Hyvinvointi

Parisuhteen muutokset näkyvät miesten ja naisten elämässä eri tavalla – Tutkimus selvitti, miten suomalaiset liikkuvat eri elämänvaiheissa

Uusi parisuhde- ja elämäntilanne vaikuttaa miehiin ja naisiin eri tavoin.

Jos mies eroaa, hänen askeleensa vähenevät.

Jos nainen aloittaa uuden parisuhteen, se rauhoittaa häntä niin, että päivittäiset askeleet vähenevät merkittävästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimustulos selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksesta, joka on osa laajempaa yli 30-vuotista LASERI-tutkimuskokonaisuutta. Siinä tutkitaan ja seurataan sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä ihmisen elämässä.

Kyseisessä liikuntakäyttäytymistutkimuksessa on nyt mitattu samojen ihmisten fyysistä aktiivisuutta askelmittareiden avulla. Tutkimusraportti on julkaistu Scandinavian Journal of Public Health -tiedejulkaisussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mittaustulokset ovat siis objektiivisesti mitattu samoilta ihmisiltä vuosina 2007 ja 2011. Tästä johtuen ne ovat vertailukelpoisia eivätkä perustu vain ihmisten kertomuksiin liikkumisestaan. Tällaiset seurantatutkimukset ovat maailmallakin harvinaisia.

Tutkimuksessa mitattiin sekä päivittäisiä arkiaskelia että intensiivisempää liikuntaharrastamista. Tutkittavia oli yli tuhat ja he olivat seurantajakson alussa 30–45-vuotiaita ja sen päättyessä 34–49-vuotiaita.

Miksi elämäntilanteet vaikuttavat miehiin ja naisiin näin eri tavoin?

Syyt ovat vain arvailuja. Professori Mirja Hirvensalo Jyväskylän yliopistosta tietää aiemmista tutkimuksista, että miehillä yksineläminen heikentää terveyttä muiltakin osin. Parisuhteessa elävät miehet ovat siis myös selvästi liikunnallisesti aktiivisempia kuin sinkkumiehet.


”Voi­han se ol­la, et­tä mie­het liik­ku­vat e­nem­män puo­li­soi­den­sa kans­sa”, Hir­vensalo arvelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nai­set sen sijaan liikkuvat enemmän, jos elävät yksin tai ovat vakiintuneissa ja pitkäaikaisissa parisuhteissa. Uusi suhde saa naiset rauhoittumaan ja vähentämään askeliaan.

”He ehkä viettävät enemmän aikaa kotona ja keskittyvät parisuhteeseensa”, Hirvensalo sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neljän vuoden seurantajakson aikana kuitenkin yleisesti lähes kaikkien askeleet lisääntyivät. Naisten keskimääräinen askelmäärä vuonna 2007 oli 7 999 ja vuonna 2011 se oli 8 335.

Miehillä vuonna 2007 askelia tuli keskimäärin 7 321 ja vuonna 2011 puolestaan 7 584.

Tuloksissa näkyi esimerkiksi se jo aiemmista tutkimuksissa selvinnyt asia, että naisten liikkuminen vähenee muutamaksi vuodeksi, kun he saavat lapsia. Miehillä lastensaanti ei vaikuta liikkumiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämän seurantajakson aikana monien pikkulapset olivat kasvaneet isommiksi ja se lisäsi naistenkin liikkumista”, Hirvensalo kertoo.

Naiset keski-iässä liikkuvat keskimäärin miehiä enemmän, vaikka nuoret miehet liikkuvat enemmän kuin nuoret naiset.

”Suomessa ja muissa Pohjoismaissa keski-ikäiset naiset ovat hyvin liikunta- ja terveystietoisia ja harrastavat paljon”, Hirvensalo sanoo.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa keski-ikäiset miehet liikkuvat keskimäärin enemmän kuin keski-ikäiset naiset.

Melkein kaikki elämänmuutokset, kuten asunnon vaihto tai työttömyys vähentävät askelia. Näin käy sekä miehillä että naisilla.

Miksi nämä tiedot elämänmuutosten vaikutuksista askeliin ovat tärkeitä?

”Tietoisuuden lisääminen on tärkeää”, Hirvensalo sanoo.

On hyvä tiedostaa, onko itselle käynyt niin, että on eron tai uuden parisuhteen solmimisen jälkeen alkanut liikkua vähemmän. Tossua kannattaa panna toisen eteen, vaikka elämä muuttuisikin.

”Huomion kiinnittäminen liikkumiseen lisää terveyttä ja vähentää sairauksia myöhemmällä iällä”, Hirvensalo muistuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Terveys
 • Hyvinvointi
 • Katarina Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  5. 5

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  6. 6

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  7. 7

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  8. 8

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  9. 9

   Päävalmentaja kaavailee Jesse Puljujärvelle täysin uutta ja yllättävää roolia: ”Silloin häntä voi kutsua kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi”

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää