Hyvinvointi

Teetkö kaiken aina heti? Vitkastelu voikin olla hyödyllisempää, sanoo asiantuntija

Uuden tutkimuksen mukaan aivojen mantelitumake on vitkasteluun taipuvaisilla suurempi kuin aikaansaajilla. Vitkastelu voi kannattaa: jos tekee kaiken heti, saattaa joutua tekemään paljon turhaa.

Miksi toiset saavat töissä hirveästi aikaan ja toiset lykkäävät kaiken viime tippaan?

Se saattaa johtua erosta aivojen rakenteessa, kertoo Bochumin Ruhrin yliopiston tuore tutkimus.

Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aivojen mantelitumake on vitkasteluun taipuvaisilla suurempi kuin aikaansaajilla. Tutkijoiden mukaan asioiden lykkäämisessä olisikin enemmänkin kyse tunteiden kuin ajan hallinnasta. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa BBC.

Viivyttelijät saattavat olla huolissaan toiminnan negatiivisista seurauksista, epäröivät ja lykkäävät asioita. He eivät ole tutkimuksen mukaan yhtä hyviä suodattamaan häiritseviä tunteita ja muita häiriötekijöitä kuin enemmän aikaansaavat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilaisen mielestä vitkastelu on artikkelissa esitetty turhan kielteisessä valossa. Ajatusten kypsyttelystä on myös hyötyä.

”Ei pidä ajatella, että nopea toiminta on aina tehokkainta. Esimerkiksi ideointi, luovuus ja oppiminen vaativat myös jonkinasteista vitkastelua”, hän sanoo.

Toisaalta vitkastelu voi tuntua ihmisestä itsestään kuormalta. Silloin siitä voi opetella pois.

”Korostan aivojen muovautuvuutta. Eroon aivojen rakenteessa voi suhtautua samoin kuin eroon hauiksen koossa: treeni tekee tehtävänsä”, Huotilainen sanoo.

Vitkastelu on äärettö­män inhi­millistä, sanoo dosentti Mira Karjalainen Helsingin yli­opistosta. Hän tutkii työn rajojen hämärtymistä ja työskentelee myös tutkimuskoordinaattorina työelämän tasa-arvoa tutkivassa We All -hankkeessa.

 

”Ei pidä ajatella, että nopea toiminta on aina tehokkainta.”

Nykyään työntekijöiltä vaaditaan niin paljon, että moni kokee tehottomuuden olevan heissä kuin vamma, Karjalainen sanoo.

Hän on tutkinut nimenomaan asiantuntijatyötä. Asiantuntijatyötä tekevien ongelma on ennemminkin jatkuva kiire ja ”monitohelointi” eikä se, ettei asioita saisi aikaan.

”Eiväthän vitkastelijat katso Netflixistä huonolaatuisia elokuvia sen ajan, vaan tekevät pseudotyötä.”

Mitä selkeämmin työ on määritelty ja vastuu jaettu, niin sitä helpompi asiat on tehdä ilman viivyttelyä, Karjalainen sanoo.

”Liiallinen, huonosti organisoitu työ voi aiheuttaa viivyttelyä, jos työtä on niin paljon, ettei edes tiedä mistä aloittaa. Silloin aletaan usein järjestellä lyijykyniä riviin.”

Nykyisessä työkulttuurissa ajatellaan Karjalaisen mukaan helposti, että aikaansaamisen ongelmat ovat yksilön ongelmia. Ne voivat yhtä lailla johtua organisaatiosta. Johdon velvollisuus on luoda olosuhteet, joissa työntekijä pystyy tekemään työnsä hyvin.

”Tietävätkö ihmiset, mitä pitää tehdä ja miten he lopputulokseen pääsevät? Onko työtä ylipäänsä suunniteltu?”

Aikaansaamisen vaikeudet voivat johtua myös työntekijän motivaatiosta. Työ saattaa olla yli- tai alimitoitettua taitotasoon nähden. Olennaista on myös, miten työpaikalla suhtaudutaan epäonnistumisiin.

 

”Tietävätkö ihmiset, mitä pitää tehdä ja miten he lopputulokseen pääsevät?”

”Epäonnistumisen pelko voi lamaannuttaa. Voi olla, ettei työntekijä uskalla tarttua tehtävään, koska ajattelee, että vastaan voi tulla vaikeuksia.”

Aina kaikkeen ei kannatakaan tarttua heti. Siinä mielessä vitkastelusta saattaa Karjalaisenkin mielestä olla hyötyä. Jos tekee asiat liian etukenossa, saattaa joutua tekemään paljon turhaa.

”On rasittavaa olla se, joka tekee jonkin asian heti ensimmäisenä, jos pyytänyt taho sitten toteaa, ettei sitä tarvitakaan. Voi olla, että asia on muuttunut ihan muuksi tai sitä ei enää tarvita ollenkaan.”

Isossa organisaatiossa on paljon töitä, joita ei välttämättä kannata tehdä heti kun ne tulevat omalle pöydälle, vaan myöhemmin, kun niiden tärkeys hahmottuu, Karjalainen sanoo.

Kannattaa miettiä rauhassa, mitä täytyy priorisoida ja mitä voi jättää myöhempään. Se on järkevää myös työnantajan kannalta.

Toisaalta, mikään organisaatio ei toimi hyvin, jos työt tehdään vasta deadlinen jälkeen.

Etenkin asiantuntijatyön tekijällä töitä on pöydällä usein enemmän kuin päivän aikana yksinkertaisesti ehtii tehdä. Tärkeintä on tarttua olennaiseen, vaikka se tuntuisikin hankalalta.

”Jos huomenna on vaativa kokous, pitää ymmärtää keskittyä siihen, eikä järjestää työpaikan kahvirinkiä.”

Näin hallitset vitkastelua

1. Aikatauluta työsi hyvin. Mieti, milloin jokin asia kannattaa oikeasti tehdä.

2. Luota käsin kirjoitettuihin tehtävälistoihin. Tehdyn työn yliviivaaminen tuottaa iloa ja palkitsee.

3. Pilko isot projektit ja työtehtävät pieniin tavoitteisiin, etteivät ne kasva liian suuriksi tarttua.

4. Huomioi tehtävien vaatima aika ja henkinen kuormitus. Jos listassa lukee allekkain vaikka ”kuittaa tilaus” ja ”suunnittele yrityksen strategia vuodelle 2030”, lista vain ahdistaa.

5. Kirjaa myös onnistumiset. Pidä näkyvissä jo tehtyjen töiden listat. Se kannustaa, kun tuntuu, ettei saa mitään aikaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työ
 • Ura
 • Ajanhallinta
 • Kaisa Viljanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  2. 2

   Timo Soinille kerrotaan, ettei häneen luoteta, Sdp esittää parhaillaan epäluottamuslausetta – Suora lähetys eduskunnasta käynnissä, HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  3. 3

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  7. 7

   Redi täyttyi uteliaista heti avaamisensa jälkeen – HS näyttää minkälaista kauppakeskuksessa ja sen kattoterassilla on

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  10. 10

   Suojaliiveihin pukeutunutta nuorta puukotettiin kauppakeskuksessa Hyvinkäällä – paikalla olleet olivat puhuneet liivien testaamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää