Hyvinvointi

”Haluan olla iso ja vahva”, sanoo sadan kerran treenikuurille ryhtynyt kirjailija Roman Schatz – Millaisia muutoksia kehossa kuntospurtin aikana tapahtuu?

Kun treenikertoja on takana 74, Roman Schatzin lihakset näkyvät jo aiempaa paremmin, rasvaa on palanut sekä energia ja itsetunto ovat kohonneet. Saksalaistaustainen kirjailija painaa suomalaisella sisulla.

Perjantaina lounasajan jälkeen Roman Schatz vaihtaa töölöläisellä kuntosalilla treenivaatteet ylleen ja aloittaa kuntokuurin treenin numero 74.

Schatz, 57, aloitti maaliskuussa sadan kerran treeniohjelman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt hän käy noin kolme kertaa viikossa kuntosalilla ja joogaa kotonaan kerran viikossa. Lisäksi hän seuraa päivän aikana kertyneitä askelia askelmittarin avulla.

”Kirjoitan, käännän ja juonnan työkseni eli istun paikallani”, Schatz sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyötyliikuntaa päivän aikana ei siis juuri tule.

Millaisia muutoksia miehessä tiukan kuntospurtin aikana sitten tapahtuu?

Monia, Schatz luettelee.

”Pystyn nostamaan kohta kuusivuotiaan tyttäreni yhdellä kädellä ja jännittämään vatsalihakseni kovaksi, kun tyttö hyppää vatsan päälle.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi vatsalihakset erottuvat jo selvästi.

Schatz aloitti kuntosalitreenaamisen jo kolmikymppisenä, kun selkään iski noidannuoli. Hän on 195-senttinen mies. Alkuvuodesta hän kuitenkin huomasi, ettei ollut juuri harrastanut liikuntaa puoleen vuoteen.

”Olin kasvattanut vatsaa ja lipitellyt viiniä.”

Nyt hän pyrkii säännöllisesti uuvuttamaan itsensä fyysisesti.


Treeniohjelma on jaettu kolmeen lihasryhmään: ylävartalon, jalka- ja keskivartalon lihaksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Treenaan pääosin isoja lihaksia kohtuullisilla painoilla. En kasvata lihaksia”, Schatz kertoo.

Tärkeintä on hänen mukaansa pitää keskivartalo kunnossa, ettei selkä kipeydy.

Kuntosalilla Schatz pyörittää 20 kilon kahvakuulaa vartalonsa ympäri ja treenaa vähän pienemmällä kahvakuulalla käsivarsilihaksia: hauiksia ja ojentajalihaksia.

Ennen treenikuurin alkua Schatz painoi noin 93 kiloa. Paino ei kuitenkaan ollut lihaksissa.

Viime perjantaina lukema oli 91,5 kiloa. Schatz punnitsee itsensä aina ennen treeniä.

Enemmänkin kiloja saisi miehen mielestä olla, sillä paino-ongelmaa ei ole. Kehosta on lähtenyt treenikuurin aikana ylimääräinen rasva.

Roman Schatzin mielestä ulkonäkökin on tärkeä, mutta ennen kaikkea hän tuntee itsensä isoksi ja vahvaksi.

”Se tuntuu hyvältä.”

Fyysinen hyvä olo vaikuttaa selvästi myös itsetuntoon ja työkykyyn. Schatz kertoo esimerkiksi kuuden tunnin juontokeikasta, jonka teki kesällä.

”Kroppa ja pää jaksavat paljon paremmin, kun on fyysisesti kunnossa.”

Schatz tajuaa olevansa jo siinä iässä, että lihas­kuntoa on pakko yllä­pitää, jos haluaa pysyä mahdol­lisim­man liikunta­kykyisenä. Hän on ilmoit­tautunut myös ensi kuussa alkavalle yksinlaulukurssille, jolle ei olisi huonokuntoisena tohtinut osallistua.

Sadan treenin tavoitetta hän kutsuu vain ’ajopäiväkirjaksi’, johon merkitsee tekemänsä treenit. Kun sata kertaa tulee täyteen, Schatz jatkaa treenejä samaan tapaan.

”Totta kai.”

Schatz kiittää suomalaista yhteiskuntaa saamastaan sisusta.

”Koululiikunta Saksassa oli yhtä traumaattista kuin täällä, vaikka ei jouduttukaan hiihtämään. Siellä se oli iänikuinen jalkapallo”, Schatz muistelee.

Suomessa hän kuntoutui ensimmäisestä noidannuolestaan kuntosalilla vahvistamalla keskivartalolihaksiaan, joten on kantapään kautta oppinut, että hyvä lihaskunto pitää terveenä. Kilpailu ei ole Schatzin juttu – hän kilpailee vain itseään vastaan.

Kirjailijalla onkin tavoite: hän pyrkii siihen, että pystyy sitomaan kengännauhansa seisten, menemättä kyykkyyn ja seisomaan yhdellä jalalla useita minuutteja.

Jooga auttaa Schatzin mielestä paljon liikkuvuudeen ylläpitämisessä. Hän haluaa nauttia omasta fyysisyydestään eikä voi tehdä sitä jos ei treenaa. Liian moni mies luopuu Schatzin mukaan tästä nautinnosta lösähtäessään autonratin taakse.

”Haluan kuolla terveenä ja hyvännäköisenä”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keski-ikä
 • Terveys
 • Hyvinvointi
 • kuntosali
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  3. 3

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  4. 4

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  6. 6

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  7. 7

   Saunalahden koulukohussa mukana ollut Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä jää eläkkeelle – ”Päätös syntyi siksi, että olen jo niin vanha”

  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  9. 9

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  10. 10

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää