Hyvinvointi

Miksi virtsatietulehdus iskee juuri kesäisin ja milloin pitää mennä lääkäriin? Asiantuntija vastaa seitsemään virtsatietulehdusta koskevaan kysymykseen

Virtsatietulehdus iskee monesti juuri kesäaikaan. Gynekologi vastaa virtsatientulehdusta koskeviin kysymyksiin.

Kirvelee ja vessassa pitää juosta jatkuvasti.

Virtsatietulehdus on kiusallinen, naisia riivaava vaiva, joka iskee monesti juuri kesäaikaan.

Miksi?

Kysyimme osaston ylilääkäri Tomi Mikkolalta Helsingin Naistenklinikasta. Hän vastaa seitsemään virtsatieinfektiota koskevaan kysymykseen:


1. Mis­tä virt­sa­tie­tu­leh­dus joh­tuu?

Syy on nai­sen a­na­to­mi­as­sa: nais­ten virt­sa­put­ki on vain kolme senttiä pitkä, jolloin sen kautta kulkeutuu herkästi bakteereja virtsarakkoon. Vertailun vuoksi: miehen virtsaputki on noin 20–25 senttiä pitkä. Bakteerit kulkeutuvat väärään suuntaan virtsarakkoon asti helpommin kolmen kuin parinkymmenen sentin matkan.

Lisäksi naisen virtsaputken suuaukko on hyvin lähellä peräaukkoa ja emättimen aukkoa. Valtaosa virtsatietulehduksista johtuu kehon omista bakteereista, kuten kolibakteerista, joka on suolistobakteeri. Myös moni muu bakteeri tai virus voi aiheuttaa naiselle virtsatietulehduksen. Esimerkiksi yleisimmän sukupuolitaudin klamydian ensioire on varsin usein samanlainen kuin virtsatietulehduksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Miksi moni nainen kärsii virtsatietulehduksista juuri kesällä?

Klassinen esimerkkihän on, että virtsatieinfektion saa, kun istuu kylmällä kivellä. Vaikka tästä ei ole suoranaista tutkimusnäyttöä, kylmettyminen voi heikentää vastustuskykyä ja lisätä bakteerien kasvua. Kesällä myös uidaan lämpimissä vesissä, mikä voi altistaa virtsatietulehdukselle.

Yksi tyypillinen tapa saada virtsatieinfektio on lojua kylpylän lämpimässä porevesialtaassa. Lisäksi yhdyntä altistaa virtsatieinfektioille, koska virtsaputken suun mekaaninen hankaus voi kuljettaa bakteerit virtsarakkoon. Nuoret naiset saavat usein ensimmäisen virtsatieinfektion, kun aloittavat seksuaalisesti aktiivisen elämän.

Uimista ja seksiä on ehkä ihmisillä vähän enemmän kesällä, mutta ei vuodenajoilla ja virtsatieinfektioilla dramaattista yhteyttä ole niin, että tapauksia olisi valtavasti enemmän kesällä.

Puolet kaikista naisista saa ainakin yhden virtsatieinfektion elämänsä aikana. Vuosittain Suomessa on kaiken kaikkiaan 250 000 virtsatieinfektiota, joista valtaosa naisilla. Miehillä virtsatietulehdus on äärimmäisen harvinainen. Joskus eturauhassyöpäleikkauksen jälkeen miesten virtsatieinfektio voi tulla toistuvasti.

3. Miksi toiset saavat muita herkemmin virtsatietulehduksen?

Sitä, miksi toisille virtsatietulehdus tulee keskimääräistä herkemmin, ei täysin tiedetä. Syy voi olla osittain anatominen, eli esimerkiksi virtsaputkeen pääsee jostain syystä herkemmin bakteereja, jotka kulkeutuvat väärään suuntaan. Joillakin voi myös olla geneettinen alttius ja heikompi vastustuskyky tyypillisiä virtsatietulehduksen aiheuttajia vastaan.

Jos virtsatietulehdukset toistuvat, on syytä miettiä, voisiko käytöksellään vaikuttaa niiden ehkäisyyn. Toistuvasta tulehduksesta puhutaan, jos oireet toistuvat puolen vuoden tai vuoden aikana yli kolme kertaa.

4. Mitä asialle voi sitten tehdä? Auttaako virtsaaminen seksin jälkeen?

Nuorilla naisilla alkavat virtsatietulehdukset usein seksuaalisen aktiivisuuden myötä. Vessassa käyntiä seksin jälkeen kannattaa kokeilla. Se perustuu ajatukseen, että virtsaaminen puhdistaa virtsaputken mekaanisesti, jos sinne on seksin aikana päässyt bakteereja.

Sen sijaan liiallista alapään pesemistä Mikkola ei suosittele, varsinkaan saippualla. Peseminen usein kuivattaa ja siten altistaa limakalvoja bakteeritulehduksille.

5. Onko virtsaamistiheydellä merkitystä virtsatieinfektioiden syntyyn?

Kokemusperäistä näyttöä siitä on, että jos juo vähän enemmän ja käy useammin pissalla, se voi ehkäistä lievän alkavan virtsatietulehduksen muuttumista oireiseksi taudiksi. Jos siis juo paljon, kun tuntee lieviä oireita, neste voi mekaanisesti tuoda bakteerit pois vitsarakosta. Mitä pidempään rakko on tyhjentymättä, sitä parempi alusta bakteereille virtsarakossa syntyy. Mikäli tulehduksen oireita on jo paljon, tämä keino harvoin riittää.

6. Auttavatko karpalo, C-vitamiini ja esimerkiksi ravintolisä D-mannoosi, josta keskustelupalstoilla puhutaan?

Vahvaa tutkimusnäyttöä ei karpalon, C-vitamiinin tai ravintolisienkään käytöstä ole. Silti moni kokee saavansa niistä apua. Niitä sisältävien nesteiden juominen auttaa myös sitä kautta, että virtsarakko huuhtoutuu.

D-mannoosista puhutaan jonkin verran myös suomalaisilla keskustelupalstoilla, jossa naiset jakavat vertaistukea toisille virtsatieinfektioista kärsiville. Se on ravintolisä, joka sisältää hedelmäsokeria. Sen sanotaan poistavan bakteereja virtsarakosta. Myös The Guardian -lehti mainitsi sen artikkelissaan, jossa käsiteltiin virsatietulehdusten ehkäisyä.

Tomi Mikkolan mukaan ravintolisää on tutkittu ja näyttö vastaa suurin piirtein samaa tasoa kuin mitä karpalon hyödyistä tiedetään.

Karpalon ja c-vitamiinin tehon sanotaan perustuvan siihen, että virtsasta tulee hieman hapanta, jolloin bakteereiden kasvuolosuhteet heikkenevät. Jotkut naiset juovat karpalomehua juuri pitääkseen virtsan jatkuvasti happamana. Karpalossa on arveltu myös olevan jokin bakteerien kasvua ehkäisevä ominaisuus, mutta siitäkään ei vahvaa näyttöä ole.

Karpalot, c-vitamiini tai kyseinen ravintolisä ovat vaarattomia, eli niitä voi kyllä kokeilla. Liiallinen c-vitamiinikin poistuu elimistöstä virtsan mukana.

7. Mistä tietää, että on virtsatietulehdus ja milloin virsatietulehduksen takia kannattaa mennä lääkäriin?

Virtsatietulehdus tuntuu niin, että vessassa pitää juosta tiheämmin. Usein virtsatessa myös kirvelee tai sattuu. Joskus tulehdus nostaa kuumeen.

Jos oireet ovat hankalia ja varsinkin jos kuume nousee, kannattaa mennä lääkäriin. Jos virtsan seassa on verta, tulehdus on luultavasti rajumpi ja lääkäriin kannattaa herkästi lähteä.

Joskus virtsatietulehdus voi nousta ja levitä munuaisiin. Se usein tuntuu kipuna selässä ja nostattaa kuumeen. Munuaistasolle noussut tulehdus vaatii aina antibioottikuurin.

Jos virtsatietulehdus toistuu useamman kerran vuodessa, harkitaan estolääkettä. Se tarkoittaa pientä annosta antibioottia, joka otetaan iltaisin. Mikäli tulehduksia esiintyy vain yhdyntöjen jälkeen, voi lääkkeen ottaa ennen yhdyntää.

Vaihdevuosi-iässä naisten limakalvot kuivuvat, mikä voi myös aiheuttaa virtsatietulehduksia. Siihen auttaa yleensä emättimeen annosteltu paikallinen estrogeenihoito.

Virtsatietulehdus hoituu 3–5 päivän antibioottikuurilla ja oireet häviävät yleensä päivässä.

Lue lisää: Virtsatieinfektioiden käypä hoito -suositus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Terveys
 • Virtsa
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  3. 3

   Mies lähti junasta väkisin hätäpoistumistien kautta keskellä keskiviikkoillan junakaaosta

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

  6. 6

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  7. 7

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  8. 8

   Miten yhden laitteen hajoaminen voi rampauttaa koko Etelä-Suomen junaliikenteen? Massiivinen ongelma, selittää Liikennevirasto

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille – HS seuraa eduskunnan tapahtumia hetki hetkeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille – HS seuraa eduskunnan tapahtumia hetki hetkeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää