Hyvinvointi    |   Kolumni

Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

Monoaterioija matkaa pakoon arkista ja nuutunutta minäänsä. Toimittaja Vilma Ikola kokeili, millaista on elää ihmedieetillä.

Aamiainen: banaanismoothie.

Lounas: paistettuja banaaninpaloja.

Välipala: banaanijäätelöä.

Illallinen: banaaneja salaatinlehdillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iltapala: banaanismoothie.

Paitsi, että se ei pysy sisäl­läni:

vaikka nälkä on kova, juoksen sylke­mään banaani­smoothien suustani. Kako­miseen sekoittuu kyyneliä ja kirosanoja. En osannut odottaa tällaista reaktiota ruoasta, jonka vielä viikko sitten mielsin herkulliseksi. Nyt ajatuskin banaaneista kuvottaa.

Näihin katkeriin tunnelmiin päättyi vain kolme päivää kestänyt monoateriakokeiluni.

Siis mikä?

Monoaterialla tarkoitetaan ateriaa, joka koostuu vain yhdestä raaka-aineesta. Se voi olla esimerkiksi smoothie banaaneista tai keitettyjä perunoita. Maustaminen ei ole sallittua, mutta lisukkeena voi käyttää lehtisalaattia.

Monodietti perustuu monoaterioille. Konsepti on suomalaisille tuttu: esimerkiksi näyttelijä Mikko Kivinen laihdutti 1990-luvulla peräti 43 kiloa näkkileipää syömällä.

Enää tavoitteena ei ole vain keventäminen. Viime vuosina suosittu muoto on niin kutsuttu Banana Island eli banaanisaari. Nimityksellä tavoitellaan epäilemättä eksotiikkaa ja ravitsemustieteellisten epäloogisuuksien häivyttämistä.

Monoaterioija matkaa pakoon arkista ja nuutunutta minäänsä luonnollisen energisyyden ja seesteisyyden keitaalle. Iho hehkuu, paino putoaa, olo on energinen. Yhteys luontoon vahvistuu ja ajatukset kulkevat selkeinä.

Olihan sitä kokeiltava!

Ensimmäisenä päivänä ilmassa oli vielä uutuudenviehätystä. Pelkkien banaanisiivujen paistaminen osoittautui hieman haastavaksi. Suolanhimo ja päänsärky vaivasivat aamusta asti, mutta taistelutahtoa löytyi. Koko kokeilu oli vielä huvittava elämys.

Monoaterioiden suurin puolestapuhuja on australialainen vloggaaja, itseoppinut ”ravitsemusasiantuntija” Freelee the Banana Girl. Hän syö päivässä jopa 51 banaania ja esitelmöi ruokavaliostaan intohimoisesti:Monoaterioiden hehkuttajat hakevat väitteilleen painoarvoa biologiasta.

Esimerkiksi:

Energiaa säästyy palautumiseen kun ruoansulatus pääsee helpommalla .

Monoaterian vitamiinit ja mineraalit imeytyvät paremmin kuin monia ruoka-aineita syödessä.

Aivot saavat lisää ravinteita, ja roskaruoanhimo vähenee.

Monia eri raaka-aineita sisältävät ateriat ovat yksinkertaisesti turhan vaikeita, maha ei tunnista lukemattomia ruoka-aineita eikä elimistö pysty hyödyntämään niitä.

Näiden todistusten perusteella voisi kuvitella elimistön olevan suhteellisen avuton.

”Ei pidä paikkaansa”, sanoo THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo.

Ravintoaineiden imeytymisestä on tehty kokeita jo sadan vuoden ajan, eivätkä tutkimukset tue väitteitä monoaterioina nautittujen ravintoaineiden paremmasta imeytyvyydestä.

”Tyypillistä netissä liikkuvaa mutuilua ilman tieteellistä pohjaa”, Kuusipalo summaa väitteet.

”51 banaania on sen verran, mitä aikuinen oranki syö päivässä. Proteiinia tulee orangeille toukista.”

Kuusipalo muistuttaa, että vaikka kolmen päivän banaanikuurilla ei romuta perusterveen aikuisen terveyttä, ei sillä ole myöskään positiivisia vaikutuksia terveyteen. Vaikutukset ovat vain psykologisia.

”Varmaan siksi pulpahtelee uusia kuureja, koska niitä ei yleensä kukaan jaksa kovin pitkään noudattaa.”

Toisena päivänä hyväksyin kohtaloni.

Olo ei ollut enää yhtä huono kuin edellisenä päivänä, ja tieto puolivälin ylittämisestä helpotti.

 

”Tyypillistä netissä liikkuvaa mutuilua ilman tieteellistä pohjaa.”

Saari alkoi kuitenkin vaikuttaa autiolta. Banaaneja on toki helppo pitää mukana, mutta ruoan ympärille rakentuvat sosiaaliset tilanteet tuntuivat vaikeilta. Jos ruoansulatukselta vapautui jotain energiaa aivojen käyttöön, energia valui kiukkuun ja yksinäisyyteen.

Banaaninviljelyn eettisten ja ekologisten seurausten pohtiminen ei nostanut mielialaa. Parinkymmenen banaanin syöminen päivässä ei ole vuoden ekoteko.

Tilanteesta alkoi olla vaikeaa löytää edes mitään hauskaa. Jos jotain hyvää on kuitenkin keksittävä, niin todettakoon, että annoskoot pysyivät pieninä ja ruokailut säännöllisinä.

Pelkkien banaanien syöminen on parin ensimmäisen aterian jälkeen niin tuskallista, ettei kerralla tee mieli syödä kuin sen verran kuin on pakko.

Kolmantena päivänä mieli alkoi todella murentua. Voisi kuvitella, että pelkkien banaanien syöminen on helppoa. Oli kuitenkin raskasta yrittää saada jotain vaihtelua pelkällä valmistustavalla.

Viimeistään hypermarketin tyhjänä ammottavat banaanilaatikot tekivät selväksi sen, kuinka rajoittavasta kokeilusta oli kyse. Kun ateria koostuu vain yhdestä raaka-aineesta, on sen loppuminen lähikaupasta jonkinasteinen katastrofi.

Peilissäkin näkyivät vain entistä väsyneemmät kasvot. Hehku ja mielenrauha loistivat poissaolollaan. Luontokaan ei kiinnostanut. Oikeastaan mikään muu kuin tavallinen ruoka ei kiinnostanut.

Pari tuntia kakomiskohtaukseni jälkeen kello näytti keskiyötä ja ikuisuudelta tuntunut kolmen vuorokauden kokeilu päättyi.

Loppulukema: 60 banaania.

Lopputulos: en syönyt banaaneja vuoteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Ravitsemus
 • Vilma Ikola
 • dieetti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  6. 6

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää