Hyvinvointi

Vähäisellä kuidunsaannilla ja masennuksella voi olla yhteys, esittää tutkimus – Suomalaistutkija tunnistaa ilmiön, mutta uskoo ruokavalion kokonaisuuden vaikuttavan enemmän

Tutkimuksessa ei selvinnyt, miten kuidut auttavat. Syy voi mahdollisesti olla suolistomikrobeissa tai siinä, että kuitu ehkäisee matala-asteista tulehdusta.

Runsaskuituinen ruokavalio on hyväksi vatsalle, mutta se saattaa olla sitä myös mielelle.

Uudessa kiinalaistutkimuksessa selvisi, että alhaisempi kuidunsaanti yhdistyy mahdollisesti masennukseen. Tutkimuksesta uutisoi Food Navigator -sivusto, joka julkaisee ravitsemukseen ja ruuantuotantoon liittyviä tutkimustuloksia.

Qingdaon-yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin laajasta aineistosta kuidunsaannin yhteyttä masennusoireisiin. Aineisto sisältää tietoja yli 16 000 yhdysvaltalaisesta.

Tutkijat kirjoittavat tulevassa Nutrition-lehden julkaisussa, että masennusoireiden todennäköisyys oli alhaisempi, kun kokonaiskuidunsaanti oli noin 21 grammaa päivässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riittävä määrä täyttyy, kun syö vaikkapa kolme viipaletta runsaskuituista ruisleipää, kaksi desilitraa marjoja, yhden desilitran keitettyjä papuja ja kaksi desilitraa raastetta päivässä.

Suomalaisia kehotetaan ravitsemussuosituksissa syömään kuitua vähintään 25–35 grammaa päivässä.

Ruokavalion ja masennuksen välisestä yhteydestä tiedetään yleisesti vielä vähän.

Tutkija Anu Ruusunen käsitteli viisi vuotta sitten julkaistussa väitöskirjassaan ravinnon ja masennuksen välistä yhteyttä.
Ruusunen on mukana useissa ravitsemuk­seen liittyvissä tutkimus­hankkeissa australialaisen Deakinin yliopiston Food and mood -keskuksessa. Tätä ennen hän työskenteli ravitsemusterapeuttina Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikalla.

Ruususen tiedossa on kaksi aikaisempaa tutkimusta, joissa masennusta sairastavia on pyritty tukemaan ruokavalion laadun parantamisessa monin eri keinoin, kuten ravitsemusterapeutin antamalla yksilö- tai ryhmäohjauksella, yhteisellä ruuanlaitolla, tietoisen syömisen opettelulla ja antamalla heille suositeltavia ruoka-aineita.

Ruoka-aineet olivat oliiviöljyjä, kasviksia, hedelmiä, kananmunia, palkokasvi-, tomaatti- ja kalasäilykkeitä ja pähkinöitä. Säilykkeet valittiin niiden säilyvyyden vuoksi, mutta myös siksi, että säilykkeiden käyttö on masentuneille helppoa ja vaivatonta.

Molemmissa tutkimuksissa havaittiin ruokavalion laadun parantamisen vähentävän masennusoireilua.

Tiedossa on, että jos ihmisellä on tiettyjen ravintoaineiden, kuten folaatin tai B12-vitamiinin puutostila, voidaan hänellä havaita masennusoireita.

Ruusunen tunnistaa haasteet, jotka tutkimus osoittaa. Masentunut syö helposti liian vähän kuituja.

”Viljavalmisteita masentunut syö vielä kohtuullisesti, mutta kasvisten, hedelmien ja marjojen syöminen on helposti vähäisempää. Tässäkin tutkimuksessa korostui, että terveillä kasvisten ja hedelmien käyttö oli runsaampaa kuin masentuneilla”, Ruusunen sanoo.

Mikä kuiduissa sitten saattaa auttaa?

Tämä ei selvinnyt tutkimuksessa. Food Navigator -sivuston artikkelissa tutkijat pohtivat, voisiko syy olla suolistomikrobeissa eli siinä, että kuidut ruokkivat valikoivasti hyödyllisiä bakteereita suolistossa, mikä hyödyttää aivoja. Tutkijat puhuvat aivo-suoli-akselista.

Toinen ehdotus on, että ruokavalion kuitu voi alentaa verensokeritasoja aterian jälkeen ja siten ehkäistä matala-asteista tulehdusta, joka voi aiheutua toistuvista verensokeripiikeistä.

Ruusunen kertoo, että viimeisen 3–5 vuoden aikana tutkimustieto masennuksen ja ruokavalion yhteydestä on lisääntynyt, mutta on vielä sirpaleista. Tieto masennuksen, suolistomikrobiston ja ruokavalion yhteydestä on myös osin ristiriitaista.

”Hyötyä voi olla kuidusta sinänsä, tai laajemmin kuidun lähteistä, kuten viljavalmisteista, kasviksista tai hedelmistä, joissa on paljon muutakin hyvää kuin vain kuitua. Runsas kuidunsaanti on yhteydessä monien tautien pienempään riskiin”, hän sanoo.

Haasteena uudessa tutkimuksessa on Ruususen mukaan myös se, että tutkimus on poikkileikkaustutkimus. Se tarkoittaa, että samaan aikaan on selvitetty, mitä ihmiset syövät ja mitkä heidän masennusoireensa ovat.

”Kuitenkin tiedetään, että masennus on sairaus, joka vaikuttaa ruokailutottumuksiin, ruokavalintoihin ja mielitekoihin. On siis vaikea sanoa kumpi on muna ja kumpi kana tässä tutkimuksessa”, Ruusunen sanoo.

Ruusunen uskoo, että ruokavalion kokonaislaadun parantaminen on avainasemassa masentuneen ruokavaliossa.

”Kasvikset, hedelmät, marjat, täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät ja siemenet. Tietenkin rasvainen kala ja kasviöljyt”, hän listaa ruoka-aineita, joita masentuneen kannattaa suosia.

Hän uskoo, että tulevaisuudessa tutkimuksista selviää tarkempia tietoja juuri ruokavalion laadun parantamisesta masennusoireiden hoidossa.

”Siitä olen iloinen, että menneiden aikojen ajattelusta, jossa ihmisen psyyke ja keho erotettiin toisistaan ja uskottiin, että ravinnolla vaikutetaan vain kehoon, on luovuttu. Mielenterveydellä on vahva biologinen tausta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Masennus
 • Ruokavalio
 • kuidut
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60 – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä

  6. 6

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta

  9. 9

   Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

  10. 10

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60 – HS seuraa hetki hetkeltä

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin koulujen kirjasäästöt saavat opettajat ja vanhemmat keksimään epätoivoisia keinoja – Sanakokeiden sanalistoja päntätään jopa kännykkäkuvista
  3. Kaikkien aikojen nuorin ja runoilija kisaavat arvostetusta Man Booker-palkinnosta
  4. Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60 – HS seuraa hetki hetkeltä
  5. Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä
  6. Presidentti Niinistö: Otin Sentsovin esille Putinin kanssa – Venäjällä vangittu ukrainalainen elokuvaohjaaja ollut syömälakossa 130 päivää
  7. Australialais­jalkapalloilijat pukeutuivat Serena ja Venus Williamsiksi ja maalasivat ihonsa mustaksi – poistivat kuvan rasismisyytösten jälkeen
  8. Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta
  9. Bloomberg: Emirates-lentoyhtiö kaavailee tappiollisen Etihadin lentoliikenteen ostoa – liitossa syntyisi maailman suurin lentoyhtiö
  10. Hans Rosling saa lukijan innostumaan siitä, ettei peli ole vielä menetetty: Faktojen maailma taistelee globaalia tyhmyyttä vastaan
  11. Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas
  12. Näytä lisää