Hyvinvointi

Tutkimus: sähkötupakka voi lisätä sydäninfarktin riskiä – ”Haitoista kasautuu koko ajan lisää tietoa”, sanoo suomalaisasiantuntija

Sähkötupakkaa pidetään herkästi vaarattomana keinona päästä irti tupakanpoltosta. Uuden amerikkalaistutkimuksen mukaan se voi lisätä muun muassa sydäninfarktin riskiä.

Sähkösavuke voi lisätä sydäninfarktin riskiä, uutisoi The New York Times -lehti viime viikolla.

Uutinen perustuu rekisteritutkimukseen, jossa vertailtiin sähkösavukkeiden käyttäjien ja tupakoitsijoiden sydänterveyttä. Rekisteritutkimuksessa tutkitaan potilasrekisteritietoja, jotka on luovutettu tieteelliseen tutkimukseen. Tutkittavia oli vuosilta 2014 ja 2016 yhteensä yli 69 000.

Päivittäin sähkösavuketta käyttäneet lähes tuplasivat sydäninfarktiriskinsä verrattuna niihin, jotka eivät olleet käyttäneet mitään tupakkatuotteita. Tutkimuksessa ryhmää verrattiin samanikäisiin, jotka eivät olleet koskaan käyttäneet sähkösavuketta.

Tutkimusartikkeli julkaistiin American Journal of Preventive Medicine -tiedejulkaisussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan sähkösavukkeiden käyttäjät Suomessa eivät pidä sähkösavukkeita kovin vaarallisina terveydelle, kertoo tupakkapoliittisen kansanterveysjärjestön Suomen ASH ry:n (Action on Smoking and Health) julkaisema kysely.

Sähkösavukkeiden markkinoinnissakin korostetaan usein niiden vaarattomuutta ja sitä, että niiden avulla pääsisi helposti irti tupakasta.

”On tyypillistä, että uusia tuotteita pidetään vaarattomina”, Terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila Syöpäjärjestöistä sanoo.


Hän muis­tut­taa, et­tä tu­pa­kan vaa­rois­ta­kin oli sel­ke­ää näyt­tö­ä jo 1950-luvul­la, mutta ensimmäinen tupakkalaki sää­det­tiin Suo­mes­sa vasta 1970-luvulla. Sähkötupakkaa on onnistuttu markkinoimaan trendikkäänä harrastuksena, johon kuuluu erilaisia laitteita ja makuja sekä muita tuotteita.

Ollilan mukaan myös mielikuva, että sähkösavuketta käytettäisi vain tupakasta vieroitukseen, on väärä. Moni nuori kokeilee sähkötupakkaa ja Suomen ASH ry:nkin tekemän tutkimuksen mukaan sähkösavukkeiden käyttäjistä valtaosa (60 prosenttia) myös tupakoi.

”Se on hälyttävä asia, sillä tämänkin tutkimuksen mukaan savukkeiden ja sähkösavukkeiden yhteiskäyttö on vaarallisinta”, Ollila sanoo.

Amerikkalaistutkimusta Ollila pitää hyvin tehtynä rekisteritutkimuksena. Sydäninfarktin riski voi lisääntyä muun muassa sen takia, että verisuonet eivät pääse sähkösavukkeen käyttäjillä laajenemaan normaaliin tapaan, sympaattinen hermosto aktivoituu ja elimistöön vapautuu tulehdusta aiheuttavia aineita.

Lisäksi aerosolit vaikuttavat veren hyytymistekijöihin.

”Koko ajan tulee uutta tietoa sähkösavukkeiden mahdollisista haitoista”, Ollila sanoo.

 

Sähkösavukkeiden markkinoinnissa korostetaan usein niiden vaarattomuutta ja sitä, että niiden avulla pääsisi helposti irti tupakasta.

Sähkösavukkeisiin liittyy kolmenlaisia haittavaikutuksia:

1. Pelkkä hengitettävä höyrystyvä neste. Höyryjä hengitetään niin syvälle keuhkoihin, että ne aiheuttavat ainakin erilaisia tulehdusreaktioita. Keuhkojen kautta hengitettävän höyryn mukana tulevat aineet menevät myös suoraan verenkiertoon. Sähkösavukkeiden höyry ei ole pelkkää vesihöyryä vaan siihen on lisätty höyrystyviä aineita, jotka eivät ole haitattomia ja joista voi muodostua keuhkoihin muun muassa formaldehydiä.

2. Nikotiinin haitat, joista tunnetuin on riippuvuus ja käsien ja jalkojen verisuonien supistuminen. Lisäksi verisuonet kalkkeutuvat vähitellen ja sydänveritulpan vaara kasvaa. Nikotiini aiheuttaa myös unettomuutta, päänsärkyä ja hikoilua.

3. Sähkötupakan makuaineet, jotka ovat Suomessa kiellettyjä. Makuja on olemassa noin 7 000 erilaista. Niiden turvallisuus tunnetaan huonosti. Esimerkiksi makeat hedelmämaut aiheuttavat monille keuhkoärsytystä. Ne sisältävät ultrapieniä hiukkasia ja esimerkiksi kuparia, nikkeliä ja hopeaa.

Eeva Ollila muistuttaa, ettei sähkötupakan vaaroista ole vielä kymmenien vuosien kokemuksia, joten esimerkiksi syöpävaarallisuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Hän myöntää, että keuhkosyöpäriskin kannalta tupakka on todennäköisesti kuitenkin isompi riski.

Ollilan mukaan useampi tutkimus viittaa siihen, että sähkösavukkeet lisäävät keuhkoahtaumataudin riskiä, mutta riskin suuruutta ei osata arvioida.

”Sähkötupakan kokeilut ja käyttö kuitenkin lisääntyvät. Koko ajan kasautuu tietoa myös sen haitoista”, Ollila sanoo.

Suomen ASH ry:n kyselyn mukaan sähkösavukkeita käyttää päivittäin tai satunnaisesti kolme prosenttia vastaajista. Kyselyn toteutti Taloustutkimus, joka kysyi tupakkatuotteiden käyttäjien suhtautumista tuotteiden käyttöön ja niiden terveyshaittoihin. Kyselyyn vastasi yli 6 000 suomalaista, jotka ovat iältään 15–79-vuotiaita.

Oikaisu 4.9. klo 15.42: Aiemmin jutun otsikossa ja tekstissä todettiin sähkösavukkeiden lisäävän sydäninfarktin riskiä, vaikka tutkimuksen mukaan ne voivat lisätä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  3. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  4. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  5. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  6. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  7. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  8. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  9. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  10. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  11. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  12. Näytä lisää