Hyvinvointi

Rituaalit lisäävät itsehillintää ja auttavat laihtumaan, kertoo amerikkalaistutkimus – suomalais­asiantuntija kehottaa mieluummin syömään rauhassa ja yhdessä

Tuore amerikkalaistutkimus tarjoa rituaaleja avuksi laihduttamiseen. Suomalaispsykologin mukaan syömisrituaalit eivät auta painonhallinnassa vaan voivat synnyttää vinoutuneen suhteen ruokaan.

Rituaalit lisäävät itsehillintää ja sitä kautta voi oppia syömään vähemmän ja terveellisemmin, kertoo amerikkalaistutkimus.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Journal of Personality and Social Psychology -tiedelehdessä. Tutkimusartikkelissa esiteltiin monta tutkimusasetelmaa, jotka toteutettiin usean yliopistotutkijan yhteistyönä. Tutkittaviksi koottiin esimerkiksi joukko naisopiskelijoita, jotka halusivat laihduttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lyhyesti kuvattuna ensimmäisessä koemallissa opiskelijat jaettiin ryhmiin, jossa yhtä ryhmää neuvottiin tekemään tiettyjä rituaaleja ennen syömistä: leikkaamaan ruoka tietynkokoisiksi palasiksi, asettelemaan se tietyllä symmetrisellä tavalla lautaselle ja vielä taputtamaan ruokaa veitsellä ja haarukalla ennen syömistä.

Toisessa mallissa opiskelijoita pyydettiin suorittamaan erilaisia keksittyjä rituaaleja, kuten napsuttelemaan, koputtamaan pöytää ja puristamaan kätensä nyrkkiin ennen kuin valitsivat, pistivätkö suuhunsa porkkanan vai suklaakonvehdin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulosten mukaan ne, jotka tekivät rituaalit ennen syömistä, söivät tutkimusjakson aikana vähemmän ja valitsivat terveellisemmän porkkanan suklaakonvehdin sijaan muita useammin. Syömistä seurattiin ruokapäiväkirjasovelluksen avulla.

Tunnesyömiseen ja syömishäiriöihin erikoistunut psykologi Katarina Meskanen suhtautuu tutkimukseen kriittisesti, vaikka löytää siitä hyvääkin.

”Syömisrituaaleja pitkään jatkamalla saadaan kyllä ennen pitkää aikaan syömishäiriö tai ainakin suhde ruokaan ihan vinoksi”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Meskasen mukaan rituaalit tuovat syömiseen selkeyttä ja turvallisuuden tunnetta mutta herättävät kysymyksen, miksi syömistä pitäisi koko ajan hallita.

Erilaiset dieetit perustuvat samaan ideaan. Dieettien suosio on siinä, että siinä on tietyt säännöt ja ohjeet, joiden mukaan syödään.

Meskasen mielestä rituaalisyöminen ja dieetti voivat toimia vähän aikaa, mutta pysyvään painonpudotukseen niistä on harvoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyseisessä tutkimuksessa koeasetelmaa jatkettiin viisi päivää. Se on lyhyt aika, jos mietitään syömistottumusten muuttamista pysyvästi”, Meskanen sanoo.

Hän kritisoi myös tutkittavien määrää. Esimerkiksi ensimmäisessä koeasetelmassa se oli alle sata kuntosalilla käyvää naisopiskelijaa, jotka halusivat pudottaa painoaan. Tutkittavat olivat lisäksi keskimäärin normaalipainoisia, mutta tutkimusasetelmassa heitä ohjattiin syömään noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin tavallisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Myöskään yksittäinen porkkanan tai suklaan valitseminen ei suoraan siirry niihin kymmeniin tai jopa satoihin valintoihin, joita arjessa tehdään jatkuvasti”, Meskanen muistuttaa.

Epäterveellisessä syömisessä ei Meskasen mukaan aina ole kyse itsehillinnän pettämisestä. Jos syömistä pitää koko ajan kontrolloida, on jokainen epäterveellinen suupala jonkinlainen repsahdus. Niin ei Meskasen mukaan pitäisi ajatella.

”Jyrkät säännöt ovat hankalia. Toiset palaavat ruotuun repsahdusten jälkeen, mutta toiset ajattelevat, että antaa sitten mennä, kun en kuitenkaan pysty.”

Sama pätee Meskasen mukaan syömisen rituaaleihin: jos syömiseen liittyy paljon rituaaleja, se häiritsee itse syömistä ja siitä koettavaa nautintoa.

”Tyypillisesti syömishäiriöistä kärsivillä juuri rituaalit ovat keskeinen osa oirekuvaa ja häiritsevät syömistä merkittävästi”, Meskanen kertoo.

Se voi lopulta tarkoittaa, ettei voi ollenkaan esimerkiksi syödä seurassa, kuten ravintolassa tai kylässä. Rituaalit voivat alkaa huomaamattakin viedä aikaa ja keskittymistä, eikä esimerkiksi muiden kanssa seurusteluun ruokailutilanteessa jaksa enää keskittyä.

Meskasen mielestä amerikkalaistutkimuksessa myös vedettiin hyvin pitkälle meneviä johtopäätöksiä rituaalien merkityksestä itsekontrollin lisääjänä painonhallinnassa.

On totta, että rituaalien noudattaminen saattaa lisätä omaa itsekontrollin kokemusta. Meskanen kuitenkin arvioi, että erilaisten syömisrituaalien noudattaminen on vain ulkoista kontrollia.

”Ongelma on se, että ulkoisesta kontrollista harvoin jalostuu sisäistä motivaatiota”, Meskanen sanoo.

Se, mikä oli Meskasen mielestä tutkimuksessa hyvää, oli ruokapäiväkirjan pitäminen. Sen on useissa muissakin tutkimuksissa todettu auttavan painonhallinnassa. Huomion kiinnittäminen ylipäätään omaan syömiseen on tiettyyn rajaan asti hyväksi.

”Tämäntyyppisessä tutkimuksessa pitäisi kuitenkin ottaa huomioon ihmisten väliset temperamenttierot. Toiset ovat impulsiivisempia ja toiset neuroottisempia persoonallisuudeltaan”, Meskanen sanoo.

Neuroottisempi persoonallisuus kaipaa elämäänsä rituaaleja ja rutiineja, mutta impulsiivista ihmistä ne voivat ahdistaa.

Meskanen suosii lempeämpää lähestymistapaa ruokailutilanteisiin. Hänen mielestään pitäisi keskittyä ruokailutilanteeseen ja jättää ruokapöydästä pois esimerkiksi kännykät, tabletit ja lehdet. On myös hyvä syödä jonkun kanssa yhdessä.

”Ruokailutilanteen pitäisi olla mahdollisimman kiireetön ja rauhallinen”, Meskanen kuvaa.

Tietoisuustaitojaan ruokailutilanteessa voi hänen mielestään harjoitella vaikkapa laskemalla välillä aterimet lautaselle. Muita keinoja ovat esimerkiksi ruuan haistelu ja perusteellinen pureskelu sekä maua muuttumisen havainnointi.

”Voi vaikka kuulostella, mitä kehossa tapahtuu, kun syö”, Meskanen sanoo.

”Rituaalit, hallinta ja kontrolli ovat huono yhdistelmä ruokailun kanssa. Syömisen ei tarvitse tapahtua kurissa ja nuhteessa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syöminen
 • Laihduttaminen
 • Hyvinvointi
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Michelle Obaman uunituoreen elämäkerran tarina elää, hengittää ja tuottaa ihailijoille varman pettymyksen

  8. 8

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää