Hyvinvointi

”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

HS kysyi lukijoilta, milloin heidän vaihdevuotensa alkoivat ja millaista apua oireisiin saatiin. Moneen epämääräiseltä tuntuvaan vaivaankin löytyy apua.

Nivel- ja pehmytkudoskipuja, loputonta väsymystä, motivaation puutetta huolehtia itsestä, pitkäkestoista pms-tyyppistä ’kiihtymistä henkihieveriin’, päänsärkyjä, lihomista, surumielisyyttä, järkyttyneisyyttä kun miettii elämää eteenpäin jos tämä olotila on pysyvä. Kyyninen alho.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

Vaihdevuosivaivoihin annetaan vinkkejä naistenlehdissä, mutta puhutaanko niistä oikeasti? Vaikeista oireista, kuten hikoilusta, mielialan vaihteluista ja haluttomuudesta kärsivät viisikymppiset menevät vaivihkaa gynekologille hakemaan hormonikorvaushoitoa.

Osa naisista ei voi käyttää hormoneja tai sitten he eivät halua niitä. HS:n toimittaja Pirkko Kotirinta kirjoitti aiheesta lauantaiesseessään 13. lokakuuta. Hän kertoi, miten Ruotsissa naisten vaihdevuosista puhutaan nyt kovaan ääneen. Juttuun tuli paljon lukijapalautetta ja kiitosta. Moni kertoi hankalista oireistaan ja tukalasta olosta töissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysyimme HS:n lukijoilta, miten vaihdevuosioireet ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä. Miten oireisiin on suhtauduttu? Vastauksia tuli yli 300:

”Ne tulivat täysin puskista, koska näistä ei puhuta. Luulin, että vaihdevuodet tarkoittavat pelkästään kuumia aaltoja ja niitä minulle ei tullut. Gynekologit esittivät vuosi toisensa jälkeen typerän kysymyksen: ’Onko sinulla vaihdevuosioireita?’ Ja minä vastasin ei, koska luulin, että hikoilu on ainoa oire. Mielestäni lääkärin pitäisi osata kysyä tarkemmin. Oletko esimerkiksi kärsinyt heräilystä, nivelkivuista, seksuaalisesta haluttomuudesta, ahdistuksesta tai virtsavaivoista?”

Nainen, 53, vaihdevuodet alkoivat 51-vuotiaana

”Vaihdevuosi-ikäinen nainen ei taida olla enää seksuaalisesti houkutteleva. Tällaisia tuntoja siis koin. Enkä tarkoita tällä vain miesten suhtautumista vaan naisetkin puhuivat jotenkin mummutellen, huumorilla muka, harvemmin vakavissaan. Nuorempia ei tietenkään kiinnosta, mutta hyvin vähän puhutaan ikätovereidenkaan kanssa. Jotain hävettävää siinä tuntuu olevan. Ja vaikka kirjoitan menneessä aikamuodossa, yhä vieläkin jotain oireita on, muun muassa hikoilukohtauksia. Eli kauan kestää.

Nainen, 61, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

Aihe herättää monia kysymyksiä. Yksi niistä koskee hoitoa. Onko gynekologien tehtävä määrätä hoitoa vaihdevuosioireisiin vai voisiko asian ottaa puheeksi myös yleislääkärin vastaanotolla? Osa vastaajista oli näin tehnytkin, mutta valtaosa oli ottanut asian puheeksi vasta gynekologin vastaanotolla.

”Terveyskeskuksessa ei uskottu ja vähäteltiin, edelleen nauretaan ja tuhahdellaan. Gynekologilla sain heti hormonit ja otettiin tosissaan.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 40-vuotiaana

”Endokrinologi Jorvissa oli sitä mieltä, että hyväksy: olet vanha, etkä enää jaksa.”

Nainen, 55, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

”Suhtauduttiin erittäin asiallisesti ja ymmärtäväisesti. Sain paljon lisäinfoa ja oli hyvä keskustella asiantuntijan kanssa. Myös riskit käytiin läpi.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

”Lääkärin kommentti oli, että naisten kuuluu nyt vaan kärsiä.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

”Ensimmäinen gynekologi antoi todella niukasti tietoa ja muutenkin suhtautuminen oli nuivaa. Siksi hakeuduin toiselle, paljon paremmalle lääkärille.”

Nainen, 51, vaihdevuodet alkoivat 47-vuotiaana

Voisivatko naiset saada apua vaihdevuosioireisiinsa myös terveyskeskus- tai työterveyslääkäriltä?


Gy­ne­ko­logit hoit­avat oi­reita e­nem­män, jo­ten he osaavat ehkä antaa tarkemman selvityksen, toteaa gynekologi Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti hänen mielestään ei ole mitään estettä sille, että kuka tahansa yleislääkäri määrää vaikkapa hormonikorvaushoitoa, jos se on tarpeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Noin 20 prosenttia vaihdevuosioireisista tarvitsee ehdottomasti jotakin hoitoa oireisiinsa. Heidän hoitonsa on julkisenkin terveydenhuollon velvollisuus”, Hurskainen sanoo.

Ongelma vastaanotolla voi olla myös oireiden epämääräisyys. Terveyskeskuslääkärin pikaisella vastaanottokäynnillä ei välttämättä tule avattua, mihin epämääräinen alavireisyys, väsymys, nivelvaivat tai rytmihäiriöt liittyvät.

”Kyse on myös julkisen terveydenhuollon resursseista. On yleinen ajatusmalli, että kaikki naiset eivät voi käydä gynekologin rutiinitarkastuksissa julkisessa terveydenhuollossa. Jonot eivät yksinkertaisesti kestäisi sitä”, Hurskainen sanoo.

”Muistiongelmia, keskittymättömyyttä ja muita kognitiivisia oireita, pyörrytystä, hengenahdistusta, hengästymistä, keuhkoja puristavaa ahdistusta, itkuisuutta, makumuutoksia. Pää ja hartiat hikoavat nytkin jos juon kahvia. Heräilen aamuyöstä. Lähes kaikkia mahdollisia oireita on ollut.”

Nainen, 53, vaihdevuodet alkoivat 49-vuotiaana

”Hankalimmat oireet ovat limakalvojen kuivuminen genitaalialueella ja virtsaputken kivut sekä virtsan karkailu. Myös kuumia aaltoja on ollut.”

Nainen, 57, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

”Koko maailma romahti, kun aloin herätä joka yö kello 2 täysin virkeänä. Uni loppui kesken estrogeenin puutteen vuoksi. Teen vaativaa työtä, ja olisin ollut työkyvytön hyvin nopeasti, jos en olisi saanut gynekologilta apua. Lisäksi tuli voimakkaita nivelkipuja, jatkuvia virtsatievaivoja, seksuaalinen haluttomuus ja tunnottomuus, migreeni paheni, ahdistuin, sydän hakkasi ja silmässä oli koko syksyn nykimistä. Oikeastaan minulle tulivat kaikki vaihdevuosivaivat, mitä on luetteloitu esimerkiksi facebookin Menopause-ryhmässä, paitsi ei niitä kuuluisia kuumia aaltoja.”

Nainen, 53, vaihdevuodet alkoivat 51-vuotiaana

”Mielialan muutokset, ahdistus, ärtymys, masennus, painonnousu, hikoilu, pissatulehdukset 6–7 kertaa vuodessa. Unettomuus ja nukkumisvaikeudet. Mies ei ymmärrä ja haluaa seksiä kaiken aikaa. Miehet eivät ymmärrä eikä empatiaa riitä vaimon oireille.”

Nainen, 62, vaihdevuodet alkoivat 44-vuotiaana

”Jossain määrin hikoiluhaittaa päivin ja öin oli, hiukan unihäiriöitä. Nivelrikko on pahentunut, mutta vaikea sanoa, liittyikö se vaihdevuosiin.”

Nainen, 61, vaihdevuodet alkoivat 54-vuotiaana

Millaisia tyypilliset vaihdevuosioireet sitten ovat?

Ritva Hurskaisen mielestä lukijoiden kuvaamat oireet ovat hyvin tyypillisiä. Niitä kuuluisia kuumia aaltoja eli yllättäviä hikoilukohtauksia tulee lähes 80 prosentille naisista ja seksuaalista haluttomuutta noin 30 prosentille.

”Nivel- ja lihaskivut ovat yllättävän yleisiä eikä niistä muisteta useinkaan puhua”, Hurskainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös mielialanvaihtelut, itkuisuus ja muistiongelmat ovat tavallisia. Lähes puolelle vaihdevuosi-ikäisistä tulee myös vaarattomia sydämen rytmihäiriöitä.

”Estrogeenitason muutos aiheuttaa häiriöitä sydämen johtorataan. Se on täysin vaaratonta, mutta jos oireet jatkuvat pitkään tai aiheuttavat huonoa oloa, kannattaa hakeutua sydäntutkimuksiin”, Hurskainen kertoo.

Vaihdevuosioireet alkavat keskimäärin 51–52-vuotiaana, mutta voi olla yllättävää, jos ne alkavat jo alle 50-vuotiaana.

”Jotkut naiset häpeävät asiaa ja haluaisivat kovasti, että kyse olisi jostain muusta. Vanheneminen on joillekin kova pala”, Hurskainen sanoo.

”Olin yllättynyt, mutta itse asiassa vasta reilun aikaa oireiden alettua tajusin niiden liittyvän vaihdevuosiin. Avioliittoni olin jo siinä vaiheessa menettänyt.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 44-vuotiaana

”En osannut ajatella, oireet ovat vaivihkaa lisääntyneet. Kukaan ei ole selkeästi koskaan kertonut näistä mitään.”

Nainen, 52, vaihdevuodet alkoivat 50-vuotiaana

Onko hormonikorvaushoito ainoa keino helpottaa oireita?

”Hoito aloitetaan aina portaittain eikä hormonikorvaushoito ole useinkaan ensimmäinen hoitomuoto”, Hurskainen kertoo.

Elämäntapaohjeilla aloitetaan: liikunta lisää endorfiineja ja suojaa muutenkin terveyttä. Useimmilla se vähentää Hurskaisen mukaan myös vaihdevuosioireita.

”Koska elimistön lämmönsäätelykyky vaihdevuosissa häiriintyy, myös vaikkapa saunomisen välttäminen juuri ennen nukkumaanmenoa ja oikein mausteisten ruokien välttäminen auttavat joillakin”, Hurskainen sanoo.

Alkoholin sietokyky heikkenee, kun estrogeenitasot laskevat. Osittain se liittyy myös ikään ja nesteen vähenemiseen elimistössä. Alkoholin käyttöä kannattaa vähentää vaihdevuosi-iässä.

Luontaistuotteista ja soijavalmisteista ei ole tutkittua tietoa, mutta Hurskaisen mukaan lumevaikutuskin auttaa monia.

Sen sijaan esimerkiksi serotoniinin takaisinoton estäjiä eli ssri-lääkkeitä käytetään sekä pms-oireisiin että helpottamaan vaihdevuosioireita. Samoin aiemmin Bellergal-nimisenä, nyt erillisreseptillä myydystä hormoonittomasta lääkkeestä tuntuu olevan apua hikoiluun. Niistä on jonkin verran tieteellistä näyttöäkin. Lääkeannokset ovat pienempiä kuin esimerkiksi masennuksen tai ahdistuksen hoidossa. Vaihtoehtoisista hoidoista on koottu tietopaketti esimerkiksi Terveyskirjastoon.

Hormonikorvaushoidosta ison avun saa noin viidesosa, mutta tällä hetkellä noin kolmasosa vaihdevuosi-ikäisista käyttää estrogeenia tai keltarauhashormonin ja estrogenin yhdistelmää lievittämään vaihdevuosioireitaan.

”Isompi osuus olisi jo turhaa käyttöä”, Hurskainen sanoo.

Hän kertoo, että hormonikorvaushoitoa voi myös kokeilla esimerkiksi kolmen kuukauden jaksoissa ja pitää pidempiä taukoja välillä. Oma hormonituotanto ei yleensä lopu kerrasta ja yhtäkkiä vaan pikku hiljaa.

Seksiongelmiin on Hurskaisen mukaan tarjolla liukasteita ja paikallisia voiteita. Kuivumisongelmaan voi kokeilla vaikkapa ruokaöljyä.

”Ei elämä vaihdevuosiin lopu ja moneen vaivaan on tarjolla helpotusta.”

”Himo on hyytynyt, haluja on kuitenkin harvakseltaan kun oikein houkutellaan.”

Nainen, 55, vaihdevuodet alkoivat 53-vuotiaana

”Ei minulla ole seksielämää ollut vaihdevuosioireiden alkamisen jälkeen.”

Nainen 51, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

”Seksi ei kiinnosta pätkääkään.”

Nainen, 54, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

”Seksuaalisuus hiipui: orgasmien intensiivisyys väheni, ja kiinnostus seksiin laimeni. Hormonikorvaushoidon myötä aloin taas kiinnostua seksistä, mikä oli arvokasta, sillä seksuaalisuus on aina ollut tärkeää minulle. Seksi ja seksuaalisuus on suuri elämänilon lähde. Nyt kun on taas miesystävä, seksistä on paljon iloa meille. Toimiva seksi pitää yllä läheisyyttä ja lämpöä suhteessa.”

Nainen, 57, vaihdevuodet alkoivat 48-vuotiaana

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Terveys
 • Vaihdevuodet
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  8. 8

   Muhiiko seuraava pörssikupla? Uberin ja Airbnb:n odotetaan haluavan pörssiin valtavin odotuksin, mutta vaaran merkit ovat jo ilmassa

  9. 9

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  10. 10

   Kahdeksan miljoonaa ääntä laskettiin käsin: republikaanien Rick Scott varmistui Floridan senaattorivaalin voittajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  9. 9

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  10. 10

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää