Hyvinvointi

Tutkija: Hyttysen­purema kutittaa vähemmän, jos hyönteisen antaa imeä verta rauhassa

Jos hyttysen imukärsä jää ihoon, paukama voi olla pahempi, sanoo hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun Ely-keskuksesta.

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

”Monella alkaa käsi käydä, kun tuntee hyttysen piston. Hyttysen kannattaisi kuitenkin antaa syödä rauhassa. Jos hyttysen imukärsä jää ihoon, se pahentaa oireita. Jos sen antaisi syödä, se vetäisi kärsän pois. Toki siitäkin tulee oireita, mutta vähemmän.

Hyttysten kannattaisi antaa syödä myös sen vuoksi, että niille saattaa siedättyä. Jos antaa alkukesästä hyttysten syödä rauhassa, ei välttämättä tule loppukesästä oireita.

Jos on hyttysille allerginen, tätä ei pidä yrittää. Muille pistoista ei ole vaaraa, vaikka kutisevathan ne tietysti.

Monet sanovat, että alkukesästä hyttyset ovat ärhäköitä, mutta loppukesästä ne eivät aiheuta samaa säpinää. Osin kyse on siitä, että niihin on kesän mittaan totuttu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Alkukesän hyttyset eivät arkaile: ne tulevat piikki ojossa lihaan.”

Toinen selitys voi olla, että alkukesästä lentävät eri hyttyslajit kuin loppukesästä. Alkukesän veijareita ovat metsä-, taiga-, korpi- ja lännenhyttyset. Ne ovat rajumpiotteisia kuin loppukesän hyttyset. Ne eivät arkaile: ne tulevat piikki ojossa lihaan, nappaavat veriate­riansa ja lähtevät.

Jos ei halua hyttysenpistoja, kornein ohje kuuluu: pysy sisällä.

Jos se ei sovi, kannattaa pukeutua niin suojaavasti, etteivät hyttyset pääse iholle.

Jos kuitenkin haluaa pitää ihoaan paljaana, sitten voi käyttää hyttyskarkotetta.

Pihan saneeraus on yksi tapa pitää hyttyset loitolla. Pihasta kannattaa tehdä mahdollisimman avoin, tuulinen, hiukan paahteinen ja matalakasvuinen. Seisovien vesien lammikoita ei pidä olla.

Kääntäen: jos haluaa hyttysiä läheisiksi ystävikseen, kannattaa tehdä pihasta mahdollisimman suljettu ja järjestää sinne pusikoita, vesilammikoita ja korkeaa kasvillisuutta.

 

”Ei ole pelkkä myytti, että hyttyset söisivät joitakin ihmisiä enemmän kuin toisia.”

Hyttyset löytävät ihmisen hiilidioksidin, lämmön ja tuoksujen perusteella. Ei ole pelkkä myytti, että hyttyset söisivät joitakin ihmisiä enemmän kuin toisia. Ihmisillä on eri määrä hiilidioksidia hengityksessään, ja joillakin on vilkkaampi pintaverenkierto. Hyttyset löytävät myös herkästi hikoilevat helpommin, koska ne haistavat eritteet.

Hyttysiä ei kannata huitoa. Jos on rauhallinen, hyttyset eivät välttämättä löydä. Jos taas hyppii, melskaa ja tanssii, sen varmemmin hyttyset lähestyvät.

Hyttyset ovat hämärän otuksia, jotka eivät liiku keskipäivän auringonpaisteessa. Päivällä on paarmat, illalla hyttyset. Aina on ihmisille jotakin riemua tarjolla.

Hyttyslajeja on nelisenkymmentä.

Kaikki lajit pistävät, mutta kaikki lajit eivät pistä ihmistä. Osa ottaa ateriansa linnuista tai muista eläimistä.

Keväällä ja loppusyksystä liikkeellä on kirsi- ja horkkahyttysiä. Ne ovat arkoja ihmisen iholla toimiessaan. Yleensä ne kuppaavatkin nukkuvia.

Hyttysistä vain naaraat pistävät. Koiraat antavat meille piut paut. Ne imeskelevät kukkien mettä.

Kannattaa muistaa, että hyttyset ovat linnuille tärkeää sapuskaa. Hömötiaispariskunta syö hyönteisbiomassaa kymmenen kiloa vuodessa. Se on paljon, koska hyönteiset ovat kevyitä.

Toki hyönteisiä onkin. On arvioitu, että Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan suoalueilta putkahtaa kesässä 21 tuhatta miljardia hyttystä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyttyset
 • Hyönteiset
 • Terveys
 • Luonto
 • Hanna Syrjälä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää