Hyvinvointi

Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

Suomalainen tutkimusryhmä havaitsi, että vatsan, aivojen ja ruskean rasvan välillä on kolmivaiheinen viestiketju.

Ruokailu aktivoi aineenvaihduntaa edistävää ruskeaa rasvaa, totesivat Turun yliopiston tutkijat.

”On ehkä tavallaan erikoista, että ruokailu sinänsä aktivoi ruskeaa rasvaa. Kysymys on kuitenkin tasapainoilusta ruuan saannin ja kulutuksen välillä”, sanoo Turun yliopiston professori Pirjo Nuutila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa on kuitenkin vielä liian aikaista sanoa, voidaanko tulevaisuudessa kehittää lääke, jolla aktivoidaan ruskean rasvan toimintaa.

Ruskea rasva löydettiin vasta kymmenisen vuotta sitten. Solisluiden alla sijaitsevan rasvan toiminnan huomattiin kiihtyvän kylmässä ja edistävän aineenvaihduntaa. Nyt tutkijat eri puolilla maailmaa pyrkivät kiihkeästi selvittämään ruskean rasvan toimintaa, sillä siitä toivotaan apua maailmanlaajuisen lihavuusepidemian, diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän hoitoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuutilan tutkimusryhmä löysi uutta tietoa siitä, miten suolistohormonit vaikuttavat aivoihin. Se havaitsi, että vatsan, aivojen ja ruskean rasvan välillä on kolmivaiheinen viestiketju.

”Se voi olla yksi selitys, miksi ruskea rasva on aineenvaihdunnalle hyödyllistä”, Nuutila toteaa.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell-lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruokailun yhteydessä suolisto erittää sekretiini-nimistä hormonia. Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että sekretiinin eritystä lisäävät muun muassa rasvaiset ruuat ja kurkuma sekä muut aasialaisille ruuille tyypilliset mausteet.

Münchenin teknillisen korkeakoulun tutkijat olivat myös osoittaneet, että sekretiiniä saaneet hiiret söivät vähemmän kuin muut. Rasvan tuottama lämpö viestitti hiirien aivoille kylläisyyden tunteesta.

Saksalaistutkijat ottivat pari vuotta sitten yhteyttä Turun yliopistoon ja ehdottivat suomalaisille yhteistyötä. Väitöstutkija Sanna Laurila ryhtyikin puolestaan selvittämään, aktivoiko sekretiini myös ihmisen ruskeaa rasvaa.

Laurila käytti herkkää PET-kuvantamista, jolla voidaan mitata kudosten aineenvaihduntaa. Koehenkilöt saivat positronisäteilevää sokeria FDG:tä, joka hakeutuu niihin kudoksiin, jotka kuluttavat sokeria. PET-kamera havaitsee, miltä alueilta merkkiaineen säteily tulee.


Laurilan kohderyhmään kuului 15 miestä, jotka olivat iältään 18–65 -vuotiaita. Jokainen tutkittiin kahdesti. Toisella kerralla heille annettiin suonensisäisesti sekretiiniä ja toisella lumelääkettä. PET-kuvista Laurila havaitsi, että sekretiiniä saaneiden miesten ruskean rasvan sokerinkäyttö oli lisääntynyt.

”Tulos osoittaa uuden yhteyden ruokahalun ja ruskean rasvan välillä. Tulevaisuudessa voimme selvittää, onko joillain muillakin suolistohormoneilla samanlaista vaikutusta ihmisen ruskeaan rasvaan”, Laurila sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Ravitsemus
 • aineenvaihdunta
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  5. 5

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  7. 7

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisyrityksiä on siirtymässä kovaa vauhtia ulkomaiseen omistukseen – Muutaman viikon aikana neljä pörssiyhtiöitä on saanut tarjoukset, joiden hintalappu on yli kuusi miljardia euroa

  9. 9

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  10. 10

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää