Hyvinvointi

Vuoden luetuimmat jutut: Koko suomalainen yhteiskunta on unessa, sanoo itsekin uupumuksesta selvinnyt Tommy Hellsten – Nämä vaaran merkit kielivät alkavasta uupumuksesta ja masennuksesta

Tommy Hellsten tietää, miksi lähipiirikään ei ymmärtänyt vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon tilaa. Uupumuksessa ja masennuksessa on hänen mukaansa kyse koko yhteiskuntamme sairaudesta.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran lokakuussa 2018.

”Ylisuorittaminen ja siitä johtuva väsymys on kulttuurissamme enemmän tai vähemmän kollektiivisesti hyväksytty tila, jopa arvo”, sanoo kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten.

Kiire mittaa hänen mukaansa sitä, miten arvokas, tärkeä ja rakastettu ihminen on.

”Jos sinulla ei ole kiire, et ole mitään. Tässä harhassa elämme me kaikki”, Hellsten sanoo.

Yksi näkyvä esi­merkki uupu­misesta tuli esille viime viikolla, kun vih­reiden puheen­johtaja Touko Aalto ilmoitti jättäytyvänsä syrjään yli vuoden kestäneen masennuksen vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni ja uupumus vei työkykyni”, Aalto kertoi.

Hellstenin mukaan Aallon uupumuksessa on kyse koko yhteiskuntamme sairaudesta.

”Me haluamme mennä Roomaan, mutta istumme Moskovaan menevässä junassa. Se joka tietää, että istumme väärässä junassa, ei uskalla tietää ja niinpä hän nukahtaa.”

Unessa on Hellstenin mukaan koko suomalainen työelämä.

Tyypillistä on hänen mukaansa se, että uupumus ja masennus iskevät ihmisiin, joilla on tärkeitä tehtäviä ja merkittävä rooli.

”Kun tehtävät ovat haastavia, mukaansatempaavia, jopa imartelevia, ihminen kadottaa helposti fokuksen itseensä. Hän antautuu työlleen ja alkaa tehdä sitä itsensä kustannuksella.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silloin ihminen ei enää tunnista väsymystään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Väsymys paakkuuntuu, muuttuu raskaammaksi ja humahtaa syvälle ihmisen rakenteisiin. Vaikka lepäät, et palaudu. Se johtaa uupumiseen.”

Uupuminen eroaa väsymyksestä siinä, että se on psyykkinen tila, kun taas väsymys on fyysinen tila, Hellsten määrittelee.

Touko Aallon kohdalla silmiinpistävää oli se, miten järkyttyneitä ympärillä olevat ihmiset olivat hänen esiintulostaan. Eivätkö työtoverit olleet huomanneet vaaran merkkejä?

 

”Vaikka lepäät, et palaudu. Se johtaa uupumiseen.”

Hellstenin mukaan uupuneen tilannetta ei voi tajuta, ellei tunnista samaa vääristynyttä ajattelutapaa omassa itsessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tyypillistä on, että ympärillä olevat ihmettelevät ja huolehtivat: hidasta nyt vähän. Ymmärrys tulee kuitenkin vasta oman tietoisuuden kautta.”

Masennuksessa on Hellstenin mukaan kyse rakkaudettomuudesta itseä kohtaan.

”Ihminen on kadottanut kyvyn suojata ja hoivata itseään, välittää itsestään. Kun ihminen on samaan aikaan uupumuksen tilassa, itsestä välittäminen tulee yhä vaikeammaksi. Uupunut ihminen ei kykene asettamaan rajoja. Se johtaa yhä syvempään itsensä hylkäämiseen.”

Tätä voisi Hellstenin mukaan kuvata niin, että ihminen seisoo oman elämänsä ovella koputtamassa. Hän pyrkii sisälle, mutta joku sanoo, että et enää mahdu tänne, koska elämäsi on jo täynnä kaikkea muuta.

Lopulta ihminen vain makaa sängyn pohjalla eikä pääse ylös.

Masennukseen liittyy Hellstenin mukaan myös fysiologisia ja neurologisia muutoksia, joista toipuminen on pitkä prosessi ja vaatii ammattiapua.

Moni miettii ehkä omalla kohdallaan, olisiko syytä hidastaa. Mitkä ovat vaaran merkit?

Yksi vaaran merkki on Hellstenin mukaan se, että kieltää oman tilansa.

”Ilmiö on samanlainen kuin päihderiippuvuudessa: Sinulla ei ole sairauden tuntoa. Jatkat pysähtymättä. Joudut liukumäkeen, jossa alat kadottaa yhteyden itseesi.”

Tämä johtaa toiseen tunnusmerkkiin, joka on yksioikoinen, monomaaninen elämä.

”Teet samaa asiaa, kunnes hukut siihen. Energiaa ei riitä mihinkään muuhun. Et ulkoile, et harrasta, et jaksa pitää yhteyttä ystäviin. Lopulta alat laiminlyödä unta tai patologinen vireystila estää nukkumisen.”

Kolmas uupumisen merkki on se, että intensiteetti saa korvata intimiteetin.

”Elät kroonisessa vireystilassa, joka ajaa kaiken yli. Sinulla ei ole kykyä läheisyyteen, koska et oikeasti ole paikalla. Sinä vain teet ja suoritat, eikä sinulla ole kontaktipintaa muihin ihmisiin.”

Neljäs merkki on se, että hyvien tekojen tilalle tulevat hyvät aikomukset.

 

”Sinulla ei ole kykyä läheisyyteen, koska et oikeasti ole paikalla.”

”Perustelet itsellesi, että huomenna alat huolehtia kunnostasi, läheisistäsi ja ystävyyssuhteistasi. Tai viimeistään lomalla – tai eläkkeellä. Alat kuvitella, että nämä hyvät aikomukset ovat tekoja. Että sinun ei tarvitse tehdä mitään juuri nyt, koska toteutat nämä hyvät aikomuksesi joskus tulevaisuudessa.”

Tämä toimii Hellsteniin mukaan sinua itseäsi vastaan. ”Kun et kykene tekoihin, et edes sanomaan ei, uppoat yhä syvemmälle.”

Hellsten tuntee uupumuksen ja masennuksen, koska hän on kokenut ne myös itse.

Hän kertoo, että pyrki pitkään rakentamaan omaa ihmisarvoaan suorittamalla. ”Motiivi oli toki arvokas, sitä oli vaikea kyseenalaistaa.”

Hellsten selvisi masennuksestaan vuosia kestäneiden terapioiden avulla.

”Niiden kautta minulla on syntynyt terveempi suhde itseeni. Nyt arvostan itseäni jo niin paljon, että en enää siedä tilaa, jossa tekisin työtä oman itseni kustannuksella. En lähde enää mukaan siihen.”

Hellsten kehitti oman kokemuksensa pohjalta Ihminen tavattavissa -ohjelman, joka auttaa tunnistamaan muun muassa uupumukseen johtavia syitä.

Hän toteaakin, että uupumus ja masennus ovat pohjimmiltaan terveitä reaktioita. Ne ovat signaali siitä, mitä ihminen tekee itselleen ja mihin kaikkeen hän suostuu.

Prosessin läpikäyminen voikin Hellstenin mukaan johtaa syvään elämänmuutokseen ja arvojen muuttumiseen.

”Et ole enää se ihminen, joka olit. Olet ehkä enemmän itsesi ja teet valintoja, jotka ovat sopusoinnussa syvimpien arvojesi ja sisäisten tarpeittesi kanssa.”

Touko Aallolle ja muille hänen kaltaisilleen Hellsten sanoo, että tilannetta ei pidä tulkita häpeän kautta.

Häpeä muuttaa heikkouden huonoudeksi ja inhimillisyyden epäonnistumiseksi. Häpeämisen sijasta pitäisi luoda tilaa ymmärrykselle itseä ja muita ihmisiä kohtaan.

”Uupumus ja masennus ovat hurjia kokemuksia, mutta niistä voi oppia – rankan kautta toki – että itseään ei pidä hylätä”, Hellsten sanoo.

Jos asiaa tutkii riittävän syvälle asti, uupumus vie kaikkein syvimpien inhimillisten kysymysten äärelle: Etsiikö ihminen rakkautta itseni ulkopuolelta, rakentaako hän hyväksyntää ulkoisilla asioilla vai hakeeko hän sitä itsestään.

 

”Uupumus ja masennus ovat hurjia kokemuksia, mutta niistä voi oppia että itseään ei pidä hylätä.”

”Kärsimys ei tule rikkomaan, särkemään eikä tuhoamaan meitä, vaan opettamaan syvempää elämän hahmottamista ja arvojen tarkistamista. Romahdus antaa uskomattoman mahdollisuuden kasvaa ihmisenä.”

Sen kautta voi syntyä uusi tietoisuus.

”Voi tajuta, että istuu väärässä junassa ja vaihtaa junaa. Voi mennä oikeasti Roomaan sen sijaan, että päätyy vahingossa Moskovaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin krematoriossa palaa

  2. 2

   Kuka rikkoi Presidentinlinnan pihalampun Alepan muovikassilla? Poliisi etsii tätä miestä

  3. 3

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  4. 4

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  5. 5

   Pettynyt ruotsidemokraatti­johtaja kommentoi puheessaan keskustajohtaja Annie Lööfin asua – Lööfin vastaus irrotti valtiopäiväsalista pitkät aplodit

  6. 6

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  7. 7

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  8. 8

   Yhä useampi länsimaa on kieltämässä vakoilusta epäillyn kiinalaisen teknologia­jätti Huawein maahanpääsyn

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  6. 6

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  7. 7

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  8. 8

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  9. 9

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  10. 10

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää