Hyvinvointi

Koko suomalainen yhteiskunta on unessa, sanoo itsekin uupumuksesta selvinnyt Tommy Hellsten – Nämä vaaran merkit kielivät alkavasta uupumuksesta ja masennuksesta

Tommy Hellsten tietää, miksi lähipiirikään ei ymmärtänyt vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon tilaa. Uupumuksessa ja masennuksessa on hänen mukaansa kyse koko yhteiskuntamme sairaudesta.

”Ylisuorittaminen ja siitä johtuva väsymys on kulttuurissamme enemmän tai vähemmän kollektiivisesti hyväksytty tila, jopa arvo”, sanoo kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten.

Kiire mittaa hänen mukaansa sitä, miten arvokas, tärkeä ja rakastettu ihminen on.

”Jos sinulla ei ole kiire, et ole mitään. Tässä harhassa elämme me kaikki”, Hellsten sanoo.

Yksi näkyvä esi­merkki uupu­misesta tuli esille viime viikolla, kun vih­reiden puheen­johtaja Touko Aalto ilmoitti jättäytyvänsä syrjään yli vuoden kestäneen masennuksen vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni ja uupumus vei työkykyni”, Aalto kertoi.

Hellstenin mukaan Aallon uupumuksessa on kyse koko yhteiskuntamme sairaudesta.

”Me haluamme mennä Roomaan, mutta istumme Moskovaan menevässä junassa. Se joka tietää, että istumme väärässä junassa, ei uskalla tietää ja niinpä hän nukahtaa.”

Unessa on Hellstenin mukaan koko suomalainen työelämä.

Tyypillistä on hänen mukaansa se, että uupumus ja masennus iskevät ihmisiin, joilla on tärkeitä tehtäviä ja merkittävä rooli.

”Kun tehtävät ovat haastavia, mukaansatempaavia, jopa imartelevia, ihminen kadottaa helposti fokuksen itseensä. Hän antautuu työlleen ja alkaa tehdä sitä itsensä kustannuksella.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silloin ihminen ei enää tunnista väsymystään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Väsymys paakkuuntuu, muuttuu raskaammaksi ja humahtaa syvälle ihmisen rakenteisiin. Vaikka lepäät, et palaudu. Se johtaa uupumiseen.”

Uupuminen eroaa väsymyksestä siinä, että se on psyykkinen tila, kun taas väsymys on fyysinen tila, Hellsten määrittelee.

Touko Aallon kohdalla silmiinpistävää oli se, miten järkyttyneitä ympärillä olevat ihmiset olivat hänen esiintulostaan. Eivätkö työtoverit olleet huomanneet vaaran merkkejä?

 

”Vaikka lepäät, et palaudu. Se johtaa uupumiseen.”

Hellstenin mukaan uupuneen tilannetta ei voi tajuta, ellei tunnista samaa vääristynyttä ajattelutapaa omassa itsessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tyypillistä on, että ympärillä olevat ihmettelevät ja huolehtivat: hidasta nyt vähän. Ymmärrys tulee kuitenkin vasta oman tietoisuuden kautta.”

Masennuksessa on Hellstenin mukaan kyse rakkaudettomuudesta itseä kohtaan.

”Ihminen on kadottanut kyvyn suojata ja hoivata itseään, välittää itsestään. Kun ihminen on samaan aikaan uupumuksen tilassa, itsestä välittäminen tulee yhä vaikeammaksi. Uupunut ihminen ei kykene asettamaan rajoja. Se johtaa yhä syvempään itsensä hylkäämiseen.”

Tätä voisi Hellstenin mukaan kuvata niin, että ihminen seisoo oman elämänsä ovella koputtamassa. Hän pyrkii sisälle, mutta joku sanoo, että et enää mahdu tänne, koska elämäsi on jo täynnä kaikkea muuta.

Lopulta ihminen vain makaa sängyn pohjalla eikä pääse ylös.

Masennukseen liittyy Hellstenin mukaan myös fysiologisia ja neurologisia muutoksia, joista toipuminen on pitkä prosessi ja vaatii ammattiapua.

Moni miettii ehkä omalla kohdallaan, olisiko syytä hidastaa. Mitkä ovat vaaran merkit?

Yksi vaaran merkki on Hellstenin mukaan se, että kieltää oman tilansa.

”Ilmiö on samanlainen kuin päihderiippuvuudessa: Sinulla ei ole sairauden tuntoa. Jatkat pysähtymättä. Joudut liukumäkeen, jossa alat kadottaa yhteyden itseesi.”

Tämä johtaa toiseen tunnusmerkkiin, joka on yksioikoinen, monomaaninen elämä.

”Teet samaa asiaa, kunnes hukut siihen. Energiaa ei riitä mihinkään muuhun. Et ulkoile, et harrasta, et jaksa pitää yhteyttä ystäviin. Lopulta alat laiminlyödä unta tai patologinen vireystila estää nukkumisen.”

Kolmas uupumisen merkki on se, että intensiteetti saa korvata intimiteetin.

”Elät kroonisessa vireystilassa, joka ajaa kaiken yli. Sinulla ei ole kykyä läheisyyteen, koska et oikeasti ole paikalla. Sinä vain teet ja suoritat, eikä sinulla ole kontaktipintaa muihin ihmisiin.”

Neljäs merkki on se, että hyvien tekojen tilalle tulevat hyvät aikomukset.

 

”Sinulla ei ole kykyä läheisyyteen, koska et oikeasti ole paikalla.”

”Perustelet itsellesi, että huomenna alat huolehtia kunnostasi, läheisistäsi ja ystävyyssuhteistasi. Tai viimeistään lomalla – tai eläkkeellä. Alat kuvitella, että nämä hyvät aikomukset ovat tekoja. Että sinun ei tarvitse tehdä mitään juuri nyt, koska toteutat nämä hyvät aikomuksesi joskus tulevaisuudessa.”

Tämä toimii Hellsteniin mukaan sinua itseäsi vastaan. ”Kun et kykene tekoihin, et edes sanomaan ei, uppoat yhä syvemmälle.”

Hellsten tuntee uupumuksen ja masennuksen, koska hän on kokenut ne myös itse.

Hän kertoo, että pyrki pitkään rakentamaan omaa ihmisarvoaan suorittamalla. ”Motiivi oli toki arvokas, sitä oli vaikea kyseenalaistaa.”

Hellsten selvisi masennuksestaan vuosia kestäneiden terapioiden avulla.

”Niiden kautta minulla on syntynyt terveempi suhde itseeni. Nyt arvostan itseäni jo niin paljon, että en enää siedä tilaa, jossa tekisin työtä oman itseni kustannuksella. En lähde enää mukaan siihen.”

Hellsten kehitti oman kokemuksensa pohjalta Ihminen tavattavissa -ohjelman, joka auttaa tunnistamaan muun muassa uupumukseen johtavia syitä.

Hän toteaakin, että uupumus ja masennus ovat pohjimmiltaan terveitä reaktioita. Ne ovat signaali siitä, mitä ihminen tekee itselleen ja mihin kaikkeen hän suostuu.

Prosessin läpikäyminen voikin Hellstenin mukaan johtaa syvään elämänmuutokseen ja arvojen muuttumiseen.

”Et ole enää se ihminen, joka olit. Olet ehkä enemmän itsesi ja teet valintoja, jotka ovat sopusoinnussa syvimpien arvojesi ja sisäisten tarpeittesi kanssa.”

Touko Aallolle ja muille hänen kaltaisilleen Hellsten sanoo, että tilannetta ei pidä tulkita häpeän kautta.

Häpeä muuttaa heikkouden huonoudeksi ja inhimillisyyden epäonnistumiseksi. Häpeämisen sijasta pitäisi luoda tilaa ymmärrykselle itseä ja muita ihmisiä kohtaan.

”Uupumus ja masennus ovat hurjia kokemuksia, mutta niistä voi oppia – rankan kautta toki – että itseään ei pidä hylätä”, Hellsten sanoo.

Jos asiaa tutkii riittävän syvälle asti, uupumus vie kaikkein syvimpien inhimillisten kysymysten äärelle: Etsiikö ihminen rakkautta itseni ulkopuolelta, rakentaako hän hyväksyntää ulkoisilla asioilla vai hakeeko hän sitä itsestään.

 

”Uupumus ja masennus ovat hurjia kokemuksia, mutta niistä voi oppia että itseään ei pidä hylätä.”

”Kärsimys ei tule rikkomaan, särkemään eikä tuhoamaan meitä, vaan opettamaan syvempää elämän hahmottamista ja arvojen tarkistamista. Romahdus antaa uskomattoman mahdollisuuden kasvaa ihmisenä.”

Sen kautta voi syntyä uusi tietoisuus.

”Voi tajuta, että istuu väärässä junassa ja vaihtaa junaa. Voi mennä oikeasti Roomaan sen sijaan, että päätyy vahingossa Moskovaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Mieli
 • Psykologia
 • Työelämä
 • Masennus
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Renaultin toimitusjohtaja pidätetty Japanissa – Yhtiön osake laski 12 prosenttia

  4. 4

   Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Professori: Tiedustelulakien pykälistä 30 ristiriidassa perustuslain kanssa – ”Lienee uusi Suomen ennätys”

  7. 7

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  8. 8

   F1-sarja vitsailee Räikkösen todella nopealla kolarilla: ”Jos maanantai olisi kisalähtö”

  9. 9

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  10. 10

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää