Hyvinvointi

Syömishäiriöliitto kritisoi Olet mitä syöt -sarjaa ”vahingolliseksi”, lihavuustutkija pitää tv-formaattia ”pöyristyttävänä” – Ohjelman asiantuntija Pippa Laukka vastaa

Syömishäiriöliitto sekä lihavuustutkija Hannele Harjunen kritisoivat Olet mitä syöt -ohjelman tiukkaan saneluun perustuvaa ruokaremonttia ja ylipainoisten syyllistämistä. Lääkäri Pippa Laukan mukaan ohjelmassa ei ole kyse pikadieeteistä.

Syömishäiriöliitto kritisoi Olet mitä syöt -ohjelman tapaa käsitellä painonhallintaa.

Ava-kanavalla pari viikkoa pyörineessä ohjelmassa on mukana ihmisiä, jotka haluavat apua painonpudotukseen ja hakevat parempaa elämänlaatua. Lääkäri Pippa Laukka käy ohjelmaan osallistuvien kanssa läpi heidän jääkaappiaan – ja ruotii hyvin suorasukaisesti, mikä jääkaapin sisällössä on pielessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyseenalaistamme vahvasti ohjelman painonpudotukseen ja osallistujien kehon negatiiviseen kommentointiin tähtäävän konseptin. Olet mitä syöt välittää vahingollista ja syyllistävää suhdetta omaan kehoon ja ruokaan”, lukee Syömishäiriöliiton kannanotossa.

Syömishäiriöliiton toiminnanjohtaja Kirsi Broström perustelee kannanottoa liiton saamalla palautteella ja tutkimustiedolla, jota laihduttamisesta on olemassa.


”Ker­ta­ry­säy­ksel­lä ul­ko­apäin ohjattu pai­non­pu­dotus ei toimi. Ki­lot tu­le­vat tällä tyylillä takaisin ja laihduttamisesta tulee jatkossa entistä vaikeampaa”, Broström sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän ei kategorisesti vastusta laihduttamista. Lihomisen syyt eivät Broströmin mukaan kuitenkaan liity tänä päivänä tiedon puutteeseen. Ylipainon taustalla on vyyhti erilaisissa elämäntilanteissa syntyneitä asioita, jotka vaativat kokonaisvaltaista ja psykologisempaa lähestymistapaa.

”Ymmärrän, että ohjelma on viihdettä, mutta kenenkään ei pidä kuunnella elämäntapaansa ja kehoonsa liittyviä suoria syytöksiä”, Broström sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylipainoiset tuntevat hänen mielestään tässä yhteiskunnassa jo ihan riittävästi syyllisyyttä, kun eivät mahdu yleisesti hyväksyttyyn ihannemuottiin.

Syömishäiriöliitto otti esille kannanotossaan sen, että Pippa Laukka on aiemmin toiminut Syömishäiriöliiton SYLI-kummina ja lisännyt tietoutta syömishäiriöistä: ”Laukan nykyinen rooli Olet mitä syöt -ohjelman epäsensitiivisenä ja syyllistävänä asiantuntijana ei vastaa Syömishäiriöliiton arvomaailmaa.”

Toiminnanjohtaja Kirsi Broström ei kuitenkaan halua syyllistää Olet mitä syöt -ohjelman lääkäriä Pippa Laukkaa, joka on hänen mukaansa mahdottoman tehtävän edessä.

”On käsittämätöntä, että vuonna 2018 kaivetaan näin vanha ohjelmaformaatti kymmenen vuoden takaa. Keksikää jotain uutta!”


Lääkäri Pippa Laukka vastaa aiheeseen ja ohjelman tekemisiin liittyviin kysymyksiin sähköpostiviestillä ja yleisellä tasolla. HS ei tavoittanut Laukkaa tiistaina puhelimitse.

Laukan mukaan ohjelmassa ei ole kyse pikadieeteistä, vaan ”osallistujan kanssa [on]vuorovaikutteisesti tehty suunnitelma kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kasvattamiseksi ja elämänlaadun parantamiseksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki osallistujat ovat olleet vilpittömän tyytyväisiä saamaansa ohjaukseen, jonka avulla heillä on mahdollisuus muuttaa koko loppuelämänsä suunta”, Laukka kirjoittaa.

Lisäksi hän painottaa, että ohjelman teossa on hänen lääkärin asiantuntemuksensa lisäksi konsultoitu ravitsemuksen ja liikunnanohjauksen asiantuntijoita. ”Kenellekään osallistujalle ei annettu kaloreihin perustuvaa ruokavaliota, vaan lista juuri heille suositeltavista ruoka-aineista.”

Ohjeissa painonpudottajia on neuvottu syömään useammin, ravintotiheämpää ruokaa ja osaa on neuvottu syömään yksinkertaisesti enemmän tavallista ruokaa, Laukka kirjoittaa. Ravintotiheä ruoka sisältää enemmän elimistölle tarpeellisia ravintoaineita suhteessa sen sisältämään energiamäärään. Esimerkiksi ruisleipä on ravintotiheämpää kuin vaalea leipä.

”Jokaisen osallistujan kohdalla kartoitettiin myös huolella, että mikä on aiheuttanut tilanteen, joka on muuttanut heidän ruokailutottumuksensa suuntaan, joka aiheuttaa ylipainoa”, Laukka kirjoittaa.

Laukan mukana ohjelmassa toteutettavalla elämäntaparemontilla on useita huomattavia vaikutuksia hyvinvointiin: unen laatu paranee, ihminen on virkeämpi, stressi ja palautuminen paranevat, mieliala kohenee ja aineenvaihdunta normalisoituu.

Lisäksi se vaikuttaa suoraan terveyteen: kohonnut verenpaine laskee ja esidiabetes paranee eli kohonnut verensokeri laskee.

Lihavuustutkija ja Jyväskylän yliopiston yliopistonlehtori Hannele Harjunen on Syömishäiriöliiton kannanoton kanssa samoilla linjoilla.

Harjunen on seurannut Olet mitä syöt -ohjelmaa tutkimusmielessä.

”Se on kaikin tavoin aivan pöyristyttävä formaatti, vaikka viihteen tekemisessä ihmisten terveyden kustannuksella ei ole sinänsä mitään uutta. Kymmenen viime vuoden aikana näitä ohjelmia on ollut valtavasti, mutta olen nähnyt hyvin vähän sellaisia, jotka eivät ole sensaatiohakuisia”, Harjunen sanoo.

Lihavuustutkija ihmettelee tapaa, jolla ohjelmassa käsitellään lihavuutta ja sen hoitoa sekä sitä, miten osallistujia puhutellaan.

”Tiedämme tutkimusten perusteella, että lihavat tulevat esimerkiksi lääkärin vastaanotolla huonosti ja tylysti kohdelluiksi. Oletetaan että kaikki heidän ongelmansa johtuvat lihavuudesta”, Harjunen sanoo.

Ohjelmassa toteutetaan kaikki lihavan ihmisen painajaiset, hän toteaa. Apua hakeva ihminen kohtaa tylyttämistä, kun häntä ohjelmassa kuvataan esimerkiksi ”valtamerilaivan kokoiseksi”.

Formaatista paistaa Harjusen mielestä herkkyyden puute lihavien ihmisten kohtaamisessa. Räväkkyys ja shokeeraaminen kuuluvat kansainväliseen formaattiin.

”Lihavuudessa on kyse hyvin herkistä ja syvälle minuuteen menevistä asioista, joiden kanssa ihminen on usein ollut jo vuosikymmeniä tekemisissä.”

Harjusen mielestä ohjelmassa on ongelmallista myös sen epäkunnioittava suhde ruokaan. Esimerkiksi eineksistä ohjelmassa puhutaan ”roskana”.

Harjunen on tutkinut erityisesti lihavuuden yhteiskunnallista stigmaa ja sen aiheuttamaa syrjintää ja syyllistämistä eri elämänalueilla.

”Lihavuuden stigman vahvistaminen viihteen ja hauskan varjolla on eettisesti epäilyttävää. Miten lääkäri voi olla sellaisessa mukana?” Harjunen kysyy.

Lihavuuden hoidosta tiedetään, ettei siihen ole nopeita ratkaisuja, vaan se vaatii pitkäjänteistä työtä. Ohjelmassa korostuu Harjusen mielestä päinvastainen käsitys, aivan kuin lihavuuden voisi korjata kuin taikaiskusta. Laihdutuskuurien onnistumisprosentti on kuitenkin hyvin pieni, Harjunen sanoo.

Laihdutusohjelmissa voi hänestä toki olla ”hyviä elementtejä”. Kuitenkin usein se lihava ihminen on ohjelman tähti, jonka kustannuksella ohjelmaa tehdään, Harjunen sanoo. Ohjelmat, joissa kohdehenkilö ei ole häpäisemisen ja syyllistämisen kohteena ovat ehkä viihteenä liian epäseksikkäitä, hän toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Lihavuus
 • Ylipaino
 • Terveys
 • tosi-tv
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  3. 3

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  6. 6

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  7. 7

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  8. 8

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  9. 9

   Hjallis Harkimo kertoi Youtube-kanavallaan löytäneensä Jokereille uuden omistajan – ei kerro nimeä, mutta kuvaa ostajaa ”hyväksi tyypiksi”

  10. 10

   Ortodoksinen seura­kunta luovuttaa: Itäkeskuksen suur­kirkon työmaa on myynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää