Hyvinvointi    |   Kolumni

Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

Miksi maaliviivan ylittämättä jättäminen tai ylipäänsä keskinkertaisuus olisivat niin kauheita asioita, kysyy Sonia El Kamel.


”Kuka täällä haluaa olla keskin­kertainen? Nosta­kaa käsi ylös!”

Näin huusi Training For Warriors Helsinki -kuntosalin (TFW) ohjaaja. Minä ja parikymmentä muuta seisoimme rivissä kuntosalin kirkkaanvihreällä tekonurmimatolla.

Vain muutama nosti kätensä.

Omani jäi kiusallisesti puolitiehen.

Treenihurmoksessa motivaation nostattaminen ei ole uutta. Moni kuntosaliohjaaja lietsoo kuntoilijoita sotahuutoja muistuttavin kiljahduksin, joissa kannustetaan ”huippusuorituksiin”.

Esimerkiksi Helsingin Elixian lihaskuntoa ja hapenottokykyä kehittävillä crosstraining-tunneilla on ohjaaja, joka tsemppaa hikoilijoita huutamalla:

”Mieti niitä, jotka jäi tänään sänkyyn nukkumaan! Sä kehityt, ne ei!¨

Esport Fitness -kuntosalin Body Attack -intervallitreenin kliimaksikohdissa ohjaajilla on tapana sammuttaa valot ja kannustaa ihmisiä hurraamaan ja taputtamaan itselleen.

”Tänään ei anneta periksi”, eräs ohjaaja huusi kerran pimeydestä, kun maitohapot painoivat treenaajien jalkoja kohti lattiaa.

Monesti uhoaminen naurattaa, mutta yliampuvat huudot auttavat myös monia suorituskykynsä äärirajojen tavoittelussa.

TFW:n konsepti on tuotu Suomeen Yhdysvalloista. Verkkosivujen tietojen mukaan metodeja käyttävät eritoten taistelulajien ammattilaiset ja harrastajat.

Tuttavani ovatkin kehuneet salin treenisessioita rääkiksi. Hiki valuu silmiin, syke nousee taivaisiin, vähän heikottaakin.

Harjoittelun kaikkia osa-alueita ohjaavat filosofiset toimintaperiaatteet.

Viimeistään kuntosalin ensikertalaisille räätälöidyllä kokeilukerralla minulle valkeni, mitä ne käytännössä tarkoittavat.

Kokeilutunnilla kuntosalikävijöitä psyykkasi soittolista, joka sisälsi ainoastaan Elastisen ja Fintelligenssin kappaleita. Syy musiikkivalintaan on ilmeinen: rap-artisti Elastinen, oikealta nimeltään Kimmo Laiho, on yksi kuntosalin taustavaikuttajista.

Kaikki pelkoni treenin rankkuudesta karisivat treenin edetessä. Lähes kahden tunnin kuntopiiristä iso osa kului ohjaajan pitämiin puheisiin.

Kokeilukerran tarkoitus on houkutella uusia asiakkaita, jolloin kuntosalin toimintaperiaatteista kertominen on luonnollista.

Pitkäkestoisissa kuntopiiriliikkeitä alustavissa puheissaan ohjaaja korosti, kuinka maaliviivan yli on aina tultava, liikkeitä ei sovi jättää kesken ja aina on tähdättävä korkealle.

Kun halusi viestiä opin menneen perille, ohjaajalle tuli vastata karjaisemalla: ”Hallussa!”

Minussa tällaiset huudot aiheuttavat vilunväreitä.

Miksi maaliviivan ylittämättä jättäminen tai ylipäänsä keskinkertaisuus olisivat niin kauheita asioita?

Lapsesta asti meille uskotellaan, että meistä tulee elämämme aikana mahtavia tai vähintäänkin hyviä jossakin.

Tilastollisesti suurin osa ihmisistä sijoittuu kuitenkin tekemisissään keskikaistalle.

Mitä vikaa siinä on?

Monelle keskinkertaisuus on kirosana. Yhdet ajattelevat, että keskinkertainen ihminen on valinnut heittävänsä lahjansa hukkaan ja päättänyt olla elämättä elämäänsä täysillä.

Toiset taas näkevät keskinkertaisuuden niin, ettei keskinkertainen ihminen ole vielä löytänyt kutsumustaan elämässä.

Liian monet häpeävät omaa keskinkertaisuuttaan. Se, että joku on tyytyväinen omaan keskinkertaisuuteensa, onkin monista äärimmäisen ärsyttävää.

Kaikkein rankin argumentti keskinkertaisuutta vastaan tulee tässä: keskinkertainen ihminen on haitaksi koko yhteiskunnalle.

Miten joku voi valita olla tähtäämättä korkealle, kun toiset käyttävät valtaosan lahjoistaan ja elämästään yhteiskunnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen? Miten mitään voi koskaan saavuttaa, jos ei edes yritä?

Keskinkertaisuuden demonisointi voi pahimmillaan johtaa urheilussa ylikuntoon ja elämässä uupumukseen ja pettymiseen.

Voisiko keskinkertaisuudelle antautuminen kuitenkin vähentää elämisen paineita ja siten auttaa ihmisiä saavuttamaan elämässä enemmän?

Jos siis vielä palaan Elastisen salille ja saman ohjaajan tunnille, osaan toimia.

Nostan käteni reippaasti ylös.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Kolumni
 • Liikunta
 • Treeni
 • Sonia El Kamel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  3. 3

   Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia

  4. 4

   Uutiskanava CNN vieraili Hakaniemen pommisuojassa katsomassa, miten Suomi valmistautuu ”Venäjän uhkaan”

  5. 5

   Presidenttien aamiainen Mäntyniemessä päättyi, Trump kehui Natoa ja Suomen vieraanvaraisuutta – ”Suomi on mahtava maa”

  6. 6

   Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään

  7. 7

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  8. 8

   Tiesitkö? Näin äännät tasavallan presidentti Sauli Niinistön nimen oikein, jos amerikkalaista uutistoimistoa on uskominen

  9. 9

   Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  10. 10

   Unohtakaa Trump ja Putin – maailman todellinen suurvaikuttaja on lähes näkymätön änkyrimato

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin suosikkikanava Fox News kertoi kuopiolaisen pienpanimon oluesta ja kieltäytyi syömästä poroa – ”En voinut kajota Petteriin”
  3. Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä
  4. Kaupungin ääni on helikopterin läpsytys, poliisi opastaa presidenttibongareita parhaille paikoille – Lue tästä, miten ja millaisissa oloissa helteinen kaupunki valmistautui kohtaamaan kaksi superjohtajaa
  5. Näin kärkipoliitikot kommentoivat Trumpin ja Putinin tapaamista – Petteri Orpo tviittaili naisten oikeuksista ja ilmastonmuutoksesta: ”Olemme valinneet puolemme”
  6. Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  7. Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”
  8. Huippukokous sähköistää Helsingin – päivittyvä kuvakooste seuraa presidenttien tapaamista ja kaupungin kuhinaa
  9. Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään
  10. Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia
  11. Putin saapuu pian Suomeen – Venäjän presidentti toivoo Trumpin tapaamisesta jatkoa MM-jalkapallon myönteiselle julkisuudelle
  12. Näytä lisää