista, huonosta niska-hartiaseudun asennosta tai pinnallisesta hengityksestä. Ne voivat kuitenkin olla myös merkki sydänongelmista, joten kivun aiheuttaja on hyvä selvittää.

Miten ongelmia voi sitten ehkäistä?

Onnistuneen juoksutreenin kulmakiviä ovat oikeanlaiset jalkineet, sopiva maasto, venyttely ja riittävä lepo. Olennaisia ovat myös oikeanlainen juoksuasento ja -tekniikka.

Helajärvi kertoo näkevänsä paljon juoksusta yhtäkkiä innostuneita, jotka aloittavat tavoitteellisen harjoittelun liian aikaisin ja liian lujaa.

Jos haluaa alkaa harjoitella määrätietoisesti, kehonhallinnan onkin oltava kunnossa. Käytännössä kehonhallinta tarkoittaa sitä, että eri kehonosien käyttö on hallittua ja nivelet, lihakset ja luut toimivat niin, että oireita aiheuttavia vääriä kuormituksia ei pääse syntymään. Hyvä lihastasapaino on kehonhallinnan perusta.

Vasta-alkaja voi aiheuttaa tahattomasti keholle ylikuormitusta. Toistuvat penikkatautioireet, nivelkivut ja luusärky voivatkin johtua juuri siitä, että niitä rasitetaan tavalla, johon luonto ei ole niitä tarkoittanut – emme hallitse liikettä ja kuormitusta. Seurauksena voi olla jopa rasitusmurtumia, jotka vaativat kuukausien pituisia toipumisaikoja.

Joskus oireet voivat syntyä myös kauempana huonosti hallitusta kehon osasta: lantion alueen huono hallinta voi aiheuttaa polvikipuja ja nilkan hallintavaikeudet lantion sekä selän alueen oireita. Ja jos kehonhallinnassa on puutteita toisella puolella vartaloa, juoksija saattaa myös alkaa kuormittaa enemmän vastakkaista puolta.

Juoksijoiden nilkka- ja jalkaterän alueen ongelmien syynä ovat usein alaraajojen pituuserot sekä puutteellinen jalkaterän ja nilkan hallinta. Näihin kannattaa kiinnittää huomiota heti harrastuksen alussa, mutta jalan ja nilkan asentoa voidaan korjata myös tukipohjallisilla.

Kaikille juokseminen ei huolellisesta harjoittelusta huolimatta sovi.

”Jos nilkat, polvet, lonkat ja joka ainoa nivel nitkuu ja notkuu tai henkilöllä on oireita aiheuttava nivelsairaus, kannattaa ehkä miettiä jotain muunlaista liikuntaa”, Helajärvi sanoo.

Korjaamatta jääneet hallintavaivat, löysät nivelet, nivelkulumat, neurologiset sairaudet tai luuston heikko kunto voivat tehdä juoksusta sopimattoman harrastuksen.

Yliliikkuvat nivelet altistavat virheasennoille, huono tasapainon hallinta tapaturmille. Ikäihmisille suositellaankin juoksun sijaan rauhallisempaa liikuntaa juuri usein esiintyvien tasapaino-ongelmien takia.

Juoksemisesta saatava hyöty kumoutuu nopeasti, jos väärä asento saa selän säteilemään hermokipua jalkaan tai jokin raaja on jatkuvasti kipsissä.

Tällaisissa tapauksissa Helajärven mukaan sopivampi urheilulaji voi olla esimerkiksi pyöräily, kuntosaliharjoittelu, sauvakävely tai vesiliikunta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juoksu
 • Kipu
 • Lenkkeily
 • Vilma Ikola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  6. 6

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  7. 7

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat