Hyvinvointi

Suomessa on vanhanaikainen lävistyskulttuuri, sanoo kehonmuokkausartisti – Hammaslääkäri näkee kielikoruista aiheutuneita murtumia ja lävistysten pilaamia ikeniä, eikä suosittele suun alueen lävistyksiä kenellekään

Kielen halkaisun tekijöitä ei Suomessa tällä hetkellä ole, kertoo kehonmuokkausartisti Lassi Sidoro. Hammaslääkäri Jaana Willberg ei suosittele suun alueen lävistyksiä kenellekään.

Haluaisitko kaksihaaraisen kielen kuten liskolla? Kansainvälisillä kehonmuokkaussivustoilla niitä näkee koko ajan enemmän.

Noin vuosi sitten suomalainen tv-sarja Ylpeästi erilaiset esitteli yhdessä jaksossa 43-vuotiaan äänekoskelaisen Saran, jolla on paljon tatuointeja ja lävistyksiä. Myös hänen kielensä on halkaistu ja ohjelmassa kehonmuokkausartisti ja lävistäjä Lassi Sidoro hieman syvensi jo halkaistua kieltä.

BBC News julkaisi elokuun alussa jutun, jossa kirurgit Britanniassa varoittelivat kielenhalkaisun riskeistä. Myös italialainen sanomalehti Corriere della Sera julkaisi jutun, jossa kielenhalkaisumuotia kutsuttiin ’hengenvaaralliseksi’ ilmiöksi.

Min­kä­lai­si­a ris­ke­jä kie­len­hal­kai­suun liit­tyy e­ri­kois­ham­mas­lää­kä­ri Jaa­na Will­berg Tu­run y­li­opis­tos­ta?

”Kielen­halkaisuun liittyy ison verenvuodon, hermovaurion, vakavan tulehduksen ja hengitysteitä uhkaavan turvotuksen riski. Hermovaurio voi tarkoittaa, ettei kielen tunto enää palaudu. Halkaistu kieli saattaa vaikuttaa myös puhumiseen niin, että joidenkin äänteiden tuottaminen vaikeutuu”, Willberg sanoo.

Jaana Willbergin mukaan kielen­halkaisun tehneet potilaat ovat Suomessa harvinaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saako kielenhalkaisun Suomessa, Lassi Sidoro?

”Täl­lä het­kel­lä Suo­mes­sa ei oi­kein ole tekijöitä. Vielä 2000-luvun alussa oli”, Sidoro sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa on hyvin vanhanaikainen lävistyskulttuuri.

”Esimerkiksi Venäjällä kielenhalkaisu on äärimmäisen suosittua. Olen siellä nähnyt halkaistun kielen monella tosi nuorella naisella.”

Hän ei pidä kielen­halkaisua oikein tehtynä ollenkaan vaarallisena toimen­piteenä. Hänen oma kielensä on halkaistu jo 1990-luvun lopussa, kun eräs kehonmuokkausartisti oli lyhyen aikaa Suomessa.

Sidoro itse työskentelee Scar.fi kehonmuokkaus- ja tatuointiyrityksessä. Hän ei tee mitään lävistyksiä keskustelematta ensin asiakkaan kanssa tämän toiveista ja tavoitteista.

”Aina tavoitteet eivät ole realistisia. Vaikka esimerkiksi kielen halkaisu on vähäriskistä, sen peruuttaminen on huomattavan iso operaatio”, Sidoro sanoo.

Suomessa suurin osa suun alueen lävistyksistä on kielilävistyksiä. Sidoron mielestä monet suulävistyksen haluavista on tiedostanut, että huulilävistys aiheuttaa paljon useammin ongelmia kuin koru kielessä. Huulilävistys aiheutti 2 000-luvun alkupuolella paljon ienvetäytymiä, jotka eivät korjaudu.

”Nykyään huulilävistysten taustalla käytetään usein silikonisuojaa, ettei koru hankaa ikeniä”, Sidoro kertoo.

Mitä ongelmia hammaslääkäri näkee suulävistyksen ottaneilla?

Jaana Willbergin mukaan kielikorut aiheuttavat jonkin verran hampaiden lohkeamia. Kielikoru voi myös lisätä syljeneritystä. Paikalliset tulehdusoireet ovat myös melko tavallisia. Kielilävistykseen voi liittyä myös lävistyskohdan repeämisen riski sekä kielen värjääntymistä.

Mikäli suun alueen lävistykseen liittyy ongelmia, ehdottaa hammaslääkäri yleensä aina korun poistamista.

”Aina potilas ei kuitenkaan halua korusta luopua, koska kokee sen tärkeäksi osaksi omaa persoonaansa”, Willberg sanoo.

Lävistyskoru voidaan myös vaihtaa pienempään tai toisen malliseen vaurioiden vähentämiseksi. Tulehtuneesta lävistyksestä koru täytyy ottaa pois, ja tulehdukseen voi tarvita antibioottikuurin.

Huuli- ja kielikorut aiheuttavat Willberginkin mukaan ienvetäytymiä, jotka eivät palaudu, kuten Lassi Sidoro aiemmin jutussa mainitsi.

”Kun hampaan juuri paljastuu, hammasta voi alkaa vihloa, ja paljastunut juurenpinta on altis reikiintymiselle”, Willberg kertoo.

Ajan myötä vaurio voi edetä laajemmalle hampaan tukikudoksiin, kuten hammasta ympäröivään luuhun. Silloin hammas löystyy.

Onko lävistystoimenpiteessä riskejä?

”Suurin riski liittyy itse lävistämiseen ja sen yhteydessä tapahtuviin komplikaatioihin”, Willberg kertoo.

Tärkeintä ovat puhtaat välineet, oikeaoppinen työskentely ja korujen oikea materiaali.

Lassi Sidoron mukaan kuitenkin varsinkin koruja tilataan paljon netistä. Niissä on usein herkästi allergiaa aiheuttavaa nikkeliä. Sidoron mukaan valtaosa suun alueen lävistyksiin liittyvistä ongelmista aiheutuu korujen materiaaleista. Paras materiaali suukorussa on hänen mukaansa titaani.

Yleisin ongelma on, että lävistyskohdan limakalvo tai huulta ympäröivä iho ärtyy. Haavan paraneminen voi myös jostain syystä pitkittyä.

Sidoron mukaan toimenpiteen jälkeen lävistyksen ottanut ei aina noudata annettuja hoito-ohjeita.

Joskus voi tietysti käydä niin huono tuuri, että lävistysreikä ärtyy ilman selkeää syytä.

Terveysviranomaiset valvovat suomalaisia lävistyksiä tekeviä yrityksiä samaan tapaan kuin esimerkiksi kauneusalan yrittäjiä valvotaan.

Kenelle suun alueen lävistystä ei suositella?

Lassi Sidoro toistaa, ettei tee lävistyksiä ihmisille, joiden odotukset ovat jotenkin epärealistisia.

”Esimerkiksi poikittaista kielen lävistystä ei vaan voi tehdä”, hän sanoo.

Myös verenvuotoon liittyvien sairauksien yhteydessä tai hepatiittia tai hiv:tä kantavien kanssa asiaa harkitaan tarkoin.

”Kun lävistyksiä tehtiin vielä pienissä ostariliikkeissä, alaikäiset kokeilivat paljon onneaan. Nyt sitä ei enää juurikaan tapahdu”, Sidoro kertoo.

Peruslävistyksen ikäraja Suomessa on 16 vuotta, mutta alaikäiseltä kysytään usein vanhempien suostumusta. Poskilävistyksissä yleinen käytetty raja on Sidoron mukaan 18 vuotta, koska sitä pidetään jo merkittävänä päätöksenä.

Jaana Willberg ei suosittele suun alueen lävistyksiä kenellekään.

”Etenkin kohonneen infektioriskin potilailla, kuten esimerkiksi diabeetikolla, suun alueen lävistys voi olla huomattava terveysriski. Moni muukin yleissairaus voi pidentää lävistyshaavan paranemista. Lisäksi, jos suussa on kiinnityskudossairauksia eli ientulehdusta tai parodontiittia, on tulehdusriski kieli- tai huulikorun takia paljon isompi kuin jos suu on täysin terve”, hän kertoo.

Mitä pitää tehdä, jos suun alueen lävistys kipeytyy, turpoaa tai punoittaa?

Lassi Sidoron mukaan kannattaa aluksi ottaa yhteyttä lävistyksen tehneeseen liikkeeseen. Lävistyksiä tekevillä pitäisi olla kokemusta esimerkiksi turvotuksen hoidosta. Hän itse ohjaa vaikeammat ongelmat lääkärin luo.

Jaana Willberg suosittelee käymään hammaslääkärissä, jos joku asia suun alueen lävistyksessä mietityttää. Lävistyksen kanssa suun tulisi olla terve.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • lävistys
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  2. 2

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  3. 3

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  4. 4

   IS: Tallink Siljan ruotsinlaivasta löytyi kuollut matkustaja hyttisiivouksen yhteydessä

  5. 5

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  6. 6

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  7. 7

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  8. 8

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  9. 9

   Päävalmentaja Kanerva povaa lohkovoittoa ja jatkopaikkaa: ”Uskon meidän raapivan pisteen”

  10. 10

   Ennätykset rikkoutuivat jälleen – Huuhkajat on nyt lähellä varmistaa toisen mahdollisuuden kisapaikan tavoitteluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  11. Näytä lisää