Hyvinvointi

Suomessa on vanhanaikainen lävistyskulttuuri, sanoo kehonmuokkausartisti – Hammaslääkäri näkee kielikoruista aiheutuneita murtumia ja lävistysten pilaamia ikeniä, eikä suosittele suun alueen lävistyksiä kenellekään

Kielen halkaisun tekijöitä ei Suomessa tällä hetkellä ole, kertoo kehonmuokkausartisti Lassi Sidoro. Hammaslääkäri Jaana Willberg ei suosittele suun alueen lävistyksiä kenellekään.

Haluaisitko kaksihaaraisen kielen kuten liskolla? Kansainvälisillä kehonmuokkaussivustoilla niitä näkee koko ajan enemmän.

Noin vuosi sitten suomalainen tv-sarja Ylpeästi erilaiset esitteli yhdessä jaksossa 43-vuotiaan äänekoskelaisen Saran, jolla on paljon tatuointeja ja lävistyksiä. Myös hänen kielensä on halkaistu ja ohjelmassa kehonmuokkausartisti ja lävistäjä Lassi Sidoro hieman syvensi jo halkaistua kieltä.

BBC News julkaisi elokuun alussa jutun, jossa kirurgit Britanniassa varoittelivat kielenhalkaisun riskeistä. Myös italialainen sanomalehti Corriere della Sera julkaisi jutun, jossa kielenhalkaisumuotia kutsuttiin ’hengenvaaralliseksi’ ilmiöksi.

Min­kä­lai­si­a ris­ke­jä kie­len­hal­kai­suun liit­tyy e­ri­kois­ham­mas­lää­kä­ri Jaa­na Will­berg Tu­run y­li­opis­tos­ta?

”Kielen­halkaisuun liittyy ison verenvuodon, hermovaurion, vakavan tulehduksen ja hengitysteitä uhkaavan turvotuksen riski. Hermovaurio voi tarkoittaa, ettei kielen tunto enää palaudu. Halkaistu kieli saattaa vaikuttaa myös puhumiseen niin, että joidenkin äänteiden tuottaminen vaikeutuu”, Willberg sanoo.

Jaana Willbergin mukaan kielen­halkaisun tehneet potilaat ovat Suomessa harvinaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saako kielenhalkaisun Suomessa, Lassi Sidoro?

”Täl­lä het­kel­lä Suo­mes­sa ei oi­kein ole tekijöitä. Vielä 2000-luvun alussa oli”, Sidoro sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa on hyvin vanhanaikainen lävistyskulttuuri.

”Esimerkiksi Venäjällä kielenhalkaisu on äärimmäisen suosittua. Olen siellä nähnyt halkaistun kielen monella tosi nuorella naisella.”

Hän ei pidä kielen­halkaisua oikein tehtynä ollenkaan vaarallisena toimen­piteenä. Hänen oma kielensä on halkaistu jo 1990-luvun lopussa, kun eräs kehonmuokkausartisti oli lyhyen aikaa Suomessa.

Sidoro itse työskentelee Scar.fi kehonmuokkaus- ja tatuointiyrityksessä. Hän ei tee mitään lävistyksiä keskustelematta ensin asiakkaan kanssa tämän toiveista ja tavoitteista.

”Aina tavoitteet eivät ole realistisia. Vaikka esimerkiksi kielen halkaisu on vähäriskistä, sen peruuttaminen on huomattavan iso operaatio”, Sidoro sanoo.

Suomessa suurin osa suun alueen lävistyksistä on kielilävistyksiä. Sidoron mielestä monet suulävistyksen haluavista on tiedostanut, että huulilävistys aiheuttaa paljon useammin ongelmia kuin koru kielessä. Huulilävistys aiheutti 2 000-luvun alkupuolella paljon ienvetäytymiä, jotka eivät korjaudu.

”Nykyään huulilävistysten taustalla käytetään usein silikonisuojaa, ettei koru hankaa ikeniä”, Sidoro kertoo.

Mitä ongelmia hammaslääkäri näkee suulävistyksen ottaneilla?

Jaana Willbergin mukaan kielikorut aiheuttavat jonkin verran hampaiden lohkeamia. Kielikoru voi myös lisätä syljeneritystä. Paikalliset tulehdusoireet ovat myös melko tavallisia. Kielilävistykseen voi liittyä myös lävistyskohdan repeämisen riski sekä kielen värjääntymistä.

Mikäli suun alueen lävistykseen liittyy ongelmia, ehdottaa hammaslääkäri yleensä aina korun poistamista.

”Aina potilas ei kuitenkaan halua korusta luopua, koska kokee sen tärkeäksi osaksi omaa persoonaansa”, Willberg sanoo.

Lävistyskoru voidaan myös vaihtaa pienempään tai toisen malliseen vaurioiden vähentämiseksi. Tulehtuneesta lävistyksestä koru täytyy ottaa pois, ja tulehdukseen voi tarvita antibioottikuurin.

Huuli- ja kielikorut aiheuttavat Willberginkin mukaan ienvetäytymiä, jotka eivät palaudu, kuten Lassi Sidoro aiemmin jutussa mainitsi.

”Kun hampaan juuri paljastuu, hammasta voi alkaa vihloa, ja paljastunut juurenpinta on altis reikiintymiselle”, Willberg kertoo.

Ajan myötä vaurio voi edetä laajemmalle hampaan tukikudoksiin, kuten hammasta ympäröivään luuhun. Silloin hammas löystyy.

Onko lävistystoimenpiteessä riskejä?

”Suurin riski liittyy itse lävistämiseen ja sen yhteydessä tapahtuviin komplikaatioihin”, Willberg kertoo.

Tärkeintä ovat puhtaat välineet, oikeaoppinen työskentely ja korujen oikea materiaali.

Lassi Sidoron mukaan kuitenkin varsinkin koruja tilataan paljon netistä. Niissä on usein herkästi allergiaa aiheuttavaa nikkeliä. Sidoron mukaan valtaosa suun alueen lävistyksiin liittyvistä ongelmista aiheutuu korujen materiaaleista. Paras materiaali suukorussa on hänen mukaansa titaani.

Yleisin ongelma on, että lävistyskohdan limakalvo tai huulta ympäröivä iho ärtyy. Haavan paraneminen voi myös jostain syystä pitkittyä.

Sidoron mukaan toimenpiteen jälkeen lävistyksen ottanut ei aina noudata annettuja hoito-ohjeita.

Joskus voi tietysti käydä niin huono tuuri, että lävistysreikä ärtyy ilman selkeää syytä.

Terveysviranomaiset valvovat suomalaisia lävistyksiä tekeviä yrityksiä samaan tapaan kuin esimerkiksi kauneusalan yrittäjiä valvotaan.

Kenelle suun alueen lävistystä ei suositella?

Lassi Sidoro toistaa, ettei tee lävistyksiä ihmisille, joiden odotukset ovat jotenkin epärealistisia.

”Esimerkiksi poikittaista kielen lävistystä ei vaan voi tehdä”, hän sanoo.

Myös verenvuotoon liittyvien sairauksien yhteydessä tai hepatiittia tai hiv:tä kantavien kanssa asiaa harkitaan tarkoin.

”Kun lävistyksiä tehtiin vielä pienissä ostariliikkeissä, alaikäiset kokeilivat paljon onneaan. Nyt sitä ei enää juurikaan tapahdu”, Sidoro kertoo.

Peruslävistyksen ikäraja Suomessa on 16 vuotta, mutta alaikäiseltä kysytään usein vanhempien suostumusta. Poskilävistyksissä yleinen käytetty raja on Sidoron mukaan 18 vuotta, koska sitä pidetään jo merkittävänä päätöksenä.

Jaana Willberg ei suosittele suun alueen lävistyksiä kenellekään.

”Etenkin kohonneen infektioriskin potilailla, kuten esimerkiksi diabeetikolla, suun alueen lävistys voi olla huomattava terveysriski. Moni muukin yleissairaus voi pidentää lävistyshaavan paranemista. Lisäksi, jos suussa on kiinnityskudossairauksia eli ientulehdusta tai parodontiittia, on tulehdusriski kieli- tai huulikorun takia paljon isompi kuin jos suu on täysin terve”, hän kertoo.

Mitä pitää tehdä, jos suun alueen lävistys kipeytyy, turpoaa tai punoittaa?

Lassi Sidoron mukaan kannattaa aluksi ottaa yhteyttä lävistyksen tehneeseen liikkeeseen. Lävistyksiä tekevillä pitäisi olla kokemusta esimerkiksi turvotuksen hoidosta. Hän itse ohjaa vaikeammat ongelmat lääkärin luo.

Jaana Willberg suosittelee käymään hammaslääkärissä, jos joku asia suun alueen lävistyksessä mietityttää. Lävistyksen kanssa suun tulisi olla terve.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • lävistys
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  5. 5

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  7. 7

   Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä

  8. 8

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  9. 9

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  4. 4

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  5. 5

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  8. 8

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  9. 9

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  10. 10

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Messi aloitti uuden kauden väkevästi – yllätti muurin täydellisesti ensimmäisellä sarjamaalillaan
  3. Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä
  4. Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta
  5. Kahta EM-mitalia Berliinistä tähyävä Ronja Oja aikoo viihdyttää muuta Suomen joukkuetta mielenkiintoisella tavalla – ”Harkitsin, että pitäisikö ottaa luuttu Berliiniin mukaan”
  6. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  7. Tunti sitten
  8. Valmentaja Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”
  9. Slovenian uudeksi pää­ministeriksi valittiin maan entistä pää­ministeriä matkinut koomikko
  10. Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä
  11. Orava Asuntorahasto keksi nerokkaan keinon vakuuttaa sijoittajat, kun se vaihtoi nimekseen Avaro – voisiko myös Öitääsosiroun olla uskottava toimija?
  12. Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin Tilaajille
  13. Näytä lisää