Hyvinvointi

Työpaikalta kannattaa poistua kesken päivän vaikka puistoon – tauosta on oikeasti hyötyä, kertoo väitöstutkimus

Tutkimuksessa selvisi, että päivittäiset puistokävelyt ja rentoutusharjoitukset paransivat keskittymiskykyä ja vähensivät väsymystä iltapäivällä. Työpäivän jälkeen olisi hyvä olla vain vapaalla, ei tavoitettavissa, sanoo palautumisesta väittelevä Marjaana Sianoja.

Viisi vuotta sitten ollessaan terveyskeskus­psykologi­harjoittelussa Marjaana Sianoja huomasi ihmisillä olevan samankaltaisia arjen ongelmia.

Asiakkaiden tarinoissa korostui loputon kiire töissä. Kun he menivät kotiin, alkoi siellä toinen työvuoro kotitöiden ja lastenhoidon parissa.

Sianoja alkoi pohtia aihetta.

Millainen tauko työpäivän aikana voisi parantaa työntekijöiden työhyvinvointia? Entä miten palautumista voisi edistää työpäivän jälkeen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajatus jalostui väitöskirjatutkimukseksi.

Sianoja väitteli Tampereen yliopistossa perjantaina. Hänen aiheensa on suomennettuna Taukojen edut – Työkuormituksesta palautuminen lounastauoilla ja vapaa-aikana.

Sianojan väitöskirja pohjautuu kyselytutkimukseen, johon osallistui 1 722 ihmistä. Lisäksi osana hanketta toteutettiin työhyvinvointikokeilu, johon osallistui 97 ihmistä. Vapaaehtoiset osallistujat arvottiin eri tutkimusryhmiin.

Väitöskirja on osa laajempaa tutkimusta, josta Helsingin Sanomat uutisoi vuosi sitten heinäkuussa.

Osallistujat työskentelivät esimerkiksi opettajina, toimittajina ja terveydenhuollon ammateissa.

Työhyvinvointikokeilun ja kyselytutkimuksen vastausten läpikäynti paljasti asioita taukojen merkityksestä.

Taukoja tulee pitää päivittäin. Lisäksi niiden pitää olla riittävän pitkiä.

Tauko on onnistunut, jos se on irrottanut työntekijän työstä ja mahdollistanut työasioiden unohtamisen hetkeksi.

Jotta tämä toteutuu, on Sianojan mukaan hyvä poistua työpaikalta hetkeksi. Siksi lounas ravintolassa tai kahvilassa voi olla hyvä idea.

”On tyypillistä viettää tauot työkaverien kanssa, mutta silloin tulisi puhua muustakin kuin työasioista”, hän sanoo.

Myös se on tärkeää, että työntekijöillä on vapaus päättää miten taukonsa viettää, tutkimus osoitti.

Työhyvinvointikokeilu oli seuraavanlainen: Toiset osallistujista käyttivät työpäivinä puolen tunnin lounastauostaan ruokailun lisäksi vartin puistokävelyihin. Osallistujia ohjeistettiin kävelemään yksin, välttämään keskustelua ja keskittymään ympäröivään luontoon.

Toisessa ryhmässä tehtiin rentoutusharjoituksia. Nekin tehtiin kerran päivässä, työpäivinä lounaan yhteydessä, ja harjoitukseen käytettiin 15 minuuttia.

Harjoitus koostui syvähengityksestä ja harjoituksesta, jossa lihaksia rentoutettiin yksi lihasryhmä kerrallaan. Lisäksi siihen kuului ajatusten hyväksymiseen tähtäävästä harjoitus. Osallistujat istuivat harjoituksen ajan tuolissa rauhallisessa tilassa.

Sekä puistokävelyjä että rentoutusharjoituksia jatkettiin yhteensä kahden viikon ajan. Osallistujia haastateltiin ennen kokeilua, sen aikana ja sen loputtua.

Sekä puistokävelyjen että rentoutusharjoitusten huomattiin edistävän palautumista enemmän kuin tauon viettämisen totuttuun tapaan.

Molemmat kokeillut taukotavat paransivat työntekijöiden keskittymiskykyä ja vähensivät väsymyksen tunnetta iltapäivällä.

Erityisesti rentoutusharjoitus auttoi työntekijöitä irrottautumaan työstä. Työntekijät arvioivat lounastaukonsa miellyttävämmäksi niinä päivinä, kun he kävivät puistokävelyillä.

Palautumisen kannalta ei ollut olennaista, viettikö tauon yksin vai muiden seurassa.

Väitöstutkimus paljasti asioita myös siitä, miten omaa palautumista voi edistää vapaa-ajalla. Työpäivän jälkeen olisi hyvä olla vain vapaalla, ei tavoitettavissa.

”Jos vain mahdollista, olisi tärkeää, ettei sähköpostia luettaisi vapaa-ajalla”, Sianoja sanoo.

Tutkimuksessa selvisi myös selkeä haitta siitä, jos työtä ei pysty unohtamaan vapaa-ajalla. Tämä ennusti osallistujille lisääntyneitä uniongelmia ja lisääntynyttä uupumusasteista väsymystä vuotta myöhemmin.

Syksyllä Marjaana Sianoja jatkaa tutkimustyötä Yhdysvalloissa. Hänen tuleva tutkimuksensa liittyy siihen, miten esimies voi parhaiten tukea työntekijöiden hyvinvointia ja työn ja perheen yhteensovittamista.

Hänestä väitöskirjan aihetta voisi vielä jatkaa. Mahdollista on, että löydettävissä olisi erilaisia ryhmiä, jotka tarvitsevat erilaisia taukoja työstä.

”Olisi kiinnostavaa tietää, että jos viikonloppuisin palautuu hyvin, korostuuko silloinkin tauoilla ja vapaa-ajalla palautumisen tärkeys?”

Kolme tapaa taukoilla

Se, mitä tauolla tekee, vaikuttaa siihen, kuinka hyvin sen aikana palautuu. Oleellista on tehdä tauon aikana jotain sellaista, mikä tarjoaa vastapainoa työlle, sanoo Marjaana Sianoja.

Liiku

Liikunta on yksi parhaista keinoista palautua. Tutkimusten mukaan liikunta vähentää sekä väsymystä että stressiä.

Liikunnalla on hyvä vaikutus myös työpäivän aikana. Siinä missä yhdelle voi sopia Sianojan suosittama kävely puistossa, toinen saattaa mennä mieluummin kuntosalille, jos työ vain sen mahdollistaa.

”Jos tietää, että lounastauolla jaksaa vielä lähteä, mutta työpäivän jälkeen puhtia ei ole, se voi olla hyvä vaihtoehto”, Sianoja sanoo salitreenistä kesken päivän. ”Toisaalta, jos liikunnan vuoksi joutuu olemaan kaksi tuntia töissä myöhempään, on vaikea arvioida onko se enää hyödyllistä”, hän jatkaa.

Lepää

Sianojan tutkimus osoitti rentoutusharjoitusten vähentävän stressiä. Myös päiväunien hyödyllisyydestä on näyttöä.

”Uni on todella tärkeää palautumiselle”, Sianoja sanoo.

Naura

Sianojan väitöstutkimus osoitti, että sellainen tauko, jonka aikana irtauduttiin työasioista, oli palauttava. Pieni hetki hauskojen eläinvideoiden parissa voi olla silloin tällöin hyväksi. Päätetyötä tekevälle voisi olla kuitenkin hyödyksi tehdä tauolla jotain sellaista, mikä tuo vastapainoa koneen tuijottamiselle.

Sianojan mukaan eräässä tutkimuksessa havaittiin, että lyhyet, vain minuuttien mittaiset tauot lisäsivät positiivista mielialaa. Näiden aikana luettiin kirjaa tai selattiin nettiä ja katseltiin esimerkiksi jokin video. Toisessa tutkimuksessa taas koiravideoiden katselu vähensi stressiä.

”Positiivinen mieliala lisää palautumista”, Sianoja sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työhyvinvointi
 • Hyvinvointi
 • Elämänhallinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä ympäri Turun saaristoa, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  7. 7

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  10. 10

   Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja puhaltanut Mauri-myrsky hellittää illalla – Kova tuuli on irrottanut lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä ympäri Turun saaristoa, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää