Hyvinvointi

Rituaalit lisäävät itsehillintää ja auttavat laihtumaan, kertoo amerikkalaistutkimus – suomalais­asiantuntija kehottaa mieluummin syömään rauhassa ja yhdessä

Tuore amerikkalaistutkimus tarjoa rituaaleja avuksi laihduttamiseen. Suomalaispsykologin mukaan syömisrituaalit eivät auta painonhallinnassa vaan voivat synnyttää vinoutuneen suhteen ruokaan.

Rituaalit lisäävät itsehillintää ja sitä kautta voi oppia syömään vähemmän ja terveellisemmin, kertoo amerikkalaistutkimus.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Journal of Personality and Social Psychology -tiedelehdessä. Tutkimusartikkelissa esiteltiin monta tutkimusasetelmaa, jotka toteutettiin usean yliopistotutkijan yhteistyönä. Tutkittaviksi koottiin esimerkiksi joukko naisopiskelijoita, jotka halusivat laihduttaa.

Lyhyesti kuvattuna ensimmäisessä koemallissa opiskelijat jaettiin ryhmiin, jossa yhtä ryhmää neuvottiin tekemään tiettyjä rituaaleja ennen syömistä: leikkaamaan ruoka tietynkokoisiksi palasiksi, asettelemaan se tietyllä symmetrisellä tavalla lautaselle ja vielä taputtamaan ruokaa veitsellä ja haarukalla ennen syömistä.

Toisessa mallissa opiskelijoita pyydettiin suorittamaan erilaisia keksittyjä rituaaleja, kuten napsuttelemaan, koputtamaan pöytää ja puristamaan kätensä nyrkkiin ennen kuin valitsivat, pistivätkö suuhunsa porkkanan vai suklaakonvehdin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulosten mukaan ne, jotka tekivät rituaalit ennen syömistä, söivät tutkimusjakson aikana vähemmän ja valitsivat terveellisemmän porkkanan suklaakonvehdin sijaan muita useammin. Syömistä seurattiin ruokapäiväkirjasovelluksen avulla.

Tunnesyömiseen ja syömishäiriöihin erikoistunut psykologi Katarina Meskanen suhtautuu tutkimukseen kriittisesti, vaikka löytää siitä hyvääkin.

”Syömisrituaaleja pitkään jatkamalla saadaan kyllä ennen pitkää aikaan syömishäiriö tai ainakin suhde ruokaan ihan vinoksi”, hän sanoo.

Meskasen mukaan rituaalit tuovat syömiseen selkeyttä ja turvallisuuden tunnetta mutta herättävät kysymyksen, miksi syömistä pitäisi koko ajan hallita.

Erilaiset dieetit perustuvat samaan ideaan. Dieettien suosio on siinä, että siinä on tietyt säännöt ja ohjeet, joiden mukaan syödään.

Meskasen mielestä rituaalisyöminen ja dieetti voivat toimia vähän aikaa, mutta pysyvään painonpudotukseen niistä on harvoin.

”Kyseisessä tutkimuksessa koeasetelmaa jatkettiin viisi päivää. Se on lyhyt aika, jos mietitään syömistottumusten muuttamista pysyvästi”, Meskanen sanoo.

Hän kritisoi myös tutkittavien määrää. Esimerkiksi ensimmäisessä koeasetelmassa se oli alle sata kuntosalilla käyvää naisopiskelijaa, jotka halusivat pudottaa painoaan. Tutkittavat olivat lisäksi keskimäärin normaalipainoisia, mutta tutkimusasetelmassa heitä ohjattiin syömään noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin tavallisesti.

”Myöskään yksittäinen porkkanan tai suklaan valitseminen ei suoraan siirry niihin kymmeniin tai jopa satoihin valintoihin, joita arjessa tehdään jatkuvasti”, Meskanen muistuttaa.

Epäterveellisessä syömisessä ei Meskasen mukaan aina ole kyse itsehillinnän pettämisestä. Jos syömistä pitää koko ajan kontrolloida, on jokainen epäterveellinen suupala jonkinlainen repsahdus. Niin ei Meskasen mukaan pitäisi ajatella.

”Jyrkät säännöt ovat hankalia. Toiset palaavat ruotuun repsahdusten jälkeen, mutta toiset ajattelevat, että antaa sitten mennä, kun en kuitenkaan pysty.”

Sama pätee Meskasen mukaan syömisen rituaaleihin: jos syömiseen liittyy paljon rituaaleja, se häiritsee itse syömistä ja siitä koettavaa nautintoa.

”Tyypillisesti syömishäiriöistä kärsivillä juuri rituaalit ovat keskeinen osa oirekuvaa ja häiritsevät syömistä merkittävästi”, Meskanen kertoo.

Se voi lopulta tarkoittaa, ettei voi ollenkaan esimerkiksi syödä seurassa, kuten ravintolassa tai kylässä. Rituaalit voivat alkaa huomaamattakin viedä aikaa ja keskittymistä, eikä esimerkiksi muiden kanssa seurusteluun ruokailutilanteessa jaksa enää keskittyä.

Meskasen mielestä amerikkalaistutkimuksessa myös vedettiin hyvin pitkälle meneviä johtopäätöksiä rituaalien merkityksestä itsekontrollin lisääjänä painonhallinnassa.

On totta, että rituaalien noudattaminen saattaa lisätä omaa itsekontrollin kokemusta. Meskanen kuitenkin arvioi, että erilaisten syömisrituaalien noudattaminen on vain ulkoista kontrollia.

”Ongelma on se, että ulkoisesta kontrollista harvoin jalostuu sisäistä motivaatiota”, Meskanen sanoo.

Se, mikä oli Meskasen mielestä tutkimuksessa hyvää, oli ruokapäiväkirjan pitäminen. Sen on useissa muissakin tutkimuksissa todettu auttavan painonhallinnassa. Huomion kiinnittäminen ylipäätään omaan syömiseen on tiettyyn rajaan asti hyväksi.

”Tämäntyyppisessä tutkimuksessa pitäisi kuitenkin ottaa huomioon ihmisten väliset temperamenttierot. Toiset ovat impulsiivisempia ja toiset neuroottisempia persoonallisuudeltaan”, Meskanen sanoo.

Neuroottisempi persoonallisuus kaipaa elämäänsä rituaaleja ja rutiineja, mutta impulsiivista ihmistä ne voivat ahdistaa.

Meskanen suosii lempeämpää lähestymistapaa ruokailutilanteisiin. Hänen mielestään pitäisi keskittyä ruokailutilanteeseen ja jättää ruokapöydästä pois esimerkiksi kännykät, tabletit ja lehdet. On myös hyvä syödä jonkun kanssa yhdessä.

”Ruokailutilanteen pitäisi olla mahdollisimman kiireetön ja rauhallinen”, Meskanen kuvaa.

Tietoisuustaitojaan ruokailutilanteessa voi hänen mielestään harjoitella vaikkapa laskemalla välillä aterimet lautaselle. Muita keinoja ovat esimerkiksi ruuan haistelu ja perusteellinen pureskelu sekä maua muuttumisen havainnointi.

”Voi vaikka kuulostella, mitä kehossa tapahtuu, kun syö”, Meskanen sanoo.

”Rituaalit, hallinta ja kontrolli ovat huono yhdistelmä ruokailun kanssa. Syömisen ei tarvitse tapahtua kurissa ja nuhteessa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syöminen
 • Laihduttaminen
 • Hyvinvointi
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  4. 4

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  5. 5

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  6. 6

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  7. 7

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  8. 8

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  9. 9

   Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

  10. 10

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää