Hyvinvointi

Kardiologi Markku S. Niemistä ovat sydämen asiat kiinnostaneet jo puoli vuosisataa

”Rohkealla ajattelulla ja innovatiivisuudella on viety monia asioita eteenpäin”, emeritusprofessori toteaa.

Aika hyvänlaatuiselta vaikuttava eteistykytys, tämä saadaan helposti hoidettua.

Näin arvioi kardiologian ylilääkäri ja professori, nyt jo emeritus, Markku S. Nieminen tutkittuaan rytmihäiriöitä tuskailleen potilaansa. Mies teki siltatöitä, ja aina kun hän täräytti poran käyntiin, sydän alkoi lyödä omiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nieminen tietää, miten helposti toistuvat rytmihäiriöt voivat viedä työkyvyn ja elämänlaadun. Sillanrakentajan vaiva hoidettiin, ja hän pääsi takaisin töihin.

Rytmihäiriöiden tutkimus on vain yksi osa-alue, johon Nieminen on liki 50 vuotta kestäneen uransa aikana perehtynyt. Hän on seurannut eturintamassa alan huimaa kehitystä – vielä 1970-luvulla monen vakavasta sydänvaivasta kärsineen tarina jäi lyhyeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luonnontieteet kiinnostivat Niemistä jo lapsena. Äiti toivoi pojasta lääkäriä mutta vähän liian hanakasti. Nieminen ei pitänyt painostuksesta, joten hän päätti näpäyttää. Hän haki Teknilliseen korkeakouluun ja pääsi. No, hän haki lääketieteelliseenkin, jonka sitten valitsi.

Opiskelu vei ensin neurofysiologian suuntaan, mutta pian sydän vei voiton.

”Ajattelin sen hyväksi kokonaisuudeksi, jota tutkia. Kliinisillä kursseilla kardiologiassa oli innostava ryhmäohjaaja, ja häneltä sain ensimmäisen tutkimusaiheen.” Nieminen tutki ystävänsä kanssa Helsingin sairaaloiden sydäninfarktipotilaiden verenpaineita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”1970-luvun alussa ei ollut kunnon verenpainelääkkeitä. Yhdessä infarktin kanssa yhdistelmä oli tappava, ja kuolleisuus olikin valtava.”

Raskas työ vei Niemisen syvälle aiheeseen. Häntä pyydettiin Sydäntautiliiton sydäntutkimusyksikön assistentiksi. Sen jälkeen hänestä tuli Sydänliiton ja Sydänyhdistyksen valiokuntien asiantuntija.

Väitöskirjavaiheessaan Nieminen kehitti uuden ultraäänilaitteen kanssa menetelmän, jolla kartoitettiin sydäninfarktipotilaiden infarktialueen koko ja sydämen terveet alueet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työ herätti kansainvälistä kiinnostusta. Nieminen kiersi puhumassa maailmalla, sai stipendin ja opiskeli vuoden Yhdysvalloissa.

Palattuaan Suomeen 1981 Nieminen sai koulutusviran ja valmistui kardiologiksi seuraavana vuonna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomalaisilla kirurgeilla oli tuolloin suuri into aloittaa sydänsiirto-ohjelma. Siihen tarvittiin kardiologian tukea. Menetelmien luomista varten matkustin opiskelemaan klinikalle Saksaan.”

Ohjelma käynnistettiin Hyksissä, ja ensimmäinen sydänsiirto tehtiin 1985. Se sai suurta huomiota mediassa, toiset olivat innoissaan ja toiset kauhuissaan.

Nieminen kertoo, että parhaimmillaan siirtoja tehtiin viikoittain. Tulokset olivat hyviä. Ensimmäisen 15 vuoden ajan Nieminen vastasi ainoana kar­diologina ohjelmasta, tutki potilaat ja valitsi siirtoon sopivat, yhteensä noin 200.

”Monet potilaat olivat hienoja tyyppejä ja saattoivat soitellakin. Kontrollikäynneillä kuulin hauskoja tarinoita. Useille siirto avasi uuden elämän, he aloittivat opiskelun tai menivät töihin.”

1990-luvulle tultaessa Suomesta puuttui kardiologian professori, vaikka maailmalla niitä olikin. Ensimmäinen professuuri perustettiin Hyksiin riitaisten vaiheiden jälkeen – ja lahjoitusrahoilla – lopulta 1995.

Nieminen aloitti kardiologian ensimmäisenä virallisena professorina 1997. Hänen tavoitteenaan oli koulutusohjelman ja sydänalan tutkimuksen tehostaminen. Työtä helpottivat hyvät kansainväliset suhteet.

”Opetusta haluttiin 90-luvulla standardoida Euroopassa. Olin mukana komiteassa, jossa suunnittelimme kardiologian lokikirjan sisältöä.”

Yhdenmukainen opetus on Niemisen mukaan kehittänyt alaa merkittävästi. Samaan aikaan on tarvittu myös luovuutta, jonka hän kokee itselleen luonteenomaiseksi.

”Olemme luoneet isoja projekteja, joita ei aiemmin ole ollut olemassa. Rohkealla ajattelulla ja innovatiivisuudella on viety monia asioita eteenpäin.”

Eikä Nieminen aio pysähtyä vieläkään, vaikka jäi eläkkeelle 2015. Hän tuntee vastuuta sydänpotilaistaan. Edistyksestä huolimatta meillä on ongelmia – ja mahdollisesti pahenevia.

Niemisen suurin huoli on se, etteivät kardiologit pysty tarkkailemaan omia potilaitaan riittävästi toimenpiteiden jälkeen, vaan nämä lähetetään avohoitoon.

”Kardiologiamme on erittäin hyvää ja tulokset kansainvälistä tasoa, mutta meillä ei ole riittävästi resursseja seurantaan. Sydänpotilaiden tehokas hoito vaatii kokonaisvaltaista tutkimustyötä.”

Kuka?

Markku S. Nieminen


 Syntyi Helsingissä 1948.

 Lääketieteen lisensiaatti, Helsingin yliopisto 1974, tohtorin tutkinto 1977. Harvard Medical School 1980–1981. Kardiologian erikoislääkäri 1982.

 Kardiologian apulaisylilääkäri ja -professori 1986–1997. Kardiologian ylilääkäri ja professori 1997–2015.

 Suomen Kardiologisen Seuran puheenjohtaja 1988–1994. Euroopan Kardiologisen Seuran johtotehtävissä.

 Ollut mukana kehittämässä sydämen vajaatoimintaan tarkoitettua lääkettä Levosimendaania.

 Julkaissut yli 450 tieteellistä artikkelia.

  Pohjola-palkinto 2017. Suomen valkoisen ruusun ritarimerkki.

 Hiihtää, pelaa golfia, har­rastaa historiaa ja nauttii puuhastelusta kesäpaikassa.

 Asuu Helsingissä. Naimisissa. Kuusi lasta ja viisi lastenlasta.

 Täyttää 70 vuotta torstaina 6. joulukuuta. Viettää merkkipäiväänsä matkoilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 70-vuotias
 • Hyvinvointi
 • Juha Riihimäki
 • Syntymäpäivät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  4. 4

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  5. 5

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  10. 10

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  9. 9

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää