Hyvinvointi

Maksaläiskät villiintyvät auringossa – Asiantuntija kertoo, kannattaako läiskistä edes yrittää päästä eroon ja miten niitä voi ehkäistä

Maksaläiskiä ilmestyy jossain elämän vaiheessa ainakin puolelle suomalaisista, erikoislääkäri Laura Bouchard arvioi.

Auringonvalo voi saada kasvot kirjaviksi. Jos iho palaa auringossa, kasvot punoittavat yleensä korkeintaan muutaman päivän. Sitkeämpi värimuutos on usein rusehtava läiskä ohimolla, poskilla tai ylähuulessa.

Kyse on maksaläiskistä, jotka ovat ihon pinnallisia pigmentaatiomuutoksia. Nimestään huolimatta ne eivät useimmiten liity maksan toimintaan, vaan auringonvaloon, hormoneihin ja ikääntymiseen. Niitä voi aiheuttaa myös lääkitys.

Maksaläiskiä ilmestyy jossain elämän vaiheessa ai­na­kin puo­lelle suomalaisista, arvioi ihotautien ja al­ler­go­logian erikoislää­käri Laura Bouchard.

Maksaläiskät jaetaan kahteen alalajiin: melasmaan ja lentigoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Melasma villiintyy auringossa, mutta sen pääasiallinen syntysyy on perimässä ja hormoneissa. Hormonimuutoksia voivat aiheuttaa sekä raskaus että estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävät ehkäisymenetelmät.

Lentigot puolestaan ilmestyvät auringonvalon ja iän vaikutuksesta.

Lentigot ovat yleensä melasmaa tarkkarajaisempia, kuin laajoja luomia. Esimerkiksi kämmenselissä ne saattavat olla suhteellisen pieniä. Melasma taas on suuremmalle alueelle levittyvää ja hajanaista. Molempia esiintyy etenkin suun ympärillä, poskilla, otsalla ja leuassa.

Bouchardin mukaan melasmaa esiintyy etenkin naisilla, miehillä taas lentigot ovat yleisempiä. Taipumus maksaläiskiin on perinnöllistä.

Tumma­pigmentti­syys altistaa näkyville läiskille, sillä vaaleassa ihossa tummaa melaniinia tuottavia soluja on tummaa ihoa vähemmän. Pigmenttimuutokset eivät siis erotu vaaleasta ihosta yhtä vahvasti. Herkkyys maksaläiskien saamiseen on verrattavissa punapäiden taipuvuuteen saada pisamia: jotkin ihosävyt ovat niille alttiimpia kuin toiset.

Maksaläiskät ovat yleensä vaarattomia ja vain esteettinen haitta, jos edes sitäkään.

Monia oman ihon läikykkyys voi kuitenkin ärsyttää. Pääseekö maksaläiskistä siis mitenkään eroon?

Pigmentin poistaminen on mahdollista, mutta riskitöntä se ei ole, Bouchard sanoo. Vaarana on, että läiskät palaavat, jopa aiempaa tummempina.

Koska kyse on ihon pinnallisesta pigmenttimuutoksesta, poistomenetelmänä käytetään kuorintaa.

Lääkärit käyttävät tatuointienkin poistossa hyödynnettävää laserhoitoa. Useat kosmetologitkin tarjoavat laserpoistoja. Lisäksi apteekeista löytyy joitakin reseptivapaita vaalennusvoiteita. Reseptillä saatavia voiteita voi määrätä lääkäri.


Iän tuomien lentigoiden laserpoistoon liittyy erityinen riski.

”Saa olla varovainen, ettei tule vahingossa poistaneeksi sellaista, joka olisi muuttunut pahanlaatuiseksi lentigo malignaksi”, Bouchard varoittaa. Vaaraton lentigo saattaa kehittyä lentigo malignaksi, melanooman esiasteeksi. Melanooman diagnosointi voi siis viivästyä, jos pahanlaatuiseksi muuttunutta läiskää on vaikea huomata.

Nyt muodissa ovat pisamat, jotka ovat myös pigmenttimuutoksia. Jotkut jopa piirtävät pisamia kasvoilleen.

Maksaläiskistä ei ole ainakaan toistaiseksi tullut trendikkäitä.

Myöskään Bouchard ei ole havainnut, että asenteet maksaläiskiä kohtaan olisivat muuttuneet.

”Tuskin ne ovat ulkopuoliset, jotka niitä ajattelevat”, hän arvioi ulkoisia paineita poistohoitoihin. Kyse on enemmän siitä, että läiskien kantaja voi itse kokea niiden häiritsevän.

Suhteellisen harva edes haluaa poistattaa läiskiään, ainakaan lääkärin vastaanotolla. Auringon aiheuttamat maksaläiskät myös vaalenevat auringonvalon vähentyessä, joten läikikkyys voi hellittää kuin itsestään.

Julkinen terveydenhuolto ei kata vaarattomien maksaläiskien poistoa, koska kyseessä on vain kosmeettinen haitta. Yksityisellä maksaläiskähoitojen hinnat vaihtelevat muutaman kymmenen euron voidekuurista satasia maksaviin laserhoitoihin.

Moni yrittää häivyttää läikkiä iholtaan kuitenkin kotikutoisin keinoin. Netin keskustelupalstoilla suositellaan huokeita ja luonnollisia hoitokeinoja, joissa raaka-aineina käytetään kaikkea mineraalisuolasta banaaniin ja munakoisoon. Niidenkin ytimessä on tavoite kuoria ihoa.

Kotikutoinen kuorinta ei Bouchardin mukaan välttämättä kannata. Ihon vimmainen hinkkaaminen ei nimittäin ehkäise läiskiä. Rajut, ihon pintaa vaurioittavat kuorinnat voivat ennemminkin lisätä pigmentaatiota.

Jos maksaläiskät häiritsevät, niitä voi peittää esimerkiksi tatuointien piilottamiseen tarkoitetulla peitevoiteella.

Paras keino maksaläiskien ehkäisyyn on aurinkorasva.

Suojakertoimen olisi hyvä olla 50, ja rasvaa kannattaa käyttää aina auringossa oleskellessa.

”Se on se ratkaiseva”, Bouchard sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Iho
 • Aurinko
 • Vilma Ikola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää