Hyvinvointi

Thaimaalaispojat saattavat joutua viettämään luolassa jopa neljä kuukautta – Lastenlääkäri: ”Ikä voi suojata heitä katastrofiajatuksilta”

Säännöllinen uni ja mielekäs päiväohjelma pitävät psyyken koossa ja jalkapallojoukkueen myös yhdessä toimintakykyisenä, sanoo lastenlääkäri Elina Hermanson.

Thaimaasta luolasta löytyneet jalkapalloilijapojat joutuvat viettämään luolan perällä jopa kuukausia. Miltä se tuntuu?

Mikä mahtaa olla poikien psyykkinen tila juuri nyt?

”Näkemäni löytövideon perusteella pojat tai heidän hädin tuskin aikuinen valmentajansakaan eivät ehkä vaikuta olevan hillittömässä paniikissa”, sanoo lasten- ja nuortenlääkäri Elina Hermanson.

Villisika-nimisen jalkapallo­joukkueen kaksi­toista pelaajaa ja heidän valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta paettuaan rankkasadetta pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan. Pojat ovat 11–16-vuotiaita ja valmentaja 25-vuotias.

Tulvavesi saartoi joukkueen, ja heidät löydettiin vasta yhdeksän päivää myöhemmin pitkällisten etsintöjen jälkeen. Pojat olivat kulkeneet kymmenen kilometrin luolastossa nelisen kilometriä luolan uumeniin.


Elina Hermansonin mukaan poikien löytyminen on heille jo iso helpotus. Nyt heille on ennen muuta vakuutettava, että asiat tulevat menemään hyvin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mi­ten se par­hai­ten on­nis­tuu?

Noin 12-vuo­ti­as us­koo Her­man­sonin mu­kaan va­kuut­telun sii­tä, et­tä a­si­at tu­le­vat kään­ty­mään hy­väk­si. Vaik­ka lap­sella olisi kuinka teoreettista älyä, hänellä ei ole aikuisen lailla täysin realistista käsitystä ja kuvittelukykyä siitä, mitä kamalaa voisi tapahtua.

Yksikin rauhallinen aikuinen riittää, mutta aikuisen pitää olla koko ajan paikalla.

”Lapsille voi esimerkiksi kertoa, ketkä kaikki heitä odottavat luolaston ulkopuolella ja lähettävät terveisiä”, Hermanson sanoo.

Hänen mukaansa olisi tärkeää saada pikaisesti keskusteluyhteys maan pinnalla odottaviin aikuisiin. Jos luolassa todella pitää odotella viikkoja, sinne pitäisi lähettää rauhallinen, kokenut aikuinen ylläpitämään toivoa ja vuorokausirytmiä.

”Toivottavasti sellaisia vapaaehtoisia ammattilaisia löytyy.”

Uhkana on, että joku ryhmästä menee tavalla tai toisella paniikkiin.

Jos ja todennäköisesti kun pojat joutuvat olemaan luolassa vielä pitkään, heille on tärkeää luoda sinne säännöllinen päivärytmi. Joidenkin arvioiden mukaan pelastusoperaatio voi kestää jopa neljä kuukautta.

Päivärytmi on tärkeää siksi, että luola-arjessa tuntuisi olevan jotain mieltä. Tasapainoisella ihmisellä on elämässään tietynlainen rytmi. Se on psyyken kannalta merkityksellistä.

”Kun heillä on kello ja ehkä pieni valokin, he voivat mennä illalla tiettyyn aikaan nukkumaan ja herätä aamulla”, Hermanson sanoo.

Päivän lukujärjestykseen voisi kuulua säännöllisen unen ja ruokailun lisäksi myös tarinatuokio, jumppahetki tai mitä tahansa säännöllistä ohjelmaa ja tekemistä.

”Se pitää psyyken koossa”, Hermanson sanoo.

 

”Kun heillä on kello ja ehkä pieni valokin, he voivat mennä illalla tiettyyn aikaan nukkumaan ja herätä aamulla.”

Yhteinen tekeminen pitää myös joukkueen toimintakykyisenä yhdessä. Se auttaa, että pojat ovat jo valmiiksi joukkuepelaajia.

Pimeyden pelko luolassa tuskin enää pahenee, varsinkin kun pientä valoa sinne on jo saatu. Noin viikon syömättömyydestä ei ole todennäköisesti vielä seurannut kovin suurta fyysistä haittaa, vaikka lapsilla ylipäätään on vähemmän varaenergiaa kuin aikuisilla ja lapsi tarvitsee ruokaa säännöllisesti.

”Nythän sinne viedään varmaan hyviä retkieväsruokia. Täysipainoista proteiinia ja energiaa”, Hermanson sanoo.

Kuukaudessa voi syntyä vajausta muun muassa C- ja D-vitamiinista, mutta niitä saa nyt vietyä luolaan tabletteina.

Silmiin ei kuukausienkaan aikana todennäköisesti synny pysyviä vaurioita hämärässä olosta. Lähinnä aurinko aluksi häikäisee, ja pojat voivat Hermansonin mukaan kaivata ulos tullessaan aurinkolaseja Thaimaan kirkkaan auringon valossa.

Juuri nyt lasten kannalta tärkeintä on tilanteen rauhoittaminen ja voimien kerääminen. Kaikkein vaativin asia pelastautumisessa on mahdollinen luolasukellus. Hermansonin mukaan luolassa olijat tulevat tarvitsemaan sitkeyttä, rauhaa ja tasapainoa.

Kokenut luolasukeltaja Sami Paakkarinen arvioi Helsingin Sanomille, että jumiin jääneiden poikien pelastusoperaatiosta tulee pitkä ja vaikea, jos poikien sukellusta ulos edes lähdetään yrittämään. Paakkarisen mukaan yksi vaihtoehto poikien pelastamiseksi voisi olla kuilun poraaminen läpi luolaston seinämän.

Hermanson on samoilla linjoilla Paakkarisen kanssa siitä, että sukellus olisi riskialtista: ”Sukeltamisen suurin riski lienee paniikki ja siitä seuraava toimintakyvyttömyys.”

Pitkä luolasukellus on vaativa kokeneelle aikuiselle sukeltajallekin, saati uimataidottomalle lapselle. Tajutonta lienee lähes mahdotonta kuljettaa sukeltaen pois.

”Jos joku lapsista menee sukelluksen aikana paniikkiin, myös pelastajan henki on vaarassa”, Hermanson sanoo.

Pelastusoperaation toteuttaminen on vielä tällä hetkellä täysin avoinna.

Entä jälkipuinti? Miten tilannetta kannattaisi tulevaisuudessa häämöttävän pelastautumisen jälkeen käsitellä joukkuelaisten kanssa?

”En osaa sanoa”, Hermanson vastaa.

Hän muistuttaa, että vaikka toipuminen dramaattisesta kokemuksesta on aina yksilöllistä, lapset tarvitsevat aikuisen läsnäoloa. Tällaista tapahtumaa seurannee aina jonkinlainen posttraumaattinen stressireaktio, jonka hoitoon on kyllä monenlaisia keinoja tarpeen mukaan.

”Ennen muuta lapset tarvitsevat rauhaa ja muumimamma-läsnäoloa. Toivottavasti he pääsevät eroon mediasta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Thaimaa
 • Luolasukellus
 • Paniikki
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Iltalehti: Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat

  3. 3

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  4. 4

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta

  7. 7

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta

  10. 10

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump vaati Twitterissä todisteita naiselta, joka syyttää Kavanaughia seksuaalisesta häirinnästä
  3. Kymmeniä yhä kadoksissa lautan kaaduttua Victoriajärvellä Tansaniassa – yli sata ruumista löydetty
  4. Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan sakkorangaistuksia
  5. May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta
  6. Iltalehti: Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat
  7. FC Barcelonan pelaajat osaavat tehdä yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa
  8. Espanjan jalkapalloliitto haluaa kieltää Barcelona–Girona-ottelun pelaamisen Yhdysvalloissa – Liitto kaipaa syytä katalonialaisjoukkueiden valinnalle, väittää urheilulehti
  9. Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta
  10. ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas
  13. Näytä lisää