Hyvinvointi

”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

HS kysyi lukijoilta, milloin heidän vaihdevuotensa alkoivat ja millaista apua oireisiin saatiin. Moneen epämääräiseltä tuntuvaan vaivaankin löytyy apua.

Nivel- ja pehmytkudoskipuja, loputonta väsymystä, motivaation puutetta huolehtia itsestä, pitkäkestoista pms-tyyppistä ’kiihtymistä henkihieveriin’, päänsärkyjä, lihomista, surumielisyyttä, järkyttyneisyyttä kun miettii elämää eteenpäin jos tämä olotila on pysyvä. Kyyninen alho.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

Vaihdevuosivaivoihin annetaan vinkkejä naistenlehdissä, mutta puhutaanko niistä oikeasti? Vaikeista oireista, kuten hikoilusta, mielialan vaihteluista ja haluttomuudesta kärsivät viisikymppiset menevät vaivihkaa gynekologille hakemaan hormonikorvaushoitoa.

Osa naisista ei voi käyttää hormoneja tai sitten he eivät halua niitä. HS:n toimittaja Pirkko Kotirinta kirjoitti aiheesta lauantaiesseessään 13. lokakuuta. Hän kertoi, miten Ruotsissa naisten vaihdevuosista puhutaan nyt kovaan ääneen. Juttuun tuli paljon lukijapalautetta ja kiitosta. Moni kertoi hankalista oireistaan ja tukalasta olosta töissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysyimme HS:n lukijoilta, miten vaihdevuosioireet ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä. Miten oireisiin on suhtauduttu? Vastauksia tuli yli 300:

”Ne tulivat täysin puskista, koska näistä ei puhuta. Luulin, että vaihdevuodet tarkoittavat pelkästään kuumia aaltoja ja niitä minulle ei tullut. Gynekologit esittivät vuosi toisensa jälkeen typerän kysymyksen: ’Onko sinulla vaihdevuosioireita?’ Ja minä vastasin ei, koska luulin, että hikoilu on ainoa oire. Mielestäni lääkärin pitäisi osata kysyä tarkemmin. Oletko esimerkiksi kärsinyt heräilystä, nivelkivuista, seksuaalisesta haluttomuudesta, ahdistuksesta tai virtsavaivoista?”

Nainen, 53, vaihdevuodet alkoivat 51-vuotiaana

”Vaihdevuosi-ikäinen nainen ei taida olla enää seksuaalisesti houkutteleva. Tällaisia tuntoja siis koin. Enkä tarkoita tällä vain miesten suhtautumista vaan naisetkin puhuivat jotenkin mummutellen, huumorilla muka, harvemmin vakavissaan. Nuorempia ei tietenkään kiinnosta, mutta hyvin vähän puhutaan ikätovereidenkaan kanssa. Jotain hävettävää siinä tuntuu olevan. Ja vaikka kirjoitan menneessä aikamuodossa, yhä vieläkin jotain oireita on, muun muassa hikoilukohtauksia. Eli kauan kestää.

Nainen, 61, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

Aihe herättää monia kysymyksiä. Yksi niistä koskee hoitoa. Onko gynekologien tehtävä määrätä hoitoa vaihdevuosioireisiin vai voisiko asian ottaa puheeksi myös yleislääkärin vastaanotolla? Osa vastaajista oli näin tehnytkin, mutta valtaosa oli ottanut asian puheeksi vasta gynekologin vastaanotolla.

”Terveyskeskuksessa ei uskottu ja vähäteltiin, edelleen nauretaan ja tuhahdellaan. Gynekologilla sain heti hormonit ja otettiin tosissaan.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 40-vuotiaana

”Endokrinologi Jorvissa oli sitä mieltä, että hyväksy: olet vanha, etkä enää jaksa.”

Nainen, 55, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

”Suhtauduttiin erittäin asiallisesti ja ymmärtäväisesti. Sain paljon lisäinfoa ja oli hyvä keskustella asiantuntijan kanssa. Myös riskit käytiin läpi.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

”Lääkärin kommentti oli, että naisten kuuluu nyt vaan kärsiä.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

”Ensimmäinen gynekologi antoi todella niukasti tietoa ja muutenkin suhtautuminen oli nuivaa. Siksi hakeuduin toiselle, paljon paremmalle lääkärille.”

Nainen, 51, vaihdevuodet alkoivat 47-vuotiaana

Voisivatko naiset saada apua vaihdevuosioireisiinsa myös terveyskeskus- tai työterveyslääkäriltä?


Gy­ne­ko­logit hoit­avat oi­reita e­nem­män, jo­ten he osaavat ehkä antaa tarkemman selvityksen, toteaa gynekologi Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti hänen mielestään ei ole mitään estettä sille, että kuka tahansa yleislääkäri määrää vaikkapa hormonikorvaushoitoa, jos se on tarpeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Noin 20 prosenttia vaihdevuosioireisista tarvitsee ehdottomasti jotakin hoitoa oireisiinsa. Heidän hoitonsa on julkisenkin terveydenhuollon velvollisuus”, Hurskainen sanoo.

Ongelma vastaanotolla voi olla myös oireiden epämääräisyys. Terveyskeskuslääkärin pikaisella vastaanottokäynnillä ei välttämättä tule avattua, mihin epämääräinen alavireisyys, väsymys, nivelvaivat tai rytmihäiriöt liittyvät.

”Kyse on myös julkisen terveydenhuollon resursseista. On yleinen ajatusmalli, että kaikki naiset eivät voi käydä gynekologin rutiinitarkastuksissa julkisessa terveydenhuollossa. Jonot eivät yksinkertaisesti kestäisi sitä”, Hurskainen sanoo.

”Muistiongelmia, keskittymättömyyttä ja muita kognitiivisia oireita, pyörrytystä, hengenahdistusta, hengästymistä, keuhkoja puristavaa ahdistusta, itkuisuutta, makumuutoksia. Pää ja hartiat hikoavat nytkin jos juon kahvia. Heräilen aamuyöstä. Lähes kaikkia mahdollisia oireita on ollut.”

Nainen, 53, vaihdevuodet alkoivat 49-vuotiaana

”Hankalimmat oireet ovat limakalvojen kuivuminen genitaalialueella ja virtsaputken kivut sekä virtsan karkailu. Myös kuumia aaltoja on ollut.”

Nainen, 57, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

”Koko maailma romahti, kun aloin herätä joka yö kello 2 täysin virkeänä. Uni loppui kesken estrogeenin puutteen vuoksi. Teen vaativaa työtä, ja olisin ollut työkyvytön hyvin nopeasti, jos en olisi saanut gynekologilta apua. Lisäksi tuli voimakkaita nivelkipuja, jatkuvia virtsatievaivoja, seksuaalinen haluttomuus ja tunnottomuus, migreeni paheni, ahdistuin, sydän hakkasi ja silmässä oli koko syksyn nykimistä. Oikeastaan minulle tulivat kaikki vaihdevuosivaivat, mitä on luetteloitu esimerkiksi facebookin Menopause-ryhmässä, paitsi ei niitä kuuluisia kuumia aaltoja.”

Nainen, 53, vaihdevuodet alkoivat 51-vuotiaana

”Mielialan muutokset, ahdistus, ärtymys, masennus, painonnousu, hikoilu, pissatulehdukset 6–7 kertaa vuodessa. Unettomuus ja nukkumisvaikeudet. Mies ei ymmärrä ja haluaa seksiä kaiken aikaa. Miehet eivät ymmärrä eikä empatiaa riitä vaimon oireille.”

Nainen, 62, vaihdevuodet alkoivat 44-vuotiaana

”Jossain määrin hikoiluhaittaa päivin ja öin oli, hiukan unihäiriöitä. Nivelrikko on pahentunut, mutta vaikea sanoa, liittyikö se vaihdevuosiin.”

Nainen, 61, vaihdevuodet alkoivat 54-vuotiaana

Millaisia tyypilliset vaihdevuosioireet sitten ovat?

Ritva Hurskaisen mielestä lukijoiden kuvaamat oireet ovat hyvin tyypillisiä. Niitä kuuluisia kuumia aaltoja eli yllättäviä hikoilukohtauksia tulee lähes 80 prosentille naisista ja seksuaalista haluttomuutta noin 30 prosentille.

”Nivel- ja lihaskivut ovat yllättävän yleisiä eikä niistä muisteta useinkaan puhua”, Hurskainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös mielialanvaihtelut, itkuisuus ja muistiongelmat ovat tavallisia. Lähes puolelle vaihdevuosi-ikäisistä tulee myös vaarattomia sydämen rytmihäiriöitä.

”Estrogeenitason muutos aiheuttaa häiriöitä sydämen johtorataan. Se on täysin vaaratonta, mutta jos oireet jatkuvat pitkään tai aiheuttavat huonoa oloa, kannattaa hakeutua sydäntutkimuksiin”, Hurskainen kertoo.

Vaihdevuosioireet alkavat keskimäärin 51–52-vuotiaana, mutta voi olla yllättävää, jos ne alkavat jo alle 50-vuotiaana.

”Jotkut naiset häpeävät asiaa ja haluaisivat kovasti, että kyse olisi jostain muusta. Vanheneminen on joillekin kova pala”, Hurskainen sanoo.

”Olin yllättynyt, mutta itse asiassa vasta reilun aikaa oireiden alettua tajusin niiden liittyvän vaihdevuosiin. Avioliittoni olin jo siinä vaiheessa menettänyt.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 44-vuotiaana

”En osannut ajatella, oireet ovat vaivihkaa lisääntyneet. Kukaan ei ole selkeästi koskaan kertonut näistä mitään.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

Onko hormonikorvaushoito ainoa keino helpottaa oireita?

”Hoito aloitetaan aina portaittain eikä hormonikorvaushoito ole useinkaan ensimmäinen hoitomuoto”, Hurskainen kertoo.

Elämäntapaohjeilla aloitetaan: liikunta lisää endorfiineja ja suojaa muutenkin terveyttä. Useimmilla se vähentää Hurskaisen mukaan myös vaihdevuosioireita.

”Koska elimistön lämmönsäätelykyky vaihdevuosissa häiriintyy, myös vaikkapa saunomisen välttäminen juuri ennen nukkumaanmenoa ja oikein mausteisten ruokien välttäminen auttavat joillakin”, Hurskainen sanoo.

Alkoholin sietokyky heikkenee, kun estrogeenitasot laskevat. Osittain se liittyy myös ikään ja nesteen vähenemiseen elimistössä. Alkoholin käyttöä kannattaa vähentää vaihdevuosi-iässä.

Luontaistuotteista ja soijavalmisteista ei ole tutkittua tietoa, mutta Hurskaisen mukaan lumevaikutuskin auttaa monia.

Sen sijaan esimerkiksi serotoniinin takaisinoton estäjiä eli ssri-lääkkeitä käytetään sekä pms-oireisiin että helpottamaan vaihdevuosioireita. Samoin aiemmin Bellergal-nimisenä, nyt erillisreseptillä myydystä hormoonittomasta lääkkeestä tuntuu olevan apua hikoiluun. Niistä on jonkin verran tieteellistä näyttöäkin. Lääkeannokset ovat pienempiä kuin esimerkiksi masennuksen tai ahdistuksen hoidossa. Vaihtoehtoisista hoidoista on koottu tietopaketti esimerkiksi Terveyskirjastoon.

Hormonikorvaushoidosta ison avun saa noin viidesosa, mutta tällä hetkellä noin kolmasosa vaihdevuosi-ikäisista käyttää estrogeenia tai keltarauhashormonin ja estrogenin yhdistelmää lievittämään vaihdevuosioireitaan.

”Isompi osuus olisi jo turhaa käyttöä”, Hurskainen sanoo.

Hän kertoo, että hormonikorvaushoitoa voi myös kokeilla esimerkiksi kolmen kuukauden jaksoissa ja pitää pidempiä taukoja välillä. Oma hormonituotanto ei yleensä lopu kerrasta ja yhtäkkiä vaan pikku hiljaa.

Seksiongelmiin on Hurskaisen mukaan tarjolla liukasteita ja paikallisia voiteita. Kuivumisongelmaan voi kokeilla vaikkapa ruokaöljyä.

”Ei elämä vaihdevuosiin lopu ja moneen vaivaan on tarjolla helpotusta.”

”Himo on hyytynyt, haluja on kuitenkin harvakseltaan kun oikein houkutellaan.”

Nainen, 55, vaihdevuodet alkoivat 53-vuotiaana

”Ei minulla ole seksielämää ollut vaihdevuosioireiden alkamisen jälkeen.”

Nainen 51, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

”Seksi ei kiinnosta pätkääkään.”

Nainen, 54, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

”Seksuaalisuus hiipui: orgasmien intensiivisyys väheni, ja kiinnostus seksiin laimeni. Hormonikorvaushoidon myötä aloin taas kiinnostua seksistä, mikä oli arvokasta, sillä seksuaalisuus on aina ollut tärkeää minulle. Seksi ja seksuaalisuus on suuri elämänilon lähde. Nyt kun on taas miesystävä, seksistä on paljon iloa meille. Toimiva seksi pitää yllä läheisyyttä ja lämpöä suhteessa.”

Nainen, 57, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  4. 4

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  5. 5

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  6. 6

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  7. 7

   ”Poikkeuksellisen laaja” rakennusalan talousrikos­vyyhti syyteharkintaan – Krp epäilee, että sadat tekivät pimeää työtä, veroja kierrettiin miljoonilla ja jätteitä salakuljetettiin Viroon

  8. 8

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  9. 9

   Tukholmaan valmistui ennätyksellisen korkea asuinkerrostalo, joka on kuin veistos – Kalasataman torneista yksi yltää pari kerrosta korkeammalle

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  6. 6

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  7. 7

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Oletko rikkaampi tai köyhempi kuin kaverisi? Kerro siitä kyselyssä
  3. Neljän auton kolari puuroutti aamuliikennettä Porvoonväylällä
  4. ”Poikkeuksellisen laaja” rakennusalan talousrikos­vyyhti syyteharkintaan – Krp epäilee, että sadat tekivät pimeää työtä, veroja kierrettiin miljoonilla ja jätteitä salakuljetettiin Viroon
  5. Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta
  6. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien Liitto vastaa
  7. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  8. Vuoden urheilijaksi valitulla Iivo Niskasella on jo meriitit, joista on vaikea panna enää paremmaksi – motivaatio on silti pysynyt lujana: ”Omat rajat eivät ole tulleet vielä vastaan”
  9. Entinen maailmanlistan ykkönen Maria Šarapova pelasi unelmaottelun, kukisti viime vuoden mestarin – ”Tulee hankala yleisö”, venäläinen pohti seuraavaa ottelua
  10. ”Kuin ilmaisia ämpäreitä olisi jaettu” – Tikkurilan uimahalliin jonotettiin 50 vuotta sitten satoja metrejä, eikä suosio hiivu
  11. Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi
  12. Näytä lisää