Hyvinvointi    |   Kolumni

Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

Miksi maaliviivan ylittämättä jättäminen tai ylipäänsä keskinkertaisuus olisivat niin kauheita asioita, kysyy Sonia El Kamel.


”Kuka täällä haluaa olla keskin­kertainen? Nosta­kaa käsi ylös!”

Näin huusi Training For Warriors Helsinki -kuntosalin (TFW) ohjaaja. Minä ja parikymmentä muuta seisoimme rivissä kuntosalin kirkkaanvihreällä tekonurmimatolla.

Vain muutama nosti kätensä.

Omani jäi kiusallisesti puolitiehen.

Treenihurmoksessa motivaation nostattaminen ei ole uutta. Moni kuntosaliohjaaja lietsoo kuntoilijoita sotahuutoja muistuttavin kiljahduksin, joissa kannustetaan ”huippusuorituksiin”.

Esimerkiksi Helsingin Elixian lihaskuntoa ja hapenottokykyä kehittävillä crosstraining-tunneilla on ohjaaja, joka tsemppaa hikoilijoita huutamalla:

”Mieti niitä, jotka jäi tänään sänkyyn nukkumaan! Sä kehityt, ne ei!¨

Esport Fitness -kuntosalin Body Attack -intervallitreenin kliimaksikohdissa ohjaajilla on tapana sammuttaa valot ja kannustaa ihmisiä hurraamaan ja taputtamaan itselleen.

”Tänään ei anneta periksi”, eräs ohjaaja huusi kerran pimeydestä, kun maitohapot painoivat treenaajien jalkoja kohti lattiaa.

Monesti uhoaminen naurattaa, mutta yliampuvat huudot auttavat myös monia suorituskykynsä äärirajojen tavoittelussa.

TFW:n konsepti on tuotu Suomeen Yhdysvalloista. Verkkosivujen tietojen mukaan metodeja käyttävät eritoten taistelulajien ammattilaiset ja harrastajat.

Tuttavani ovatkin kehuneet salin treenisessioita rääkiksi. Hiki valuu silmiin, syke nousee taivaisiin, vähän heikottaakin.

Harjoittelun kaikkia osa-alueita ohjaavat filosofiset toimintaperiaatteet.

Viimeistään kuntosalin ensikertalaisille räätälöidyllä kokeilukerralla minulle valkeni, mitä ne käytännössä tarkoittavat.

Kokeilutunnilla kuntosalikävijöitä psyykkasi soittolista, joka sisälsi ainoastaan Elastisen ja Fintelligenssin kappaleita. Syy musiikkivalintaan on ilmeinen: rap-artisti Elastinen, oikealta nimeltään Kimmo Laiho, on yksi kuntosalin taustavaikuttajista.

Kaikki pelkoni treenin rankkuudesta karisivat treenin edetessä. Lähes kahden tunnin kuntopiiristä iso osa kului ohjaajan pitämiin puheisiin.

Kokeilukerran tarkoitus on houkutella uusia asiakkaita, jolloin kuntosalin toimintaperiaatteista kertominen on luonnollista.

Pitkäkestoisissa kuntopiiriliikkeitä alustavissa puheissaan ohjaaja korosti, kuinka maaliviivan yli on aina tultava, liikkeitä ei sovi jättää kesken ja aina on tähdättävä korkealle.

Kun halusi viestiä opin menneen perille, ohjaajalle tuli vastata karjaisemalla: ”Hallussa!”

Minussa tällaiset huudot aiheuttavat vilunväreitä.

Miksi maaliviivan ylittämättä jättäminen tai ylipäänsä keskinkertaisuus olisivat niin kauheita asioita?

Lapsesta asti meille uskotellaan, että meistä tulee elämämme aikana mahtavia tai vähintäänkin hyviä jossakin.

Tilastollisesti suurin osa ihmisistä sijoittuu kuitenkin tekemisissään keskikaistalle.

Mitä vikaa siinä on?

Monelle keskinkertaisuus on kirosana. Yhdet ajattelevat, että keskinkertainen ihminen on valinnut heittävänsä lahjansa hukkaan ja päättänyt olla elämättä elämäänsä täysillä.

Toiset taas näkevät keskinkertaisuuden niin, ettei keskinkertainen ihminen ole vielä löytänyt kutsumustaan elämässä.

Liian monet häpeävät omaa keskinkertaisuuttaan. Se, että joku on tyytyväinen omaan keskinkertaisuuteensa, onkin monista äärimmäisen ärsyttävää.

Kaikkein rankin argumentti keskinkertaisuutta vastaan tulee tässä: keskinkertainen ihminen on haitaksi koko yhteiskunnalle.

Miten joku voi valita olla tähtäämättä korkealle, kun toiset käyttävät valtaosan lahjoistaan ja elämästään yhteiskunnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen? Miten mitään voi koskaan saavuttaa, jos ei edes yritä?

Keskinkertaisuuden demonisointi voi pahimmillaan johtaa urheilussa ylikuntoon ja elämässä uupumukseen ja pettymiseen.

Voisiko keskinkertaisuudelle antautuminen kuitenkin vähentää elämisen paineita ja siten auttaa ihmisiä saavuttamaan elämässä enemmän?

Jos siis vielä palaan Elastisen salille ja saman ohjaajan tunnille, osaan toimia.

Nostan käteni reippaasti ylös.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Kolumni
 • Liikunta
 • Treeni
 • Sonia El Kamel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  3. 3

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Ravintolaan unohtui Helsingin Maunulassa reppu, jossa oli käsiase ja satoja lääketabletteja – poliisi väijytti reppua hakemaan tulleen kaksikon

  7. 7

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  8. 8

   Kilpisjärvelle satoi ensilumi – loppuviikolla lunta luvassa muuallekin

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää