Hyvinvointi

Liian steriili ruoka on meille haitaksi, koska liian puhdas suolisto saattaa heikentää vastustuskykyämme, sanoo asiantuntija

Kun elintarvikkeet pastöroidaan ja steriloidaan, samalla tuhoutuvat myös hyvät bakteerit, sanoo professori ja johtaja Seppo Salminen Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

”On tärkeää, että ruuan laadusta pidetään huolta niin, ettei siinä ole taudinaiheuttajia, viruksia ja bakteereja. Ruuan hyvä hygienia on pelastanut meidät monelta tarttuvalta taudilta. Maidon pastörointi muun muassa auttoi aikoinaan tuberkuloosin hävittämisessä.

Ruuan puhtaudessa on tavallaan kuitenkin menty toiseen äärilaitaan. Nykyään lähes kaikki elintarvikkeet pastöroidaan, steriloidaan tai kuumennuskäsitellään pitkän säilyvyyden takaamiseksi. Siinä tuhoutuvat myös hyvät, vastustuskykyä parantavat bakteerit. Liian puhdas suolisto saattaa taudinaiheuttajien lailla heikentää vastustuskykyä, koska mikrobisto on osa puolustusjärjestelmäämme.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muistan erään saksalaisen elintarviketeknologin kerran sanoneen, että tähän asti elintarviketeknologiassa on opeteltu hävittämään kaikki bakteerit, ja nyt haluaisittekin jättää joitakin bakteereita henkiin. Se on haastavaa.

Kun ruoka on steriiliä, oletettavasti suoliston mikrobikanta kuitenkin muuttuu ajan myötä yksinkertaisemmaksi. Altistumme vähemmän erilaisille mikrobeille, eikä normaalia vastustuskykyä kehity. Terveydelle olisi hyödyllisempää, että mikrobisto olisi mahdollisimman monimuotoinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Emme tiedä vielä hirveästi suoliston mikrobikannan köyhtymisen seurauksista terveydelle. On vaikea mennä ajassa taaksepäin tutkimaan sitä, millainen suoliston mikrobisto on aiemmin ollut.

Maitohappobakteerit edesauttavat monien ravintoaineiden hyväksikäyttöä, tekevät tuotteesta pidempään säilyvän ja toisaalta estävät haitallisten bakteerien kasvua.

Ihmiskunnan historiassa ruuan säilyttäminen on vuosisatojen ajan perustunut käymiseen eli hapattamiseen. Maitohappokäymisen avulla tuotteista on saatu säilyviä, hyvän makuisia ja helpommin sulavia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikissa kulttuureissa on hapatetut ruokansa, esimerkiksi Koreassa hapattamalla valmistettu kiinankaalista ja kasviksista tehty kimchi, meillä esimerkiksi hapankaali.

Nykyään maitohappobakteereita tai hyvin tutkittuja probiootteja on opittu lisäämään erilaisiin ruokiin. Euroopan unionissa probiooteilla ei kuitenkaan ole hyväksyttyjä terveysväittämiä, eikä esimerkiksi virallisia ravintosuosituksia maitohappobakteereista vielä ole.

Tavalliselle kuluttajalle helpoin tapa saada maitohappobakteereita ruuasta on valita käymisteitse tuotettuja elintarvikkeita, kuten jogurttia, viiliä tai piimää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyään on saatavana myös lukuisia kasvipohjaisia maitohappobakteereilla fermentoituja kauratuotteita eri valmistajilta. Niissä on samat mikrobit kuin esimerkiksi jogurteissa.

Teen itselleni joka aamu jogurttismoothien maustamattomasta jogurtista, banaanista ja pakastemarjoista. Siinä on hyvä annos ravitsemusta ja hyviä bakteereita.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Ruoka
 • Suolisto
 • Terveys
 • Kaisa Viljanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  9. 9

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  10. 10

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sixten Boström aloittaa PK-35:n valmennuspäällikkönä ensi vuoden alusta
  3. Hindunationalisteille ja pääministeri Modille tappio 170 miljoonan intialaisen osavaltioissa – Gandhien vanha valtapuolue voimistuu tiellä kevään jättivaaleihin
  4. HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta Tilaajille
  5. Ruotsi sai oikeistolaisen budjetin ruotsidemokraattien tuella, vaikka hallituksesta ei ole tietoakaan – ”Emme ole kaappaamassa tilannetta”
  6. We Jazz näytti monta loistavaa esimerkkiä kuvan ja musiikin yhdistämisestä – Komeda-dokumentin yllätysesiintyjä häikäisi yleisön
  7. Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28
  8. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  9. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  10. Lato tuhoutui Vantaalla – videot näyttävät todennäköisesti tahallaan sytytetyn tulipalon rajuuden
  11. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  12. Näytä lisää